Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kauno mariose ir dviejose Biržų maudyklose išplito melsvadumbliai – rekomenduojama ten nesimaudyti

Dėl gausaus melsvadumblių išplitimo dviejose Kauno marių maudyklose rekomenduojama nesimaudyti bei dviejose Biržų maudyklose turėtų būti uždrausta maudytis, pranešime informuoja Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras.
Kauno marių pliažas
Kauno marių pliažas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras, įvertinęs gautus liepos mėnesio antrosios pusės maudyklų vandens kokybės tyrimų rezultatus, informuoja, kad visose maudyklose, kurių savivaldybės pateikė rezultatus, vandens kokybė atitiko Lietuvos higienos normos reikalavimus.

Liepos mėnesį trumpalaikė tarša buvo nustatyta mažesniame skaičiuje maudyklų palyginti su birželio mėnesiu. Birželį trumpalaikė tarša nustatyta 15 iš 120 stebimų maudyklų, tai sudarė 12,5 proc. visų tirtų maudyklų, o liepą – 6 maudyklose, tai yra 6,8 proc. Antroje liepos mėnesio pusėje trumpalaikės taršos atvejų nenustatyta, nors rezultatų dar nėra gauta iš Alytaus miesto, Šilutės, Kupiškio, Kelmės, Molėtų, Visagino rajono savivaldybių.

Pažymėtina, kad išplitus melsvadumbliams Kauno marių I ir II paplūdimių maudyklose liepos 21 d. buvo atlikti tyrimai ir nustatyta: Kauno marių I paplūdimio maudykloje 55645,21 ląstelių/ml melsvadumblių, Kauno marių II paplūdimio maudykloje 23159,73 ląstelių/ml melsvadumblių, liepos 22 d. Biržų Širvėnos ežero Centrinėje maudykloje – 408110,45 ląstelių/ml ir Jaunimo parko maudykloje – 229030,53 ląstelių/ml melsvadumblių.

„Atsižvelgiant į Lietuvos higienos normos reikalavimus, nustačius didesnį melsvadumblių kiekį nei 100 000 ląstelių/ml, turi būti draudžiama maudytis tol, kol išnyks grėsmė sveikatai, o esant daugiau nei 20 000 ląstelių/ml rekomenduojama nesimaudyti. Tyrimai turi būti atliekami ne rečiau kaip kas dvi savaites tol, kol melsvadumblių kiekis sumažės iki mažiau nei 20 000 ląstelių/ml.“ – pranešime sako Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Aplinkos sveikatos skyriaus vedėja Gražina Norkienė.

Ištyrus vandens kokybę 56 rekreacijai skirtose zonose, rastas didesnis nei leidžiama higienos normoje žarninių lazdelių ir (ar) žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius vandenyje Pakruojo r. „Varlynėlio“ tvenkinyje.

Visuomenei informacija apie maudyklų vandens kokybę turi būti skelbiama savivaldybių interneto svetainėse bei naujausi maudyklų vandens kokybės tyrimų rezultatai ir rekomendacija nesimaudyti ar draudimas maudytis, jei nustatyta tarša, turi būti skelbiami ir stenduose prie paplūdimių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius