Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasara Molėtuose: kur ieškoti kultūros, istorijos, ramybės, gamtos ir aktyvių pramogų?

Kokia pirma mintis šauna į galvą, išgirdus pavadinimą „Molėtai“? Žinoma, ežerai, kurių šiame krašte yra net 300. Tačiau šią vasarą Molėtų rajonas kviečia užsukti ne tik tuos, kurie neįsivaizduoja poilsio be maudynių ežere. Atrasti penkių žvaigždžių poilsį raginantys molėtiškiai pristato atostogų kryptis kultūros, istorijos, aktyvaus poilsio, ramybės ir gamtos gerbėjams.
Molėtų rajono turizmo objektai jau laukia lankytojų
Molėtų rajono turizmo objektai jau laukia lankytojų / 15min montažas

Kur rasti meno galeriją, lankytojų skaičiumi lenkiančią didmiesčiuose esančias galerijas, dviem palaimintiesiems skirtus muziejus, surinkusius autentiškiausius eksponatus? Kodėl į Molėtus verta užsukti ne tik porai valandų? Kokiame neįprastame „viešbutyje“ galite pernakvoti, jei norite pasijusti ir turistu, ir poilsiautoju? Atsakymus į šias užuominas rasite straipsnyje, kviečiančiame aplankyti keletą išskirtinių Molėtų krašto vietų ir objektų.

Kultūros ir istorijos uostai: Alanta ir Videniškiai

Luko Balandžio / 15min nuotr./Alantos dvaras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Alantos dvaras

Nuo XV a. žinomas Alantos miestelis tikrai pažįstamas turistams – pro jį tekanti Virinta – dažnai užpildoma baidarių. Tačiau užsukti čia verta ne tik praplaukiant, bet ir specialiai. Ypač į Alantos dvaro sodybos rūmus, kur veikia net du išskirtiniai kultūros objektai – Vaidoto Žuko meno galerija ir Palaimintajam Teofiliui Matulioniui skirtas muziejus. Abu šie objektai Alantoje atsirado dailininko ir kolekcininko Vaidoto Žuko dėka. Jis sako dažnai sulaukiantis klausimų, kaip pavyksta išlaikyti galeriją provincijoje? Tačiau paradoksas – V.Žuko galerija lankytojų sulaukia net daugiau nei kai kurios Vilniaus ir Kauno meno erdvės.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Alantos dvaras
Luko Balandžio / 15min nuotr./Alantos dvaras

„Autobusai stovi, žmonės atvažiuoja savaitgaliais, o vasarą – ir eilinėmis dienomis. Per dieną užsuka po 100-150 žmonių“, – sako pašnekovas. Padėti atrasti Alantos dvare įkurtą galeriją padeda įkurtas interneto puslapis Zukasalanta.lt. Nemažiau žinomumo prideda ir Alantoje kasmet vykstantys išeivių iš Lietuvos organizacijos „Santara-Šviesa“ suvažiavimai. Vis dėlto geriausiai galeriją reklamuoja išskirtinės parodos, apie kurias garsas sklinda be didelių pastangų. Viena tokių – fotografijos paroda „Šalkauskių giminės archyvai – aversai ir reversai“, kuri V.Žuko galerijoje bus eksponuojama nuo birželio iki rugpjūčio pabaigos. Joje pirmą kartą visuomenei rodomas gausus Stasio Šalkauskio – tarpukario Lietuvos filosofo, pedagogo, paskutinio tarpukario Vytauto Didžiojo universiteto rektoriaus – fotografijų archyvas.

„Jis iš tikrųjų padarė didelę įtaką daugeliui – ir Kaziui Pakštui, ir Vincui Mykolaičiui-Putinui. Šie jį dievino. Ir Juozas Keliuotis sakė, kad S.Šalkauskis buvo tikras intelektualas. Aš pažinojau jo marčią Ritonę Šalkauskienę. Susitikęs kartą paklausiau, kur Šalkauskių archyvas? Ji atsakė, kad pas ją. Nuėjęs į svečius radau tikrą kolekcionieriaus svajonę – iš stalčiukų, albumų ji ištraukė fantastiškos vertės fotoarchyvą ir leido jį eksponuoti galerijoje“, – sakė V.Žukas.

Radau tikrą kolekcionieriaus svajonę – iš stalčiukų, albumų ji ištraukė fantastiškos vertės fotoarchyvą, – sakė V.Žukas.

Parodoje – daugybė skirtingų fotokadrų, kuriuose įamžinti skirtingi Šalkauskių giminės atstovai. Pasak V.Žuko, ši giminė buvo išskirtinė: S.Šalkauskio tėvas buvo Šiaulių burmistras, nusipelnęs gydytojas, brolis – K.Šalkauskis – irgi nuostabus teisininkas, pedagogas, karo metais išgelbėjęs žydus.

„Trumpai kalbant – galinga šeima. Tėvo broliai keli buvo vedę didikes Goštautaitę, Jomantaitę. Jie patys buvo ūkininkai, gydytojai, bet norėjo kraują pagerinti ir vedė kilmingas žmonas. Jų šeimos buvo gausios – po 10-12 vaikų. Gyveno pasiturinčiai, todėl turėjo už ką eiti pas žydus į studijas fotografuotis. Todėl yra nuostabiausių portretų – vaikų, jaunikaičių, merginų, caro armijos kariūnų, nes užaugę Šalkauskių giminės atstovai net ir tarnaudami užsienyje eidavo įsiamžinti į fotostudijas“, – apie parodoje esančių nuotraukų istoriją užsiminė galerijos įkūrėjas.

Apsilankę galerijoje, būtinai užsukite ir į tame pačiame dvare įrengtą palaimintojo T.Matulionio muziejų. Jo „krikštatėvis“ – taip pat V.Žukas. Būtent jam kilo mintis iš šio krašto kilusio arkivyskupo, politinio kankinio ir palaimintojo atminimą įamžinti Alantos dvaro sodyboje, kurios antrajame aukšte pernai ir pradėjo veikti muziejus. Tarp eksponatų, kuriuos muziejui dovanojo juos išsaugoję palaimintojo artimieji, daugybė dramatišką jo likimą liudijančių daiktų: originalūs laiškai, kuriuos jis rašė iš kalėjimo, iš Solovkų konclagerio parsivežti akiniai, laikrodis, barzdaskutė, marškinių sąsagos, rožančius, paties vyskupo Mordovijos tremtyje išdrožtas altorėlis-slapukas, iškarpyti Kalėdų žaisliukai ir kiti autentiški dalykai, kuriuos muziejui dovanojo palaimintojo artimieji. Daugiau informacijos apie muziejų galima rasti Teofilius.lt

Dar viena stotelė kultūros ir istorijos gebėjams bus Videniškių vienuolyno muziejus ir Šv. Lauryno bažnyčia.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Videniškių Šv. Lauryno bažnyčia
Luko Balandžio / 15min nuotr./Videniškių Šv. Lauryno bažnyčia

T.Matulionis – ne vienintelis iš Molėtų krašto kilęs palaimintasis. Manoma, kad Videniškių dvare gimė ir 2018 m. palaimintuoju paskelbtas Mykolas Giedraitis. Jo giminės atminimą saugo Videniškių vienuolyne įkurtas muziejus bei Šv. Lauryno bažnyčia.

Kaip 15min pasakojo Molėtų krašto muziejaus, kuriam priklauso ir Videniškių vienuolyno muziejus, direktorė Viktorija Kazlienė, pal. M.Giedraičio istorija išskirtinė – pažymėta kūno negalios (luošumo), anksti prabudusio pašaukimo tarnauti Dievui bei su kilminga ir intelektualia gimine susijusių peripetijų. M.Giedraitį palaimintuoju pradėta laikyti dar 1544 m. Tačiau oficialiai benesifikacijos procesas baigtas tik po 5 amžių, t.y. XXI a.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Videniškių vienuolyno muziejus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Videniškių vienuolyno muziejus

„Norime vienuolyne pristatyti du kunigaikščių Giedraičių giminės didžiavyrius – Mykolą Giedraitį, kuris buvo paskelbtas palaimintuoju 2018 m. ir Jurgį Vladislovą Giedraitį (Jerzy Giedroyc), kuris buvo laikomas Lenkijos sąžine ir garbe. Šios dvi asmenybės žymi plačios Giedraičių giminės pradžią ir pabaigą – pal. M.Giedraitis gimęs prieš maždaug 600 metų, o J.V.Giedraitis tik neseniai mirė. Ateityje norėtume sutalpinti visą giminės istoriją į bendrą ekspoziciją. Ieškome pagalbos, gilinamės į visą istoriją. Labai džiaugiamės ryšiais su Giedraičių giminės palikuonimis iš Anglijos, Ukrainos, Baltarusijos, Lenkijos“, – sakė V.Kazlienė.

Apsilankę muziejuje galėsite patyrinėti Giedraičių bruožus parodoje – vienuolyno sienas puošia aliejinės tapybos portretai, kuriuos muziejui paskolino šios giminės palikuonis iš Ukrainos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Videniškių vienuolyno muziejus
Luko Balandžio / 15min nuotr./Videniškių vienuolyno muziejus

Besidomintiems Giedraičių istorija Videniškių vienuolynas tebus pirma stotelė, iš kurios, pasisėmę įkvėpimo ir rekomendacijų, keliausite toliau: Molėtų krašte yra net keletas objektų, susijusių su šia plačia, įtakinga ir ryškų pėdsaką ne tik Lietuvoje, bet ir Ukrainoje, Lenkijoje palikusia gimine. Daugiau informacijos: Moletumuziejus.lt

Miestas, kuriame į gamtą pasineri vos užvėręs namų ar duris

Luko Balandžio / 15min nuotr./Molėtai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Molėtai

Molėtai apdovanoti ypatingo grožio gamta. Ir šio grožio toli ieškoti nereikia, ypač, kai gamtos apsuptimi galima mėgautis būnant pačiame miesto centre. Šiemet atnaujintas pasiūlymas kiekvienam gyventojui ir svečiui – žygeivių ir dviratininkų laukiantys atnaujinti takai aplink Molėtų miesto ežerus Pastovį ir Pastovėlį. Greta ežerų, kurie tęsiasi per visą miestą, galima pamatyti ir menininkų darbus – aplankyti Skulptūrų parką ar tik 2019 m. įkurdintas skulptūras žvejybos tema – Pastovėlio ežere plūduriuoja ryškiaspalvė plūdė, poilsio salelėje siūlomi „pasimatuoti“ Žvejo batai su meškere ir šalia jų gulintis neblogas laimikis – žuvis su balnu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Molėtai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Molėtai

Beje, sakoma, jei pasimatuosite Žvejo batus, gausite laimės su kaupu. Patikrinti, ar šis posakis veikia galima tik vienu būdu – atvykus į Molėtus ir pabandžius „apsiauti“ šiuos batus.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Molėtai
Luko Balandžio / 15min nuotr./Molėtai

Apvažiavus ir išvaikščiojus Molėtus, duris į gamtą dar plačiau atverti galima keliaujant į kitas šio krašto vietas.

„Niekas neabejoja, kad gamta – viena ryškiausių Molėtų žvaigždžių, kurias mums davė Dievas. Turime net 300 ežerų maudynėms. Jei jų nepakanka, rinkitės pramogas: irklentės, vandenlentės, valtys, baidarės, katamaranas šalia Mindūnų apžvalgos bokšto – pas mus yra visko, kas gali skrosti ežero bangas. Nemažiau verti jūsų dėmesio ir mūsų krašto miškai ir juose vinguriuojantys pažintiniai takai: Jurkiškio upelio, Gurakalnės pelkės, 4 stichijų miško labirintas – Dubingių apylinkėse; keliaukite dviračiais ar pėsčiomis po Labanoro regioninį parką. Natūralios „pramogos“ – uogavimas ir grybavimas, paukščių stebėjimas. Vis dėlto svarbiausia, ko turbūt labiausiai pasiilgsta mieste gyvenantys – grynas oras ir užburianti ramybė arba tiesiog pasivaikščiojimas miško takeliais, užmiršus miesto šurmulį ir darbo rūpesčius“, – sakė Molėtų turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Daiva Kulienė.

Ramybė pagal kiekvieno norus: sodyboje, palapinėje ar viešbutyje

Pasivaikščiojus Molėtų mieste ar pabėgus nuo didžiųjų miestų triukšmo, galimybę atsikvėpti kiekvienas ras ramybės ir svetingumo oazėse, kurios išsidėsčiusios visame Molėtų rajone. Sodybos, stovyklavietės ir net viešbučiai – įsikūrę ne mieste. Ramybe ir lietuviškos pirties malonumais galima pasilepinti didelėse kaimo turizmo sodybose šeimoms, pavyzdžiui, sodyboje „Kliukai“, ar mažesnėse, skirtose vienišiams arba poroms. Pastarosios ypač pamėgo prie Želvų ežero įrengtą sodybą „Pirtelė dviems“, kurios šeimininkai teigia atradę tikro poilsio receptą. Tai – privatumas. Vieninteliai sodybos svečiai būna namelį sodyboje užsisakę žmonės.

Ieškantiems išskirtinių patirčių– Bučeliškėse įkurtas „Glamping Club“, kuriame galima apsigyventi prabangiose palapinėse prie ežero. „Tai buvo tarsi turistautum prabangiame viešbutyje“, – taip tokią neįprastą nakvynės vietą apibūdina tie, kurie turėjo progos apsigyventi „Glamping Club“ palapinėse. Jose yra viskas, ko reikia patogiam poilsiui: stalas, kėdės, lova. Tačiau visa tai – gamtos apsuptyje įkurdintoje palapinėje, kur naktį girdi praskrendančią pelėdą, o ryte vos praskleidęs palapinę išvysti kylančią saulę.

Poilsiautojų laukia ir Molėtų rajone įsikūrę viešbučiai – „SPA Hotel Belvilis“ ir „Oro Dubingiai“. Juose ramybę atrasti padės kokybiška virtuvė ir įvairios SPA procedūros.

Pramogos – nuo naktinių plaukimų irklentėmis iki jodinėjimo su žirgais ežerų pakrantėse

Ne mažiau ryški Molėtų rajone – ir aktyvaus laisvalaikio žvaigždė. Pailsėję svečiai ir keliautojai gali leistis į nuotykius visame Molėtų rajone. O koks ežerų kraštas be vandens pramogų – daugelis sodybų nuomoja vandens inventorių (irklentes, baidares, valtis, vandens dviračius), rajono ežerais ir upėmis parengti ne vienas vandens maršrutas plaukti baidarėmis, o visai neseniai Mindūnų apžvalgos bokšto pakrantėje į Baltųjų Lakajų ežerą buvo nuleistas pontoninis katamaranas. Irklenčių nuoma užsiimantys „Be pelekų“ taip pat teikia plaukimo irklentėmis pamokas, organizuoja naktinius pasiplaukiojimus, o sugrįžus į Molėtų miestą galima užsukti ir bangas sukelti ekstremalaus vandens sporto mėgėjų vandenlenčių parke „FLIP Point“.

Įspūdingomis Molėtų ežerų pakrantėmis galima grožėtis ir važiuojant keturračiais ar jodinėjant žirgais. Labanoro regioninio parko teritorijoje (Molėtų raj.) organizuojami keturračių turai, o „Žirgų oazė“, „Molėtų žirgai“ arba „Alantos žirgai“ kviečia pasijodinėti Molėtų rajono miškais, pievomis ar net ežerų pakrantėmis. Norintiems su žirgais susitikti dažniau – žirgų augintojai šią vasarą tęsia tradiciją ir vaikus kviečia į dienines vasaros stovyklas.

Tokios ryškios naujosios Molėtų turizmo žvaigždės šviečia visame Molėtų rajone, o daugiau apie visas turizmo žvaigždes ir žvaigždynus sužinoti galima Infomoletai.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius