Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šių metų Alytaus Kalėdų medis – Plungės 2016-ųjų žaliaskarė?

„Labai gaila, bet mūsų šiemetinė eglė yra kopija. Prašau pasiaiškinti, kur pinigai nuėjo už eglę“, – tokiu prašymu į Alytausgidas.lt redakciją kreipėsi skaitytojas Marius.
Plungės ir Alytaus Kalėdų eglės
Plungės ir Alytaus Kalėdų eglės / alytausgidas.lt nuotr.

Aiškinantis skaitytojo informaciją, kartu su visais gruodžio 1-ąją besidžiaugusiam Rotušės aikštėje įžiebta eglute, deja, teko imtis Grinčo darbo. Aišku tapo viena, kad alytiškių Kalėdos sugadintos, o to kaltininkė ... pati Kalėdų eglė.

Pasirodo, gruodžio 1-ąją Rotušės aikštėje įžiebta Alytaus žaliaskarė taip pačiai aprėdyta suspindo ir 2016-ųjų gruodžio 2-ąją Plungėje.

VIDEO: Kalėdų eglės įžiebimas Alytuje

„Alytaus eglutė stebėtinai panaši į Plungės 2016-ųjų“, – pastebėjo ir Valerijus Vencius, pridūręs nemanantis, kad „6-ojo pagal dydį miesto Lietuvoje eglės puošimo sutartyje yra punktas, jog tinka poros metų senumo N miesto eglės kopija naudojant tuos pačius išsikraipiusius ir atmestinai perdažytus „angelų“ sparnus“ ir viešai pasiteiravęs, „ar Alytus tapo „Second-hand Christmas tree“ miestu?“.

Kai kurie alytiškiai į šiemetės „padėvėtos“ eglės klausimą pažvelgė filosofiškai, mat tai – tikrai ekologiška eglė, taupanti gamtą ir atitinkanti katalikiškas dalijimosi tradicijas, tiek, kad ne už dyką, o tris dešimtis tūkstančių eurų mūsų, mokesčių mokėtojų, pinigų. Taip pat buvo juokaujančių, kad tokia ir buvo Dzūkijos sostinės eglutės tema... Originali kopija – kaip ir scenoje pasirodžiusi muzikos grupė būtent tokiu pavadinimu („Original copy“).

O, egle, mano sese, jeigu 2016-ųjų eglė išties yra Alytaus 2018-ųjų žaliaskarės sesė, žemaičiams ji buvo tokia graži, kad stovėjo ne tik iki Trijų karalių, tačiau net iki vasario.

VIDEO: Plungės 2016 m. Kalėdų eglės įžiebimas

Kopija už 29 tūkst. eurų?

Įdomu tai, kad Plungės žaliaskarės įrengimą tuomet finansavo ne vietos savivaldybė, o šiame mieste dirbantis „Viči“ koncernas, siejamas su Visvaldu Matijošaičiu, dabartiniu meru Kaune, kuriame šiemet eglę, kaip ir Alytuje puošė menininkė Jolanta Šmidtienė ir jos atstovaujama „Tekstilininkų ir dailininkų gildija“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jolanta Šmidtienė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jolanta Šmidtienė

Eglutei Alytuje papuošti miesto savivaldybė 2018 m. gildijai skyrė 29 545 eurus, o sutartis su gildija, pasirašyta artėjant 2017-ųjų Kalėdų laikotarpiui, buvo pasirašyta 3-iems metams ir iš viso už 88 475 eurus. 2017 m. pagrindinė Dzūkijos eglė mokesčių mokėtojams kainavo 105 eurais brangiau (29 650), o 2019-aisiais, jeigu sutartis nebus nutraukta kainuos 29 280 eurų.

Bet kuriuo atveju, remiantis techniniu minėtos galerijos pasiūlymu, kuriuo buvo vadovautasi prieš kauniečius paskelbiant nugalėtojai Alytuje ir sudarant 3 m. sutartį, pirmu sakiniu buvo įvardintas būtent „kalėdinio puošimo idėjos originalumas, kūrybiškumas...".

„Diskusija tai – irgi reklama“, – situaciją komentuoja Alytaus 2018 m. eglutės ir Rotušės aikštės puošimo idėjos autorė J.Šmidtienė, bet kuriuo atveju visiems linkinti šviesių, gražių ir susitaikiusių Kalėdų. Menininkė pripažino, kad 2016 m. eglutės puošimo koncepciją kūrė ir įgyvendino ji.

Pasak J.Šmidtienės, bet kuriuo atveju, kaip tai vertintų alytiškiai ir kur tai buvo naudota anksčiau, visi puošybos elementai – originalūs ir sukurti pačios. Be to – mažiausia 50 proc. Kalėdų eglės puošybos dalykų yra kurti ir gaminti specialiai Alytui.

Ne tik dėl pačios eglutės, tačiau ir šių, perdažytų sparnų Alytuje esama įvairių nuomonių. Jų kokybe abejoja jau minėtas V.Vencius, savo nuomonę turi ir Alytaus miesto savivaldybės atstovė.

Anot Alytaus miesto savivaldybės administracijos viešųjų ir užsienio ryšių skyriaus vedėjos Modestos Tarasauskienės, jei dekoracijos išties kelia abejones, o kokybiniai defektai – matomi, jie turės būti taisomi menininkės, jos atstovaujamos gildijos lėšomis.

M.Tarasauskienės teigimu, kad Alytaus miesto eglutė neautorinė, būtų sunku paneigti – dekoracijas yra sukūrusi pati J.Šmidtienė. Ir ji, ir savivaldybės atstovė akcentuoja, kad ekologinė, daiktų ne vienkartinio panaudojimo idėja eglutės puošyboje nėra bloga, kaip tik įgaunanti pagreitį pasaulinėse madų tendencijose.

„Kad Plungės eglutė panaši į Alytaus – akivaizdu, kad pritaikyta tokia pati konstrukcija ir panašios dekoracijos – nieko smerktina“, – mano M.Tarasauskienė, tačiau tikisi, kad Rotušės aikštės eglutė 2019-aisiais bus originalesnė, mažiau kur nors matyta, juolab pati J.Šmidtienė savivaldybei yra pažadėjusi papildomų puošybos elementų.

Beje, 2017-ųjų Alytaus eglė taip pat nebuvo niekur nematyta. Anksčiau panaši buvo puošiama Kaune, tiesa, matyt, nebuvo kone identiška.

Tuo tarpu menininkė J.Šmidtienė teigia, kad tai jos teisė spręsti, kaip jai elgtis su savo kūriniais, todėl ir ateityje planuojanti naudoti ankstesnių eglučių elementus tiek Alytuje, tiek kitose vietose, o taip pat ne tik Lietuvoje. 2017 metais Dzūkijos sostinės centrą puošęs grožis su šerkšnota eglute 2020 metais turėtų džiuginti latvius.

Menininkė, eglių ir kalėdinio puošimo dizainerė tvirtina, kad miesto skelbtame konkurse net nebūtų dalyvavusi, jeigu Alytuje, jos su savivaldybe pasirašytoje sutartyje, būtų buvęs reikalavimas Dzūkijos sostinei žaliaskares kurti specialias, iš anksčiau niekur kitur nematytų dekoracijų, elementų, nes tai būtų buvę tiesiog per brangu arba net nuostolinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius