Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 06 /15:47

Unikali švenčių puošmena: Klaipėdoje – kalėdinė eglutė iš tūkstančių sagų

114 914 – tiek sagų surinko Klaipėdos Paupių bendruomenė, iš jų suklijavusi unikalią kalėdinę eglutę, ant kurios – iš sagų suformuotos snaigės. Daugiau kaip trijų metrų aukščio gražuolė jau pastatyta I.Simonaitytės bibliotekos kiemelyje, kur kasmet „išdygsta“ įstaigų, įmonių, bendruomenių sukurtos unikalios eglutės. Iš tūkstančių sagų gimusi eglutė neabejotinai taps šio kiemelio išskirtiniausia puošmena. Pernai ši bendruomenė miestiečius nustebino unikalia megzta eglute.
Originali eglutė, padaryta iš sagų.
Originali eglutė, padaryta iš sagų. / R.Baguckienės nuotr.

I.Simonaitytės bibliotekos kiemelyje penktadienio vakarą bus įžiebtos žaliaskarės. Viena jų – iš sagų sukurta kalėdinė eglutė. Idėja kilo Paupių bendruomenės pirmininkei Reginai Baguckienei, tačiau moteris laurų prisiimti nelinkusi.

„Idėja nieko verta būtų buvusi, jei nebūtų buvę tų talentingų žmonių, kurie ją dar patobulino, išvystė į dar gražesnę mintį. Kai susitikom pirmam apsitarimui, ir brėžinius darėm, ir piešėm. Per tą būrį žmonių, tų idėjų generavimą ir gimė, kas gimė“, – sako moteris.

Bendruomenė sagas pradėjo rinkti dar rugpjūtį. Jų daug padovanojo patys paupiškiai, tačiau sagos socialinių tinklų dėka ėmė keliauti iš įvairių Lietuvos miestų, netgi Vokietijos.

„Lankėme gyventojus, beldėmės į kiekvienas duris ir prašėme sagų. Labai dėkinga socialiniams tinklams, paviešinome, atsirado daug labai klaipėdiečių, kurie rinko mums sagas, atsiliepė ir iš rajono – Kretingos, Vėžaičių, Veiviržėnų, netgi Panevėžio, Kuršėnų, Tytuvėnų, Vilniaus. Atsiuntė sagų ir iš Vokietijos. Labai daug sagų surinkome. Ne visas jas panaudojome. Po Šv.Kalėdų ketiname suskaičiuoti, kiek jų liko“, – pasakojo R.Baguckienė.

Bendruomenė vedė padovanotų sagų statistiką, tad puikiai žino, kiek jų surinko.

Ketvirtadienį Paupių bendruomenės atstovai išmatavo I.Simonaitytės bibliotekos kiemelyje pastatytą eglę. Jos aukštis – 334 cm, skersmuo – 140 cm. Sako, reikėsią gerokai pasukti galvą, kur ją, nors ir išmontuojamą į tris dalis, laikyti.

Eglei sukonstruoti spalio pabaigoje pagamintas metalinis karkasas, sutvirtinimui panaudota 35 metrai armatūros, uždėtas tinklas, o ant jo – guminis pagrindas. Ant pastarojo ir buvo klijuojamos sagos.

R.Baguckienės nuotr./Kalėdinė eglutė iš sagų.
R.Baguckienės nuotr./Kalėdinė eglutė iš sagų.

„Iš pradžių manėme, kad padarysime mažesnę, bet nesitikėjome, kad surinksime labai daug sagų, kad jas panaudotume išėjo tokio dydžio eglė, – šypteli bendruomenės pirmininkė. – Labai originalių sagų radome, džiaugėmės kiekviena saga. Buvo ir iš pokario laikotarpio, labai senų, ir molinių, greičiausiai vienetinių, ir geležinių. Tokių nematytų gražių sagų, kad širdis džiaugėsi. Kiekviena saga atsinešė savą istoriją ant eglutės“.

Iš sagų nuspręsta sudėlioti ornamentą. Paupiškės Sandra Sčiavinskienė ir Rūta Turskienė pasiūlė iš jų formuoti snaiges, o tarp jų – ornamentus.

„Pavyko sumanymas. Tos sagos taip ir nugulė, kai kur viena ant kitos, su iškilimais išėjo tarsi 3D efektas. Ji papuošta ir lemputėmis, ir specialiu apšvietimu iš vidaus, kad išryškėtų sagos vakare. Dieną kitas efektas, kai šviesų nėra, o vakare visai kitaip, kai prasišviečia per sageles švieselė. Eglė turi karūną, irgi iš sagų“, – pasakojo moteris.

Prie eglutės gamybos prisidėjo daugybė rankų. Pastarosiomis savaitėmis paupiškiai sagas klijavo kiekvieną vakarą. Lipdė ir vaikai, ir suaugusieji.

Pernai paupiškiai I.Simonaitytės bibliotekos kiemą nustebino pastatydami megztą eglutę. Ji šiemet ir toliau džiugina bibliotekos lankytojų akį, yra pastatyta įstaigos viduje.

Paupių bendruomenės nuotr./Nerta eglė papuošė Klaipėdos I.Simonaitytės bibliotekos kiemelį.
Paupių bendruomenės nuotr./Nerta eglė papuošė Klaipėdos I.Simonaitytės bibliotekos kiemelį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius