Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pratęskime vasarą: patraukliausi pažintiniai takai Lietuvoje

Kalendorinė vasara baigėsi, bet kad visi nepultumėm liūdėti – tereikia bent savaitgaliais prisiminti naujas patirtis, atradimus ir Lietuvoje paieškoti naujų įspūdžių. Kol dar ne šalta, pasiimkite skėtį į rankas ir leiskitės į gražiausius pažintinius takus Lietuvoje.
Aukštumalos pelkė
Aukštumalos pelkė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šią ypatingą vasarą www.pamatykLietuvoje.lt daug kam buvo atradimas ir pagalba planuojant keliones po Lietuvą. Vien per 4 pastaruosius mėnesius portalu buvo naudotasi daugiau kaip 1 mln. kartų.

O kuo domėjosi portalo naudotojai? Žinoma, vieni populiariausių lankytinų objektų – pažintiniai takai.

Dalinamės TOP10 pažintinių takų, apie kuriuos informacijos ieškojo www.pamatykLietuvoje.lt naudotojai (skaičius – kiek portalo naudotojų domėjosi taku):

1. Germanto ežero pažintiniai takai (7367)

Tikslios koordinatės ir daugiau informacijos čia

Organizatorių nuotr./Germanto kraštovaizdžio draustinis
Organizatorių nuotr./Germanto kraštovaizdžio draustinis

2018 – 2019 metais buvo atnaujintas Germanto kraštovaizdžio draustinis, jame įrengti nauji pažintiniai takai ir kitos smagios laisvalaikio veiklos. Sutvarkytame draustinyje lankytojai gali keliauti palei Ilgio ir Germanto ežerus pėsčiomis arba dviračiais dviem lygiagrečiai įrengtais takais, kurie sujungti žiedais.

2. Pažintinis takas link Kačėniškės piliakalnio (7107)

Tikslios koordinatės ir daugiau informacijos čia

Tai 800 metrų ilgio, vingiuojantis, terasuotas takas, kertantis pelkėtas vietoves. Sirvėtos regioniniame parke vyrauja nedidelių aukšapelkių ar tarpinių pelkių tipo kemsynai. Kaip rašo tinklaraštis „Nesėdėk namuose“, net ir nebūdamas ilgas šis takas yra išties vaizdingas. Pasivaikščiojimas piliakalnio viršumi trunka ilgiausiai. Ne todėl, kad ši atkarpa ilga – tiesiog einant viršuje įrengtu taku atsiveria vienas už kitą gražesni vaizdai, dėl kurių praradęs laiko pojūtį ne vienas lankytojas prisėda pasigėrėti vaizdais ar tiesiog mėgaujasi buvimu čia ir dabar.

3. Mūšos tyrelio pažintinis takas (6840)

Tikslios koordinatės ir daugiau informacijos čia

Mūšos tyrelio pažintinis takas atidarytas 2015 m. kovo mėn. ir yra ilgiausias pelkėje esantis lentų takas, įtrauktas į Lietuvos rekordų knygą. Jis įrengtas išskirtinėje vertingoje gamtinėje teritorijoje – Mūšos tyrelio telmologiniame draustinyje, kuris įtrauktas į Žagarės regioninį parką kaip „sala“ – be tiesioginės jungties su likusia parko teritorija. Šis išskirtinis Šiaurės Lietuvos gamtinis kompleksas susideda iš aukštapelkės, tarpinio tipo pelkės, žemapelkės, durpynų ir šlapių miškų. Pelkės pietinėje dalyje prasideda Mūšos ir Juodupio upės, rytinėje dalyje telkšo natūralus Miknaičių ežeras ir daug mažų ežerėlių.

4. Aukštumalos pažintinis takas (5668)

Tikslios koordinatės ir daugiau informacijos čia

Aukštumalos pažintinis takas – paslaptinga vieta, kurioje keliautojai turi retą galimybę susipažinti su visame pasaulyje žinoma aukštapelke ir sužinoti apie jai būdingus augalus bei gyvūnus, pamatyti kraštovaizdį, patirti savitą ir nepakartojamą pelkės grožį bei suprasti, kad pelkė – tai ne tik žliugsintis telkinys su bedugniais ir klastingais turistų tykančiais akivarais, bet ir vienas iš nedaugelio dar likusių prieglobsčių itin retiems augalams ir gyvūnams.

5. Žaliasis takas (4128)

Tikslios koordinatės ir daugiau informacijos čia

PamatykLietuvoje.lt nuotr./Žaliasis takas
PamatykLietuvoje.lt nuotr./Žaliasis takas

Šis pažintinis takas vingiuoja šalia Strėvos upės ir žiediniu maršrutu lankytojus veda Spindžiaus mišku. Jis jungia ne tik Strėvos įgriūvą, bet ir kitus svarbius objektus, ir padeda nepasiklysti šiose mistika dvelkiančiose apylinkėse... Vienas iš Žaliojo tako siurprizų – Šaltinių kalnelis, iš kurio trykšta net žiemą neužšąlantys šaltinėliai. Tai gana retas gamtos reiškinys. Išskirtinio dėmesio verta Orchidėjų karalystė.

6. Labanoro girios pažintinis takas (3851)

Tikslios koordinatės ir daugiau informacijos čia

Infosvencionys.lt nuotr./Labanoro girios pažintinis takas
Infosvencionys.lt nuotr./Labanoro girios pažintinis takas

Pažintinis takas tęsiasi apie 2,6 km. Čia susipažinsite su Labanoro girios, pelkių, ežerų ekosistemomis, girioje aptinkamais Lietuvos Raudonosios knygos augalais ir gyvūnais. Šalia tako išvysite esančius pilkapius.

7. Jurkiškio upelio pažintinis takas (3655)

Tikslios koordinatės ir daugiau informacijos čia

Upelis dar vadinamas Melnyčėlės vardu – vienas įdomiausių ir įspūdingiausių Asvejos regioninio parko gamtos objektų. Upelio ilgis tik 1,2 km, tačiau per šį trumpą atstumą jis „nukrenta“ apie 12 metrų. Savo sraunumu ir vingiuotumu jis primena kalnų upokšnį, o šlaitų aukštis siekia 18 metrų. Jo dugnas nusėtas rieduliais. Vagoje guli valstybės saugomas gamtos paveldo objektas – Jurkiškio akmuo, turintis dar ir „Puntuko vaiko“ vardą, kurio apimtis siekia 5 metrus. Kad lankytojams atsivertų visas kanjoninio slėnio grožis prie Jurkiškio upelio įrengtas 1,5 km pažintinis takas su informaciniais stendais ir rodyklėmis.

8. Varnikų pažintinis takas (2994)

Tikslios koordinatės ir daugiau informacijos čia

Selemono Paltanavičiaus nuotr./Lentinis takas Varnikų pelkės pakraščiu
Selemono Paltanavičiaus nuotr./Lentinis takas Varnikų pelkės pakraščiu

Takas ypatingas tuo, kad leidžia lankytojui bet kuriuo metų laiku patogiai, nesušlapus kojų pasiekti ir apžiūrėti ne tik mišką, bet ir sunkiai prieinamas pelkės vietas. Nuėjus mažiau nei 5 km galima pamatyti didžiulę biotopų įvairovę – žmogaus pasodintus jaunus ir per kelis šimtus metų natūraliai susiformavusius senus įvairių tipų miškus, pamiškės pievas ir pelkes su užaugančiais ežeriukais. Taip pat galima susipažinti su kertinėmis miško buveinėmis ir Europos bendrijos svarbos buveinėmis.

Šiame pažintiniame take lankytojas ras visko: retų augalų, grybų, kerpių, Lietuvoje ir kitose šalyse saugomų vabzdžių, paukščių, žinduolių, varliagyvių, roplių. Priklausomai nuo to, kaip tyliai einate ir kiek atidžiai žiūrite (arba nuo to, kas jus lydi ir parodo).

9. Dubingių piliavietės pažintinis takas (2312)

Tikslios koordinatės ir daugiau informacijos čia

Luko Balandžio / 15min nuotr./Dubingių piliavietės pažintinis takas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Dubingių piliavietės pažintinis takas

Užlipę į Dubingių piliavietę ir eidami pažintiniu taku iš anksčiau buvusios salos, dabar pusiasalio, galėsite grožėtis ilgiausio, vieno giliausių ir didžiausių Lietuvos ežerų panorama. Dubingių pilis – svarbus XIV – XVIII a. Lietuvos kultūros, pramonės, gynybos centras, mena karą su Kryžiuočių ordinu, reformaciją – reikšmingas mūsų istorijos epochas. Pilis susijusi su žymių to meto asmenų (Vytauto Didžiojo, Mikalojaus Radvilos Rudojo, Barboros Radvilaitės ir kitų) gyvenimu ir veikla. Dubingiai neatsiejami nuo Radvilų giminės iškilimo ir suklestėjimo istorijos.

Piliavietėje įrengtas pažintinis takas su 6 apžvalgos stotelėm prie archeologinių ir gamtinių objektų. Natūralaus grunto tako ilgis apie 1,5 km., jame įrengti mediniai laiptai, informaciniai stendai, suoliukai. Nuo 2012 m. piliavietėje lankytojų laukia eksponavimui paruošti išlikę Radvilų rūmų fragmentai, uždengti gaubtu, bei buvusios evangelikų reformatų bažnyčios vieta su Radvilų laidojimo panteonu.

10. Žiegždrių geologinis takas (2129)

Tikslios koordinatės ir daugiau informacijos čia

Žiegždrių geologinis takas įrengtas geologiniu požiūriu svarbioje vietoje. Nuo Žiegždrių atodangos pro gamtos paminklą Žiegždrių liepą iki Kalniškių konglomeratų atodangos.

Visą pažintinių takų žemėlapį rasite čia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius