Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15 Vilniaus skulptūrų nuo šiol kalbės ir dieną, ir naktį

Nuo šiol Vilniuje galima bus pabendrauti su Vilniaus įkūrėju kunigaikščiu Gediminu, didike Barbora Radvilaite, pasiklausyti „Metų“ kūrėjo Kristijono Donelaičio pamąstymų, išgirsti, ką mintijo Katedros statytojas Laurynas Stuoka-Gucevičius, kaip Vilniuje gyveno daktaras „Aiskauda“ – Cemachas Šabadas, kokia rašytojo Romain Gary istorija, susijusi su Vilniumi, ką čia veikia muzikantas Frankas Zappa, paatvirauti su Užupio angelu ar Undinėle, kabančia virš Vilnelės.
„Vilniaus kalbančių skulptūrų“ atidarymo akimirka
„Vilniaus kalbančių skulptūrų“ atidarymo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.
Temos: 1 Vilnius

„Vilniaus kalbančios skulptūros“ – tai interaktyvus projektas, siūlantis aktyvaus ir turiningo laisvalaikio alternatyvą miestiečiams ir Vilniaus svečiams. 15 skulptūrų Vilniaus senamiestyje prabyla: jos gali paskambinti susidomėjusiems praeiviams į išmaniuosius telefonus.

Kalbančios lietuviškai ir angliškai, o keletas istorinių daugiakultūrio Vilniaus iškilių asmenybių – net ukrainiečių, prancūzų ir jidiš kalbomis, nustebins ne vieną vilnietį ar užsienio turistą.  Juk visai neseniai kalbančios skulptūros tapo tokių megapolių – Londono, Mančesterio, Kopenhagos – miestų dalimi, o šiandien jau prabyla Lietuvos sostinėje.

VIDEO: Sostinėje startavo unikali iniciatyva „Vilniaus kalbančios skulptūros“

Internetinė prieiga ir lentelėje integruotos technologijos (QR, NFC) suteiks galimybę kiekvienam susidomėjusiam praeiviui sulaukti „skulptūros skambučio“.

Tai trumpas, 3 min. trukmės, audio įrašas, kuriame skulptūroje įkūnytas personažas pasakoja savo istoriją.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./„Vilniaus kalbančių skulptūrų“ atidarymo akimirka
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./„Vilniaus kalbančių skulptūrų“ atidarymo akimirka

Kiekviena kalbinta skulptūra turi savo charakterį ir balsą – atsiliepus į skulptūros skambutį, galima išgirsti charakteringus garsių Lietuvos aktorių Kosto Smorigino, Arūno Sakalausko, Algirdo Kaušpėdo, Algio Ramanausko-Greitai, Jurgio Didžiulio, Rasos Samuolytės, Jolantos Dapkūnaitės, Dariaus Meškausko, Martyno Nedzinsko balsus.

Tekstus skulptūroms kūrė pripažinti rašytojai S.Parulskis, K.Sabaliauskaitė, A.Tapinas, R.Rastauskas, G.Radvilavičiūtė, V. V.Landsbergis, G.Grajauskas ir kt.  

Prabilsiančios Vilniaus skulptūros – rašytojas Kristijonas Donelaitis, muzikantas Frank Zappa, poetas Adomas Mickevičius, kunigaikštis Gediminas, Lietuvos didikė Barbora Radvilaitė, architektas Laurynas Stuoka-Gucevičius, rašytojai Žemaitė, Romain Gary, poetas Tarasas Ševčenka, Cemachas Šabadas (Daktaras Aiskauda),  Miesto vartų sargybinis, Undinė, Užupio angelas, Žibintininkas, skulptūra Sovietinių represijų aukoms atminti.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Kaušpėdas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Algirdas Kaušpėdas

„Sveikinu projekto iniciatorius, ypatingai MMC direktorių Viktorą Butkų, su puikia idėja. Neretai keliaujam po Vilnių ir nepastebim, kas vyksta aplinkui. Tai nuostabi galimybė geriau pažintį miestą, iškilias asmenybes, kurių gyvenimai siejasi su Vilniumi.

Ką tik bendravau su Katedros  architektu Laurynu Stuoka Gucevičiumi – patikėkit, jaučiausi, kaip teatre – tai labai tikroviška, tai įkvepia, kai girdi „gyvą“ kalbą. Manau, ir užsienio svečiams tai bus maloni staigmena – sava kalba išgirsti Vilniaus istorijas, nes tai dar naujiena ir didžiuosiuose pasaulio miestuose. Manau, svarbus miestui projektas“, – sakė pirmasis „užsisakęs“ su skulptūra pokalbį, Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Nuo šiandien skulptūros kalbės visada – ir dieną,  ir naktį.

Vilniaus savivaldybės inf. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius