Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionių po Lietuvą portale – nuo prisilietimo prie debesų iki Marso kanjonų

„Netikėčiausias, neįprasčiausias potyris Lietuvoje man buvo užlipus ant paties ekskavatoriaus krano strėlės galiuko Naujosios Akmenės klinčių karjeruose. Tarp tų didelių mašinų žmogus atrodo tik skruzdėliukas, o pati aplinka – kosminė“, – sako aistringas keliautojas Arvydas Dotas, kartu su keturiais draugais pomėgį keliauti Lietuvoje prieš dvejus metus pavertęs kelionių Lietuvoje portalu pamatykLietuvoje.lt.
Akmenės rajone trys tūkstančiai žygeivių lankė karjerus
Akmenės rajone trys tūkstančiai žygeivių lankė karjerus / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Lankytinų vietų žemėlapyje išsamiai aprašyta ir iliustruota per 4000 įvairiausių objektų, takų ir pramogų Lietuvoje: nuo piliakalnių, kurių viršukalnėse gali paliesti debesis, karališkų dvarų iki karjerų, primenančių Marso kanjonus. Visą šią turistinių vietų bazę patogu pasiimti su savimi į kelionę ar prisijungti prie jos ieškant netikėto objekto jau puikiai pažįstamoje vietoje.

Viename portale – visi turistiniai Lietuvos objektai

2016-ųjų pavasarį debiutavęs ir tais pačiais metais „Naujojo knygnešio“ konkurse geriausiu įvertintas portalas ką tik dar sykį atsinaujino: be išsamiausio lankytinų vietų žemėlapio, nuo šiol portalo naudotojai ras ir daugybę turizmo specialistų, patyrusių keliautojų parengtų maršrutų ar jų rekomendacijų. Tai puiki žinia tiems, kurie neturi laiko ar ypatingo noro kelionės maršrutą susikurti patys.

Parengti maršrutai skirstomi pagal išvykos trukmę, transporto priemonę ir regioną. Taip pat pateikiama informacija apie maršruto sudėtingumą, pavyzdžiui, ar išvyka tinka keliaujantiems su vaikais ar kitų specialių poreikių turintiems keliautojams. Prie nuolat atnaujinamos informacijos apie tai, kaip tiksliai pasiekti objektą, kokių pramogų nepraleisti, kokie objektai stūkso šalia, pateikiamos nuotraukos bei žemėlapiai.

„Pamatyk Lietuvoje“ nuotr./Lentvario dvaras
„Pamatyk Lietuvoje“ nuotr./Lentvario dvaras

4 metus informaciją renkantys kūrėjai nedvejoja, kad šie atnaujinimai ženkliai palengvins daugelio keliautojų gyvenimą ir padės geriau pažinti savo gimtinę. „Portalą kuriame tam, kad padėtume žmonėms atrasti naujas, įdomias vietas, geriau pažinti Lietuvą ir jos istoriją. Norime, kad kuo daugiau žmonių keliones po Lietuvą atrastų kaip įdomų laisvalaikio praleidimo būdą, jomis paįvairintų savo atostogas, savaitgalius ar ilgesnius vasaros vakarus“, – sako vienas projekto sumanytojų A. Dotas.

Jis su keturiais bendraminčiais teigia tobulinantis kelionių portalą ir nuolat atnaujinantis informaciją ne vien kaip lankytinų vietų žemėlapį, bet ir kaip vietinio turizmo portalą, kur vieni kitus randa keliautojai ir turizmo paslaugų teikėjai. Skirtingas keliavimo patirtis ir lūkesčius turintys keliautojai čia randa įvairaus su kelionėmis po Lietuvą susijusio turinio. Portale savo svajonių maršrutą susidarys tiek norintys aplankyti populiariausias vietas, tiek neįprastų patyrimų ieškantys keliautojai.

„Pamatyk Lietuvoje“ nuotr./Kalnalio bažnyčia
„Pamatyk Lietuvoje“ nuotr./Kalnalio bažnyčia

Įspūdingiausi potyriai ir „saugūs“ maršrutai

„Kur bebūtum, visur galima pamatyti ką nors įdomaus, – įsitikinęs projekto sumanytojas A. Dotas. – Nuvažiavę į svečią šalį mes būname kur kas dėmesingesni, pastebime detales. Bet net jei eidami į darbą pakeltume galvą, stabtelėtume prie kokio įdomesnio namo, paskaitytume turistams skirtą informaciją, pamatytume, kad dar daug ko apie savo kiemą ar miestą nežinome. Ką jau bekalbėti apie Lietuvą“, – savo požiūrį atskleidžia keliautojas.

Pavyzdžiui, pastaruoju metu tarp populiariausių pamatykLietuvoje.lt žemėlapio vietų yra Kauno mieste esančios Marvelės upės slėnis ir kaskados. Keliaujantys į Neries regioninį parką neturėtų praleisti Vilsos upelio – tai vienintelis upelis Lietuvoje su natūraliais kriokliais. Tarp portalo lankytojų ieškomiausių vietų – ir Šlyninkos vandens malūnas, kuriame galima ne tik išbandyti senuosius amatus, bet ir įsigyti naminės duonos, miltų.

„Pamatyk Lietuvoje“ nuotr./Šlyninkos vandens malūnas
„Pamatyk Lietuvoje“ nuotr./Šlyninkos vandens malūnas

Pernai, 2017-uosius paskelbus Piliakalnių metais, pamatykLietuvoje.lt lankytojai itin domėjosi šiomis istorinėmis kalvomis, kurių Lietuvoje yra apie 900. Vieni įspūdingiausių ir daugiausia pamatykLietuvoje.lt portale dėmesio sulaukę piliakalniai yra Žemaitijoje – Medvėgalio ir Šatrijos.

„Pernai apsilankymas Medvėgalio kalne paliko didelį įspūdį: sutapo, kad debesys buvo žemai, o sėdint ant pačios viršūnės, atrodo, kad matai visą Žemaitiją“, – prisimena keliautojas A. Dotas. O štai apsilankymas ant Šatrijos kalno įsiminė tuo, kad keliautojui su šeima grasinę juodi audros debesys atnešė kalną „prarijusią“ audrą. Vienu ramiausių ir jaukiausių takų A. Dotas vadina Skroblaus pažintinį taką. Einant juo atrodė, kad aplinkui nėra nė vieno žmogaus. Geriausiu asmeniniu pastarųjų metų maršrutu keliautojas titulavo kelionę palei abu Nemuno krantus nuo Kauno iki Jurbarko ir atgal. „Šiame maršrute išvysite pilis, dvarus, piliakalnius. Turintys daugiau laiko Panemune gali leistis iki pat Ventės rago“, – patarimų nestokojo keliautojas.

„Pamatyk Lietuvoje“ nuotr./Skroblaus pažintinis takas
„Pamatyk Lietuvoje“ nuotr./Skroblaus pažintinis takas

Paprašytas įvardyti bent kelis „saugius“ maršrutus pradedantiems keliautojams, A. Dotas nuramino, kad tokių maršrutų Lietuvoje išties yra daug. „Mes keliaujame su dviem vaikais (dukrai dabar 8 metai, sūnui – dveji), bet važinėjome, ir kai vaikai dar buvo vežimėlyje. Didelė dalis takų yra pritaikyti šeimoms“, – įsitikinęs Arvydas.

Vilniečius, kurie dar tik atranda vietinį turizmą, keliautojas ragina keliauti pažintiniais takais – jų aplink sostinę yra išties daug. Idėja savaitgalio išvykai – Neries regioninio parko takų arba įspūdingo Žaliojo tako, esančio Aukštadvario link, išbandymas. Darbo dienos pavakarę galima pailsėti viename iš Vilniaus parkų ar miškų: aplink Žaliuosius ežerus, pasivaikščioti Sapieginės arba Pūčkorių pažintiniu taku, Karoliniškių draustinyje, Verkių parke.

Daugiau idėjų išvykoms po Lietuvą – pamatykLietuvoje.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius