Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Matelis apie Baltijos kelią: „Tai buvo esminis gyvenimo išgyvenimas“

„Kiekviena akimirka Baltijos kelyje buvo aukso vertės. Mes su Arūnu Mateliu bėgiojome su kameromis, siekdami viską nufilmuoti. Toms kelioms minutėms, kai visi susikibo už rankų, mes dviese sustojome, susikibome už rankų, pastovėjome akimirką ir vėl bėgome filmuoti“, – pasakoja žinomas kino režisierius Audrius Stonys, kuris kartu su Arūnu Mateliu tą įsimintiną Baltijos kelio dieną siekė juostoje užfiksuoti laisvės kvėpavimą.
Arūnas Matelis
Arūnas Matelis / „Lietuvos ryto“ TV nuotr.

Tai buvo neeilinė diena. Diena, kurią A.Stonys apibūdina kaip tikrą, nesuvaidintą meilės įsiveržimą, nes nebuvo svarbu, kas tu – ar lenkas, ar lietuvis, ar žydas, ar rusas, svarbu buvo tikslas ir jausmas.

Tam neabejotinai pritaria ir vienas garsiausių mūsų šalies režisierių A.Matelis: „Tai buvo esminis gyvenime išgyvenimas, parodęs, koks žmogus gali būti stiprus, didelis, kiek jame gali būti laisvės.“

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arūnas Matelis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Arūnas Matelis

Iškovota nepriklausomybė, atsivėrusios sienos ir galimybė iš arti susipažinti su pasaulio kinu, ką tai davė Lietuvos kūrėjams? „Buvo įdomus laikotarpis. Mes nežinojome tokio kino, kaip kad šiandien, kuris eina šalia mūsų. Jeigu pažiūrėjus objektyviai, Lietuva niekada nebuvo gavusi tiek apdovanojimų tarptautiniu mastu kaip tais metais“, – apie Baltijos kelio inspiracijas lietuviškam kinui kalbėjo A.Matelis.

Baltijos kelias
Baltijos kelias

„Baltijos kelias. Trisdešimt metų“ – tai dokumentikos ciklas, skirtas taikos manifestacijai, kuriuo siekiama ne tik prisiminti anuos laikus, bet ir pažvelgti į Lietuvos dabartį ir ateitį: nuo meno, politikos ir mokslo iki gastronomijos. „Lietuvos ryto“ TV eteryje – kiekvieną šeštadienį 16.30 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius