-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Užupio Respublika savaitgalį švenčia 20-metų jubilliejų

Pernai dvidešimtą kartą užupiečiai ir jų bičiuliai šventė Užupio Respublikos Neprigulmybės paskelbimą, šiemet švęs UžR gyvavimo 20 metų sukaktį įžengdami į 21-uosius šį Velykų savaitgalį.
Užupio Nepriklausomybės dienos minėjimas
Užupio Nepriklausomybės dienos minėjimas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Kovo 31 dieną, Didįjį šeštadienį, nuo 15 val. vyks UžR ambasadorių renginiai. Sekmadienį – šventinė ceremonija Angelo aikštėje nuo 18 val, o sekmadienį – Baltųjų staltiesių diena (detalesnė programa – žemiau).

Detalesnė einamoji informacija apie renginį:

Užupio Respublikos Prezidentas kinorežisierius, poetas ir filosofas Romas G. Lileikis: „Dvidešimt metų, kiek gyvuoja Užupio Respublika ir jos idėja, mokėmės būti ne protingi, ne turtingi, ne laimingi – mokėmės būti drauge. Kad būtų įmanomas bendrabūvis, kad atsirastų galimybė susikalbėti, radosi normų reikmė: kalbos, kultūros, teisingumo, kurios remtųsi bendraujant suvoktomis vertybėmis. Mėginome atpažinti ir įvardytį šį pasaulį. Sukurti vėliavas, kalendorių, žemėlapį, t. y. išstatyti riboženklius, į kuriuos remtųsi begalybė. Sukurti mažą kosmosą“.

Užupio bendruomenės nuotr./Romas Lileikis kelia vėliavą
Užupio bendruomenės nuotr./Romas Lileikis kelia vėliavą

UžR premjeras personalo vadybos konsultantas Sakalas Gorodeckis: „Nesitikėdami dovanų iš kosmoso, mes visus šiuos metus kūrėme savo tobulesnę valstybę, burdami žmones geresniems darbams, kurdami pavyzdį aplinkiniams, artimiesiems ir tolimesniems kaimynams, kad tai įmanoma, verta ir teisinga. Džiaugiamės visais, kurie ateina į šį mūsų kūrybos lauką atsinešdami dalelę savęs ir prisidėdami prie tapatybės išsaugojimo, ne tik tampdami šio bendruomenių pastangomis išvystyto gėrio vartotojais. Skatiname, kad Užupyje išskleistas kūrybos ir gėrio laukas apimtų vis didesnes erdves Lietuvoje ir pasaulyje, nepalikdamas vietos tuštybei, nemokšiškumui, nekultūrai ir pragmatiškam išskaičiavimui“.

UžR Senato pirmininkas finansų makleris Algimantas Lekevičius: „Užupiečių bendros kūrybos ir bendravimo esmė – savanoryste ir pasiaukojimu pagrįsta neapmokama veikla. Užupyje veikia daugiapoliškumo principas – galimos pačios įvairiausios, nepriklausomos ir neribojamos veiklos Kuo tų veiklų daugiau – tuo turtingesni mes visi. Užupio vardas nėra prekė. Užupio bendruomenė – tai visuma užupiečių, kuriuos sieja idėjos, tikslai, poreikiai ar tiesiog bendrumo jausmas. Pagal tradicijų bei papročių patikrintą ir nusistovėjusią tvarką Užupio bendruomenės sprendimai priimami neformaliose sueigose bendru sutarimu ir vykdomi savanoriškumo principais. Užupio bendruomenė, siekdama tikslų, panaudoja savo narių įtaką bei gerą vardą, visus formalius ir neformalius svertus. Užupio Respublika yra susijusi su Užupiu, tačiau jos neriboja jokia teritorija, valstybinės ar kitokios sienos, tautybės, pilietybės, partinės priklausomybės ir pan.“

UžR nepriklausomas užsienio reikalų ministras vertėjas Tomas Čepaitis: „Kai ryšiai tarp valstybių nesugeba pastebėti žmogaus, išaukštindami interesus, o ne kultūrą, tai mūsų pastangomis kuriami atviri žmonių santykiai pagrįsti Užupio Respublikos Konstitucijos vertybėmis užtikrintai užpildo šią pavojingą taikiam sambūriui tuštumą.“

UŽUPIO BENDRUOMENĖ (UžB) – tai seniausiai ir nepertraukiamai veikianti Vilniaus bendruomenė (faktiškai pradėjusi veikti apytikriai nuo 1997 m.), vienijanti unikalaus Vilniaus senamiesčio priemiesčio – Užupio aktyvius gyventojus, tarp kurių dailininkai, rašytojai, kino režisieriai, kiti menininkai, mokslininkai, bendruomeninių ir pilietinių iniciatyvų organizatoriai, kitų sričių profesionalai, studentai, moksleiviai. Užupio bendruomenė išsiskiria nekomercinių, atvirų, paprastai viešose erdvėse organizuojamų renginių, apjungiančių įvairias kultūros sritis bei menines veiklas, gausa. Jau du dešimtmečius Užupio bendruomenės renginiai praturtina Vilniaus bendruomeninį ir kultūrinį gyvenimą, yra matomi, atviri, patrauklūs įvairaus amžiaus ir socialinės padėties vilniečiams ir miesto svečiams, skatina kūrybiškumą, įtraukia tiek patyrusius, tiek ir debiutuojančius profesionalius kūrėjus, mėgėjus, Užupio jaunimą, vilioja turistus. Užupio bendruomenė yra Vilniaus bendruomenių asociacijos iniciatorė ir signatarė bei daugelio pilietinių iniciatyvų autorė, paplitusių ir atkartotų kitur.

UŽUPIO RESPUBLIKA (UžR) – prieš du dešimtmečius Užupio bendruomenė ir jos žmonės Vilniaus miestui ir pasauliui padovanojo Užupio Respubliką (toliau – UžR) – Europoje ir už jos ribų pagarsėjusį bendruomenės kolektyvinį kūrinį, nuolat besivystantį, tobulinamą ir plėtojamą. UžR kaip bendruomeninis, kultūrinis, meninis ir socialinis judėjimas dažnai lyginamas su Monmartru (Paryžius) ir Kristianija (Kopenhaga). UžR turi savitą filosofiją ir raiškos formas, švenčių cikliškumą (kalendorių), Konstituciją išverstą į daugiau nei 50 pasaulio kalbų, simboliką (4 spalvų vėliavas skirtingiems metų laikams), lengvai suteikiamą pilietybę (padorius piliečius visame pasaulyje), UžR garbės piliečius (tarp kurių Jonas Mekas, Antanas Mockus, Dalai Lama, Ugnė Karvelis ir kt.), Prezidentą poetą ir režisierių Romą Lileikį, Parlamentą, Vyriausybę, suformuotą iš gausios komandos savanorių-ministrų, ambasadorius (kitose valstybėse, miestuose ir net gyvenimo ar veiklos srityse), išpuoselėtus tarptautinius ryšius ne tik su užsienio valstybėmis, bet ir Lietuvos Respublika, stabiliausią valiutą (EuroUžą), žiniasklaidos priemonę (Užupio TV), socialinį tinklą (Facebook paskyrą su 14 000+ sekėjų), baigiamą kurti svetainę internete, nacionalinį patiekalą (UžBurgerį) ir kt. Aktyviai betarpiškus žmonių tarptautinius santykius plėtojanti UžR URM yra akreditavusi daugiau nei 250 ambasadorių įvairiuose kraštuose ir materijose, tuo sukurdama naujų atvirų santykių tarp žmonių praktiką. Šia praktika sėkmingai naudojasi LR URM, Vilniaus miestas bei GO Vilnius atkartodami šiuos veiksmus. Užupio Respublika yra pelniusi tarptautinį pripažinimą ir palaiko tiesioginius santykius su daugiau nei 30 Vilniuje, Varšuvoje ir Rygoje akredituotų užsienio atstovybių, kurių atstovai su džiaugsmu dalyvauja Balandžio 1-osios šventime.

Užupio Respublikos sukūrimas ir išpuoselėjimas reikšmingai prisidėjo prie apleisto ir pavojingo Užupio atgaivinimo, pavertė jį stipriu turistų ir kitų lankytojų traukos objektu, kūrėjų įkvėpimo šaltiniu, suformavo savitą bendruomeninį identitetą ir sukūrė atvirą kūrybos erdvę.

PROGRAMA

Kovo trisdešimt pirmoji

Didysis šeštadienis, jubiliejaus ir stebuklo belaukiant

9.00 Vėliavų iškėlimas Užupyje.

V-tasis pasaulinis Užupio Respublikos ambasadorių suvažiavimas
15.00 Ambasadorių rikiuotė, Užupio tiltas
15.15 Ambasadorių priesaika, Milošo laiptai
16.00 Prezidento pagerbimas, Paupio 5
16.30 Užsienio politikų ir Užupio intelektualų simpoziumas, Paupio 12 (reikalinga akreditacija)

Velyknakčio šv. Mišios su žvakėmis

20.00 Šv. Onos bažnyčia
21.00 Bernardinų bažnyčia
23.00 Šv. Apaštalo Baltramiejaus bažnyčia (baltarusių kalba)

Balandžio pirmoji, sekmadienis be alkoholio, N20

Kristaus prisikėlimas – Velykos

Iškilmingos šv. Mišios šventiniams katalikams

9.00 Šv. Onos bažnyčia, gieda moterų choras „Liepos“
9.00 Bernardinų bažnyčia (anglų kalba)
10.30 ir 17.00 Bernardinų bažnyčia
12.00 Šv. Apaštalo Baltramiejaus bažnyčia (baltarusių kalba)

Šv.Mišios katalikams
11.00 Šv. Onos bažnyčia
13:00 Bernardinų bažnyčia

Užupio Respublikai - XX metų

18.00 Margučių atridenimas į iškilmes. Išlukštenimas galerijoje „Kalnas“, Krivių 10A

18.10 Respublikos iškilmės, pagerbimai bei palaiminimai Angelo aikštėje

18.30-20.15 Ramus iškilmių koncertas

Gonsofus, Įvairių muzikos žanrų sintezė, tarptautinis duetas

Poliarizuoti stiklai, Šarūnas Mačiulis ir bičiuliai, kryptingi žvilgsniai į neišsprogusius Užupio medžius be lapų

Balandžio antroji, pirmadienis

Antroji Velykų diena

Šv. Mišios

10.30 ir 17.00 Bernardinų bažnyčia

11.00 Šv. Onos bažnyčia

Baltųjų staltiesių diena, prabudimas 20ties sulaukus

11.00-20.30 Baltųjų staltiesių uždengimas Užupio kavinės terasose, namų kiemuose ir gatvėse

12.00-16.00 Margučių ridenimas vaikams ir nebūtinai, Užupio Meno Inkubatoriaus “Magnetų ir Stebuklų” erdvėje, Užupio g. 2 kieme.
14.00 Konkursinės programos pradžia. Gražiausio margučio konkursas. Dartų varžybos – taiklumo išbandymas “Auksinis kiaušinis”.
16.00 Konkursų laureatų ir nenugalėtų dalyvių apdovanojimo iškilmės

14.00 Užupio pasaulio šachmatų čempionatas, FIDE klasė, Užupio kavinė, Parlamento salė

17.30 Šachmatų lentos mėtymo per Vilnelę varžybos, mūsų Vilnelės kratinės.

15.00 Bendra užupiečių nuotrauka istorijai prie Angelo

15.30-17.00 UMI fotostudija norintiems įsiamžinti su daugiau staigmenų, smagumynų ir jaukaus šurmulio, Galera, Magnetai ir stebuklai

15.30-21.00 Koncertinė dienos programa Angelo aikštėje

15.30 Candee Train (cukruotas traukinukas), lietuvių alternatyvi muzika

16.15 Nėrius Pečiūra – Atsuktuvas, lietuvių pankroko ir tikros laisvės legenda

17.15 Bliuzoholikai (bliuzo paveikti), užupiečių bliuzo klasikai

18.00 Uprising Tree (sprogstantis medis), regio ritmai ir balsai

18.45 Rakija Klezmer Orkestar, klezmerio muzikinė mišrainė su balkaniškais motyvais

19.30 Baltasis Kiras, įdomus roko reiškinys

20.30 Laimės Valanda, san‘technikų grupės projektas

20.30 Akustinis koncertas, Devinkė, Užupio 4
Babilono vartai taško regi - kaip visada

21.00-0.00 Gala galinis koncertas, Užupio kavinė, Užupio 2

21.00 Nėrius Pečiūra-Atsuktuvas, dainuojami rimtoji solo pankrokpoezija

22.00 Spiritus Sancti, ugnies fakyro šokis su fakelais Vilnelėje

22.15 Bliuzoholikai, roko naktišokiai gyvai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius