Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nykstantis paveldas: sunaikintas XVIII a. Glitiškių dvaro svirnas

Vilniaus rajone esanti Glitiškių dvaro sodyba minima jau nuo XV a. Deja, mažiausiai vienas jos pastatas nesulauks nė kito dešimtmečio.
Nykstantis paveldas. Glitiškių dvaro svirnas.
Nykstantis paveldas. Glitiškių dvaro svirnas. / Vidmanto Balkūno nuotr.

Šis dvaras minimas nuo 1483 m. Maždaug šimtmetį jis priklausė Petkevičiams, XVIII a. pirmoje pusėje – Stanevičiams, vėliau, iki Antrojo pasaulinio karo – Jelenskiams.

Dvaro sodybą sudarė maždaug 20 pastatų – rūmai, arklidės, pirtis, kiaulidės, kumetynas, spirito varykla, pirtis, oranžerija ir net lobynas. Nemaža dalis šių pastatų išlikę iki šių dienų ir saugomi valstybės.

Deja, vienas jų – svirnas – nebeišliks ateities kartoms. Šis ūkinis pastatas buvo beveik visiškai sunaikintas per pastarąjį dešimtmetį. Prieš 15 metų darytose nuotraukose matyti, kad svirnas su arkiniais langais ir nišomis buvo puikios formos – su stogu ir uždarais langais, ir nė nebandantis griūti.

Šiuos metus Glitiškių dvaro sodybos svirnas pasitinka sugriuvusiomis sienomis, įkritusiu stogu ir supuvusiomis perdangomis. Gyvenimui šio pastato prikelti nebesugebės net ir pats uoliausias statybininkas.

2013 metais Kultūros paveldo departamentas, atsakingas už kultūros vertybių ir šio pastato apsaugą, įrašė tokį sakinį – „Prieš tvarkymo darbus atlikti istorinius, fizinius tyrimus ir patikslinti vertingąsias savybes“. Panašu, kad per tuos metus nei tvarkymo darbai buvo atlikti, nei tyrimai. Tiesiog netekome dar vieno šimtus metų atstovėjusio išskirtinio pastato.

Šiuo metu Glitiškių dvaro svirnas priklauso bankrutuojančiai UAB „Kintus“, kurios vienintelis akcininkas yra Gediminas Žarskus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius