Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuva – „Eurovizijos“ finale: I.Zasimauskaitė su daina apie amžiną meilę išpildė savo svajonę

Antradienio vakarą prie televizijos ekranų būrėsi visi „Eurovizijos“ gerbėjai, o lietuviai pirmąją pusfinalio kovą žiūrėjo sulaikę kvapą – scenoje pasirodė ir Lietuvos atstovė Ieva Zasimauskaitė. Čia ji kovojo su dar 18 varžovų, iš kurių tik 10 pateko į finalą. Mūsų atstovė – tarp jų!
Ieva Zasimauskaitė ir Marius Kiltinavičius „Eurovizijos“ pusfinalyje
Ieva Zasimauskaitė ir Marius Kiltinavičius „Eurovizijos“ pusfinalyje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pirmajame „Eurovizijos“ pusfinalyje susitiko: Azerbaidžanas, Islandija, Albanija, Belgija, Čekija, Lietuva, Izraelis, Baltarusija, Estija, Bulgarija, Makedonija, Kroatija, Austrija, Graikija, Suomija, Armėnija, Šveicarija, Airija, Kipras.

Renginio pabaigoje, susumavus žiūrovų ir komisijos balsus paaiškėjo, kurios 10 dalyvių gavo kelialapį į finalą, kuris vyks šeštadienį.

Tai – Austrija, Estija, Kipras, Lietuva, Izraelis, Čekija, Bulgarija, Albanija, Suomija ir Airija.

Ieva Zasimauskaitė ne kartą yra sakius, kad „Eurovizija“ yra jos sena svajonė, o finalas – jos tikslas. Ir tai išsipildė!

Po visų atlikėjų pasirodymų buvo skirtos 20 minučių televizijos žiūrovų balsavimui. Komisijos nariai, kurių balsai sudaro 50 procentų galutinio rezultato, savo balsus atidavė dar pirmadienio vakarą, stebėdami antrąją generalinę pusfinalio repeticiją.

Žiūrėkite interviu su Ieva po iškovotos pergalės pusfinalyje:

VIDEO: Ieva Zasimauskaitė: apie pasiektą rezultatą, dingusį bučinį ir besiveržiančias ašaras

Konkursą šiemet pirmą kartą istorijoje vedė keturios moterys. Tai – JAV gimusi televizijos serialo „Specialioji Los Andželo policija“ žvaigždė Daniela Ruah ir trys portugalų televizijos garsenybės Filomena Cautela, Silvia Alberto ir Catarina Furtado.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio vėdėjos
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Renginio vėdėjos

Pirmoji šalis, lipusi į „Eurovizijos“ sceną – Azerbaidžanas. Jai atstovauja dainininkė Aisel su šiuolaikine daina „X My Heart“. Mergina dainuoja nuo pat vaikystės – tiek vidurinėje mokykloje, tiek ir po jos – savo mokslus tęsė konservatorijoje.

Aisel konkurse pasipuošė baltu triko ir romantiškai plevėsuojančiu apsiaustu. Scenoje buvo pastatytos kelios dekoracijos, primenančios ledkalnio viršūnes, ant kurių ji judėjo. Vėliau prie dainininkės prisijungė ir pritariantieji vokalistai, kurie užlipę ant viršūnių šoko kartu su Aisel.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Azerbaidžano atstovė Aisel
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Azerbaidžano atstovė Aisel

Antrieji – islandai. Už šalį kaunasi 19-metis atlikėjas Ari Olafssonas su dramatiška balade „Our choice“. Nuo vaikystės dainuojantis vaikinas dažniausiai pasirodo miuzikluose, jis yra dalyvavęs ir projekte „Islandijos Balsas“.

Miuzikliniai sugebėjimai jo pasirodyme puikiai atsiskleidė – išraiškingos emocijos, o ir balso galimybės labai didelės – Ari diapazonas itin platus. Čia nebuvo jokio šou, atlikėjas su pritariančiaisiais vokalistais tiesiog stovėjo scenoje. O kūrinio pabaigoje paėmė itin aukštą natą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Islandijos atstovas Ari Olafssonas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Islandijos atstovas Ari Olafssonas

Vėliau į sceną lipo Albanijos atstovas Eugentas Bushpepa su savo kūrybos daina „Mall“, kurią atliko gimtąja kalba. Eugentas domisi menu, kovoja už žmogaus teises, tačiau, kaip pats sako, jo tikroji religija – muzika. Atlikėjas kelerius metus yra gyvenęs Italijoje, o grįžęs į Albaniją dainavo klubuose. Vėliau tapus vieno televizinio šou dainininku, jo populiarumas stipriai išaugo.

Kartu su juo ant scenos buvo visa muzikantų grupė – būgnininkas, gitaristai, pritariančiosios vokalistės. E.Bushpepa turi tikrą rokerio balsą. Nors daina gal kiek per rami jo tembrui, tačiau jis čia atskleidžia visas galimybes – itin platų diapazoną ir gergždžiantį balsą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Albanijos atstovas Eugentas Bushpepa
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Albanijos atstovas Eugentas Bushpepa

Ketvirtoji – Belgijos atstovė Sennek su daina „A Matter of Time“, prie kurios sukūrimo prisidėjo ir pati. Šiaip atlikėja dirba parduotuvėje „Ikea“, o kitu metu kuria muziką ir moko vaikus dainuoti.

Švelniai, ramiai posmelius dainuojanti Sennek, per priedainį tiesiog išsiverždavo kaip ugnikalnis – tiek emocijomis, tiek savo balsu. Čia nebuvo jokios pompastikos, tik ji tarp konkurso gerbėjų, paperkanti savo paprastumu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Belgijos atstovė Sennek
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Belgijos atstovė Sennek

Penktasis į sceną lipa čekas Mikolas Josefas su daina „Lie To Me“. 22-ejų vaikino vardą tarp favoritų linksniuoja ne vienas.

Jis yra dirbęs modeliu, metus buvo gatvės muzikantu, kol galiausiai per didžiuosius Europos miestus užsidirbęs pakankamai pinigų pradėjo leisti savo kūrinius.

Vienoje gyvenantį Mikolą jau praėjusiais metais kvietė atstovauti Čekijai „Eurovizijoje“. Tuomet jam netiko daina, o šiemet jis sau ją sukūrė pats.

Tiesa, po pirmos repeticijos buvo kiek nesklandumų – darydamas triukus vaikinas stipriai susižeidė nugarą, todėl teko kiek pakeisti numerį ir jam atsargiau elgtis scenoje. Bet už jį visa tai puikiai padarė du dvyniai šokėjai. Spalvingas, įsimenančiu priedainiu ir dėmesį traukiantis pasirodymas, kurį žiūrint atrodo, kad tai – vaizdo klipas, o ne gyvai scenoje atliekamas numeris.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Čekijos atstovas Mikolasas Josefas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Čekijos atstovas Mikolasas Josefas

Šeštoji – mūsų atstovė Ieva Zasimauskaitė. Penkis kartus bandžiusi patekti į šį konkursą, pagaliau šiemet jos viena didžiausių gyvenimo svajonių pildosi Portugalijoje.

Su kūriniu „When we're old“ ir žinute apie amžiną meilę ji stengiasi pavergti visą Europą. Jos pasirodymas nuo Lietuvos finalo labai nesikeitė – atlikėja dainą pradėjo dainuodama ant žemės, televizijos žiūrovams ekrane pasirodė šokėjų Norvaišų, jos tėvų ir vaikų meilūs vaizdai, o numerio pabaigoje į sceną pas Ievutę užlipo ir jos vyras Marius Kiltinavičius.

„Eurovizijos“ spaudos centre visi čia sėdintys žurnalistai ėmė vienas kitą tildyti, vos tik pradėjo rodyti Ievos atviruką. Po jautraus jos kūrinio, visi ėmė ploti, ne vienas ir ašarą nubraukė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos atstovė Ieva Zasimauskaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos atstovė Ieva Zasimauskaitė

Po Ievutės – Netta Barzilai iš Izraelio su kūriniu „Toy“. Nettos dainos kūrėjas sako, kad šį kūrinį įkvėpė judėjimas #MeToo. Tad čia kalbama apie moterų galios ir socialinio teisingumo pabudimą, bet visa tai įvyniota į spalvingą, linksmą vibe'ą, kaip sako pati dainininkė.

Klausantis merginos eurovizinio kūrinio, dėmesį kaip mat atkreipia išskirtiniai garsai – ji čia... kudakuoja. Tai daro ne tik dėl to, kad nustebintų žiūrovus, bet taip siunčia signalą visiems kritikams, kad atsikabintų. Būtent taip ji čia net ir šoko – kudkuduojanti judino šonuose rankas kaip viščiukas.

Netta – pirmoji atlikėja „Eurovizijoje“, kuri konkurse naudoja „looper'į“ – garso įrašymo įrankį, leidžiantį įrašyti skirtingas išdainuotas melodijas ir su jomis tarpusavyje žaisti.

Scenoje ji buvo tikra „bomba“ – žaisminga, pasitikinti savimi, šokanti, linksma. Ne veltui Nettai pranašaujama pergalė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Izraelio atstovė Netta Barzilai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Izraelio atstovė Netta Barzilai

Baltarusijai „Eurovizijoje“ atstovauja ukrainietis Aleksejevas su daina „Forever“. 24-erių atlikėjas prieš kelerius metus tapo finalininku muzikiniame projekte „Ukrainos balsas“.

Įdomus dalykas, kad iš pradžių Aleksejevas buvo padavęs paraišką dalyvauti Ukrainos atrankoje į „Euroviziją“, tačiau netrukus ją atsiėmė. Po kiek laiko gerbėjai sužinojo, kad jis savo laimę visgi nori bandyti atstovaudamas Baltarusijai.
Netrukus kilo dar vienas skandalas – konkurso taisyklės nurodo, kad atlikėjas eurovizinę dainą viešumai gali pristatyti tik nuo rugsėjo mėnesio, o Aleksejevas kūrinį „Navsegda“ jau dainavo koncertuose anksčiau. Tačiau sutrumpinęs dainą ir išvertęs ją į anglų kalbą, šią taisyklę jis kaip ir apėjo, ir su ja atvyko į Portugaliją.

Aleksejevas dainą pradėjo su rože rankoje, kurią operatorius perdavė flamenko drabužiais pasipuošusiai šokėjai. Baladės pabaigoje žiūrovams buvo parodytos vizualizacijos – iš jo kūno „ištryško“ daugybė rožių žiedlapių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Baltarusijos atstovas Aleksejevas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Baltarusijos atstovas Aleksejevas

Devintu numeriu į sceną lipo Estija, kuri į konkursą išsiuntė operos solistę, sopraną, Eliną Nečiajevą. 25-erių atlikėja savo šaliai atstovauja su itališka daina „La forza“.

Operiniu balsu dainuojanti mergina kūrinyje atskleidžia itin platų savo diapazoną, Elina gali dainuoti labai aukštai – tą parodo dainos pabaigoje, kai paima itin aukštą natą.

Nacionalinėje atrankoje ji nugalėjo su pasirodymu, kurio metu ant specialiai pasiūtos suknelės buvo rodomos projekcijos. Iš pradžių buvo nežinoma, ar ir didžiajame konkurse ji pasirodys su šia suknele, mat tai kainuoja 65 tūkst. eurų. Galiausiai pinigus pavyko surinkti ir ji Portugalijoje taip pat pakartojo savo numerį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Estijos atstovė Elina Netšajeva
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Estijos atstovė Elina Netšajeva

Atėjo ir Bulgarijos eilė. Specialiai „Eurovizijos“ dainų konkursui susibūrusi grupė „Equinox“ niekada anksčiau kartu nekoncertavo. Jie šaliai atstovauja su daina „Bones“.

Visą grupę sudaro skirtingi muzikantai. Dalis jų – puikūs dainų autoriai net iš pačios Amerikos. Vienintelė moteris grupėje – Zhana Bergendorff – Bulgarijos „X faktoriaus“ nugalėtoja, ji viena sėkmingiausių ir kontraversiškiausių šalies atlikėjų pastaraisiais metais.

Grupei scenoje buvo pastatyta pakyla, ant kurios pasirodymo metu jie vaikščiojo besikeisdami vietomis. Tačiau daina – šiuolaikiška, „kabinanti“, įsimenanti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bulgarijos atstovaujanti grupė „Equinox“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Bulgarijos atstovaujanti grupė „Equinox“

Makedonija į „Euroviziją“ atsiuntė duetą „Eye Cue“ su daina „Lost and Found“. Bojan Trajkovski ir Marija Ivanovska poproko grupę sukūrė dar 2007 metais, o nuo 2016-ųjų prie jų kartais prisijungia būgnininkas.

Konkurso scenoje jie pasirodė trise, kur atliko šiuolaikišką kūrinį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Makedonijos atstovaujanti grupė „Eye Cue“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Makedonijos atstovaujanti grupė „Eye Cue“

Dvyliktoji – Kroatijos atstovė Franka su daina „Crazy“. Pati atlikėja yra dainos žodžių autorė.

Franka savo šalyje išgarsėjo prieš kiek daugiau nei dešimt metų, laimėjusi muzikinį šou. 2009-aisiais ir 2010 metais ji jau bandė savo laimę „Eurovizijos“ atrankose, bet nesėkmingai. Atlikėja pastaruosius metus buvo dingusi iš muzikinio pasaulio, bet praėjusiais metais grįžo su trenksmu ir šiemet pagaliau atstovauja konkurse Kroatijai.

Itin žavi Franka, pasipuošusi juoda, elegantiška suknele dramatišką baladę atliko tiesiog stovėdama viena prie mikrofono.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kroatijos atstovė Franka
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kroatijos atstovė Franka

Vėliau „Eurovizijos“ žiūrovams pasirodymą surengė Austrijoje gimęs Cesáris Sampsonas. Jis jau nuo 17 metų dainavo įvairiose grupėse ir koncertavo užsienyje. Tačiau vėliau nusprendė pasitraukti į užkulisius – daugiausia kūrė muziką, dainas, prodiusavo kitus atlikėjus. 2016-aisiais ir 2017-iaisiais jis dalyvavo „Eurovizijoje“ kaip pritariantysis vokalistas.

Jo daina „Nobody But You“ – su itin įsimenančiu priedainiu, o čia skambantis gospelo choras kūriniui suteikia išskirtinumo.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Austrijos atstovas Cesaras Sampsonas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Austrijos atstovas Cesaras Sampsonas

Graikija į Lisabonoje vykstantį „Eurovizijos“ konkursą atsiuntė atlikėją Yianną Terzi. Ji didžiausioje muzikinėje Europos scenoje atliko dainą „Oniro Mou“, kurią sukūrė kartu su kitais autoriais.

37-erių Y.Terzi užaugo profesionalių dainininkų šeimoje. Prieš devynerius metus ji iš Graikijos persikėlė į Jungtines Amerikos Valstijas, kur prasiskynė kelią į „Grammy“ apdovanojimus pelnančių kompozitorių studiją.

Yianna dainavo gimtąja kalba, o ir visas kūrinys – kupinas graikiškų melodijų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Graikijos atstovė Yianna Terzi
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Graikijos atstovė Yianna Terzi

Penkioliktoji – esktravagantiškoji Suomijos atstovė Saara Aalto, turinti bene visos Didžiosios Britanijos palaikymą. Itin teatrališka, stiprų, plataus diapazono balsą turinti atlikėja praėjusiais metais Anglijos „X faktoriuje“ iškovojo antrą vietą.

„Eurovizija“ buvo sena Saaros svajonė, kuri pagaliau šiemet išsipildė. Į konkursą ji atvyko su daina „Monsters“, kurioje kalba apie svarbą neklausyti kitų peršamos nuomones ir nebijoti būti savimi. Sužadėtinę turinti Saara, savo homoseksualumo niekuomet neslėpė ir apie tai drąsiai kalbėjo, todėl žinutę siunčia ji ir visiems kitiems kovojantiems už lygias teises.

Scenoje ji surengė tikrą šou – iš pradžių buvo pritvirtinta prie rato, kuris sukosi – tad jai teko dainuoti ir aukštyn kojomis. Vėliau Saara su šokėjais meistriškai šoko dainuodama, o galiausiai nukrito jiems į glėbį nuo pakylos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saara Aalto
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saara Aalto

Armėnijos atstovas – Sevakas Khanagyanas su daina „Quami“. Atlikėjas kurti muziką pradėjo būdamas vos septynerių, tad visą laiką iki šiol mokėsi būtent šio meno. Studijų laikais grojo daugybėje grupių.

Prieš kelerius metus laimėjęs Ukrainos „X Faktorių“ Sevakas itin išpopuliarėjo, pradėjo savo koncertinius turus po kaimynines šalis.

Atlikėjas konkurse gimtąja kalba dainavo stovėdamas visiškai vienas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Armėnijos atstovas Sevakas Chanagjanas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Armėnijos atstovas Sevakas Chanagjanas

Šveicarija į konkursą šįmet išsiuntė šeimyninį duetą. „ZiBBZ“ pasivadinę brolis ir sesuo Lisabonoje atliko dainą „Stones“.

Coco ir Stee savo muzikinius talentus sujungė dar 2008-aisiais ir nuo to laiko dirba kartu. Jie ne tik atlieka savo kūrybos muziką, bet ir groja daugybe instrumentų bei patys rūpinasi savo vaizdo klipų prodiusavimu.

Kol brolis mušė būgnus, sesuo dainavo, vaikščiojo po sceną ir puikiai užvedė publiką. „Noriu, kad visi, kurie kada nors buvo įskaudinti, pakeltumėte rankas į viršų“ – sušuko dainininkė ir į viršų iškėlė degantį fakelą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šveicarijai atstovaujantis duetas „Zibbz“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Šveicarijai atstovaujantis duetas „Zibbz“

Priešpaskutinis – Airijos atstovas Ryanas O’Shaughnessy, jau spėjęs 2012-aisiais pasižymėti ir pasiekti finalą muzikiniame projekte „Britain's Got Talent“ („Didžiosios Britanijos talentai“) bei šou „Airijos balsas“. Vaikinas puikiai valdo saksofoną, pianiną ir gitarą.

Į „Euroviziją“ Ryaną nacionalinis transliuotojas be jokių atrankų išsiuntė su jo švelnia popdaina „Together“. Kol atlikėjas dainavo laikydamas rankose gitarą, už jo nugaros šoko du, meiliai vienas prie kito besiliečiantys vaikinai. Šiuo pasirodymu Ryanas neša žinutę, kad meilė gali būti universali, lytis tam visiškai nesvarbi.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Airijos atstovas Ryanas O’Shaughnessy
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Airijos atstovas Ryanas O’Shaughnessy

Paskutinė pirmajame pusfinalyje pasirodė Kipro atstovė Eleni Foureira su daina „Fuego“. Dainininkė, aktorė yra kilusi iš Albanijos. 2010-aisiais pradėjusi savo muzikinę karjerą, ji su koncertiniais turais vis pasirodo Graikijoje, Kipre ir Balkanuose. Be muzikos, ji yra dirbusi mados industrijoje ir projekte „Tu gali šokti“ komisijos nare.

Eleni scenoje atrodė kaip tikra diva – išties įspūdingai šoko su žaviomis šokėjomis, o tuo pat metu dainavo visiškai neuždusdama. Čia buvo pasitelkta šou elementų – scenos šonuose vis pasirodydavo ugnies pliūpsniais.

Šiuo metu pagal „Eurovizijoje“ rengiamus balsavimus Eleni pranašaujama pirma vieta konkurse.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kipro atstovė Eleni Foureira
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kipro atstovė Eleni Foureira

Žiūrėkite „Eurovizijos“ pusfinalio dalyvių galeriją:

VIDEO: Lietuva – „Eurovizijos“ finale: paaiškėjo pirmieji dešimt finalininkų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius