Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šią savaitę lankytojams duris atvėrė seniausia Vilniaus mieste vandenvietė

Šią savaitę trumpam lankytojams duris atvėrė Vilniaus mieste seniausia, tačiau vis dar veikianti vandenvietė, kuri pastatyta dar praėjusiame šimtmetyje. Kas penkerius metus šios Sereikiškių vandenvietės vandens rezervuaras trumpam ištuštinamas, kad jį būtų galima išvalyti nuo ant sienų susikaupiančių mangano ir geležies nuosėdų. Po to jis vėl užpildomas vandeniu. Tai vienintelė taip ilgai veikianti vandenvietė ir šiandien tyru požeminiu vandeniu aprūpinanti Vilniaus centro ir senamiesčio gyventojus, rašoma pranešime spaudai.
Sereikiškių vandenvietės vandens rezervuaras
Sereikiškių vandenvietės vandens rezervuaras / „Vilniaus vandenų“ nuotr.

„Turime galimybę tapti istorinio įvykio, kuris pasikartoja tik kas penkeri metai, liudininkais. Tai, kad 106-erius metus skaičiuojanti pirmoji Vilniaus mieste vandenvietė vis dar veikia ir užtikrina kokybišką vandens tiekimą tūkstančiams gyventojų įrodo, kad tuometinės vandens tiekimo technologijos nenusileido, o gal net buvo pranašesnės už šiuolaikines“, – sako į ekskursiją – vandens rezervuarą po žeme darbuotojus, miesto atstovus pakvietęs „Vilniaus vandenys“ generalinis direktorius Marius Švaikauskas.

Pasak ekskursiją po vandenvietę vedusio senojo Vilniaus tyrinėtojo Dariaus Pocevičiaus, būtent nuo šios vandenvietės ir buvo pradėta rašyti pirmojo centralizuoto vandentiekio Vilniaus mieste istorija. Vis dar veikianti Vilniaus vandens siurblinė su rezervuarais buvo pastatyta dar 1914 m. Po 30 metų, 1944 m., besitraukdama nacių kariuomenė susprogdino rezervuarą ir siurblinės pastatą, tačiau 1945 m., pasitelkus karo belaisvius, ji buvo atstatyta. Šiandien siurblinė vis dar veikia ir požeminiu vandeniu aprūpina Vilniaus centro ir senamiesčio gyventojus.

Vandens atsargos laikomos antrą šimtmetį skaičiuojančiame rezervuare po žeme. Rezervuaras sumūrytas iš šimtamečių raudonų plytų, kurios, nepaisant nuolatinės drėgmės – puikiai išsilaikiusios. Rezervuaro talpa 3500 kubinių metrų (2 kameros po 1750 kubinių metrų). Vanduo čia imamas iš 11 gręžinių. O per parą aplinkinių Vilniaus centro ir senamiesčio gyventojams patiekiama 4,5 – 5 tūkst. kubinių metrų vandens. Anot „Vilniaus vandenų“ atstovų, šią vandenvietę galima pavadinti netgi strategine, nes iš jos vanduo tiekiamas 12 tūkst. vartotojų, tarp kurių visos svarbiausios šalies valdžios institucijos – Seimas, Vyriausybė ir Prezidentūra.

Šimtametė vandenvietė nereikalauja ypatingos priežiūros. Kas penkeri metai iš jos rezervuaro išleidžiamas vanduo ir vandens talpykla išvaloma nuo ant jos sienų susikaupiančių mangano ir geležies nuosėdų. Jų susidarymas – natūralus procesas, nedarantis jokios įtakos nei skoninėms, nei kokybinėms tiekiamo vandens savybėms.

Didžiausia šalyje vandentvarkos bendrovė „Vilniaus vandenys“ savo aptarnaujamoje teritorijoje eksploatuoja 34 vandenvietes. Dalis milijoninių bendrovės investicijų pastaraisiais metais skiriama vandenviečių renovacijai: vandenvietės modernizuojamos, jose sumontuojami vandens gerinimo įrenginiai, užtikrinantys nepriekaištingą vandens kokybę vartotojams.

„Vilniaus vandenys“ tiekia geriamąjį vandenį ir tvarko daugiau nei 263 tūkst. klientų. Per parą bendrovė patiekia apie 93 tūkst. kub. metrų vandens.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius