Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 21 /09:25

Ukmergė šiemet pribloškė – įžiebusi piliakalnį sukūrė miesto pasaką

Lietuvos miestų kalėdinių eglių įžiebimo maratoną praėjusį savaitgalį užbaigė Ukmergė. Ir užbaigė taip, kad žadą atėmė daugeliui. Čia nušvito ir eglės, ir visas piliakalnis – miestas virto stebuklinga žiemos pasaka.
Šventiškai pasipuošusi Ukmergė
Šventiškai pasipuošusi Ukmergė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šiemet bene didžiausia Ukmergės žvaigždė – piliakalnis, kuriame baigti dar 2011 m. pradėti atnaujinimo darbai. Piliakalnis ne tik apšviestas, bet ir iki jo viršūnės nutiestas takas, pritaikytas ir neįgaliesiems. Pakilus juo galima apžvelgti vieną iš septynių Lietuvoje išlikusių senamiesčių.

Piliakalnis bemat tapo traukos centru, svarbiausia mieste poilsio ir laisvalaikio erdve. Jis jau ir taip viliodavo keliautojus stabtelti Ukmergėje, o dabar atsispirti jam reikia ypatingų pastangų. Savaitgalį įsižiebė ne tik eglė, bet ir pats piliakalnis. Visas jis kas vakarą valandai dekoruojamas šešiomis skirtingomis šviesų kompozicijomis.

Idėja išbandyta vasarą

Vasarą Ukmergėje vyko Lietuvos nepriklausomybės 100-mečiui ir Ukmergės piliakalnio atidarymui skirta šventė. Tuomet Ukmergės puošmena suspindo pačiomis gražiausiomis ir ryškiausiomis spalvomis, vieną po kito „matavosi“ iš šviesų išaustą šventinį rūbą, 15min pasakojo Ukmergės rajono savivaldybės viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistė Daiva Zimblienė. Netikėtais šviesos instaliacijų vaizdais koncertą papildė VšĮ „Džiazo galerija“ ir vienas geriausių Lietuvoje šviesos dailininkų Arvydas Buinauskas.

Renginys ir šviesų šou sulaukė tiek puikių atsiliepimų ir nustebino savo originalumu, kad merui Rolandui Janickui kilo idėja piliakalnį nušviesti ne vienam vakarui, o ilgiau – pavyzdžiui, visam šventiniam žiemos laikotarpiui iki pat sausio vidurio.

„Sukurtas tikras šventinis stebuklas – kiekvieną vakarą ant piliakalnio kas valandą rodomos šešios skirtingos šventinių ornamentų kompozicijos, besikeičiančios kas 10 minučių“, – džiaugėsi D.Zimblienė.

Visas pasiruošimo procesas užtruko apie mėnesį. Teko derinti ne vieną su techniniu šio projekto išpildymu susijusį klausimą, atskleidė savivaldybės atstovė. Tarkim, kaip pasirūpinti saugiu elektros tiekimu į skirtingus taškus – 6-8 jų yra piliakalnio apačioje, dar beveik tiek pat – prie kiekvieno ant piliakalnio augančio medžio.

Tokio ypatingo reginio sukūrimas savivaldybei kainavo apie 18 tūkst. eurų. Daugiausiai – 12 tūkst. – atsiėjo įrangos nuoma.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šventiškai pasipuošusi Ukmergė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šventiškai pasipuošusi Ukmergė

Prie šio projekto dirbo išties daug žmonių, teigė D.Zimblienė, – ir Ukmergės rajono savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus, Ukmergės kultūros centro, Ukmergės miesto seniūnijos darbuotojai, nevyriausybinių organizacijų atstovai, savanoriai, bendruomenė ir kt.

Ukmergei nestinga originalumo

20 tūkst. gyventojų turinti Ukmergė jau ne kartą yra nustebinusi originaliomis idėjomis, kurios atkreipia visos Lietuvos dėmesį. Pavyzdžiui, būtent čia gimė Lietuvą suvienijęs projektas „Surink Lietuvą“. Idėja sukurti 60-ies dalių Lietuvos žemėlapį iš magnetukų gimė Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centro direktorei Linai Baublienei. Čia vyksta ir vištų lenktynės, miesto erdvėse nutūpusios uždainuoja balandžių skulptūros ir t.t.

Originali čia ir Kalėdų eglė – ji nei kirsta, nei konstruota iš eglišakių. Jau trečius metus Ukmergėje netoli Kultūros centro pastato puošiama tikra, prie paminklinio akmens jau daugiau nei du dešimtmečius auganti žaliaskarė. „Ji kaip toje pasakoje – iš pelenės pavirto tikra princese ir tapo pagrindiniu didžiųjų metų švenčių laukimo akcentu“, – pasakojo D.Zimblienė.

Ukmergės žinių nuotr./Eglės įžiebimas Ukmergėje
Ukmergės žinių nuotr./Eglės įžiebimas Ukmergėje

„Mes nedalyvaujame Kalėdinių eglių varžytuvėse: kuri brangiausia, gražiausia, įspūdingiausia ir t.t Mūsų tikslas – laikantis tradicijų papuošti miestą taip, kad čia gyvenantiems būtų gražu ir jie džiaugtųsi savo miestu. Turime daug tikrų dalykų, kuriuos privalome puoselėti ir jais didžiuotis. Dauguma gyventojų pritaria tokiam sprendimui ir liaupsina, giria mūsų Ukmergės Kalėdų eglę. Labai kviečiame, raginame visus pasekti mūsų pavyzdžiu. Turime saugoti ir tausoti mūsų gamtą. Kiekviename mieste būtų galima surasti ir papuošti gyvą, natūraliai augančią eglę. Jei tokios nėra – pats metas ją pasodinti“, – sakė Ukmergės rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas.

Piliakalnio papėdėje papuošta dar viena, tik ši – kirsta, eglė. Ateinančiais metais čia planuojama pasodinti ir užauginti žaliaskarę ateities kartoms.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šventiškai pasipuošusi Ukmergė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šventiškai pasipuošusi Ukmergė

Kalėdinė eglė žibės, o piliakalnis šviesos stebuklus kurs visą mėnesį – iki sausio 15 dienos. Toks laikas pasirinktas neatsitiktinai – norima, kad ir Ukmergėje gyvenantys stačiatikiai, švęsiantys Naujuosius metus (pagal Julijaus kalendorių) 2019 metų sausio 14-ąją, pasidžiaugtų visomis miesto puošmenomis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šventiškai pasipuošusi Ukmergė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šventiškai pasipuošusi Ukmergė

Piliakalnio erdvėje įsikūrusiame Kalėdiniame miestelyje taip pat visų lauks linksmoji karuselė, kur bus galima sutikti arkliuką Rudolfą ir ponį Snieguolę.

Taip pat Ukmergės kultūros centro modernioje kino salėje vys kalėdinių filmų premjeros, gruodžio 26 d. čia vyks labdaros akcija-koncertas „Baltas angelas“.

D.Zimblienė atkreipė dėmesį, kad svečių patogumui yra parengtas žemėlapis, kaip atvažiuoti prie piliakalnio ir kur pasistatyti automobilius nuo Vilniaus, Molėtų, Kauno, Panevėžio, Anykščių. Visą išsamesnę informaciją apie tai galima rasti FB paskyroje „Piliakalnio Kalėdinės Iliustracijos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius