-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Rekordinei kelionei besiruošiantis A.Valujavičius Lietuvoje surado netikėtą nakvynės vietą

Kaunietis Aurimas Valujavičius nusprendė ypatingai pažymėti savo miesto gimtadienį. Neįprastomis kelionėmis stebinantis vaikinas baidare nusiyrė iki mažulytės salelės Nemune ir ten pernakvojo palapinėje. „Tai buvo simbolinis sveikinimas Kaunui. Maksimaliai, ką galima per karantiną išspausti“, – 15min apie mini-nuotykį pasakojo keliautojas.
Aurimo Valujavičiaus kelionės baidare
Aurimo Valujavičiaus kelionės baidare / Asm.archyvo nuotr.

Aurimas, praėjusiais metais pelnęs ir metų keliautojo „Lietuvos Kolumbo“ vardą, nemėgsta trumpų ir nuobodžių išvykų. Tai su baidare leidosi per visą Nemuną nuo pat ištakų Baltarusijoje, tai gyvendamas Balio saloje kopė į ugnikalnį, tai per 200 dienų dviračiu numynė 13,7 tūkst. km Europoje, aplankė 14 šalių ir patyrė nepakartojamų nuotykių – netgi nakvojo ant Trolio liežuvio Norvegijoje.

Kol karantinas, kol kelionės yra stipriai apribotos, Aurimas dėliojasi planus šios vasaros įspūdingai kelionei per visą Dunojų ir testuojasi įrangą. Savaitgalį štai sėdo pasiplaukioti baidare Nemunu Kaune, bet kad jau buvo jo mylimo miesto gimtadienis – nusprendė pasiplaukiojimą padaryti išskirtiniu.

„Galvojau, kad reikia ką nors įdomesnio sugalvoti. Kur čia pernakvoti, kad būtų ir gana įdomu, ir matoma vieta, – 15min pasakojo Aurimas. – Žinojau, kad Nemuno saloje tikrai nenakvosiu – nes ten daug žmonių, su palapine galbūt ne visai saugu būtų.“

VIDEO: #SU GIMTADIENIU KAUNAS!

Tuomet keliautojo akis užkliuvo už mažyčių salelių prie Nemuno salos ir mintyse iškilo vaizdas – mažytėje salelėje mažyti palapinė. Gal vieta ir ne tokia žadą atimanti, kaip praėjusiais metais palapinėje leista naktis ant Trolio liežuvio Norvegijoje, bet labai simboliška ir vis tiek stebinanti. Kartu jis buvo pasiėmęs ir Lietuvos vėliavų, tad išėjo patriotiška nakvynė miesto centre.

A.Valujavičiaus nuotr./Aurimo nakvynė ant Trolio liežuvio Norvegijoje
A.Valujavičiaus nuotr./Aurimo nakvynė ant Trolio liežuvio Norvegijoje

Ta maža salelė Nemune net ne visada būna. Aurimas pasakojo, kad vandeniui pakilus ji būna ir visa užliejama, tad vaikinas stebėjo vietą prieš nakvynę. Atmindamas dviračiu nuo pakrantės kelias dienas jis vertindavo, ar bus saugu salelėje miegoti, o šiek tiek nusekęs vanduo visgi leido įgyvendinti planą.

Praleidęs naktį Nemuno viduryje, ryte Aurimas girdėjo, kad jo neįprastą sprendimą pastebėjo ir kauniečiai – pakrantėje bėgiojantys žmonės kalbėjo apie romantišką Aurimo nakvynę. „Mačiau, kad ir pora policijos automobilių budėjo Žalgirio arenos aikštelėje, – sakė jis. – Nežinau, ar jie ten šiaip ilsėjosi, ar žiūrėjo, ką aš veikiu.“

Prieš statydamas palapinę Aurimas ir bandė išsiaiškinti, ar tą daryti yra tikrai legalu. „Tai gana slidus klausimas. Taip, vieša vieta, miesto teritorija, bet, kita vertus, – aš techniškai buvau ant vandens, nes ta salelė tai atsiranda, tai dingsta. Nėra oficialus žemės plotas.“

VIDEO: Metų keliautoju išrinktas Aurimas pataria, kaip įveikti Nemuną baidare ir kur vasaroti

Rengiasi rekordinei kelionei

Šeštadienį Aurimas į baidarę sėdo besirengdamas naujam savo iššūkiui. Keliautojas šią vasarą ketina leistis į dar vieną neeilinę kelionę ir net pagerinti Lietuvos rekordą. Aurimo planuose – nuplaukti per visą Dunojų nuo Vokietijos iki Juodosios jūros Ukrainoje. Iš viso – 10 šalių, 2850 km ir 4-5 mėnesiai baidarėje. „Man nėra trumpų kelionių“, – juokėsi jis kalbėdamas su 15min. Kol kas ilgiausią atstumą baidare nuplaukęs lietuvis yra irklavęs apie 600 km nuo Talino iki Klaipėdos.

Kas kitam atrodytų kaip gyvenimo kelionė, Aurimui tai – tik „planas B“. Į netradicines keliones kasmet besileidžiantis nuotykių entuziastas šiomis dienomis turėjo jau būti JAV ir pradėti dar ilgesnį plaukimą. Jis ketino įveikti Misūrio upę – beveik 4 tūkst. km. Visgi dėl koronaviruso pandemijos planų teko atsisakyti, ir tuomet Aurimui kilo mintis bent jau praplaukti antra pagal ilgį Europos upe.

„Yra dar „planas C“, – prisipažino jis. – Aš sakiau, kad jeigu iki birželio paskutinės dienos nepavyks išvykti, tuomet irkluosiu Lietuvos upėse. Bet aš mažiausiai noriu šį planą įgyvendinti.“ Iššūkis čia būtų menkesnis, juo labiau, kad Aurimas jau yra įveikęs visą Nemuną netgi nuo jo ištakų Baltarusijoje. Jeigu kelionė į Vokietiją nepavyktų, tuomet tektų galvoti apie ilgiausią nenutrūkstamą upinį maršrutą Lietuvoje, galbūt ilgiausių upių įveikimą ir pan. Visgi keliautojas tiki, kad per mėnesį situacija Europoje pagerės, ir jo kelionė Dunojumi galės prasidėti.

Iššūkis – ir užtvankos, ir dar kol kas užvertos sienos

Svarbiausia dabar jam – sausumos keliu patekti į Vokietiją. Vokietija žada birželį atsiverti sienas, bet dar reikia, kad ir kaimyninė Lenkija leistų keliautojams laisvai pravažiuoti šalį. Vokietiją Aurimas ketina pasiekti su kitu netradiciniu keliautoju Arūnu, kuris pasirinkęs gyvenimą namelyje ant vandens. Abiejų keliauninkų pokalbį galite žiūrėti vaizdo įraše:

VIDEO: #7 Kaip keliauti ''NAHALIAVAI'' | Arūno namas ant vandens

Arūnas kol kas yra Rusijoje, jis vasarą per Baltarusiją ketina atvykti į Lietuvą, o tuomet išvažiuoti į Marselį. „Tai Lietuvoje pasiimtų mane, užsimestumėm baidarę ant stogo, ir važiuotumėm į Vokietiją, – planus dėstė Aurimas. – Kol kas abu laukiam namuose, kada tai galėsim padaryti.“

Daug laiko dabar Aurimui užima ir Dunojaus maršruto analizavimas. Tiek laiko planavęs kelionę Misūriu, dabar jis per kelis mėnesius turėjo ištyrinėti visus galimus iššūkius jau Europos upėje: pradedant sienų kirtimu ir baigiant užtvankomis.

„Misūris – ilgesnė, žymiai paprastesnė upė. Per tuos 4 tūkst. km jame tik 6 užtvankos, Dunojuje daugiau nei 60. Ir labai daug laivybos, daug turizmo. Liūdna tikrai nebus“, – pasakojo Aurimas.

Ypač sudėtinga bus Dunojaus atkarpa Vokietijoje ir Austrijoje, kur upė dar bus neplati, bet joje gausu užtvankų. „Aš galiu ten apie mėnesį laiko užtrukti, – skaičiavo keliautojas. – Tikrai nebus didelio greičio, pirmas mėnuo bus darbingas. Kai kur reikės persikelti šliuzais, kai kur jų nebus – bus juodo darbo. Tai kol aš plauksiu Vokietija ir Austrija, tikiuosi, situacija ir visoj Europos išsispręs.“

Optimistiškai į situaciją Europoje žvelgiantis Aurimas pernelyg ir neišgyventų, jeigu Vokietija ir įsileidus paprašytų 14 dienų karantinuotis. „Tai irgi geriau negu stovėti vietoje ir visai neplaukti Dunojumi“, – pašnekovas tikino, kad yra pasiruošęs ir tokiam blogiausiam variantui.

Aurimas savo kelionės įspūdžiais būtinai dalinsis ir savo „YouTube“ kanale. Keliautojas kasdien filmuoja reportažus net ir nekeliaudamas – dalijasi patarimais, pasvarstymais, kalbina įdomius žmones. Birželio 1-ąją kaip tik bus metai, kai Aurimas „vlogina“ kasdien.

Aurimą sekti galima socialiniuose tinkluose:

FB: facebook.com/KeliautojasAV/
Instagram: instagram.com/aurimas.keliautojas/
Youtube: youtube.com/c/AurimasValujavicius

VIDEO: Įspūdinga lietuvio kelionė dviračiu: 13,7 tūkst. km, 14 šalių ir nepakartojami nuotykiai
VIDEO: Naktis ant Trolio liežuvio

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius