Vilniuje bus galima patekti į retai atveriamus pastatus: registracija jau prasidėjo

Vilniaus miesto savivaldybės organizuojamas energetikos savaitgalis „Mechanizmai“ jau šį savaitgalį pakvies sostinės gyventojus ir svečius pamatyti svarbiausius energetikos objektus iš arti. Renginio organizatoriai į išskirtines ekskursijas svetainėje neakivaizdinisvilnius.lt kviečia registruotis jau nuo šiandien.
Antroji Vilniaus termofikacinė elektrinė
Antroji Vilniaus termofikacinė elektrinė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Už paprastų kasdienių veiksmų, tokių kaip kavinuko užkaitimas ar maudymasis duše, stovi tūkstančiai žmonių, besirūpinančių, kad savo namuose turėtumėte geriamojo vandens, nesušaltumėte, galėtumėte užsidegti šviesą ar saugiai nusigautumėte iš taško A į tašką B. Viso to užtikrinimas absoliučiai priklauso nuo energetikos įmonių darbo. Jos valdo didžiulius, strategiškai miestui svarbius objektus, su kuriais šį savaitgalį siūlome susipažinti ir gyventojams“, – pranešime spaudai cituojamas renginio sumanytojas Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas.

„Vilniaus vandenys“, Vilniaus šilumos tinklai, „Grinda“, „SoliTek“, Energetikos ir technikos muziejus bei Geležinkelių muziejus renginio dalyviams iš viso pasiūlys 27 ekskursijas, po 9 skirtingas miesto vietas.

Ekskursija „Vandens kelionė – nuo gręžinio iki čiaupo!”

Praėjusio šimtmečio šeštajame dešimtmetyje, aktyviai vystantis pramonei, Vilnius susidūrė su geriamojo vandens stygiumi. Geologams, ieškantiems vandens, labai pasisekė, kad netoli Bezdonių kaimo, palei Vilnių buvo rasti dideli vandens klodai. Nuo 1976 m. čia veikianti Antavilių vandentiekio stotis yra didžiausia Vilniaus mieste, o vandenį iš jos gauna Balsių, Santariškių, Riešės, Bendorių, Tarandės, Gineitiškių, Pašilaičių, Justiniškių, Viršuliškių, Fabijoniškių, Šeškinės, Baltupių, Jeruzalės, Šnipiškių ir dalis Antakalnio mikrorajonų gyventojų. Apsilankykite ir sužinokite, kaip atrodo vandens kelionė nuo gręžinio iki čiaupo.

Ekskursija „Senasis Vilniaus vandentiekis”

Vilniaus vandentiekis – seniausias Lietuvoje, o pirmoji Vilniaus vandens siurblinė su rezervuarais iškilo dabartinio Bernardinų sodo teritorijoje. Be to, čia prasidėjo Vilniaus centralizuoto vandentiekio istorija apie kurią ekskursijos metu sužinosite dar daugiau.

Iki šiol Sereikiškių vandenvietės vandeniu gaivinasi visos svarbiausios šalies institucijos, o šalia vandenvietės įsikūrusioje laboratorijoje tikrinama viso Vilniaus vandens kokybė. Patikėkite – po šios ekskursijos į miestiečių pamėgtą parką Vilniaus centre pažvelgsite kitomis akimis!

Ekskursija „Nuotekų kelias”

Ar kada susimąstėte, kur iš jūsų namų keliauja čia susidariusios nuotekos? Jų kelionė ilga ir įdomi, pereinanti per begalę procesų, kuriuos visus praktiškai pamatysite ekskursijos po Vilniaus miesto nuotekų valyklą metu. Joje veikiantys įrenginiai per parą išvalo apie 107 tūkst. m3 nuotekų ir naudoja 213 siurblinių bei 1394 km ilgio vamzdyną.

Nuotekos valykloje praeina mechaninį ir biologinį valymą, o valymo procese susidarę dumbliai panaudojami biodujoms gaminti. Vėliau jos tampa kuru šilumai ir elektrai išgauti. Tik neišsigąskite šio proceso – nei specialios aprangos, nei guminių batų, nei nosies spaustukų valykloje neprireiks.

Ekskursija „Visa griaunanti vandens stichija: suvaldyti, pažaboti, nukreipti“

Šliaužiančių ir tirpstančių ledynų, o vėliau – Neries upės suformuotas Vilniaus reljefas yra unikalus: senoji upės vaga žemėja 7 terasomis, o altitudžių skirtumas nuo Rokantiškių piliakalnio viršūnės iki Neries upės siekia 137 metrus. Dėl to liūčių metu nuo miesto aukštumų garma didžiuliai vandens srautai, nušluodami net pastatus ar ištisas kalvas.

Tam, kad miestas suvaldytų stichiškai besiveržiantį vandenį, beveik po kiekviena gatve slepiasi lietaus nuotekų tinklas, kuris surenka lietaus vandenį, susijungia su kitomis atšakomis ir vandenį nukreipia į valyklas, Neries upę ar jos intakus. Apsilankykite Karoliniškių lietaus nuotekų valykloje, kuri nuo užtvindymo saugo kiek žemiau esantį Gudelių kaimą, kontroliuoja taršą ir rūpinasi, kad upes lietaus vanduo pasiektų švarus.

Ekskursija „Kaip gimsta saulės gaudyklės“

Saulės modulių gamintoja „SoliTek“ atskleis, kur gimsta saulės gaudyklės – būtent taip vadinami saulės moduliai, iš kurių montuojamos saulės elektrinės jūsų namams ir įmonėms. Tai unikali galimybė pamatyti populiarėjančių saulės jėgainių virtuvę iš vidaus vienintelėje žaliosios energetikos įmonėje Europoje, kuri valdo visą gamybos, montavimo ir priežiūros procesą.

Ekskursija „Bėgiais elektros greičiu!“

Ar kada teko prisiliesti prie geležinkelio istorijos, tiesiogine tų žodžių prasme? Vilniaus geležinkelio stotyje ne tik sužinosite, kaip elektrifikacija apvertė geležinkeliečių ir miesto gyventojų pasaulį, bet ir stebėsite gyvų traukinių veikimo principus, energijos tiekimui naudojamus kontaktinius tinklus.

Apsilankę Geležinkelių muziejaus lauko ekspozicijoje pasitelksime teritorijoje saugomus istorinius riedmenis, kurių dėka pažinsime riedmenų evoliucijos užkulisius – nuo garvežio iki elektrinio traukinio. O pasakojimą užbaigs naujausios Lietuvos elektrinių traukinių ateities perspektyvos, kuriomis siekiama ne tik palengvinti keliautojų patirtis, bet ir apsaugoti mus supančią gamtą.

Ekskursija „Vilniaus Monstro istorijos ir šilumos kelias”

Šiemet jau 70-ąjį gimtadienį švęsianti Vilniaus termofikacinė elektrinė Nr. 2 yra vienas įdomiausių iki šiol veikiančių industrinių objektų Baltijos šalyse. Didžiulė, 31 ha apimanti teritorija, tarsi atskiras miestelis, turintis savo gatves, pastatus, istoriją ir žmones. Miestelio centras – raudonų plytų pastatas, darbuotojų pramintas Monstru. Tai tarsi širdis, iš kurios 750 km ilgio vamzdžiais kaip kraujagyslėmis į vilniečių namus keliauja šiluma.

O kaip ji atsiranda? Kokie įrenginiai ūžia Monstro viduje? Kokių daiktų randama biokure? Kodėl kartais iš čiaupų bėga žalias vanduo? Sužinosite ne tik atsakymus į šiuos klausimus, bet kartu su gidu apkeliausite elektrinės gatves, pasivaikščiosite Monstro koridoriais, užsuksite į HBO serialo „Černobylis“ išgarsintą rūsį, aplankysite laiko nepaliestą bunkerį ir išgirsite legendas, kurios slepiasi už šios uždaros teritorijos vartų.

Ekskursija „Apsišviesk! Taip veikia elektrinė“

Apsilankykite istorinėje, 1902 m. įkurtoje Vilniaus miesto viešojoje elektrinėje, kurioje dabar veikia Energetikos ir technikos muziejus. Diskutuosime apie mieste lempų šviesą įžiebusios elektrinės svarbą Vilniaus miesto modernėjimui.

Pasikalbėsime apie tai, kaip visuomenės gyvenimas ėmė keistis ir laipsniškai įtraukė vis platesnius visuomenės sluoksnius – nuo turtingųjų, turinčių pakankamai lėšų privačios elektrinės įrengimui, privilegijos iki visuomenės reikmėms pritaikytos mokslo pažangos. Kartu su muziejaus gidu apžiūrėsime autentišką išlikusią pirmosios Vilniaus elektrinės įrangą, susipažinsime su elektrinės veikimo principais.

Pažintinis maršrutas „Technikos inovacijų istorijos“

Miestas – vieta, kur technikos naujovės pirmiausia prasiskina sau kelią ir įsitvirtina. Tai lemia miestuose gyvuojančios mokslo institucijos, pramonė, nuolatinė idėjų kaita, kultūrų komunikacija, išvystyta infrastruktūra ir prekyba. Vilnius – ne išimtis. Miestui kuriantis, plečiantis ir modernėjant vietoj medinių tiltų kilo geležinės konstrukcijos, balanos gadynę nušvietė elektra, pašto pasiuntinį pakeitė telefonas, kuklius medinukus nustelbė didingi daugiaaukščiai. Svarbu atminti, kad technikos raida atneša ir kasdienybės, miesto panoramos, žmonių gyvenimo būdo ir įpročių pokyčius. Pasivaikščiokime po Vilnių ir susipažinkime su juo iš naujo.

Ekskursijos visiškai nemokamos, tačiau vietų skaičius ribotas. Saugodama miestui strategiškai svarbių objektų darbuotojus, Vilniaus miesto savivaldybė į renginį prašo atvykti tik asmenis, turinčius Galimybių pasą. Registruotis į ekskursijas galima čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius