-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 07 /2020 06 08

Žemaitijos miške – pilni medžiai vilniečių ir emigrantų

Tauragėje yra vieta, kur sudėtos idėjos, parsivežtos iš viso pasaulio. Afrikos tautų įkvėpti nameliai medžiuose, parkas, kurio idėją pagimdė Kinija, o taškus jam sudėliojo Londonas, tūkstantį metų atgal nukelianti medinė baltų genčių pilis. Taurų parkas kasmet privilioja apie 30 tūkst. žmonių – pasidairėme, kuo jis taip traukia.
„Taurų parkas“
„Taurų parkas“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Antanas ir Vilma Venckai skaičiuoja jau 8-ą sezoną, kai miške Tauragėje lankytojams suteikia progą gamtoje pabūti kitaip – ne tik pasivaikščioti po mišką, bet ir čia atrasti daug pramogų. Jų įkurtame Taurų parke – ir 5 km pasivaikščiojimo takų ant miško žemės, ir 5 km pačiuose medžiuose.

„Norint pasisemti idėjų, reikia keliauti po pasaulį – niekas neatsiranda iš niekur. Keliauji, iš vienur vieną dalyką pasiimi, iš kitur kitą – aš esu dėkingas savo kelionėms“, – pasakojo A.Venckus.

Savo svajones čia realybe verčianti pora parką siūlo lankyti nemokamai. Norint tik pasivaikščioti ir pabūti gamtoje nieko nekainuos, tačiau galima įsigyti ir papildomų paslaugų – ekstremalių laipiojimų medžiuose, čiuožimų, nakvynę medžiuose ar nameliuose ant žemės.

Savininkai skaičiuoja, kad parke kasmet apsilanko bent 30 tūkst. žmonių, iš jų apie 15 tūkst. įsigyja mokamas paslaugas.

Po medžius karstosi ir 70-mečiai

Į tarp medžių ištiestus tinklus, virves, „bačkas“ ir įvairias kitas kliūtis kabarojasi visi – nuo vaikų iki garbaus amžiaus senjorų. Kiekvienas pagal savo aukščio baimės lygį ir fizinį pasirengimą gali rinktis vieną iš 6 parke esančių trasų. Geltona – pati lengviausia, o sudėtingiausia juoda jau toli gražu ne kiekvienam.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Taurų parkas“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Taurų parkas“

„Per 8 metus ją teisingai įveikusios tik dvi moterys. Viena moteris tai padarė iš 7 karto, o 16-metė ją įveikė iš pirmo. Vieną tokį vunderkindą turėjom, kuri idealiai praskrido“, – pasakojo A.Venckus, pridurdamas, kad vos 5 proc. vyrų šiaip ne taip pasiekia jos finišą.

A.Venckus juokėsi, kad šią sudėtingiausią, net į 15 metrų aukštį iškylančią trasą įrenginėjusiai įmonei buvo iškelta užduotis – pats savininkas jos turi neįveikti. „Nepasisekė tai padaryti“, – šypsojosi jis, dabar trasą pereinantis per maždaug pusvalandį. Kitiems prireikia ir valandos, ir pusantros, o pačių nuolat pramogautojus prižiūrinčių instruktorių rekordas – vos 7 minutės.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Taurų parkas“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Taurų parkas“

Pati populiariausia trasa – žalioji, kurios maksimalus aukštis siekia 3 metrus. Ja, savininko žodžiais, „kaip vėjas pralėkusi“ yra ir 72 m. moteris. Amžiaus rekordas parke – tuomet 73-ejų vyras, kuris nuėjo trimis trasomis – žalia, mėlyna ir raudona. Pastarąją – antrą pagal sudėtingumą – yra įveikusi ir 9-metė mergaitė.

A.Venckus tikino, kad parke ką veikti ras visa šeima. Vieni gali karstytis po medžius, o tam potraukio nejaučiantys gali šalia ekstremalų vaikščioti palei trasas nutiestais takais. „Tuo mes ir skiriamės nu kitų tokių parkų“, – pasakojo savininkas. Galima ir leistis padangomis nuo kalno, apžiūrėti medinę pilį – tokią, kokioje baltų gentys gyvendavo XI-XII a.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Taurų parkas“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Taurų parkas“

Anot jo, parkas vilioja įvairiausius žmones. Mokslo metų pabaigoje jį užplūsta mokiniai, atostogų metu – po Lietuvą keliaujančios šeimos. „Dar vienas didelis segmentas – grįžę emigrantai. Jie iš viso pasaulio suvažiuoja, atsiveža ir draugų“, – pasakojo savininkas. Jis juokauja, kad jeigu kas nors atsiduria šiose vietose 100 km spinduliu – būtinai papuls ir į Taurų parką.

Vidutiniškai 3 valandos trasose medžiuose žmogui kainuoja apie 10 eurų.

Bando įveikti sezoniškumą

Parkas yra atviras visus metus, nors pramogos jame priklauso nuo sezono. Medžiais galima karstytis tol, kol nėra sniego, kol trasos nėra labai apšalusios. „Kartais ir iki Naujų metų po vieną kitą ekstremalą įleidžiam“, – pasakojo savininkas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Venckus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Antanas Venckus

Visus metus čia veikia čiuožimo kalnas, nuo kurio galima leistis ant dirbtinio sniego, bet į jį lankytojai veržiasi tik pasnigus. „Nesvarbu, kad lygiai ant to paties dirbtinio sniego čiuožinėti galėtų ir vasarą, bet kai aplink žalia, jis jų nedomina, – lankytojų pomėgius atskleidė A.Venckus. – O tik pašąla – ir pas mus žmonių kaip vasarą žmonių. Jeigu neturim sniego, sėdim ir liūdim“

Lietingomis, niūriomis žiemos dienomis žmonių parke anksčiau būdavo ne tiek ir daug. Tai savininkai tikisi pakeisti šiemet – metų pabaigoje bus atidarytas 450 kv. metrų batutų kambarys vaikams.

Venckai stengiasi kiekvienais metais pristatyti po naujovę. Pavyzdžiui, kitąmet čia turėtų atsirasti 100 pojūčių takas – kilometro ilgio trasa, kuria einant kas 10 metrų pasitiks vis kitas paviršius ir vis kiti potyriai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Taurų parkas“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Taurų parkas“

Nakvynė 8 metrų aukštyje

Ieškantiems dar neįprastesnių pojūčių, Taurų parkas siūlo netradicinę nakvynės vietą – 8 metrų aukštyje esančius namelius medžiuose. Idėja A.Venckui gimė kelionėse po Afriką. „Ten visi nameliai yra apvalūs, tik ant žemės – iš nendrių, iš molio, iš dar ko nors. Iš kelių Afrikos tautų aš juos nukopijavau, tik juos padariau medinius ir įkėliau aukštai į medį“, – pasakojo parko savininkas.

A.Venckus pripažino, kad jau septintą sezoną esantys nameliai medžiuose sunkiai skynėsi kelią į populiarumą – anksčiau jų užimtumas šiltuoju metų laiku buvo vos 5 proc. „Per aštriai viskas buvo padaryta. Į namelį buvo galima nueiti tik siūbuojančiu tiltu. Dabar padarėme nulipimus kopėčiomis ant žemės“, – sakė A.Venckus.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Taurų parkas“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Taurų parkas“

Po tokio sprendimo ir vietos įtraukimo į Lietuvon.lt žemėlapį susidomėjimas nameliais bemat išaugo – šiemet nameliai vos ne visą sezoną buvo užimti. Jie masina ir užsieniečius, nors daugiausiai juose apsistoja vilniečiai. „Apie 60 proc. naktų Vilniaus miestas tuose medžiuose gyvena. Pilni medžiai vilniečių“, – juokėsi A.Venckus.

Nakvynė medžiuose, reikia pripažinti, ne kiekvienam. Ne kiekvienas ir užlips į tokį aukštį, kitas gal susirauks pamatęs skruzdę and medžio kamieno namelio viduryje. Čia patogumų maža – norint į tualetą ar dušą reikia leistis žemyn į administracines patalpas, o šviesą suteikia tik lempučių girlianda. Tačiau pasijusti ypatingai arti gamtos čia puiki vieta. Vienam namelyje net genys yra skylę iškalęs.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Taurų parkas“
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Taurų parkas“

Nakvynė medyje dviem žmonėms kainuoja 30 eurų. Norintiems daugiau komforto siūlomi 5 nameliai ant žemės, kuriuose naktis kainuoja apie 40 eurų.

Apie 60 proc. naktų Vilniaus miestas tuose medžiuose gyvena. Pilni medžiai vilniečių, – juokėsi A.Venckus.

Žurnalistų turą po Žemaitiją organizavo Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius