Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienas mistiškiausių ir geriausiai pasislėpusių vertingų architektūrinių objektų Lietuvoje

Keletą metų mąsčiau apie apsilankymą šioje vietoje. Kaskart, važiuodama link Vilniaus, ar sukdama į Molėtus, šiek tiek pristodavau, bandydama įsivaizduoti tai, kas jau daugelį metų gundo „lobių“ ieškotojus, „šėtono“ garbintojus, arba kitaip – eilinius niekdarius. Ne visi šio objekto ieškotojai kenkėjai, kai kurie – neabejingi apleistam paveldui, žadinami smalsumo, brenda per pievas, arimus, miškus... Visus juos vilioja medžių apsupty tūnanti Antakalnio I kaimo koplyčia (Ukmergės r.).
Antakalnio I kaimo koplyčia (Ukmergės r.)
Antakalnio I kaimo koplyčia (Ukmergės r.) / Ados Alejūnaitės nuotr.

Daugiau kelionių Lietuvoje istorijų ir fotoreportažų rasite tinklaraštyje „Vieškeliu dundant“

Tikriausiai būčiau viena iš daugelio – bene iki ausų purve įsimaurinusi, gręžiamomis kojinėmis žliugsinti – jei ne pasižvalgymas į palydovu darytas šios vietovės nuotraukas. Pėsčiomis pamiške tereikėjo eiti kelis šimtus metrų, nors ir tie patys, rodos, neprailgo, nes prieš akis, drebulyno tankmėje, vis šmėžavo koplyčios stogas.

Manau, kad Antakalnio koplyčią būtų galima įtraukti į pačių mistiškiausių ir gerai pasislėpusių vertingų architektūrinių objektų sąrašą, žinoma, jeigu tik toks būtų.

Peržvelgus Nekilnojamųjų kultūros vertybių registre esančią informaciją, matyti, kad šis mįslingas statinys įvardijamas kaip Poklevskių-Kozelų šeimos koplyčia-mauzoliejus.

Manoma, kad ši neogotikos stiliaus koplyčia buvo pastatyta 1912 m., jos fundatoriai – kilminga Poklevskių-Kozelų šeima.

Kiek sudėtinga šios vietos lokacija, tiek paini ir neaiški koplyčios istorija. Kai kur teigiama, kad joje buvo laidojami minėtosios šeimos mirusieji, tačiau niekur neužsimenama apie konkrečias anapilin čia atgulusias asmenybes. Nematyti ir laidojimo pėdsakų. Žinoma, per tiek metų viskas keitėsi.

Ados Alejūnaitės nuotr./Antakalnio I kaimo koplyčia (Ukmergės r.)
Ados Alejūnaitės nuotr./Antakalnio I kaimo koplyčia (Ukmergės r.)

Panašu, kad pastatas jau seniai neteko durų, smailiaarkių langų stiklo, dangčio į laidojimui skirtą rūsį. Keista, tačiau pagrindinėje patalpoje dar galima apžiūrėti puikiai išlikusias spalvotas grindų plyteles.

Ko gero, prašalaičių čia nebūna, turbūt visi ateina su savu tikslu. Daugelis apsilankiusiųjų pasirašo... Tik labai ne vietoje – ant galinės koplyčios sienos. Kai kuriems „parašams“ tuoj sukaks 60-asis jubiliejus...

Nors mūsų kultūroje drebulės ir nėra patys gerbiamiausi medžiai, jos nuo smalsių žvilgsnių vis labiau slepia Antakalnio I kaimo koplyčią.

Akivaizdu, šmėklų čia nematyti, tik slėpiningai užburiantis istorijos nyksmo alsavimas.

Daugiau kelionių Lietuvoje istorijų ir fotoreportažų rasite tinklaraštyje „Vieškeliu dundant“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius