-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kupiškio rajone statomas ypatingas daugiafunkcinis takas

Kiek daugiau nei trys šimtai Alizavos miestelio (Kupiškio r.) gyventojų susivienijo tam, kad šią vasarą čia būtų pastatytas ypatingas objektas. Koks jis bus, alizaviečiai nežinojo iki pat šios savaitės pradžios – kol miestelyje pasirodė projekto „Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ savanoriai.
Kupiškio rajone statomas ypatingas daugiafunkcinis takas
Kupiškio rajone statomas ypatingas daugiafunkcinis takas / Projekto partnerio nuotr.
Temos: 2 Kupiškis Alizava

„Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ – tai vaikų vasaros atostogų metu vykstantis projektas, kurio metu architektų, menininkų, kūrėjų ir kitų savanorių komandos lanko mažiausius Lietuvos miestelius. Ten, kartu su vietos vaikais, per penkias dienas jie sukuria objektą, papuošiantį mažo kaimelio ar miestelio viešąją erdvę.

Tiesa – koks jis bus, nusprendžia ne miestelio suaugusieji ar iš sostinės atvykę savanoriai, bet vietos vaikai. Tad ir šįkart beržynėlyje prie mokyklos pastatyti sudėtingą, spiralės formos taką, sugalvojo jie. Šis daugiafunkcinis takas apjungs ir nedidelę pavėsinę, ir didelį hamaką, o vietomis peraugs į laipynių ir karstynių tinklą.

Projekto partnerio nuotr./Kupiškio rajone statomas ypatingas daugiafunkcinis takas
Projekto partnerio nuotr./Kupiškio rajone statomas ypatingas daugiafunkcinis takas

Tai, kokie kūrybiški gali būti šio mažo miestelio vaikai, nustebino ne tik savanorius iš sostinės, bet ir, rodos, puikiai šiuos vaikus pažįstančius Alizavos suaugusiuosius. Jie teigia pastebėję, kad būdami su projekto savanoriais, vaikai itin atsiskleidė ir išlaisvino savo kūrybiškumą. Nenuostabu – „Keliaujančių architektūros dirbtuvių“ savanoriai naudojo įvairius vaikų vaizduotę žadinančius būdus. Pavyzdžiui, idėjų generavimo metu į pagalbą pasitelkė ir burtų lazdelę.

Paperka nedidelio miestelio bendruomeniškumas

Tikrai magiškas savanoriams pasirodė alizaviečių svetingumas bei bendruomeniškumas. „Dirbtuvių išvakarėse, jau po vidurnakčio iš Vilniaus atvykę į Alizavą, mokykloje buvome sutikti ponios Danutės, mokyklos bibliotekininkės. Virtuvėlėje mūsų jau laukė jos iškeptas keksas. Kitądien jį pakeitė naminės vaisių duonos kepalas“, – prisimena savanorė Justina Kaminskaitė.

Visa miestelio bendruomenė ne tik rūpinasi savanoriais, bet ir kasdien kartu gamina maistą beveik 40 dirbtuvėse dalyvaujančių vaikų! O taip pat – prisideda visais kitais būdais. „Štai mokyklos darbų mokytojas pravedė nuotaikingą saugaus elgesio su įrankiais pamoką, kitą dieną rytinę mankštą vedė vieno vaiko mama, profesionali kineziterapeutė ir trenerė. O miestelio seniūnija ir vietinė lentpjūvė padovanojo visą objektui pastatyti reikalingą medieną!“ – Alizavos gyventojų pagalba džiaugėsi savanorių komandos kuratorė Inesa Bičkovaitė.

Stebina vaikų jautrumas ir branda

„Jie visi viską daro kartu“, – apie vietos vaikus atsiliepia I.Bičkovaitė. „Saulėtoje Alizavoje“, kaip apie ją atsiliepia mažieji miestelio gyventojai, vaikų nėra daug. Todėl dalis dirbtuvėse dalyvaujančio jaunimo atvyko iš apylinkių kaimų, ar didmiesčių – atostogauja pas senelius. Tačiau tai netrukdo visiems darbuotis kartu, galvojant ne tik apie save, bet ir kitus.

„Vyresnieji labai gražiai globoja jaunesnius dirbtuvių dalyvius, padeda ir pamoko juos. Be to, projektuodami statomą objektą, vaikai ir jaunimas daug diskutavo apie tai, kaip jį ateityje naudos ne tik jie patys, bet ir suaugę Alizavos gyventojai“, – prideda I.Bačkovaitė.

Su dirbtuvių rezultatu – daugiafunkciniu taku – bus galima susipažinti jau šį šeštadienį, liepos 7 d. Į objekto atidarymo renginį yra kviečiami visi apylinkių gyventojai. O „Keliaujančios architektūros dirbtuvės“ tęs savo kelionę per Lietuvą – šią vasarą bus aplankyti dar penki miesteliai. Tai – Kuliai (Plungės r.), Patilčiai (Vilkaviškio r.), Baleliai (Ukmergės r.), Salakas (Zarasų r.) ir Upytė (Panevėžio r.).

VIDEO: Kupiškio rajone statomas ypatingas daugiafunkcinis takas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius