Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kauno rajone šią vasarą – nauji vandens maršrutai: nuplaukti bus galima ir į Kadagių slėnį, ir į Vilkiją

Nors didelė dalis lietuvių nemoka gerai plaukti, vandens turizmas visiems labai patinka. Tai liudija ne tik mūsų ištikimybė baidarėms, bet ir pomėgis pramogauti bei leistis į keliones kitu vandens transportu. Pastaruosius porą metų labai populiarūs buvo kruizai į Birštoną, Raudondvarį, Kulautuvą, Kačerginę. O nuo šių metų prie jų prisidės ir dar keli nauji maršrutai.
Kadagių slėnis
Kadagių slėnis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Į Kadagių slėnį – laivu

Praėjusiais metais gražiausiu Lietuvos pažintiniu taku išrinktas Arlaviškių pažintinis takas, visiems geriau žinomas tiesiog kaip Kadagių slėnis, lankytojų stygiaus nejaučia ir šiemet – vos kyšteli saulė, į pažintinį taką ima plūsti šį kampelį pamėgę lietuviai. Tačiau iki šiol tai padaryti buvo galima tik su nuosavu transportu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kadagių slėnis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kadagių slėnis

Šią vasarą pasiekti Kadagių slėnį bus galima ir vandeniu.

Šį šeštadienį į Kadagių slėnį išplauks pirmasis reisas – 100 keleivių turės unikalią progą išvysti, kaip atrodo gražiausias Lietuvos pažintinis takas nuo vandens. Ir ne tik pažiūrėti: atplaukę į Arlaviškes, jie galės išlipti ir pasivaikščioti po Kadagių slėnį. O vėliau ir vėl sugrįžti į Kauną laivu.

Pasigrožėti Arlaviškėse esančiu Kadagių slėniu bus galima valandą.

„Manome, kad tai optimalus variantas norintiems pasivaikščioti, nusifotografuoti ar paiškylauti. Jei matysime, kad keleiviams tiek laiko neužtenka, trukmę pratęsime“, – apie naujo maršruto ypatumus pasakojo vienas iš reiso laivu į Kadagių slėnį sumanytojas MB „Nemuno turas“ vadovas Mindaugas Žiedelis.

Iš prieplaukos prie Kauno hidroelektrinės laivas pajudės 10 val. (svarbu žinoti, kad keleiviai pradedami laipinti 9.30 val. – aut. past.). Į priekį plaukiant per Kauno marias, užsukant į Nemuną, kelionė užtruks apie 1,5 val. Atgal – 2 val., kadangi grįžtama bus pro Kruonio hidroelektrinę. Visos kelionės trukmė su valanda pasivaikščiojimo Kadagių slėnyje užtruks apie 4,5 val.

Kartu su keleiviais plauks ir Kauno marių regioninio parko gidas, kuris papasakos apie Kauno marias, Kauno marių regioninio parko įdomybes, taip pat – Kadagių slėnį. Planuojama, kad šiemet vasarą į Kadagių slėnį laivas „Algirdas“ keleivius plukdys 16 kartų.

Kviečia pirkti lankytojų bilietus: šie pinigai – vienintelis būdas aptvarkyti pūvantį taką

Kruizo į Kadagių slėnį bilieto kaina suaugusiems yra 10 eurų 30 euro centų. Vaikai iki 5-erių metų plukdomi nemokamai; vyresni, taip pat neįgalieji ir senjorai bilietus gali įsigyti su 50 proc. nuolaida.

Tačiau keleivių bus prašoma ir savanoriškai įsigyti Saugomų teritorijų lankytojo bilietą. Vienkartinis bilietas kainuoja tik 1 eurą.

Pasak Kauno marių regioninio parko direkcijos vadovės Nijolės Eidukaitienės, šie pinigai gyvybiškai būtini, norint nors kiek aptvarkyti lankytojų ypač mėgstamą Kadagių slėnį.

„Neturime žmonių, kurie galėtų nuolat stovėti prie tako ir siūlyti įsigyti bilietus. O tas takas pūva kasdien, pinigų verkiant reikia. Pernai už lankytojų bilietus surinkome kiek daugiau nei 1000 eurų – beveik visus juos išleidome lentoms nusipirkti. Jų išėjo per kubą. Taip pat įrengėme lieptelį, laiptus, kad laivu atplaukę keleiviai galėtų patogiai pasiekti taką“, – pasakojo N.Eidukaitienė.

Pasak jos, nors Kadagių slėnis, pernai pripažintas gražiausiu Lietuvos pažintiniu taku, it magnetas traukia lankytojus, kol kas retas kuris savo noru ir iniciatyva perka lankytojo bilietus ir taip paremia tako priežiūrą.

„Reikia apie tai kalbėti, o dar geriau – pamatyti savo akimis, kam išleidžiami tie pinigai“, – įsitikinusi pašnekovė.

Jei iš valstybės lauksime, supus tas takas. Reikia visą keisti iš pagrindų. Dar po 2–3 metų ir polius turėsime keisti. Jau dabar neįgaliesiems sunku kai kuriomis vietomis pravažiuoti.

Paklausta, kam pirmiausia ir kiek pinigų reikėtų šiuo metu, ji buvo atvira: atnaujinti reikėtų kone visą Arlaviškių pažintinio tako dangą. Preliminariais skaičiavimais, tai kainuotų daugiau nei 100 tūkst. eurų.

„Jei visi, kurie apsilanko, duotų – nereikėtų „verkti“ iš valstybės. O kol kas surenkami pinigai – lašas jūroje. Jei viskas klostysis kaip dabar, supus tas takas. Reikia visą keisti iš pagrindų. Dar po 2–3 metų ir polius turėsime keisti. Jau dabar neįgaliesiems sunku kai kuriomis vietomis pravažiuoti“, – liūdną situaciją nupiešė Kauno marių regioninio parko direkcijos vadovė.

Ji priminė, kad įsigyti galima ne tik vienkartinį Saugomų teritorijų lankytojo bilietą, bet ir, pavyzdžiui, vardinį, kainuojantį ne eurą, bet 5 eurus.

„Už tokį bilietą žmogus „įsigyja“ vardines lentas, t.y. lentas, ant kurių užrašytas jo ir tik jo vardas arba vardas ir pavardė. Šios lentos klojamos atnaujinant taką“, – sakė pašnekovė. Tiesa, kol kas galimybe taip įsiamžinti ir prisidėti prie Kadagių slėnio tako atnaujinimo susidomėjo vos 4 žmonės – tiek vardinių lentų rasite vaikštinėdami po Kadagių slėnį.

Kauno marių regioninio parko direkcijos nuotr./Taip atrodo vardinės tako lentos Kadagių slėnyje, kurias žmonės gali įsigyti už 5 Eur
Kauno marių regioninio parko direkcijos nuotr./Taip atrodo vardinės tako lentos Kadagių slėnyje, kurias žmonės gali įsigyti už 5 Eur

Į Birštoną – su muzika ir animatoriumi

Tačiau kelionė laivu į Kadagių slėnį – ne vienintelė naujiena šią vasarą. Vieną populiariausių maršrutų – kruizą iš Kauno į Birštoną, MB „Nemuno turas“ nusprendė šiemet atnaujinti ir keleiviams pasiūlė net keturis netradicinius reisus: vaikams, muzikinį, gastro ir istorinį.

Pirmasis – gegužės 21-ąją – skirtas vaikams sulaukė didžiulio susidomėjimo. Bilietai į jį jau beveik iššluoti. Per reisą kartu plauks animatoriai, tad vaikai tikrai nenuobodžiaus.

Birželį vyksiančiame reise laukiami išskirtinių patiekalų mėgėjai – gastro plaukimu vadinamoje kelionėje vietoje įprastos laivo kavinės dirbs kita įmonė, kurios darbuotojai visus keleivius kvies paragauti Birštono kraštui būdingų patiekalų ir gėrimų.

Dar vienas netradicinis plaukimas į Birštoną, pavadintas istoriniu. Liepos 6 d. kruize dalyvausiantis karo istorijos žinovas prof. Jonas Vaičenonis pateiks tokių „perliukų“, kurie įstrigs ir vaikams, ir suaugusiems keleiviams.

Ketvirtasis iš specialiųjų reisų į Birštoną skirtas muzikos gurmanams – kelionę trumpins gyvai laive grosiantis muzikantų kolektyvas, kursiantis romantišką foną ir leisiantis dar geriau pasimėgauti kelione vandeniu.

Nors šios kelionės – išskirtinės, bilieto kaina nesikeis: kaip ir pernai, šiemet kruizas į Birštoną iš Kauno suaugusiajam kainuoja 16 eurų. Vaikams iki 5-erių kelionė nemokama, o vyresniems vaikams, neįgaliesiems ir senjorams – 14 eurų.

Pažintis su Kauno rajonu – laivu, keltu ir autobusu

Vilkija
Vilkija

Birželio mėnesį startuos ir dar viena vandens turizmo naujiena: kartą per mėnesį iš Kauno, Vytauto prieplaukos, laivas „Tolstojus“ plukdys 100 keleivių į Vilkiją. Visą kelionę keleivius lydės ir gidas.

Po 1,5 val. plaukimo Nemunu – trumpa pažintis su Vilkijos miesteliu. Tuomet keltu „Vilkynė“, kuris yra vienintelis veikiantis keltas per Nemuną, keleiviai bus perkelti į kitą krantą, kuriame jų lauks autobusai. Jais visi pasieks Zapyškį, kur turės valandos trukmės ekskursiją po miestelį. Iš Zapyškio autobusu – į Kačerginę – unikalų kurortinį Kauno rajono miestelį. Jame planuojama praleisti taip pat valandą. Norintys galės savarankiškai patyrinėti vietovę, kiti – leisti laiką su gidu.

„Planuojame organizuoti po vieną plaukimą birželį, liepą ir rugpjūtį. Suaugusiems kelionės bilietas – 14 eurų; vyresniems nei 5-erių metų vaikams, senjorams ir neįgaliesiems – 11 eurų. Taip pat planuojame specialią kainą pasiūlyti Kauno rajono gyventojams.

Jo teigimu, susidomėjimas vandens turizmu Lietuvoje jau kelerius metus auga.

„Vos tik pradeda šilti oras, padaugėja paklausimų, pardavimų. Gegužės kruizai, galima sakyti, parduoti. Populiariausi – į Birštoną, taip pat Kadagių slėnį. Visų bilietų internetu puslapyje www.nemunoturas.lt neparduodame – pasiliekame rezervą, kad ir atėjusieji prie laivo gautų bilietą. Smagu, kad Kauno regione vykdomais kruizais domisi ne tik Kauno regiono gyventojai, bet ir žmonės iš Pasvalio, Šiaulių, Mažeikių, Utenos. Jei kalbėtume procentais, tai Kauno regiono gyventojų užsakymai siekia 60–65 proc. Likusi dalis – iš įvairiausių Lietuvos vietų“, – sakė „Nemuno turas“ direktorius.

Beje, šį savaitgalį Zapyškyje vyksiančioje aitvarų šventėje oficialiai bus paskelbtas Kauno rajono turizmo sezono startas.

Beje, visi 15min skaitytojai bilietus į birželio 18 d. kruizą į Birštoną gali įsigyti šiek tiek pigiau. Perkant bilietą svetainėje www.nemunoturas.lt reikia įvesti nuolaidos kodą 15min ir jums automatiškai bus suteikta 2 eurų nuolaida.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius