Lietuva išrinko savo „Eurovizijos“ nugalėtoją: į Lisaboną keliauja Ieva Zasimauskaitė

„Eurovizijos“ gerbėjai sulaukė lemtingos akimirkos. Paskutinis pasirodymas, paskutinis šansas įrodyti, kuris „Eurovizijos“ atrankos finalininkas yra verčiausias atstovauti Lietuvai didžiajame konkurse. Kauno „Žalgirio“ arenoje sekmadienį susitiko šeši muzikantai, iš kurių tik vienas galiausiai tapo nugalėtoju ir apsijuosė vėliava su Vyčiu. Tai – Ieva Zasimauskaitė.
Ieva Zasimauskaitė
Ieva Zasimauskaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kelis mėnesius trukusi įtempta kova tarp daugybės „Eurovizijos“ dalyvių pasiekė finišo tiesiąją. Sekmadienio vakarą Kauno „Žalgirio“ arenoje vyko didysis atrankos finalas.

Dėl teisės atstovauti Lietuvai „Eurovizijoje“ kovėsi: Monika Marija Paulauskaitė, Kotryna Juodzevičiūtė, „The Roop“, Paula, Jurgis Brūzga ir Ieva Zasimauskaitė.

Kaip ir praėjusiuose etapuose, 50 proc. rezultato sudaro komisijos balai. Komisijos kėdėje sėdėjo: režisierė Dalia Ibelhauptaitė, dainininkė, reklamos specialistė Dovilė Filmanavičiūtė, muzikos apžvalgininkas Ramūnas Zilnys, dainininkas Sasha Song, kaunietė, muzikos mokytoja Milda Adomaitienė, aktorius Vytautas Rumšas jaunesnysis, muzikos prodiuseris Leonas Somovas.

Tiesioginės transliacijos metu pareikšti savo nuomonę balsuodami galėjo ir žiūrovai. Po viso šou buvo sumuoti komisijos bei publikos balsai ir paaiškėjo jau seniai visus dominantis atsakymas – kuris atlikėjas atstovaus Lietuvai „Eurovizijoje“. Ja tapo Ieva Zasimauskaitė.

Kaip išsidėstė žiūrovų ir komisijos balsai, žiūrėkite straipsnio pabaigoje.

VIDEO: Ieva Zasimauskaitė: „Turiu nuojautą, kad Portugalijoje viskas klostysis labai gerai“

„Eurovizija“, kurioje šiemet dalyvauja 43 šalys, vyks Portugalijos sostinėje Lisabonoje gegužės 8–12 dienomis. Lietuvos atstovas pasirodys pirmajame pusfinalyje gegužės 8 diedą. Jame Lietuva dėl galimybės patekti į konkurso finalą varžysis su 18 kitų šalių. Didysis finalas – gegužės 12 dieną.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Eurovizijos“ finalo užkulisiuose – svečiai ir jaudulį tramdantys atlikėjai

VIDEO: Pamatykite: „Eurovizijos“ finalo užkulisiai „Žalgirio“ arenoje

Vakaro pradžioje „Eurovizijos“ vedėjai žiūrovus pasveikino su Kovo 11-ąją. Mantą Stonkų ir Ugnę Skonsmanaitę pirmam jų pasirodymui scenoje papuošė dizaineris Juozas Statkevičius.

Kad jau surengtas didelis šou Kauno „Žalgirio“ arenoje, į jos sceną lipo ne tik „Eurovizijos“ finalininkai, bet ir svečiai.

Lietuvą su Kovo 11-ąja sveikino pirmosios mūsų šalies nepriklausomybę 1990-aisiais pripažinusios valstybės – Islandijos – atstovas „Eurovizijoje“ 19-metis Ari Olafssonas su kūriniu „Our Choice“ („Mūsų pasirinkimas“).

Beje, specialiai į Lietuvos finalą atvyko ir Suomijos atstovė 30-metė Saara Aalto, šiuo metu laikoma viena iš konkurso favoričių. Ji laidos pabaigoje atliko suomius šiemet sužavėjusią dainą „Monsters“ („Monstrai“).

TAIP PAT SKAITYKITE: Į Lietuvą atvyksta Suomijos atstovė „Eurovizijoje“ Saara Aalto – Anglijos „X Faktoriaus“ žvaigždė

Būsimajam Lietuvos atstovui finale estafetę perdavė praėjusių metų pasiuntiniai „Eurovizijoje“ – grupė „Fusedmarc“ su daina „Rain of Revolution“ ir 2009-aisiais Lietuvai atstovavęs Sasha Song. Šventinėje arenos scenoje su Kovo 11-ajai skirtais kūriniais žiūrovus sveikino Bjelle, „Skamp“, „Thundertale“, „Original Copy“, Monique.

Pirmajai pasirodyti scenoje teko šių metų „Lietuvos balso“ nugalėtojai Monikai Marijai su kūriniu „The Truth“. Į konkursą ji žengė su Ericos Jennings daina, kai ši nusprendė atrankose nedalyvauti.

Nors Monika Marija kaskart keitė sukneles, finale pasiliko tą pačią kaip ir pusfinalyje. Tačiau pasirodyme atsirado ir naujų dalykų – tai kalnų dekoracijos, ant kurių viršūnės ji dainuodama stovėjo.

„Turbūt šiandien yra ta diena, kai nereikia svaidytis kritikos strėlėmis. Todėl sakysiu tik komplimentus. Monika Marija turi nuostabų balsą, jį įsimylėjo labai didelė dalis Lietuvos, Monika yra pasiruošusi išsiplėšti savo širdį ir atiduoti klausytojams. Jei Monika turėtų dainą, kuri būtų parašyta jos balsui, būtų geriau. Bet jei laimėsi, džiaugsimės, kad savo nuostabiu balsu atstovausi mums ir galėsi bendrauti Portugalijoje septyniomis kalbomis“, – kalbėjo Ramūnas Zilnys.

„Aš esu nustebusi, kad tau devyniolika metų. Tu esi iš viena iš moterų, kurios gali rodyti Lietuvai ir pasauliui, ką reiškia nepamesti tvirto stuburo. Tos jėgos pas tave yra labai daug. Merginos turi sekti tokiomis kaip tu.

Labai gerai, kad Ericos daina neliko užkulisiuose ir tu atnešei atranką. Bet ar tik nebus mokytojas šįkart silpnesnis už mokinį? Tu esi vienareikšmiškai vienas stipriausių televizijos veidų šiandien. Tavo kelias tik prasideda“, – nuomone dalijosi Dovilė Filmanavičiūtė.

„Jeigu Monika Marija keliautų į „Euroviziją“, žmonės turėtų suklusti ir susidomėti, kur yra Lietuva, kur yra tokie balsai ir talentai“, – gražių žodžių negailėjo Vytautas Rumšas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Marija
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Monika Marija

Antroji čia žengė Kotryna Juodzevičiūtė su daina „That Girl“. 18-metė atlikėja į „Euroviziją“ atėjo viena, be jokių vadybininkų, o tik su jauna komanda, tikinčia savo idėja.

Dainininkė finale pasirodė atsinaujinusi – pakeitė aprangą. Liko mažiau spalvų, dominuoja juoda balta. Tačiau kaip ir visuomet, jos pasirodymas – jaunatviškas, šiuolaikiškas ir neleidžiantis atitraukti akių – energingi šokiai pritraukia dėmesį.

„Su tavim mes pažįstami jau gana ilgą laiką, esame kartu dainavę, žinau tavo balso galimybes. Labai džiaugiuosi, kad atradai save. Dabar tu laiminga ir aš tai matau. Visiškas pozityvumas, nerealus diapazonas, įsimenanti daina, moki išlaikyti dainavime balansą. Tavo aukštos natos – stulbinančios. Tik galbūt norėtųsi daugiau energijos. Bet aš matau jus „Eurovizijoje“, tikrai“, – liaupsių negailėjo Sasha Song.

„Tu man labai patinki, tu šauni, graži mergaitė, gerai dainuoji, turi gerą hitą Bruno Marso stiliuje. Kažkaip tų hitų šiemet mažai. Jaunatviškas maksimalizmas iš tavęs eina. Tikrai turi šansą. O jeigu kartais ir nepatektum, tu jau esi laimėtoja. Padirbsi su geru vokalo mokytoju, su šokėju ir bus gerai. Dar noriu pagirti tavo pritariančiuosius vokalistus, jie kaip mažas choras“, – kalbėjo kaunietė Milda Adomaitienė.

„Žiauriai cool gabalas. Nuo pat pradžių pradėjau šokti. Labai džiaugiuosi, kad nesiblaškei tarp stilių, nedarei akustinių versijų. Pats kūrinys iš aranžuotės pusės yra gerai atliktas. Manau, kad tu turi viską. Neturiu pastabų, ką siūlyčiau keisti“, – šypsojosi Leonas Somovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kotryna Juozdevičiūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kotryna Juozdevičiūtė

Treti – grupė „The Roop“ su kūriniu „Yes, I do“. Lyderis Vaidotas Valiukevičius šia daina siunčia itin asmenišką žinutę – kalba apie laiką, kai sirgo depresija. Muzikantai jau yra minėję, kad džiaugiasi, jog jų žinia pasiekė labai daug žiūrovų – žmonės dėkoja už dainininko drąsą prabilti.

Pirmą kartą dainuoti „Eurovizijoje“ jiems labai gerai sekasi – tiek komisija, tiek žiūrovai liaupsina puikiai įsimenantį priedainį ir išskirtinį pasirodymą.

„Puikus pasirodymas, sveikinu. Konceptualiai vientisas, spalvos, minimalizmas... „Eurovizijos“ spalvų gamoje tai išsiskirtų. Jūsų pasirodymas išskirtinis. Nieko nekeiskite ir likite toliau tokie“, – linkėjo Vytautas Rumšas.

„Man atrodo, kad labai svarbu jūsų dainoje tas tikrumas, paprastumas, labai didelis tikėjimas savo žinute ir tuo keliu, kuriuo einate. Manau, kad labai daug žmonių nugyvena gyvenimą ir neatranda savęs. Daina yra labai suprantama, paprasta, tikra. Labai didelis šansas mums „Eurovizijoje“ su tokia daina būti aukštai. Man labai patiko, kad jūsų choreografija buvo subtilesnė, minimalesnė. Linkiu jums sėkmės. Yes, I do“, – dainos žodžiais kalbėjo Dalia Ibelhauptaitė.

„Kokį nenusakomą ramybės jausmą tu transliuoji... Jūsų pasirodyme yra tas dalykas, kai nežinai, kodėl antra para iš eilės dainuoji „Yes, I do“. Manau, kad visos televizijos žiūrovės šiuo metu tirpsta dėl Vaidoto. Bet daug svarbiau, ką Vaidotas transliuoja“, – sakė Dovilė Filmanavičiūtė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Grupė „The Roop“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Grupė „The Roop“

Atėjo eilė ir jauniausiai konkurso dalyvei Paulai su daina „123“. Pusfinalyje kardinaliai pakeitusi kūrinio aranžuotę, uždainavo su akustine versija, jos laikosi ir finale.

Tiesa, paskutinę dieną jai teko keisti pasirodymą. Iš pradžių mergina planavo scenoje kėdę, ant kurios sėdi, susprogdinti, tačiau dėl saugumo teko šios idėjos atsisakyti. Kėdė pasirodymo gale tiesiog efektingai dužo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kėdę „Eurovizijos“ scenoje norėjusi susprogdinti Paula priversta keisti finalinį pasirodymą

„Super Paulos stilius. Jaunatviška, veržli, emocinga. Viskas yra tavyje, ko reikia. Tu turi Dievo dovaną – tu gali ir šokti, ir kartu dainuoti. Ne visi tai sugeba. Buvo atvejų, kai jauni žmonės laimėjo „Euroviziją“ ir konkurse gavo aukštas vietas. Sunku pasakyti, ar nepakištų kojos tau patirties stoka. Nors tau, manau, nepakištų“, – kalbėjo muzikos mokytoja Milda Adomaitienė.

„Paula, surinkai puikią komandą. Kalbant apie pačią dainą, aranžuotėje norėtųsi daugiau energijos, norėtųsi pastiprinti. Tavo pasirodymas man patiko nuo pat pradžios, bet reiktų atrasti aukso viduriuką tarp šių dviejų versijų. O šiaip vokaliai esi labai stipri. Dėl tavęs niekada nebūna baimės, ar gerai sudainuosi“, – gražių žodžių negailėjo Leonas Somovas.

„Paula yra tos jaunos žavios kartos pavyzdys. Jai tik 17 metų, ji dalyvauja „Eurovizijoje“ antrą kartą ir antrą kartą yra finale. Po pirmos minutės su šita dainos aranžuote norėtųsi, kad ji augtų, atsirastų daugiau energijos“, – kalbėjo Ramūnas Zilnys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Paula Valentaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Paula Valentaitė

Vėliau į sceną žengė Jurgis Brūzga su daina „4love“. Atlikėjas su šiuo kūriniu tarsi pagaliau, po daugelio metų savo muzikiniame kelyje, atrado stilių, kuris jam tinka geriausiai.

Kartu su juo pasirodyme šoka trys žavūs šokėjai. Vyrai scenoje atrodo kaip tikri džentelmenai – stilingai juda pasipuošę kostiumais.

„Absoliučiai dešimt balų choreografijai, dešimt balų Nagliui. Kad ir kaip šis vakaras pasibaigtų, prasidėjo įdomiausias tavo karjeros etapas – taip charakteringai, išskirtinai. Man atrodo, kad gimė naujas Jurgis Brūzga, ir aš jį labai mėgstu“, – šypsodamasi kalbėjo Dovilė Filmanavičiūtė.

„Man labai patinka, kad su savo daina jūs kuriate teatrą. Viskas vientisa, išbaigta, aukščiausios klasės profesionalumas. Vizualine prasme įdomiausias darbas iš visų pasirodymų. Man labai patinka jūsų stilius, įdomu, šiuolaikiška. Man patinka jūsų choreografija, jūsų visuma. Pati daina yra labai energinga, sprogstanti“, – liaupsių negailėjo Dalia Ibelhauptaitė.

„Jurgi, arena ne veltui ošia. Puikiai skamba aranžuotė, skanios spalvos, viskas aukščiausiame lygyje“, – plodamas kalbėjo Vytautas Rumšas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgis Brūzga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jurgis Brūzga

Paskutinė savo pasirodymą „Eurovizijos“ finale surengė Ieva Zasimauskaitė su daina apie amžiną meilę „When we're old“. Atlikėja ne kartą yra sakiusi, kad šią dainą ji skiria savo vyrui Mariui Kiltinavičiui.

Itin jausmingą kūrinį atliekanti Ieva Zasimauskaitė jį dar labiau sustiprino finale. Pasirodymo gale į sceną žengė jos mylimasis. „O kai ateis pabaiga, svarbu, kad būtum šalia“, – žiūrėdama į Marių sudainavo Ieva ir vos tramdė ašaras.

„Tu esi tikras perliukas. Manau, kad laukai tavęs labai didelė ateitis. Visi mano draugai tave palaiko. Tu esi labai tikra, kiekvieną kartą mums susitikus tu spindi gerumu, to nesuvaidinsi. Manau, kad tu net neįsivaizduoji, kokia talentinga esi. Labai tave myliu ir linkiu laimėti“, – liaupsino Sasha Song.

„Aš ją pažįstu nuo pat vaikystės. Šauni mergaitės. Ievutė visada pakeldavo nuotaiką visiems mokykloje. Ši baladė yra aukštasis pilotažas, o tu pilotuoji visai neblogai. Tu turbūt jau apgalvojai, kaip daina nenublanktų tarp kitų pasirodymų Portugalijoje“, – kalbėjo Milda Adomaitienė.

„Ieva, nuostabus pasirodymas ir vėl. Nuostabi pabaiga, pridėjo tam tikrų spalvų. Daina, kurią atliko Ieva, nėra stebuklas. Stebuklą sukūrė pati Ieva“, – sakė Ramūnas Zilnys.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ieva Zasimauskaitė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ieva Zasimauskaitė

15min skaitytojų balsavimas:

Žiūrovų balsavimas:

Ieva Zasimauskaitė – 12 balų
„The Roop“ – 10 balų
Monika Marija – 8 balai
Jurgis Brūzga – 7 balai
Kotryna Juodzevičiūtė – 6 balai
Paula – 5 balai

Komisijos balsavimas:

Jurgis Brūzga – 12 balų
Ieva Zasimauskaitė – 10 balų
Monika Marija – 8 balai
„The Roop“ – 7 balai
Kotryna Juodzevičiūtė – 6 balai
Paula – 5 balai

Bendra balsavimo lentelė:

Ieva Zasimauskaitė – 12 balų
Jurgis Brūzga – 10 balų
„The Roop“ – 8 balai
Monika Marija – 7 balai
Kotryna Juodzevičiūtė – 6 balai
Paula – 5 balai

VIDEO: Ieva Zasimauskaitė spaudos konferencijoje po „Eurovizijos“ atrankos finalo

TAIP PAT SKAITYKITE: „Eurovizijos“ finalo užkulisiuose – svečiai ir jaudulį tramdantys atlikėjai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius