Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Magiškiausiu miestu įvardintas Vilnius žada turtingas Kalėdas su staigmenomis ir spindesiu

Vilnius šiemet giriasi sulaukęs „New York Post“ įvertinimo – buvo įvardintas kaip vienas iš devynių magiškiausių kalėdinių miestų Europoje. Toks vardas įpareigoja, todėl pristatydami kalėdinius renginius miesto vadovai ir švenčių organizatoriai žadėjo daug magijos. Tiesa, kol kas visų paslapčių neatskleidžiama.
Puošiama Kalėdinė Vilniaus eglė
Puošiama Kalėdinė Vilniaus eglė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilnius per Kalėdas būna pilnas žmonių, tikina sostinės meras Remigijus Šimašius, minėdamas, kad jau kelerius metus čia dėl pasklidusios legendos apie ypatingąsias Vilniaus egles plūsteli daugybė užsieniečių, taip pat ir pačių lietuvių. Būtent gruodį daugiausia Lietuvos žmonių gyvena Vilniaus viešbučiuose. „Tai tikra Kalėdų magija“, – teigė meras.

Jis minėjo, kad šiemet, be tradicinių renginių ir vietų, yra ir naujų. Tarkim, Stoties rajonas su alternatyviomis Kalėdomis, Lukiškių aikštė, kur bus čiuožykla, o fontanas nušvis naujais būdais ir spalvomis – jis žėrės šviesų instaliacijomis.

O ir švenčių biudžetas sostinėje šiemet turtingesnis – miestas numatė skirti 300 tūkst. eurų, pernai buvo skirta trečdaliu mažiau, 200 tūkst. eurų. Prie kai kurių renginių dar prisidės ir rėmėjai.

Kalėdos ateis stotyje

Kalėdos Vilniuje šiemet startuoja paskutinę rudens dieną – šį penktadienį, lapkričio 30 dieną, renginiu „Šv. Stotis: Nepriklausomas Kalėdų miestelis“. Šis rajonas nusiteikęs permainoms, vasarą pristatyta vizija, kuo Geležinkelio stotis ir jos prieigos gali pavirsti artimiausiais metais, tad ir kitokios Kalėdos čia nestebina.

Vienas alternatyvaus nepriklausomo Kalėdų miestelio organizatorių Dominykas Čečkauskas sakė, kad idėja yra panaši į Berlyno – ten irgi vyksta tokie alternatyvūs kalėdiniai renginiai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kalėdos sostinėje 2018 programos pristatymo akimirka
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kalėdos sostinėje 2018 programos pristatymo akimirka

Kaip pasakoja organizatoriai, „Vilniaus stoties rajone įsižiebs alternatyvus Kalėdų miestelis, apie kurį miestiečiai šnibždasi jau kurį laiką“. Ir esą ne veltui, nes tai bus vienas iš laukiamiausių miesto žiemos renginių, kuris pasiūlys šį tą įdomaus ne tik alternatyvaus požiūrio išsiilgusiems vilniečiams bei miesto svečiams, bet ir visiems besidomintiems kokybišku maistu bei kultūra. Kalėdinis turgus čia įsikurs ypatingoje vietoje – ant geležinkelio bėgių ir kvies lankytojus iki sausio 3 d. įsigyti dovanų, gatvės maisto ir gėrimų, juos ragauti keleiviniuose senoviniuose traukiniuose, o sielą pamaitinti didele šiuolaikinio meno doze.

„Šv. Stotis: Nepriklausomas Kalėdų miestelis“ renginį lapkričio 30 d. oficialiai atidarys viena ryškiausių Rytų Europos mados ir muzikos ikonų atlikėja Luna. Alternatyvią eglutę įžiebs Vilniaus meras Remigijus Šimašius. Viso laikotarpio metu čia numatyta daug įvairių renginių, spektaklių, vakarėlių, kino peržiūrų.

Eglę įžiebs šeštadienį

O šeštadienis – ta didžioji diena, kai nušvis Kalėdų eglė Rotušės aikštėje kartu su muge, Vilniaus gatvėmis ims važinėti kalėdinis traukinukas, o vakare savo paslaptį atidengs ir pagrindinė šalies eglė Katedros aikštėje. Kaip sakė „Kalėdos sostinėje 2018“ projekto vadovas Paulius Jurgutis, pirmasis gruodžio savaitgalis Vilniuje bus labai turtingas kalėdinių renginių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Puošiama kalėdinė Vilniaus eglė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Puošiama kalėdinė Vilniaus eglė

Antrąjį savaitgalį, šeštadienį, gruodžio 8 d., Lukiškių aikštėje jau bus atverta čiuožykla ir mero minėtas fontanas, kuris, tikimasi, taps vienu iš šių metų Kalėdų simbolių Vilniuje. Sekmadienį į Vilnių atvyks visų Vilniaus regionų Kalėdų Seneliai.

Kaip atrodys pagrindinė šalies Kalėdų eglė, organizatoriai iš anksto atskleisti nelinkę. Esą apie tai visi žmonės sužinos tuomet, kai eglė bus įžiebta. Šiemet ją puošia ta pati „Švenčių studija“, jau ne vienerius metus stebinanti savo fantazija ne tik Vilnių ir Lietuvą, bet ir visą pasaulį. Pastaruosius kelerius metus Vilniaus Kalėdų eglė nuolat sulaukia didžiulio dėmesio.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Puošiama Kalėdinė Vilniaus eglė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Puošiama Kalėdinė Vilniaus eglė

Užpernai ji puošėsi balta skraiste, pernai – rožine. O šiemet? Dominykas Koncevičius, „Švenčių studijos“ dizaineris, šypsosi ir kol kas neatskleidžia paslapčių.

„Šių metų eglė nuo buvusių skirsis tuo, kad bus teminė, jungianti visą Kalėdų miestelį, sukurianti bendrą projektą. Eglės dydis 27 metrai, sunaudojama maždaug apie 5 km girliandų, dirba labai daug žmonių, projektas gerokai sudėtingesnis nei pernai. Skaičiavome, kad tiesiogiai prisideda daugiau nei 30 žmonių, 1500 darbo valandų“, – tik tiek tepasakė D.Koncevičius.

Pati įžiebimo šventė numatoma su tokiomis žvaigždėmis kaip SEL, Mantas Jankavičius, „X faktoriaus“ ir „Lietuvos talentų“ dalyviai ir kt.

Naujųjų metų sutikimas irgi bus kitoks, anot R.Šimašiaus, iki šiol žmonės tiesiog susirinkdavo ir atšvęsdavo Naujųjų atėjimą Katedros aikštėje, tačiau šiemet bus ir programa, bus išnaudojamas ir bokštas, ten numatoma vizualizacija.

Kaunas, kuris savo Kalėdų eglę įžiebs taip pat šį šeštadienį, tik valandą anksčiau nei Vilnius, atskleidė, kad miesto kalėdinės eglutės ir šventinio miestelio papuošimai atsieis apie 180 tūkst. eurų.

Kalėdos šį šeštadienį startuos ir Klaipėdoje, uostamiesčio eglė, kuri yra gyva ir atkeliavo iš klaipėdiškių Raimondos ir Dariaus Kivilių kiemo, bus įžiebta 17 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius