2020-ųjų „Eurovizijos“ finale Vengrijos atstovų neišvysime: dalyvauti renginyje neleidžia vyriausybė

Ateinančių metų „Eurovizijos“ dainų konkurse dėl patekimo į didijį finalą varžysis mažiau šalių nei įprastai – iš dalyvavimo konkurse pasitraukė Vengrija. Kaip rašo „Independent“, manoma, kad šis muzikos renginys šalies kraštutinių dešiniųjų valdomai vyriausybei yra neva „per daug homoseksualus“, todėl buvo nuspręsta kitąmet į jį atstovo nesiųsti.
„Eurovizijos“ logotipas
„Eurovizijos“ logotipas / „Scanpix“ nuotr.

Šalies viešojo transliuotojo šaltinis sakė, kad šiam Vengrijos vyriausybės atstovų priimtam sprendimui didelės įtakos turėjo priešiškumas konkurso reiškiamam palaikymui LGBTQ bendruomenėms, atstovams ir kt.

Vienas Vengrijos vyriausybę palaikančių komentatorių „Euroviziją“ apibūdino kaip „homoseksualų flotilę“ ir teigė, jog šalies gyventojų psichologinei sveikatai bus geriausia, jei atstovas dalyvauti šiame didžiausiame pasaulyje muzikiniame renginyje nebus siunčiamas.

„Pritariu sprendimui, taip pat ir iš psichologinės sveikatos pusės, kad Vengrija nedalyvautų šioje homoseksualų flotilėje, kokia tapo tarptautinis dainų konkursas, – sakė provyriausybinio žurnalo redaktorius Andrasas Mencsikas. Pasak jo, šis renginys – „beskonis, kuriame šūkauja transvestitai ir barzdotos moterys“.

MTVA, viešojo Vengrijos transliuotojo, kuris įprastai rengia atranką į šį konkursą, šaltinis „The Guardian“ sakė: „Nesu nustebęs. Tokia ta MTVA organizacijos kultūra“. Toliau tęsiama, kad šis transliuotojas niekada per daug nerodė noro skleisti teigiamą su LGBTQ teisėmis susijusią informaciją, rodyti reportažus ir t.t.

„Vietoje to, kad dalyvautume 2020-ųjų „Eurovizijos“ dainų konkurse, mes dar stipriau palaikysime vertingą Vengrijos popmuzikos talentų sukurtą produkciją“, – pranešime, skirtame „The Guardian“, teigė MTVA. Praeitą mėnesį taip pat buvo pranešta, kad surengtos atrankos į „Eurovizijos“ finalus nugalėtojas nevyks į konkursą, bet vietoje to jam bus suteikta proga pasirodyti festivaliuose ir vietinėje žiniasklaidoje.

Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano bendraminčiai per pastaruosius keletą metų perėmė didžiosios dalies šalies žiniasklaidos valdymą, o jo vadovaujama partija – valstybinės žiniasklaidos kontrolę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius