Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Eurovizijos“ nugalėtoja – kudakuojanti Izraelio atstovė, I.Zasimauskaitė užėmė 12 vietą

Visą savaitę trukusi „Eurovizija“ pagaliau pasiekė kulminaciją. Lisabonoje vyko lemiama kova, kurios pabaigoje paaiškėjo, kuri daina ir atlikėjas pakerėjo Europą labiausiai. Mūsų atstovė Ieva Zasimauskaitė su daina „When We're Old“ užėmė 12 vietą, o konkurso nugalėtoja tapo charizmatiškoji, kudakuojanti Izraelio atstovė Netta Barzilai.
Izraelio atstovė Netta Barzilai
Izraelio atstovė Netta Barzilai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

63-iasis „Eurovizijos“ konkursas šiemet pirmą kartą vyko Lisabonoje, Portugalijoje. Praėjusiais metais pergalę iš Kijevo savo šaliai atvežė Salvadoras Sobralis.

Iš viso finale pasirodė 26 šalys – įveikusios pirmąjį ir antrąjį pusfinalius, taip pat tiesiai į paskutinį etapą deleguotos valstybės.

Tai – Ukraina, Ispanija, Slovėnija, Lietuva, Austrija, Estija, Norvegija, Portugalija, Didžioji Britanija, Serbija, Vokietija, Albanija, Prancūzija, Čekija, Danija, Australija, Suomija, Bulgarija, Moldova, Švedija, Vengrija, Izraelis, Nyderlandai, Airija, Kipras, Italija.

TAIP PAT SKAITYKITE: Išsišokėlis „Eurovizijos“ finale sutrikdė Britanijos atstovės pasirodymą – čiupo iš rankų mikrofoną ir ėmė rėkti

Lietuviai šią kovą stebėjo sulaikę kvapą, laikydami kumščius – mūsų atstovė Ieva Zasimauskaitė konkurse dainavo ketvirta. Po pirmojo pusfinalio jos populiarumas smarkiai išaugo, ją vadino „antruoju Sobraliu“ – atlikėjai buvo prognozuojamos aukštos vietos – nuo septintos iki trečios.

„Nepergyvenkite, jei kažkas bus ne taip. Lietuva, kaip šalis, dabar yra labai gerai žinoma Europoje. Mes labai daug padarėme, mes jau finale. O bus kaip bus, neprisiriškime prie vietos“, – dar anksčiau buvo sakiusi Ieva Zasimauskaitė.

Po visų atlikėjų pasirodymų buvo skirtos 20 minučių televizijos žiūrovų balsavimui. Kiekvienos konkurse dalyvavusios šalies komisijų nariai, kurių balsai sudaro 50 procentų galutinio rezultato, savo balus atidavė dar penktadienio vakarą, žiūrėdami antrąją generalinę repeticiją.

Komisijos, sudėjus visų jų balsus, pirmą vietą skyrė Austrijos atstovui Cesarui Sampsonui. Ieva, pagal komisijos balus, liko 11 vietoje.

Susumavus komisijų ir žiūrovų balsus, paaiškėjo, kuris atlikėjas pelnė teisę savo šalyje kitąmet rengti dainų konkursą. Po žiūrovų balsų viskas apsivertė – konkurse nugalėjo Izraelio atstovė Netta Barzilai.

Ieva Zasimauskaitė užėmė 12-ąją vietą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Nuo vestuvių scenos – į „Euroviziją“: kudakuojanti Izraelio atstovė su 15min prakalbo lietuviškai

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Izraelio atstovė Netta Barzilai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Izraelio atstovė Netta Barzilai
VIDEO: Netta - Toy - Israel - LIVE - First Semi-Final - Eurovision 2018

Žiūrėkite „Eurovizijos“ įrašą:

VIDEO: Eurovision Song Contest 2018 - Grand Final - Live Stream

Didysis „Eurovizijos“ finalas prasidėjo liaudišku portugalų numeriu – grojant dvylikastygėmis portugališkomis gitaromis, scenoje uždainavo garsiausios šalies fado dainininkės Ana Moura ir Mariza.

Kiti pasirodė pasaulio čempionių didžėjų duetas „Beatbombers“, kurie savo numeriu sujungė fado ir šiuolaikinę muziką.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lisabonoje – didysis „Eurovizijos“ finalas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lisabonoje – didysis „Eurovizijos“ finalas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lisabonoje – didysis „Eurovizijos“ finalas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lisabonoje – didysis „Eurovizijos“ finalas

Skambant dueto kūriniui, į sceną žengė visi 26 konkurso finalininkai. Jūreiviui mosuojant Lietuvos trispalve, Ieva Zasimauskaitė sveikinosi su žiūrovais ir arenoje esančia publika.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lisabonoje – didysis „Eurovizijos“ finalas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lisabonoje – didysis „Eurovizijos“ finalas

Pirmoji į sceną žengė Ukraina. Jos atlikėjas Melovin čia atvyko su daina „Under The Ladder“. Prieš kelerius metus vaikinas laimėjo „X faktorių“ ir iškart ėmė dirbti prie savo pirmojo albumo. Praėjusiais metais jis jau bandė pakliūti į „Euroviziją“, bet liko trečias.

Melovin kūrinio pradžioje dainuoti pradėjo „karste“, iš kurio pakilo lyg koks vampyras. Tokį įvaizdį tik dar labiau sustiprino baltos spalvos linzės jo akyse. Dainos pabaigoje karstas tapo fortepijonu, o laiptai iki jo – užsiliepsnojo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ukrainos atstovas Melovin
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ukrainos atstovas Melovin

Ispanijai atstovauja duetas Amaia ir Alfredas su meilės kūriniu „Tu Cancion“. 19-metė mergina groti pianinu pradėjo nuo pat vaikystės, po kelerių metų įstojo į konservatoriją ir pradėjo dalyvauti įvairiuose talentų šou. Jos partneris 21-erių Alfredas, jau išleidęs tris albumus, kuriuos pats parašė.

Duetas ne šiaip sau dainuoja meilės dainą – jie abu yra pora, susipažinusi ir įsimylėjusi vieno šou metu. Tad ir kūrinys – svajingas, romantiškas, lyg iš kokios pasakos. Jųdviejų balsai kartu itin gražiai kartu dera.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ispanijos atstovai Amaia ir Alfredas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ispanijos atstovai Amaia ir Alfredas

Slovėnijai atstovauja atlikėja Lea Sirk, kuri Europą užkariauti bando su daina gimtąja kalba „Hvala, ne“.

Dainininkė atliko šiuolaikišką šokių kūrinį, scenoje judėdama su keturiomis šokėjomis. Tiesa, dainos pabaigoje muzika dingo, o Lea ėmė užvedinėti publiką ploti ir dainuoti kartu. Po kiek laiko muzika grįžo, tačiau atlikėja įstojo neritmiškai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Slovėnijos atstovė Lea Sirk
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Slovėnijos atstovė Lea Sirk

Ketvirtoji – mūsų atstovė Ieva Zasimauskaitė. Penkis kartus bandžiusi patekti į šį konkursą, pagaliau šiemet jos viena didžiausių gyvenimo svajonių pildosi Portugalijoje.

Su kūriniu „When we're old“ ir žinute apie amžiną meilę ji stengiasi pavergti visą Europą. Atlikėjai pradėjus dainuoti dainą, visa Lisabonos arena iškart paskendo telefonų švieselėse. Televizijos žiūrovams ekrane pasirodė šokėjų Norvaišų, jos tėvų ir vaikų meilūs vaizdai, o numerio pabaigoje į sceną pas Ievutę užlipo ir jos vyras Marius Kiltinavičius.

Atėjus laikui dainuoti dvi paskutines eilutes, merginos akyse sužibo ašaros, o balsas sudrebėjo labiau nei bet kada. Tačiau tai tik dar labiau palietė, suteikė dar daugiau jautrumo ir tikrumo jos pasirodymui.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marius Kiltinavičius ir Ieva Zasimauskaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marius Kiltinavičius ir Ieva Zasimauskaitė

Vėliau „Eurovizijos“ žiūrovams pasirodymą surengė Austrijoje gimęs Cesáris Sampsonas. Jis jau nuo 17 metų dainavo įvairiose grupėse ir koncertavo užsienyje. Tačiau vėliau nusprendė pasitraukti į užkulisius – daugiausia kūrė muziką, dainas, prodiusavo kitus atlikėjus. 2016-aisiais ir 2017-iaisiais jis dalyvavo „Eurovizijoje“ kaip pritariantysis vokalistas.

Jo daina „Nobody But You“ – su itin įsimenančiu priedainiu, o čia skambantis gospelo choras kūriniui suteikia išskirtinumo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Austrijos atstovas Cesáris Sampsonas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Austrijos atstovas Cesáris Sampsonas

Šeštu numeriu į sceną lipo Estija, kuri į konkursą išsiuntė operos solistę, sopraną, Eliną Nečajevą. 25-erių atlikėja savo šaliai atstovauja su itališka daina „La forza“.

Operiniu balsu dainuojanti mergina kūrinyje atskleidžia itin platų savo diapazoną, Elina gali dainuoti labai aukštai – tą parodo dainos pabaigoje, kai paima itin aukštą natą.

Nacionalinėje atrankoje ji nugalėjo su pasirodymu, kurio metu ant specialiai pasiūtos suknelės buvo rodomos projekcijos. Iš pradžių buvo nežinoma, ar ir didžiajame konkurse ji pasirodys su šia suknele, mat tai kainuoja 65 tūkst. eurų. Galiausiai pinigus pavyko surinkti ir ji Portugalijoje taip pat pakartojo savo numerį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Estijos atstovė Elina Nečajeva
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Estijos atstovė Elina Nečajeva

Septintasis – jau kartą „Eurovizijos“ nugalėtoju tapęs Norvegijos atstovas Alexanderis Rybakas. Daina „Fairytale“ vis dar įrašyta į „Eurovizijos“ istoriją kaip rekordinė – už ją buvo atiduota daugiausia balsų per visą konkurso istoriją. Šiemet atlikėjas konkurse dalyvauja su savo paties parašyta daina „That‘s How You Write A Song“.

Tai – linksma popstiliaus daina su aštuntojo dešimtmečio disko ir fanko prieskoniais. Dainos žodžiai yra apie tikėjimą savimi ir savo paties idėjomis, apie tai, kad žengus vieną žingsnį link savo svajonės, tikrai įmanoma ją pasiekti.

Pasirodymas buvo sukurtas su gausybe vizualizacijų – numeris priminė švedų nugalėtojo M.Zelmerlowo šou. A.Rybakas čia „grojo“ nupieštu pianinu, gitara, būgnais. Vėliau prie jo prisijungė keletas šokėjų, su kuriais jis judėjo scenoje. O galiausiai išsitraukė senąją, laimingąją kortą – smuiką, ir ėmė su juo groti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Norvegijos atstovas Alexanderis Rybakas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Norvegijos atstovas Alexanderis Rybakas

Portugalija savo atstove šiemet išsirinko Claudią Pascoal ir jos ramią, svajingą dainą „O Jardim“.

Šį kūrinį parašė atlikėjai scenoje akompanuojanti ir kartu dainuojanti Isaura, kuri yra sukūrusi nemažai Portugalijoje populiarių dainų, o šiuo metu darbuojasi ties nauju albumu. Pati C.Pascoal muzikuoja nuo 15 metų, o karjerą pradėjo kaip gatvės muzikantė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Portugalijos atstovė Claudia Pascoal
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Portugalijos atstovė Claudia Pascoal

Devintoji 29-erių atlikėja SuRie – ši atlikėja atstovauja Didžiajai Britanijai. Ji į konkursą atsinešė kūrinį „Storm“. SuRie jau yra klausęsis ir Jungtinės Karalystės Karališkosios šeimos atstovas princas Charlesas. Taip pat ji kaip pritariančioji vokalistė yra dainavusi su Chrisu Martinu ir Willu Youngu.

Atlikėjos eurovizinė kelionė prasidėjo dar 2015-aisiais, tais metais ji pasirodė kaip pritariančioji vokalistė ir šokėja belgo Loico Notteto pasirodyme „Rhythm Inside“. Belgijos atstovas tais metais užėmė ketvirtąją vietą.

Belgijos atstovus į didžiausio Europos dainų konkurso sceną ji lydėjo ir 2017-aisiais. Atlikėjai Blanche, kuri konkurse užėmė ketvirtąją vietą, ji pasitarnavo kaip dainos „City Lights“ muzikos režisierė.

Tiesa, ji scenoje sulaukė itin nemalonios „staigmenos“ – vidury pasirodymo prie jos atbėgo vyras, kuris atėmė iš SuRie mikrofoną ir ėmė kažką šaukti. Greitai scenoje atsirado ir apsauga, kuri vyriškį patraukė, o atlikėja sutrikusi tęsė savo dainą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Išsišokėlis „Eurovizijos“ finale sutrikdė Britanijos atstovės pasirodymą – čiupo iš rankų mikrofoną ir ėmė rėkti

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Didžiosios Britanijos atstovė SuRie
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Didžiosios Britanijos atstovė SuRie

Serbija į konkursą išrinko grupę „Sanja Ilić & Balkanika“ su daina „Nova Deca“. Per pastaruosius metus savo šalyje jie ypač išgarsėjo dėl atliekamos balkaniškos muzikos.

Būtent su jos skambesiu jie supažindino ir „Eurovizijos“ žiūrovus. Grupės dainoje girdėjosi jų liaudies instrumentų garsai, visa tai susipynė su šiuolaikine muzika.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Serbijos atstovai „Sanja Ilić & Balkanika“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Serbijos atstovai „Sanja Ilić & Balkanika“

Vėliau scenoje pasirodė Vokietijos atstovas. 28-erių dainininkas Michaelas Schulte'as publiką bando pakerėti itin jautria daina. Kūrinyje „You Let Me Walk Alone“ kalba apie jausmus bei išgyvenimus po to, kai būdamas paauglys neteko tėvo. Tačiau dabar, prabėgus 13 metų po nelaimės, jis jaučiasi kur kas stipresnis.

Muzikinę karjerą M.Schulte'as pradėjo 2007-aisiais. Atlikėjas „Youtube“ kanale dalijosi perdainuotais kūriniais – sulaukė ne tik gausybės peržiūrų, bet greitai subūrė ir gerbėjų ratą. Kol kas M.Schulte yra išleidęs tris solinius albumus, o ketvirtasis pasirodys šių metų gegužę. Jis taip pat dalyvavo projekte „Vokietijos balsas“, kuriame užėmė trečiąją vietą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vokietijos atstovas Michaelas Schulte'as
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vokietijos atstovas Michaelas Schulte'as

Dvyliktasis – Albanijos atstovas Eugentas Bushpepa su savo kūrybos daina „Mall“, kurią atliko gimtąja kalba. Eugentas domisi menu, kovoja už žmogaus teises, tačiau, kaip pats sako, jo tikroji religija – muzika. Atlikėjas kelerius metus yra gyvenęs Italijoje, o grįžęs į Albaniją dainavo klubuose. Vėliau tapus vieno televizinio šou dainininku, jo populiarumas stipriai išaugo.

Kartu su juo ant scenos buvo visa muzikantų grupė – būgnininkas, gitaristai, pritariančiosios vokalistės. E.Bushpepa turi tikrą rokerio balsą. Nors daina gal kiek per rami jo tembrui, tačiau jis čia atskleidžia visas galimybes – itin platų diapazoną ir gergždžiantį balsą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Albanijos atstovas Eugentas Bushpepa
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Albanijos atstovas Eugentas Bushpepa

Prancūzija konkurse pasirodė su daina, kalbančia apie šių dienų aktualijas. Migrantų iš Afrikos kūdikis gimęs gelbėjimo laive įkvėpė parašyti dainą, kuri užsitarnavo tiek žiūrovų simpatijų, kad tapo Prancūzijos daina šių metų „Eurovizijos“ konkurse. Daina pavadinta laive pagimdytos mergaitės vardu – „Mercy“. Lietuviškai tai reikštų atleidimą ir užuojautą.

Ją atlieka duetas „Madame Monsieur“. Tai – dainininkė ir gitaristas, kurie jau spėjo tapti vieni iš konkurso favoritų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prancūzijos atstovai „Madame Monsieur“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Prancūzijos atstovai „Madame Monsieur“

Po jų – čekas Mikolas Josefas su daina „Lie To Me“. 22-ejų vaikino vardą tarp favoritų linksniuoja ne vienas.

Jis yra dirbęs modeliu, metus buvo gatvės muzikantu, kol galiausiai per didžiuosius Europos miestus užsidirbęs pakankamai pinigų pradėjo leisti savo kūrinius.

Vienoje gyvenantį Mikolą jau praėjusiais metais kvietė atstovauti Čekijai „Eurovizijoje“. Tuomet jam netiko daina, o šiemet jis sau ją sukūrė pats.

Tiesa, po pirmos repeticijos buvo kiek nesklandumų – darydamas triukus vaikinas stipriai susižeidė nugarą, todėl teko kiek pakeisti numerį ir jam atsargiau elgtis scenoje. Tačiau finale jis visgi atidavė visa save – kūrinio pabaigoje padarė saltą, kiek netvirtą, bet vis tiek įspūdingą.

Tai buvo spalvingas, įsimenančiu priedainiu ir dėmesį traukiantis pasirodymas, kurį žiūrint atrodo, kad tai – vaizdo klipas, o ne gyvai scenoje atliekamas numeris.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Čekijos atstovas Mikolasas Josefas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Čekijos atstovas Mikolasas Josefas

Eilė atėjo ir Danijos atstovui – Jonas Flodageris Rasmussenas čia atliko dainą „Higher Ground“. Jis išties išsiskiria su savo pasirodymu konkurse – jo kūrinį įkvėpė... vikingai, į vieną jų ir jis pats labai panašus.

Daina įkvėpta vikingo Magnuso Erlendssono istorijos, kai pastarasis atsisakė kovoti 1098 m. vykusiame mūšyje, nes buvo įsitikinęs, jog tai – bereikalingas smurtas. Kūrinio mintis – išmokti įsiklausyti ir toleruoti vieniems kitus, o iškilusius konfliktus spręsti taikiai. Todėl scenoje stovėjo laivą imituojančios dekoracijos ir dar kartu su lyderiu keturi „vikingai“ – pritariantieji vokalistai.

Pats 33-ejų atlikėjas dirba vokalo mokytoju, dainuoja grupėje „Hair Metal Heroes“ ir atlieka vaidmenis miuzikluose.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Danijos atstovas Jonas Flodageris Rasmussenas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Danijos atstovas Jonas Flodageris Rasmussenas

Australijai atstovauja Jessica Mauboy, „Eurovizijos“ sceną išbandžiusi prieš ketverius metus. Tą kartą dainininkė savo šaliai atstovavo tik svečio teisėmis.

Šiais metais J.Mauboy į konkursą grįžta kaip dalyvė su daina „We Got Love“. Ji laikoma viena daugiausia pasiekusių Australijos atlikėjų, muzikinę kelionę pradėjusi 2006-aisiais, kai būdama 16-os laimėjo dainų konkursą „Australian Idol“. J.Mauboy turėjo galimybę keliauti ir dainuoti kartu su įžymiausiais pasaulio atlikėjais: Beyonce, Pitbull, Snoop Dog, Flo Rida bei Ricky Martinu.

Trumpa, blizgančia, gal kiek per aptempta suknele pasipuošusi atlikėja, kūrinį dainavo viena scenoje, tačiau puikiai šoko ir pritraukė dėmesį. Kūrinys – kaip ir visi iš Australijos atkeliavusių, itin aukšto lygio. Tik pasirodymo pabaigoje jai nepavyko paimti aukštosios natos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Australijos atstovė Jessica Mauboy
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Australijos atstovė Jessica Mauboy

Septynioliktoji – esktravagantiškoji Suomijos atstovė Saara Aalto, turinti bene visos Didžiosios Britanijos palaikymą. Itin teatrališka, stiprų, plataus diapazono balsą turinti atlikėja praėjusiais metais Anglijos „X faktoriuje“ iškovojo antrą vietą.

„Eurovizija“ buvo sena Saaros svajonė, kuri pagaliau šiemet išsipildė. Į konkursą ji atvyko su daina „Monsters“, kurioje kalba apie svarbą neklausyti kitų peršamos nuomones ir nebijoti būti savimi. Sužadėtinę turinti Saara, savo homoseksualumo niekuomet neslėpė ir apie tai drąsiai kalbėjo, todėl žinutę siunčia ji ir visiems kitiems kovojantiems už lygias teises.

Scenoje ji surengė tikrą šou – iš pradžių buvo pritvirtinta prie rato, kuris sukosi – tad jai teko dainuoti ir aukštyn kojomis. Vėliau Saara su šokėjais meistriškai šoko dainuodama, o galiausiai nukrito jiems į glėbį nuo pakylos.

TAIP PAT SKAITYKITE: Ekstravagantiškoji suomė „Eurovizijoje“ S.Aalto – apie monstrus jos galvoje ir meilę prodiuserei

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Suomijos atstovė Saara Aalto
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Suomijos atstovė Saara Aalto

Atėjo ir Bulgarijos eilė. Specialiai „Eurovizijos“ dainų konkursui susibūrusi grupė „Equinox“ niekada anksčiau kartu nekoncertavo. Jie šaliai atstovauja su daina „Bones“.

Visą grupę sudaro skirtingi muzikantai. Dalis jų – puikūs dainų autoriai net iš pačios Amerikos. Vienintelė moteris grupėje – Zhana Bergendorff – Bulgarijos „X faktoriaus“ nugalėtoja, ji viena sėkmingiausių ir kontraversiškiausių šalies atlikėjų pastaraisiais metais.

Grupei scenoje buvo pastatyta pakyla, ant kurios pasirodymo metu jie vaikščiojo besikeisdami vietomis. Tačiau daina – šiuolaikiška, „kabinanti“, įsimenanti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bulgarijos atstovai „Equinox“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bulgarijos atstovai „Equinox“

Moldovai šiemet atstovauja grupė „DoReDoS“ su kūriniu „My lucky day“. Šis trio susibūrė dar 2011 metais ir atlieka folk-popmuziką. Į konkursą jie atvyko prodiusuojami Filipo Kirkorovo.

Scenoje jie užkūrė tikrą šou. Čia buvo pastatytos dekoracijos su trimis durimis, iš kurių jie vis išlįsdavo arba pasislėpdavo. Galiausiai scenoje pasirodė itin į solistus panašūs šokėjai, pritariantieji vokalistai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Moldovos atstovai „DoReDoS“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Moldovos atstovai „DoReDoS“

Švedijai atstovauti į Lisaboną atvyko 20-metis atlikėjas Benjaminas Ingrosso, kurio tembras stebėtinai panašus į Justino Bieberio. Dainininkas turi ne tik itin šiuolaikišką kūrinį „Dance You Off“, tačiau dar ir puikiai juda.

Jo numeris – išties skiriasi nuo tų, ką esame įpratę matyti „Eurovizijoje“. Benjaminas viso pasirodymo metu šoka kartu su vis besikeičiančiomis šviesomis, kurios nukelia visą šou tarsi į kitą erdvę, atrodo, kaip muzikinis klipas.

Šoka jis ne be reikalo gerai – vaikinas gimė italų kilmės šokėjo ir dainininkės šeimoje. Jo kone visa šeima sukasi pramogų versle – dėdės, tetos, pusbroliai yra aktoriai bei muzikantai.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Eurovizijos“ žiūrovių širdis tirpdantis švedas B.Ingrosso Lietuvai siunčia linkėjimų: žiūrėkite

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Švedijos atstovas Benjaminas Ingrosso
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Švedijos atstovas Benjaminas Ingrosso

Į sceną žengė Vengrijos vyrukai – grupė „AWS“ su daina „Viszlat Nyar“. Jie atstovauja sunkiosios muzikos gerbėjams – groja metalą ir post-hardcore stilių.

Muzikantai scenoje panaudoje turbūt visus įmanomus šou elementus – čia nuolat šaudė ugnis – į šonus, į viršų, kamuoliais ar tiesiog liepsnomis. Galiausiai pasirodė ir fejerverkai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vengrijos atstovai „AWS“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vengrijos atstovai „AWS“

22-oji – Netta Barzilai iš Izraelio su kūriniu „Toy“. Nettos dainos kūrėjas sako, kad šį kūrinį įkvėpė judėjimas #MeToo. Tad čia kalbama apie moterų galios ir socialinio teisingumo pabudimą, bet visa tai įvyniota į spalvingą, linksmą vibe'ą, kaip sako pati dainininkė.

Klausantis merginos eurovizinio kūrinio, dėmesį kaip mat atkreipia išskirtiniai garsai – ji čia... kudakuoja. Tai daro ne tik dėl to, kad nustebintų žiūrovus, bet taip siunčia signalą visiems kritikams, kad atsikabintų. Būtent taip ji čia net ir šoko – kudkuduojanti judino šonuose rankas kaip viščiukas.

Scenoje ji buvo tikra „bomba“ – žaisminga, pasitikinti savimi, šokanti, linksma. Ne veltui Nettai pranašaujama itin aukšta vieta.

TAIP PAT SKAITYKITE: Nuo vestuvių scenos – į „Euroviziją“: kudakuojanti Izraelio atstovė su 15min prakalbo lietuviškai

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Izraelio atstovė Netta Barzilai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Izraelio atstovė Netta Barzilai

Nyderlandams atstovauja kantri muzikos atlikėjas Waylon su kūriniu „Outlaw In 'Em“. Kantri muzika buvo jo aistra nuo pat vaikystės, jis grojo būgnais įvairiose grupėse. Labiausiai jis išgarsėjo tapęs „Olandijos talentai“ šou nugalėtoju, pasirašė sutartį su „Universal Music“ ir išleido albumą.

„Eurovizijoje“ jis nebe naujokas – 2014-aisiais duete „The Common Linnets“ jis iškovojo antrą vietą finale. O šįkart į sceną žengė su visa grupe – keturiais ne tik grojančiais, bet ir puikiai judančiais šokėjais, kurie savo instrumentus dainos pabaigoje tiesiog nusimetė ir užkūrė tikrą vakarėlį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nyderlandų atstovas Waylon
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nyderlandų atstovas Waylon

Vėliau – Airijos atstovas Ryanas O’Shaughnessy, jau spėjęs 2012-aisiais pasižymėti ir pasiekti finalą muzikiniame projekte „Britain's Got Talent“ („Didžiosios Britanijos talentai“) bei šou „Airijos balsas“. Vaikinas puikiai valdo saksofoną, pianiną ir gitarą.

Į „Euroviziją“ Ryaną nacionalinis transliuotojas be jokių atrankų išsiuntė su jo švelnia popdaina „Together“. Kol atlikėjas dainavo laikydamas rankose gitarą, už jo nugaros šoko du, meiliai vienas prie kito besiliečiantys vaikinai. Šiuo pasirodymu Ryanas neša žinutę, kad meilė gali būti universali, lytis tam visiškai nesvarbi.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Airijos atstovas Ryanas O’Shaughnessy
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Airijos atstovas Ryanas O’Shaughnessy

Priešpaskutinė finale pasirodė Kipro atstovė Eleni Foureira su daina „Fuego“. Dainininkė, aktorė yra kilusi iš Albanijos. 2010-aisiais pradėjusi savo muzikinę karjerą, ji su koncertiniais turais vis pasirodo Graikijoje, Kipre ir Balkanuose. Be muzikos, ji yra dirbusi mados industrijoje ir projekte „Tu gali šokti“ komisijos nare.

Eleni scenoje atrodė kaip tikra diva – išties įspūdingai šoko su žaviomis šokėjomis, o tuo pat metu dainavo visiškai neuždusdama. Čia buvo pasitelkta šou elementų – scenos šonuose vis pasirodydavo ugnies pliūpsniais.

Šiuo metu pagal „Eurovizijoje“ rengiamus balsavimus Eleni pranašaujama pirma vieta konkurse. Ją jau ėmė vadinti Europos Beyonce.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kipro atstovė Eleni Foureira
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kipro atstovė Eleni Foureira

Italijai šiemet atstovauja vyrų duetas – Ermalis Meta ir Fabrizio Moro su kūriniu „Non mi avete fatto niente“. Ermalis – išties talentingas klasikinio dainavimo atstovas, kurio įrašai vos per trejus metus gavo daugybę apdovanojimų, jis išleido ir vieną albumą.

Fabrizio, nors ir studijavo kinematografiją, jau būdamas paauglys pats mokėsi groti daugybe instrumentų bei rašyti dainas, kurios neliko nepastebėtos.

Į publiką jie kreipiasi su jautria žinute – vyrai savo euroviziniame dainoje dainuoja apie teroristinių išpuolius, įvykusiu paskutiniais metais Europoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Italijos atstovai Ermalis Meta ir Fabrizio Moro
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Italijos atstovai Ermalis Meta ir Fabrizio Moro

Žiūrėkite „Eurovizijos“ finalo akimirkas:

Bendra „Eurovizijos“ balų lentelė:

eurovision.tv lent./„Eurovizijos 2018“ rezultatai
eurovision.tv lent./„Eurovizijos 2018“ rezultatai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius