-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pristatyta 60 tūkst. eurų atsiėjusi „kosminė“ Kauno eglė – kvies į „Mažojo princo“ šalį

Nuo šeštadienio Kaune įvedamas kitas – Kalėdų – laikas. Vieniems koralai, kitiems neaiškūs kosminiai kūnai – tokiais epitetais kauniečiai jau spėjo apipinti iš plastikinių šiaudelių gimusius šių metų Kalėdų eglės papuošimus. Aišku viena – Kauno Rotušės aikštėje dominuos spalvos ir „Mažojo princo“ istorijos motyvai. Tam Kauno miesto savivaldybė išleido apie 120 tūkst. eurų.
Kauno Kalėdų eglės statybos
Kauno Kalėdų eglės statybos / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šiuo metu Rotušės aikštėje ir ant eglutės montuojamos įvairiaspalvės, abstrakčių formų dekoracijos. Jų sumanytojams – pats darbymetis. Tai, kas sukurta rankomis, turi nugulti tinkamose vietose ir taip, kaip suplanuota.

Pernai metų kalėdinės eglutės dekoracijos buvo pagamintos iš permatomų plastikinių šiaudelių. Visi šiaudeliai, kurių buvo sunaudota beveik 3 milijonai, buvo išvalyti ir perdirbti. Iš jų išgauta masė virto šiųmetiniais Kalėdų papuošimais.

„Nuo šeštadienio Kaune įvedimas kitas laikas – Kalėdų laikas. Tai laikas, skirtas sau, savo šeimai, artimiesiems. Siekėme, kad praėjusių metų pažadas būtų įvykdytas – dekoracijas sudarę plastikiniai šiaudeliai būtų perdirbti ir panaudoti dar kartą. Tai pavyko – jie atgimė antrajam gyvenimui“, – džiūgavo Kauno mero patarėjas Simonas Kairys.

Pasak jo, vieniems naujieji ryškiaspalviai papuošimai primena kosmosą, kitiems – koralinį rifą. Pati Kalėdų eglutė atsieis apie 60 tūkst. eurų, visas kalėdinis miestelis su nameliais ir papuošimais, įsikursiantis Rotušės aikštėje, – apie 120 tūkst. eurų. Bendram miesto papuošimui šiemet išleisti tik, anot S.Kairio, 25 tūkst. eurų. Pasiteisino ankstesnės investicijos.

Kalėdinių renginių ciklui numatyta 160 tūkst. eurų. Tačiau ši suma, kilus naujų idėjų, gali kisti.

„Kviečiame aplankyti naują erdvę Santakos parką, kuris jau dabar papuoštas. Išskirčiau tiltą per Jiesią. Naujas objektas. Įspūdingas gal ne pats tiltas, bet Napoleono kalnas, kuris, įrengus laiptelius, apšvietimą, pats tamsiu paros metu atrodo kaip dekoracija. Tad verta šį objektą, nutolusį nuo miesto centro, aplankyti kalėdiniu laikotarpiu“, – paklaustas, kokius akcentus išskirtų, išvardijo S.Kairys.

Naujieji metai - su elektronine muzika

Naujuosius metus Kaunas siūlo sutikti, kaip ir pernai, Rotušės aikštėje. Joje geriausi didžėjai nuo 22.30 valandos surengs elektroninės muzikos fiestą. Anot Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjos Nomedos Prevelienės, ši idėja pernai pasiteisino – Kauno širdyje Naujuosius sutiko rekordinis skaičius žmonių, iš viso apie 10 tūkst.

VIDEO: Kauno „Kosminė“ eglė įgauna formą

„Į Kauną atkeliauja kosminės Kalėdos. Eglės įžiebimo šventėje bus daug spalvų, šviesų, energijos, fejerverkų ir žaismo. Rengiamas žinomų atlikėjų koncertas. O ir Kalėdų senis atvyks neįprastu būdu, tokiu, koks ir pridera paslaptingoje planetoje“, – pristatė N.Prevelienė, priminusi, kad prieš Kalėdų eglės įžiebimą, kuris turėtų užtrukti apie 1,5 valandos, Istorinės Prezidentūros Kaune kiemelyje vyks kalėdinio sodelio įžiebimo renginys, kuriame dominuos ugnies šou.

Skambutis Kalėdų seneliui ir arbata su juo

Iki Sausio 6-osios Rotušės aikštėje, kaip ir įprasta, karaliaus Kalėdinis miestelis. Darbo dienomis jis, pakviesiantis į edukacines programas ir kalėdinę mugę, veiks nuo 11 valandos, savaitgalį – nuo 10 valandos ryto. Iš viso aikštėje išdygs 12 namelių, kurių nuoma prekybininkams nekainuos. Septyniuose nameliuose vyks prekyba maistu. Prekiaujama bus rankų darbo saldainiais, blyneliais, vafliais, imbieriniais meduoliais, kvepės ekologiška kava, kalėdine arbata bei vynu.

Likusiuose penkiuose nameliuose įsikurs amatininkai, kurie mokys velti iš vilnos, gaminti papuošalus iš kailio, prekiaus mediniais žaisliukais.

„Veiks ir Kalėdų senelio rezidencija, kurioje bus galima pakalbėti su Kalėdų seneliu ar jo pagalbininkais, išgerti kartu arbatos, parašyti laišką draugui. Kalėdinis pašto namelis – stebuklingas. Įmetus laišką, užsidegs švieselės, pasigirs nykštuko žingsniukai – bus pranešta Kalėdų seneliui, kad atėjo laiškas. Naujiena – taksofonas, kuriuo bus galima paskambinti Kalėdų seneliui ir išsakyti visus pageidavimus bei svajones“, – pristatė Kultūros skyriaus vedėja.

Paklausta, ar pernai kas nors nepasiteisino ir ar teko kokios idėjos atsisakyti, ji pabrėžė, kad viskas pasiteisino: „Visa tai, ką atnešame į Rotušės aikštę kartu su menininkais, organizatoriais, ateina iš mūsų vaikystės, svajonių vizijų.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglės statybos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauno Kalėdų eglės statybos

3 km lempučių ir 8 sunkvežimiai eglišakių

Kalėdinės eglutės autorė Jolanta Šmidtienė neįvardijo tikslios dekoracijų idėjos. Pasak jos, kiekvienas jose įžvelgs kažką kitą. Norima sukurti tik tam tikrą nuotaiką.

„Jei kils klausimų, vadinasi, mūsų tikslas pasiektas. Norėjosi, kad kiekvienas pamatytų papuošimus savaip. Galima žvelgti ir giliau. Po švenčių dekoracijos, kurių kiekvienas žiuželis darytas rankomis, vėl bus perdirbtos. Taip, anksčiau rinkdavausi baltą ar vieną kokį koloritą. Šiemet dominuos spalvos“, – paaiškino J.Šmidtienė.

Prie Kalėdų eglės papuošimų, kurie suplanuoti dar prieš metus ir gaminti 2,5 mėnesio, kūrimo dirbo apie 20 žmonių.

Eglišakiai į Rotušės aikštę atkeliavo aštuoniais sunkvežimiais, bus iškabinta apie 3 km lempučių girliandų. Kuriami „Mažojo princo“ istorijos motyvai. Sumanymui įgyvendinti J.Šmidtienė į pagalbą pasikvietė kolegę menininkę Aušrą Kleizaitę. Dekoracijoms iš plėvelės gaminti pasitelkta A.Kleizaitės autorinė technika, sukurta prieš daugiau kaip 2 dešimtmečius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jolanta Šmidtienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jolanta Šmidtienė

„Tikiuosi, kad visi „mažieji princai“ ateis čia su tėveliais. Kauno menininkė Loreta pagamins stereogramas. Tai bus netikėtumas. Vienoje zonoje bus pastatyti stendai su „Mažojo princo“ interpretacijomis. Atsistojus tam tikrame taške iš to rašto, sukurto kompiuteriu, pradėsi matyti 3D vaizdą – tai, ką norėjo pasakyti Loreta. Tai – visiška naujovė. Pasaulyje tokio formato niekas nedarė. Būna paprasti atvirukai ar paveiksliukai. O čia bus dviejų metrų dydžio stendai“, – vylėsi Kalėdų eglės kūrėja.

Pasak jos, skirtas dėmesys ir neregiams: Kalėdų eglės viduje, ties centriniu kamienu, įrengta vieta, kurią bus galima liesti. Tekstas bus išrašytas brailio raštu.

Šiųmetė Kauno Kalėdų eglė J.Šmidtienei ypatinga – jau dešimtoji, puošianti Rotušės aikštę.

Kauno Kalėdų eglės įžiebimo šventė vyks paskutinę rudens dieną – lapkričio 30-ąją nuo 18 valandos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius