-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

500-ųjų Žygimanto Augusto metinių proga V.Valiukevičius tapo jo prototipu: „Vis svajojau pakeliauti laiku“

Rugpjūčio 1-ąją Lietuvos Didžiajam Kunigaikščiui ir Lenkijos Karaliui Žygimantui Augustui (1520–1572) sukanka 500 m. Žygimanto Augusto jubiliejinio gimtadienio proga Sostinės senamiesčio bendruomenė Stiklo kvartalas kartu su VšĮ Senamiesčio atnaujinimo agentūra kviečia į garsios tapytojos Miglės Kosinskaitės tapyto Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės viso ūgio portreto ekspoziciją.
Vaidotas Valiukevičius, Miglė Kosinskaitė, paveikslas
Vaidotas Valiukevičius, Miglė Kosinskaitė, paveikslas / T.Griškevičiaus ir J.Kamensko nuotr.

Atskirai kiekvieno atvaizdus piešė ir vaizdavo skirtingų epochų menininkai, tačiau Vilnius iki šiol neturėjo garsiosios poros atvaizdo, nors didžioji jų romantiškos, dramatiškos ir tragiškos istorijos dalis vyko būtent Vilniuje. Tad nuo šiol ne tik turėsime unikalų poros portretą bet ir naują pažintinį maršrutą mėgstantiems Vilnių tyrinėti pėsčiomis.

Žygimantas Augustas, kurio gyslomis tekėjo rusų, vokiečių, ispanų kilmingų šeimų kraujas, mums žinomas ne tik savo skandalingomis vedybomis iš meilės su mažiau kilminga Lietuvos didike Barbora Radvilaite, bet ir didžiule įtaka Vilniaus miesto raidai. Dar jo tėvui, Žygimantui Senajam valdant Lenkiją, tapęs Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu, Vilniuje įkūrė ir išplėtė savo rezidenciją tuo pačiu sudarydamas sąlygas vystytis miesto gerovei.

J.Kamensko nuotr./Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės viso ūgio portreto ekspozicija
J.Kamensko nuotr./Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės viso ūgio portreto ekspozicija

Žygimanto Augusto dvaro dėka į Vilnių iš skirtingų Europos valstybių suvažiavo įvairių, tuo metu pažangių sričių amatininkai ir intelektualai, steigėsi pirmosios spaustuvės, stiklių dirbtuvės, buvo statomi renesanso architektūros šedevrai (ypatingai išsiplėtė amatininkų gyvenamas, dabartinis Vilniaus miesto Stiklo kvartalas jungiantis Vokiečių, Stiklių, M.Antokolskio, Gaono, Žydų, Rotušės, Dominikonų, Švarco gatves).

Kartu su Žygimantu Augustu į Vilnių gyventi persikėlė ir jo asmeninis sekretorius bei juriskonsultas Petras Roizijus (isp. Pedro Ruiz de Moros) – Lietuvos kunigas, poetas, teisinių veikalų autorius. Gyvendamas Vilniuje Petras lotyniškai parašė ir išleido 5 teisės, poezijos, religijos veikalus.

Įdomu tai, kad tapytoja Miglė Kosinskaitė tapydama paveikslą Žygimanto Augusto prototipu pasirinko Vaidotą, žinomą grupės „The Roop“ atlikėją. Pats Vaidotas Valiukevičius socialiniuose tinkluose pasidalijo savo potyriais tapus Žygimanto Augusto prototipu.

T.Griškevičiaus nuotr./Vaidotas Valiukevičius, Miglė Kosinskaitė
T.Griškevičiaus nuotr./Vaidotas Valiukevičius, Miglė Kosinskaitė

„Nuo pat vaikystės svajodavau pakeliauti laiku, ypač į praeitį. Ir žinote ką – man pagaliau pavyko! Yra didelė garbė įkūnyti Lenkijos karalių ir Lietuvos didįjį kunigaikštį Žygimantą Augustą.

Tapytoja Miglė Kosinskaitė norėjo įasmeninti paveikslą ir rasti žmogų, kuris pagal aprašymus būtų panašaus gymio. Žygimanto Augusto atvaizdų daug, tik jie visi skirtingų laikotarpių ir nutapyti pagal tų laikų madas. Sutikau papozuoti ir tapti natūralesne versija. Dviejų metrų paveikslas kabo Vilniuje, Stiklių g. Ačiū Stiklo kvartalui ir Julijai Janus už pasitikėjimą bei iniciatyvą! Ačiū!“ – feisbuke rašė jis.

Paveikslo atidengimo ceremonijoje, kuri vyko rugpjūčio 1 d. 00.20, tuo laiku, kai gimė Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Žygimantas Augustas, dalyvavo Stiklo kvartalo verslo ir kultūros bendruomenės nariai, Lenkijos, Italijos, Prancūzijos institutų vadovai, Ukrainos ambasados pirmasis sekretorius Andrej Buriak, Izraelio ambasadorius Yosel Levy ir Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius su žmona.

Renginyje apsilankė ir kino prodiuserė Teresa Rozanovska, šiuo metu vystanti Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės istorija paremto serialo projektą.

T.Griškevičiaus nuotr./Julija Janus, Remigijus Šimašius
T.Griškevičiaus nuotr./Julija Janus, Remigijus Šimašius

Renginio metu Stiklo kvartalo kūrybingos bendruomenės bendraįkūrėja dizainerė Julija Janus pristatė įvairiausio laikmečio atvaizdų galeriją kurioje vaizduojama karališka pora ir jos romantiška istorija. Šio portreto atsiradimas Stiklo kvartalui ir Vilniui reikšmingas stiprinant Vilniaus romantinį maršrutą pasauliniame darnaus turizmo projekte „Pasaulio paveldo kelionės Europos Sąjungoje“.

Dizainerė Julija Janus Kartu su žingsniamačio aplikacijos #Walk15 įkūrėja Vlada Musvydaite, sukūrė Barboros Radvilaitės romantinį maršrutą Walk15 aplikacijoje. Trasos ilgis 6 km. Maršrute išsamiai supažindinama su visomis išlikusiosmis paveldo, istorinėmis ir pramoginėmis Vilniaus vietomis, kuriose randame šios garsios poros pėdsakų. Atsiradus papildomoms pramogoms šia tema, maršrutas bus nuolat pildomas.

Vakaro metu, prieš iškilmingą paveikslo atidengimą, skambėjo Petro Roizijaus, asmeninio Žygimanto Augusto sekretoriaus (Pedro Ruiz de Moros) eilės, skirtos Lietuvos didžiajam kunigaikščiui ir Lenkijos karaliui Žygimantui Augustui. Eiles skaitė aktorius ir kino prodiuseris Stasys Baltakis. Barboros Radvilaitės meilės istorija suskambo jaunosios poetės Justinos Butkutės eilėmis.

Paveikslą šį savaitgalį galima apžiūrėti rugpjūčio 1-2 d. 12-14 val. Stiklių 4, Metraštininko kiemelyje esančioje pirmosios Vilniaus spaustuvės gotikinėje patalpoje. Nespėjusius aplankyti paveikslo šį savaitgalį Stiklo kvartalo bendruomenė visus kultūros tyrinėtojus žada pakviesti į papildomą ekspoziciją nuo rugsėjo.

Nuo rugpjūčio 1 d. startuoja ir naujas pažintinis Barboros Radvilaitės maršrutas kuris dizainerės Julijos Janus įgyvendintas kartu su žingsniamačio aplikacijos #Walk15 įkūrėja Vlada Musvydaite. Trasos ilgis 6 km. Maršrute išsamiai supažindinama su visomis paveldo, istorinėmis ir pramoginėmis vietomis susijusiomis su garsia pora. Atsiradus įdomioms pramogoms šia tema, maršrutas bus pastoviai pildomas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius