Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidoje rengiamos archeologijos dienos „Pajūrio akmens amžius“

Akmens amžius kviečia stabtelti ir akimirkai nusikelti laiku į III tūkstantmetį prieš Kristų. Akimirka truks tris dienas (Liepos 10-12 d.). O ją patirti esate kviečiami į Nidą, kur vyks pajūrio akmens amžiaus archeologiniams tyrimams pristatyti skirtos archeologijos dienos, rašoma prnešime.
Kelionė Baltijos pajūriu – nuostabioji Nida
Kelionė Baltijos pajūriu – nuostabioji Nida
Temos: 2 Nida Archeologija

Numatomi renginiai keturiose Nidos vietose.

Apie 1 km nuo Parnidžio kopos nutolusiame pušyne vyks archeologiniai kasinėjimai. Jų metu bus nuodugniai tiriamas Pamarių kultūrai skiriamas sluoksnis, kuriame tikimasi aptikti ir dideliu tikslumu užfiksuoti akmens amžiaus žmonių gamintų ir sudaužytų keraminių indų šukes bei kitų radinius. Surastų radinių laboratoriniai tyrimai leis detaliau pažinti gyvenvietės ir Kuršių nerijos apgyvendinimo III tūkstantmetyje prieš Kristų chronologiją.

Ant marių kranto, Parnidžio pažintiniame take išvysite akmens amžiaus stovyklavietę. Čia virs pajūrio medžiotojų – žvejų gyvenimas. Bus lipdomi puodai, skaldomas titnagas, apdirbamas gintaras ir kaulas bei ruošiami akmens amžiaus patiekalai. Visą tai atliks eksperimentinės archeologijos klubo „Pajauta" nariai.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos kieme vyks archeologinių tyrimų laboratorija. Įvairių sričių specialistai supažindins jus su savo darbo virtuve.

Organizatorių nuotr./Renginio žemėlapis su programa
Organizatorių nuotr./Renginio žemėlapis su programa

Dalia Kisielienė iš Gamtos tyrimų centro papasakos apie tai, kas yra paleobotanika ir ką augalai gali papasakoti apie akmens amžiaus žmones. Lukas Gaižauskas iš Lietuvos istorijos instituto nustebins tuo kaip senovės žmones galima suskirstyti pagal jų gamintus puodus. Giedrė Piličiauskienė supažindins jus su pajūrio akmens amžiaus žmones supusiais gyvūnais ir jų kaulais. Tomas Rimkus iš Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto padės jums išsiaiškinti ką buvo galima nudirbti su iš titnago pagamintu gremžtuku, rėžtuku, grąžteliu ar antgaliu.

Čia pat įsikurs ir Žaislų muziejaus kolektyvas, kuris nukels jus į kitokią vaikystę: be interneto, be Lego herojų ir be batutų. Svarstote, kad skamba taip, lyg akmens amžiuje nebuvo, ką veikti? Anaiptol! Gal kaip tik dienos nuotykiai buvo neprastesni?

Kuršių Nerijos istorijos muziejuje vyks Lietuvos nacionalinio muziejaus parengtos parodos „Pajūrio akmens amžius" atidarymas. Čia paminint žymios akmens amžiaus archeologės Rimutės Rimantienės šimtmečio progą bus pristatomi nuo XX a. aštunto dešimtmečio tyrinėjamos Nidos senovės gyvenvietės ir kitų archeologinių pajūrio akmens amžiaus objektų radiniai. Stebint tūkstantmečius skaičiuojančius radinius jus lydės Donato Bielkausko projekto „Donis" muzika. Parodą galėsite aplankyti nuo Liepos 10 iki 28 dienos muziejaus darbo laiku (antradienį – šeštadienį nuo 10 iki 17 val.), o liepos 10 dieną 17 val. kviečiame jus į parodos atidarymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius