-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lankomiausias šalyje muziejus pradeda šventinį sezoną

Į Lietuvos jūrų muziejų šiemet pavasaris atėjo anksčiau. Jau nuo trečiadienio – balandžio 3 dienos – mėnesiu anksčiau nei įprastai muziejus pradeda dirbti visą savaitę (išskyrus pirmadienį ir antradienį). Ir tam yra svari priežastis – Jūrų muziejus šiemet švenčia savo 40-metį.
Jūrų muziejus
Jūrų muziejus / E.Lasio nuotr.

Jubiliejiniai metai – ypatingi: itin gausu renginių, edukacinių programų, įtraukiančių veiklų. Kiekvieną balandžio savaitgalį visose muziejaus ekspozicijose rengiamos nemokamos popietės „Kaip (iš)gyventi jūroje?“, o Etnografinėje pajūrio žvejo sodyboje – popietė „Ką paukštelis pačiulbėjo?“

Muziejus siūlo naujovę – galimybę įsigyti metinį lankytojo bilietą ir su juo lankytis delfinų ir kaliforninių liūtų pasirodymuose, grožėtis akvariumų gyventojais bei pažinti istoriją laivybos ekspozicijose ištisus metus. Taip muziejus bando kurti naujus turiningo laisvalaikio įpročius.

Lankytojų patogumui jau nuo balandžio atnaujinamas tiesioginis „Smiltynės perkėlos“ reisas į Jūrų muziejų.

Kviečia į žvejiškas dirbtuves

Jūrų muziejus laikosi tradicijos – kiekvieną sezoną pasiūlyti lankytojams ką nors naujo.

Nors dar rekonstruotas akvariumas alsuoja šviežumu, bet pagrindinė šio sezono naujovė – ekspozicija Etnografinėje pajūrio žvejo sodyboje „Mano tėvas žvejas, aš – jo padėjėjas“. Ši ekspozicija sukurta taip, kad pažinimas ateitų per atradimą – tyrinėjant pačius eksponatus. Ekspozicija nukreipta į pažinimą per potyrius, taip pasiekdama įvairiausių patirčių, socialinių sluoksnių, skirtingo amžiaus lankytojus. Įdomu ir tai, kad šiuo atveju, atsisakyta informacinių technologijų, kurios itin dažnai diegiamos naujose ekspozicijose. Vietoj to lankytojai pasijunta patekę į tikras žvejo dirbtuves, kuriose gali išbandyti įvairiausius laivadirbystės procesus.

Dabartis ir praeitis fotokadruose

Jau balandį muziejaus parodų salėje bus atidaryta paroda „Mus jungai jūra!“ Tokiu šūkiu Lietuvos jūrų muziejus pasitinka 40-metį. Rengiantis šventei, muziejus kvietė lankytojus pasidalinti savo atsiminimais iš keturių Lietuvos jūrų muziejaus dešimtmečių – jie ir tapo šios parodos ašimi. Lankytojų atsiųstos nuotraukos iš apsilankymų Jūrų muziejuje darniai susiliejo su Donato Bielkausko muzika ir žymių Lietuvos menininkų darbais: fotografų Gintauto Trimako ir Petro Saulėno, dailininkės Agnės Jonkutės. Parodos kuratorius – dr. Tomas Pabedinskas – fotografas, VDU dėstytojas, Šiuolaikinių menų katedros vedėjas.

Gegužę muziejus kvies į Tarptautinę muziejų dieną ir naktį. Gegužės 18-osios vakaras – Europos Muziejų naktis – bus skirta dabartinio muziejaus ir lankytojų įspūdžių fiksavimui „40-tas muziejaus kadras. Tavo!“, kurio metu vyks meistriškumo dirbtuvės ir fotokonkursas.

Atminties ženklai

Gegužės 17 dieną muziejininkai prisimins Lietuvos buriuotojų žygį per Atlantą: tarptautine moksline konferencija „Laisvės burės. Lietuvos buriuotojų žygiui per Atlantą – 30“, kurią lydės paroda „Laisvės burės. Kapitono Stepono Kudzevičiaus archyvas“.

Liepą Klaipėdos viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje bus eksponuojama paroda, skirta Lietuvos jūrų muziejaus įkūrėjui ir ilgamečiam direktoriui Aloyzui Každailiui, „Mano kelias buvo dulkėtas, akmenuotas, velnių priperėtas“. Pačiame muziejuje bus atidengtas skulptoriaus Algirdo Boso sukurtas bareljefas, skirtas muziejaus įkūrėjo atminimui.

Muziejus parodas rengia ne tik savo erdvėse. Prieš Jūros šventę Klaipėdos centre, Turgaus gatvėje, bus eksponuojama jau šeštoji ciklo „Jūrinio paveldo ženklai. Laivų statyba“ paroda. O Jūros šventės epicentre – Dangės upėje – vėl žada puikuotis tradicinių ir istorinių laivų paradas „Dangės flotilė“. Šįkart jis itin smagus – skirtas žvejiškoms šventėms.

Per gimtadienį – tarptautinis muziejininkų forumas

Savo gimtadienio proga Jūrų muziejus liepos 31 – rugpjūčio 1 dienomis rengia forumą „Mus jungia Baltija“ – tarptautinį muziejų profesionalų renginį, į kurį kviečiami Baltijos pakrantėje įsikūrusių jūrų muziejų specialistai diskutuoti aktualiais klausimais, aptarti ES šalių ir Lietuvos muziejų vystymosi tendencijas, apžvelgti muziejinių tradicijų kaitą bei perspektyvas, pasidalinti inovatyvios muziejų veiklos pavyzdžiais.

Sukaktį muziejus pasitinka ir nauja dailininko Arturo Širino sukurta stilistika bei logotipu. Jie šiuolaikiškai ir moderniai suskamba viena derme su jubiliejaus šūkiu „Mus jungia jūra!“

Lietuvos rekordininkas

Jūrų muziejus – lankomiausias Lietuvoje. Pernai jame apsilankė 793 346 žmonės – tai rekordinis lankytojų skaičius Lietuvos muziejuose. Šis unikalus jūros gamtos ir istorijos pažinimo kompleksas 1979 metais įkurtas šiauriausiame Kuršių nerijos taške – buvusio Kopgalio kaimo vietoje. Muziejaus prieigose lankytojus pasitinka Senųjų žvejybos laivų aikštelė, kurioje į sausumą perkelti laivai liudija Kuršių marių ir platesnių vandenų laivybos istoriją. Čia eksponuojama tradicinė Kuršmarių burvaltė – kurėnas, šalia jos stūkso okeanus menantys vandenų milžinai.

Greta – Etnografinė pajūrio žvejo sodyba, kurioje galima susipažinti su žvejiška buitimi bei tradicine žvejyba. 1994 metais Lietuvos jūrų muziejuje buvo įkurtas delfinariumas. Tai yra vienintelis rytinėje Baltijos pakrantėje veikiantis delfinariumas. 2015 metais delfinariumas buvo rekonstruotas, papildant jį dviem naujais objektais: Delfinų terapijos centru ir Saulės įlanka – pasirodymų baseinu ir amfiteatru po atviru dangumi. 2017 metų pabaigoje buvo rekonstruotas ir akvariumas, kuris praturtėjo įspūdingu akrilo tuneliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius