Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kliūtis neįgaliesiems pasigėrėti vaizdu nuo aukščiausio apžvalgos bokšto Lietuvoje – ne pažeidimas

Šalia Birštono kyla apžvalgos bokštas, kuris bus aukščiausias Lietuvoje ir dovanos nepaprastą reginį – Nemuno kilpų vaizdą. Deja, tuo vaizdu negalės pasimėgauti fizinę negalią turintys žmonės. Dėl to Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba sulaukė skundo, tačiau pažeidimo nenustatė – tik pateikė rekomendacijų Aplinkos ministerijai.
Statomas apžvalgos bokštas Birštone
Statomas apžvalgos bokštas Birštone / Nemuno kilpų regioninio parko nuotr.

Lietuvos žmonių su negalia sąjungos projektų koordinatorė Ramunė Šidlauskaitė prieš kurį laiką šiuo klausimu buvo kreipusis į Lygių galimybių kontrolierės tarnybą – jos nuomone, šiuo atveju asmenys su negalia yra diskriminuojami, nesilaikoma teisės aktų reikalavimų. Ji su 15min pasidalijo gautu atsakymu.

Pripažino skundą nepagrįstu

Lygių galimybių kontrolierė pripažino šį skundą nepagrįstu, nepasitvirtinus jame nurodytam pažeidimui.

Taip pat nuspręsta įpareigoti Aplinkos ministeriją išnagrinėti sprendime jai teikiamas rekomendacijas ir per 20 darbo dienų nuo sprendimo gavimo dienos informuoti tarnybą apie nagrinėjimo rezultatus bei priimtus sprendimus.

Tarnyba ministerijai rekomendavo apsvarstyti Statybų reglamento bei aprašo tobulinimo galimybę, šiuose teisės aktuose numatant pareigą dėl apžvalgos bokštų ir kitų rekreacinių paslaugų objektų, priskiriamų kitų inžinerinių statinių kategorijai, pritaikymo asmenų su negalia poreikiams.

Sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka Lietuvos administracinių ginčų komisijai arba apygardos administraciniam teismui.

Stende sumaketuoti atitinkamą kodą

15min rašė apie šį atvejį kiek anksčiau. Nemuno kilpų regioninio parko direkcijos vyriausioji specialistė Rosita Dargienė 15min teigė, kad projekto vykdytoja yra Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie Aplinkos ministerijos.

Įvertinę situaciją, keltuvo įrengimo atsisakė Anot 15min tarnybos atsiųsto komentaro, siekdama užtikrinti lygias galimybes bei atsižvelgdama į žmonių su judėjimo negalia poreikius, rengdama projektą, tarnyba vertino galimybę įrengti liftą ar keltuvą apžvalgos bokšte. Išanalizavus situaciją, kitaip tariant, atsižvelgus į saugumo reikalavimus, bokšto aukštį, finansinių lėšų trūkumą bei pasitarus su projektuotojais, keltuvo įrengimo buvo atsisakyta. Projektas, anot tarnybos atstovų, parengtas laikantis visų galiojančių teisės aktų reikalavimų (Statybos įstatymo, Statybos techninių reglamentų, kitų tiesės aktų), atlikta projekto ekspertizė bei gautas statybą leidžiantis dokumentas.

„Pažymime, kad išduodant statybą leidžiantį dokumentą, projektas per „Infostatyba“ privalomai buvo suderintas su Lietuvos žmonių su negalia aplinkos pritaikymo asociacija (Kauno apskričiai), kurios pritarimas bokšto statybai taip pat buvo gautas“, – teigiama komentare. Vadovaujantis įstatymais, kurie apibrėžia, kokių reikalavimų žmonių su negalia reikmėms kildinant naujus statinius reikia laikytis, projektuojamų statinių, tokių kaip apžvalgos bokštų, neprivaloma pritaikyti žmonėms su negalia, nes jie nenurodyti žmonėms su negalia svarbių statinių sąraše. Tačiau tarnybos įgyvendinamuose projektuose, tikinama, kiekvienu atveju ieškoma unikalaus sprendimo, užtikrinant vertybių apsaugą, atsižvelgiant į žmonių su negalia poreikius. „Darbai vykdomi pagal parengtą projektą. Atsižvelgiant į žmonių su negalia poreikius, automobilių stovėjimo aikštelėje bus įrengta vieta žmonių su negalia automobiliui pastatyti, taip pat pėsčiųjų zona bus atitinkamai pritaikyta žmonių su negalia judėjimui. Apačioje, prie apžvalgos bokšto, numatoma pastatyti informacinį stendą, kuriame bus pateikta informacija apie bokštą, supantį kraštovaizdį, saugomas vertybes. Ieškoma kitų sprendimų apžvalgos bokštą pritaikyti žmonėms su judėjimo negalia: stende sumaketuoti atitinkamą kodą, kurį nuskaičius telefone atsirastų vaizdai, kurie matosi nuo apžvalgos bokšto viršaus“, – teigiama komentare.

Ieškoma kitų sprendimų apžvalgos bokštą pritaikyti žmonėms su judėjimo negalia: stende sumaketuoti atitinkamą kodą, kurį nuskaičius telefone atsirastų vaizdai, kurie matosi nuo apžvalgos bokšto viršaus, – teigiama komentare.

Vadovaujantis 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programos 5 prioriteto „Aplinkosauga, gamtos išteklių darnus naudojimas ir prisitaikymas prie klimato kaitos" priemonės Nr. 05.4.1-APVA-V-016, „Saugomų teritorijų ir valstybinės reikšmės parkų tvarkymas, pritaikymas lankymui“ projektų finansavimo sąlygų aprašo (toliau – Aprašas) priedo 4.3. punktu „projekte nėra numatoma apribojimų, kurie turėtų neigiamą poveikį moterų ir vyrų lygybės ir nediskriminavimo dėl lyties, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, amžiaus, negalios, lytinės orientacijos, etninės priklausomybės, religijos principų įgyvendinimui“, tarnybos įgyvendinamas projektas atitinka įvardytą kriterijų“, – teigiama komentare. Teikiamų projektų atitikimą apraše numatytiems atrankos kriterijams, vertinimą atliko ir Aplinkos projektų valdymo agentūra, iš kurios tarnyba negavo jokių pastabų, kad pateiktas projektas neatitinka kurio nors kriterijaus.

„Atkreipiame dėmesį, kad tarnybos įgyvendinamame projekte „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti (I)“ numatyta daug veiklų, dalyje jų yra numatyti sprendiniai, pritaikyti objektus judėjimo negalią turintiems žmonėms. Vadovaujantis Lietuvos neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymu, neįgalumas – dėl asmens kūno sandaros ir funkcijų sutrikimo (nebūtinai judėjimo) bei nepalankių aplinkos veiksnių sąveikos atsiradęs ilgalaikis sveikatos būklės pablogėjimas, dalyvavimo visuomenės gyvenime ir veiklos galimybių sumažėjimas“, – teigiama komentare.

Taps aukščiausiu Lietuvoje

Nemuno kilpų regioninio parko teritorijoje jau pastatyta maždaug pusė būsimo bokšto. Jį užbaigus lankytojai galės apžvelgti apylinkes: kelių miestų panoramas, Prienų šilą, o įstabiausią reginį dovanos šiose vietose kilpomis tekantis Nemunas.

Šiuo metu aukščiausias Lietuvoje yra Mindūnų apžvalgos bokštas Labanoro girioje, kurio apžvalgos aikštelė yra 36 metrų aukštyje. Birštono bokšto lankytojai galės užkopti į 45 metrų aukštį. O įskaičiuojant ir Škėvonių gūbrį, užkopusieji į bokštą atsidurs net 92 metrų virš jūros lygio aukštyje.

Pastebėjote nepritaikytą vietą judėjimo negalią turintiems žmonėms? Praneškite apie ją, el. paštu atvirumogalia@15min.lt siųsdami nuotraukas ar vaizdo įrašus 15min.lt. Portale netrukus startuos projektas, kurio autoriai susisieks su tokios vietos savininku(-e) ir informuos apie problemą, pasiteiraus apie priežastis ir paklaus, kokių sprendimų bus imtasi. Po kiek laiko bus susisiekta dar kartą ir pasiteirauta, ar problema iš tiesų išspręsta. Skatinkime pokyčius kartu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius