Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išrinkta 12 geriausių visų laikų „Eurovizijos“ hitų: tope – ir viena lietuvių daina

Britų portalas NME antradienį paskelbė publikaciją, kurioje išskyrė 12 pačių geriausių „Eurovizijos“ dainų per visą šio konkurso istoriją. Tarp tų geriausiųjų – nebūtinai „Euroviziją“ laimėjusios dainos, tačiau tokios, kurios savo vertės nepraranda ir metams bėgant. Maloni staigmena – į geriausiųjų dvyliktuką įtraukta ir viena Lietuvos deleguota daina.
Conchita Wurst, Verka Serdiučka, Loreen, Robinas Bengtssonas ir „Lordi“
Conchita Wurst, Verka Serdiučka, Loreen, Robinas Bengtssonas ir „Lordi“ / „Scanpix“ ir 15min nuotr.

Kaip rašė NME apžvalgininkas Jamie Miltonas, dalį blizgiosios ir pompastiškosios „Eurovizijos“ šarmo sudaro tai, kokios „varganos ir neginčytinai siaubingos“ yra dauguma dainų.

„Nes tokia ir yra esmė. Kaip didysis Terry Woganas (britų radijo laidų vedėjas ir ilgametis „Eurovizijos“ komentatorius, – red. past.) sakė 1997-aisiais, „daina ir turi būti bloga – kuo ji blogesnė, tuo smagiau“, – rašė Jamie Miltonas.

Tačiau, kaip pastebi britų muzikos apžvalgininkas, karts nuo karto į „Euroviziją“ pasiunčiamos tikrai geros dainos. Jos, anot Jamie Miltono, gyvuoja tikrai ilgiau nei vieną naktį gegužę, kada paprastai ir rengiama „Eurovizija“, o žmonės tas dainas prisimena ir apie jas kalba dar ne vienus metus. Tačiau tai – labai didelė retenybė, mat tai, kas kokiais 2010-aisiais atrodė labai madinga, po kelių metų jau gali virsti visišku šlamštu ir beskonybe. O kai kurios kitos dainos, kurios galbūt ir nelaimėjo, pasirodo esančios daug ilgaamžiškesnės.

Tad štai dvylika portalo NME atrinktų „Eurovizijos“ perliukų, nepavaldžių laikui – pačių geriausių dainų:

12. Robinas Bengtssonas – „I Can't Go On“

Metai: 2017

Šalis: Švedija

Kuo daina ypatinga? Jamie Miltonas užbėgo įvykiams už akių ir į geriausiųjų topą įtraukė šiųmetinę švedo dainą „I Can't Go On“, kuri antradienį perkopė pusfinalio barjerą ir šeštadienį varžysis dėl „Eurovizijos“ nugalėtojos titulo. Tačiau kad ir kokią vietą finale ši disko muzikos prieskonio turinti švedo daina užimtų, ji – nediskutuotinai puiki. „Ji būtų hitu nepaisant to, kas ją atlieka, ir Justinas Timberlake'as greičiausiai kremtasi, kad ne jam kliuvo ši daina“, – rašė Jamie Miltonas.

VIDEO: Robin Bengtsson - I Can't Go On (Sweden) Eurovision 2017 - Official Music Video

11. Morena – „Vodka“

Metai: 2008

Šalis: Malta

Kuo daina ypatinga? Ši Maltos daina nesulaukė pasaulinės sėkmės ir net neperkopė pusfinalio barjero, tačiau, Jamie Miltono nuomone, ji buvo nepelnytai neįvertinta. Jo nuomone, dainoje yra kur kas daugiau prasmės, nors iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad ji aukština alkoholį.

VIDEO: MALTA: Morena - Vodka (Eurovision 2008 Semifinal 2)

10. Verka Serdiučka – „Dancing Lasha Tumbai“

Metai: 2007

Šalis: Ukraina

Kuo daina ypatinga? „Dancing Lasha Tumbai“ – gryna, šviesi, genialiai paika ir smagi daina, kuriai tiesiog nepasisekė, jog ji užėmė tik antrą vietą.

VIDEO: Verka Serduchka - Dancing Lasha Tumbai (Ukraine) 2007 Eurovision Song Contest

9. „LT United“ – „We Are The Winners“

Metai: 2006

Šalis: Lietuva

Kuo daina ypatinga? Britų apžvalgininkas šį lietuvių pasirodymą pavadino genialiu ir pačiu drąsiausiu visos „Eurovizijos“ istorijoje.

„LT United“, kurie visi kartu atrodo it būrys atsistatydinusių bankininkų ar futbolo vadybininkų, nusprendė pasirodyti finale ir pareikšti: „Mes esame Eurovizijos nugalėtojai“. Aš rimtai – toks dainos priedainis. Ir jie deklaruoja: „Jūs balsuosite! Balsuosite! Balsuosite už nugalėtojus!“. Tai tarytum Donaldo Trumpo retorikos pritaikymas „Eurovizijoje“ ir tai nuoširdžiai genialu. Tačiau toks mąstymas nepasiteisino – jie liko šešti“, – rašė Jamie Miltonas.

VIDEO: LT United - We Are The Winners (Lithuania) 2006 Final

8. Conchita Wurst – „Rise Like a Phoenix“

Metai: 2014

Šalis: Austrija

Kuo daina ypatinga? Britų apžvalgininkas šią dainą pavadino „viena iš nedaugelio padorių „Eurovizjos“ baladžių ir pelnyta nugalėtoja“. Šis novatoriškas Conchitos Wurst pasirodymas pavertė ją pirmąja drag atlikėja, laimėjusia „Eurovizją“. Conchita Wurst tapo LGBT bendruomenės ikona, išleido autobiografiją ir koncertavo Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui Ban Ki-Moonui. Pati daina yra įkvepianti ir skatinanti LGBT bendruomenės žmones nebijoti būti savimi.

VIDEO: Conchita Wurst - Rise Like a Phoenix (Austria) 2014 LIVE Eurovision Grand Final

7. Jessy Matadoras – „Allez Ola Olé“

Metai: 2010

Šalis: Prancūzija

Kuo daina ypatinga? Anot muzikos apžvalgininko, tai – nepakankamai įvertintas brangakmenis, kuris 2010-ųjų konkurse užėmė 12-ą vietą. Šokti verčianti vasariška daina vis tik tapo hitu gimtojoje Prancūzijoje, Belgijoje, Suomijoje ir Norvegijoje, beje – ji buvo naudojama ir reklamuoti 2010-ųjų Pasaulio futbolo čempionatą, vykusį Pietų Afrikoje.

VIDEO: Video Jessy Matador - Allez Ola Olé (France)

6. Emmelie De Forest – „Only Teardrops“

Metai: 2013

Šalis: Danija

Kuo daina ypatinga? Emmelie De Forest buvo vienu žingsniu priekyje ir išmaniai panaudojo fleitos garsus, ką vėliau savo muzikoje pritaikė ir tokios hiphopo žvaigždės kaip Drake'as ar Future. Dainoje dainuojama apie pasmerktos poros sunkumus („Kiek kartų mums reikia pyktis? Kiek dar kartų, kol viskas tarp mūsų bus gerai?“), tačiau apžvalgininkas juokauja, kad dainos tekstas lengvai galėtų būti pritaikomas ir apibūdinti Jungtinės Karalystės santykius su savo kaimynais Europoje.

VIDEO: По мнению букмэкеров эта песня победит

5. Sertab Erener – „Everyway That I Can“

Metai: 2003

Šalis: Turkija

Kuo daina ypatinga? Prieš tai kone kiekvienas „Eurovizijos“ numeris buvo persunktas Viduriniųjų Rytų ritmais ir kultūra, tačiau tik Turkijai pavyko tai padaryti gerai. Sertab Erener į savo pasirodymą įtraukė tradicinius turkiškus instrumentus, pilvo šokius ir šiek tiek priminė tuo metu populiarų australės Holly Valance hitą „Kiss Kiss“.

VIDEO: ESC Eurovision 2003 TURKEY Winner - Sertab Erener

4. ABBA – „Waterloo“

Metai: 1974

Šalis: Švedija

Kuo daina ypatinga? Jokia kita grupė neįkūnija „Eurovizijos“ smagumo ir spalvingumo kaip legendinė ABBA. Jų debiutinis singlas „Waterloo“ tapo nemirštančia klasika ir vienos sėkmingiausių visų laikų popgrupių pradžia. Net Bristolio universiteto dėstytojas dr. Harry Witchelas „Waterloo“ pavadino „tobula „Eurovizijos“ daina“, nes jis moksliškai įrodė, kad joje tobulai suderintas nepriekaištingas priedainis, moduliacija, choreografija, kostiumai ir akivaizdus išbaigtumas. Nieko nuostabaus, kad ji ir laimėjo.

VIDEO: ABBA Waterloo Eurovision 1974 (High Quality)

3. „Lordi“ – „Hard Rock Hallelujah“

Metai: 2006

Šalis: Suomija

Kuo daina ypatinga? Monstrais persirengę ir „Žiedų valdovo“ herojus primenantys „Lordi“ buvo absoliutus fenomenas – „Eurovizija“ iki tol nieko panašaus nebuvo mačiusi, tad nieko nuostabaus, jog jiems pasisekė ir jie laimėjo.

VIDEO: Lordi - Hard Rock Hallelujah (Eurovision 2006)

2. „Dschinghis Khan“ – „Genghis Khan“

Metai: 1979

Šalis: Vakarų Vokietija

Kuo daina ypatinga? Pakvaišusi, spalvinga, disko ritmais persmelkta muzikinė pasaka apie imperatorių Čingischaną įsiminė visiems ir ilgam, nors užėmė tik ketvirtą vietą.

VIDEO: Dschinghis Khan - "Genghis Khan" (English Subtitles) HQ

1. Loreen – „Euphoria“

Metai: 2012

Šalis: Švedija

Kuo daina ypatinga? Ši daina – labai stipri, savo užvedančiais šokių rimtais užkariavusi ne tik visą Europą, bet ir vakarėlių sostinę Ibizą. Apžvalgininkas pastebi, kad niekam, net Calvinui Harrisui, nebūtų pavykę sukurti universalesnės, visiems patinkančios šokių muzikos dainos. Tą vasarą po Loreen pergalės negalėjai žengti nė žingsnio jokiame Europos kurorte be jos balso – visur iš barų, naktinių klubų, jachtų, pravažiuojančių automobilių ar privačių vakarėlių girdėjosi ši užvedanti daina.

VIDEO: LOREEN - "EUPHORIA" (Official video)

VIDEO: Prisiminkite: lietuvių dainos, skambėjusios „Eurovizijos“ scenoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius