Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pabandom iš naujo: kova dėl kelialapio į „Euroviziją“ prasideda – ką palaikote?

Nuvilnijus didžiųjų švenčių maratonui, šeštadienio vakarą startavo nacionalinės „Eurovizijos“ atrankos. Kaip ir kasmet, ant scenos lipa tiek jos grandai, tiek nauji atlikėjai. Vis dėlto į nacionalinių atrankų pusfinalį vienos laidos metu patekti gali tik 6 dainos. Tad kuriuos iš atlikėjų palaikote jūs?
„Meandy“, Monika Marija, „Baltos varnos“
„Meandy“, Monika Marija, „Baltos varnos“ / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Savo nuomonę galite išreikšti apklausoje:

Laimę pirmojoje nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje šiemet bando 12 dalyvių, tarp jų – ir žinomi veidai: antrą kartą konkurse dalyvaujantys rokeriai „Glossarium“, anksčiau savo jėgas išbandęs Justinas Lapatinskas bei Lukas Norkūnas, senbuviai legendinio šou „Kelias į žvaigždes“ dalyvė Donata Virbilaitė bei „Lietuvos balsas“ penktojo sezono nugalėtoja Monika Marija ir Gabrielius Vagelis.

Už komisijos stalo įvertinti pasirodysiančių dalyvių susėdo džiazo ir popmuzikos muzikos atlikėja, dainų autorė, vokalo dėstyta Giedrė Kilčiauskienė, muzikologas, „LRT Opus“ programos įkūrėjas ir direktorius, „Eurovizijos“ komentatorius Darius Užkuraitis, muzikos kūrėjas, prodiuseris Leonas Somovas, pianistė, muzikologė Rūta Griniūtė, muzikos agentūros M.P.3 prodiuseris Vaidas Stackevičius.

Šiais metais „Eurovizijos“ nacionalinę atranką veda žiūrovams gerai pažįstami veidai – LRT laidų vedėja Gabrielė Martirosian ir Giedrius Masalskis bei dainininkė Ieva Zasimauskaitė, 2018 m. atstovavusi Lietuvai „Eurovizijos“ dainų konkurse.

Redos Mickevičiūtės nuotr./Ieva Zasimauskaitė, Giedrius Masalskis ir Gabrielė Martirosian
Redos Mickevičiūtės nuotr./Ieva Zasimauskaitė, Giedrius Masalskis ir Gabrielė Martirosian

„Eurovizijos“ taisyklės pasikeitė

Tiesa, šiemet lietuviškoji „Eurovizija“ ateina su daugybe naujovių. Nors paraiškas dalyvauti pateikė iš viso 60 dalyvių, 24 iš jų į kitą etapą – atrankas – neperėjo. Viena priežasčių, kodėl dalyviai nepateko į atrankas, lėmė tai, kad šiemet atrankos yra trumpesnės.

„To pageidavo ir patys žiūrovai, ir dalyviai, ir atlikėjų prodiuseriai. Prašymą išgirdome ir sutrumpinome atranką. Šiemet tėra penkios laidos ir finalas“, – aiškino LRT TV vyr. prodiuseris Audrius Giržadas.

Kita priežastis – ne vienerius metus kalbėta, kad reikia kelti kartelę. Kas pateks į atrankas, lėmė suburta darbo grupė, kurią sudarė LRT generalinės direktorės pavaduotojas Gytis Oganauskas, LRT popmuzikos redaktorius Ramūnas Zilnys, LRT TV vyr. prodiuseris Audrius Giržadas, LRT radijo departamento programų vadovas Giedrius Masalskis, LRT OPUS vadovas Darius Užkuraitis, LRT Komunikacijos vadovė Rūta Putnikienė, LRT viešųjų ryšių ir rinkodaros projektų vadovė Justina Sokolovskė, TV režisierius Povilas Varvuolis ir aukščiausią rezultatą Lietuvai iki šiol su „LT United“ iškovojęs Andrius Mamontovas.

Komisija susirinko, išgirdo visų norinčiųjų išbandyti sceną dainas, išsakė savo nuomonę, išrinko favoritus. Tai, kas kovos dėl galimybės atstovauti Lietuvai, buvo renkami atsižvelgiant į kelis kriterijus. Kone svarbiausias – kūrinys turėjo atitikti techninius reikalavimus, nes keli kūriniai nepraėjo net ir šios kartelės. Taip pat buvo atsižvelgta į dainos perspektyvą, novatoriškumą, atlikėją, kokį jis turi potencialą.

„Nenorėčiau leistis į detales, nes negaliu sakyti nei receptų, nei savo asmeninės nuomonės dėstyti, nebūtų sąžininga, tačiau komisija buvo labai įvairi, nariai turi daug patirties“, – sakė A.Giržadas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Audrius Giržadas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Audrius Giržadas

Jis neslėpė, kad įsiskaudinusių atlikėjų buvo, tačiau gi bet kokioje situacijoje sunku išgirsti „ne“. Vis dėlto būtent todėl šiemet sugalvotas toks „Eurovizijos“ atrankų šūkis. „Pabandom iš naujo“ yra tarsi paskata atlikėjams nepasiduoti ir kitąmet bandyti sėkmę iš naujo.

Paklaustas, ar tarp nepatekusių į kitą etapą buvo žinomų atlikėjų, tiesaus atsakymo nepateikė. „Tarp tų, kurie nepateko, yra visokių vardų, tačiau minėti nenorėčiau. Jei jie patys sutiks paviešinti, kad nepateko, tai tegu lieka jų sprendimas“, – sakė LRT TV vyr. prodiuseris.

Komisijos narių nešališkumo deklaracija neatbaidė

Dar viena iš naujienų. Visi komisijos nariai turėjo užpildyti nešališkumo deklaraciją – savo parašu įtvirtinti neturintys jokių sąsajų su ant scenos pasirodančiais dalyviais.

Tai dokumentas, kuriame nariai patvirtina, kad nėra niekuo įsipareigoję pretendentams, neturi finansinių ar giminystės ryšių, kad jie nėra šantažuojami arba kitaip veikiami atrankos dalyvių. Ar paskutinis punktas yra nulemtas praktikos, ar yra buvę atvejų, kad komisijos nariai jautė spaudimą iš dalyvių, A.Giržadas patikino, jog toks punktas atsirado vėlgi išgirdus tautos balsą.

„Mes pagalvojome, kad ši dalis išties padės siekiant mažinti šališkumą. Žinoma, mes visuomet sekdavome, kad komisijoje nebūtų asmenys, kurie, pavyzdžiui, padėjo parašyti atlikėjui atrankos dainą“, – aiškino A.Giržadas.

„Scanpix“ nuotr./„Eurovizijos“ logotipas
„Scanpix“ nuotr./„Eurovizijos“ logotipas

Tai komisijos narių skaičiaus nesumažino. Anot prodiuserio, susipažinę su sutarties punktais, niekas vietos komisijoje neatsisakė. Kaip ir praėjusiais metais, nariai visose laidose keisis.

Dėl tautos nuspręsta ir dar viena naujovė – komisija šiemet beveik neturi teisės kalbėti. Kiekvienos laidos metu surinkta profesionali komanda vos tris kartus pasirodys eteryje. Tiesa, anot A.Giržado, ir komisijai irgi nebūdavo lengva reikšti savo nuomonę, ypač kad ne visada buvo lengva kalbėti tai, ką norisi.

„Komentuoti kostiumą ar bendrą pasirodymo sumanymą nėra smagu ir patiems komisijos nariams, tad tai sumažino ir mažą naštą nuo jų pečių. Dėl poreikio aptarti kiekvieną pasirodymą susidarydavo situacija, kai tekdavo kalbėti vėjus apie aksesuarus, nes tiesiog nenorėdavo įskaudinti dalyvio ir atvirai pasakyti, ką galvoja apie pasirodymą“, – aiškino A.Giržadas.

Duoklė reikštis ir internautams

N-toji naujovė, kuri atsirado šiemet, yra „liaudies balsas“. Tiesioginės transliacijos metu, kurių, kaip jau minėta, šiais metais bus rekordiškai mažai, bus išklausyta internautų nuomonė. Jie neturės jokios įtakos balsavimui, tiesiog galės išsakyti, ką galvoja. Tiesa, kaip tai atrodys, dar kol kas nėra aišku.

Taip pat šiemet tiek dalyviai, tiek žiūrovai komisijos balą sužinos irgi šeštadieniais, tiesioginės transliacijos metu. Nacionalinės atrankos rengėjai atkreipia dėmesį, kad siekiant neskatinti telefoninio balsavimo varžybų, žiūrovų balsavimo rezultatai taip pat bus skelbiami tik laidos pabaigoje.

Visos naujovės priimtos siekiant pakelti nacionalinių atrankų kartelę, greičiau ir tikslingiau rasti šalies atstovą, be to, kaip ir minėta, išgirsti viešoje erdvėje sklandžiusius pasiūlymus. Vis dėlto A.Giržadas netiki, kad tai visiškai nuramins kasmet komentuoti garsiai mėgstančius. Kaip juokiasi jis, jie, tikėtina, ras kitų kelių išreikšti savo poziciją.

„Mes stengiamės būti kuo objektyvesni, sąžiningesni ir girdime, ko nori iš mūsų tiek dalyviai, tiek žiūrovai, tiek „Eurovizijos“ fanai. Girdime balsą iš šalies, matydami, kad pasiūlymai yra logiški, mes jiems nesipriešiname“, – sakė A.Giržadas.

Žinoma, kai pradedi, gali būti sunku sustoti, todėl konkurso rengėjai neatmeta, kad ateityje galima tikėtis dar daugiau pokyčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius