Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Unikalus muziejus Lietuvoje: nuo kėdžių iš „Černobylio“ iki viduramžių kankinimo įrankių

Turbūt tik nedaugelis žino, kad Lietuvoje yra muziejus, kuriame galima pasėdėti ne tik teisėjo kėdėje, bet ir elektros... Tai – vienintelis šalyje Teismų istorijos muziejus.
Senųjų kankinimo įrankių ekspozicija Teismų istorijos muziejuje
Senųjų kankinimo įrankių ekspozicija Teismų istorijos muziejuje / Ados Alejūnaitės nuotr.

Šiaulių apygardos teisme veikiantį išskirtinį muziejų įkūrė buvęs šio teismo teisėjas Alfredas Vilbikas. Būtent jis sutiko aprodyti šią unikalią vietą ir plačiau papasakoti apie muziejaus atsiradimo istoriją, čia demonstruojamus eksponatus ir kitas teismų įdomybes.

Teismo ir muziejaus pastatas – buvusios arklidės

Teismų istorijos muziejus savo oficialią veiklą pradėjo 2017 m. sausio 4 d., nors teismų istorijos ekspozicija Šiaulių apygardos teisme jau buvo ir anksčiau.

„Teismo koridoriuose ir posėdžių salėje eksponuojamos nuotraukos, bylos, istoriniai dokumentai ar jų kopijos, originalios knygos, atskleidžiančios teismų raidą, o taip pat – šiame pastate vykusį gyvenimą nuo 1850 m., kai šį pastatą, kaip arklides, pastatė grafai Zubovai“, – aiškina A.Vilbikas.

Ados Alejūnaitės nuotr. / Teismų istorijos muziejus įkurtas Šiaulių apygardos teismo pastate
Ados Alejūnaitės nuotr. / Teismų istorijos muziejus įkurtas Šiaulių apygardos teismo pastate

Anot muziejaus įkūrėjo, Platonas Zubovas buvo imperatorienės Jekaterinos II favoritas, todėl ji jam padovanojo daug Lietuvos žemių, tarp kurių – ir Šiaulių ekonomija. Būtent dėl šios priežasties Zubovų giminė ilgą laiką šeimininkavo Šiaulių krašte.

„Šio pastato patalpose buvo įsikūręs ir dabartinio apygardos teismo analogas – carinės Rusijos Taikos teisėjų suvažiavimas. Šiaulių apygardos teismas šiame pastate buvo įkurtas 1922 m., tai yra lygiai prieš 100 metų. Iki tol Lietuvoje veikė du apygardos teismai: Marijampolėje ir Kaune“, – pasakoja A.Vilbikas.

„Černobylyje“ pabuvoję eksponatai

Teismų istorijos muziejuje lankytojai supažindinami su teismų istorija, jiems papasakojama, kaip Lietuvos teismai ir teisė vystėsi iki 1918 m., tarpukariu, okupacijos laikotarpiu ir po nepriklausomybės atkūrimo. Čia galima pamatyti Lietuvos tarpukario teisėjo, taip pat ir sovietinio teisėjo kabinetą, represijos aukų stendą.

Šiame muziejuje gausu įvairiausių eksponatų, tačiau itin nustebina tai, kad čia esantys teisėjų krėslai įsiamžino „Černobylyje“.

Ados Alejūnaitės nuotr. / Seriale „Černobylis“ naudotos teisėjų kėdės
Ados Alejūnaitės nuotr. / Seriale „Černobylis“ naudotos teisėjų kėdės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius