-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dizaineriai rinktinės įvaizdį išdėjo į šuns dienas: „Tai pati baisiausia olimpiečių apranga istorijoje“

Liepos 23 dieną, likus lygiai metams Tokijo olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijos, Vilniuje esančiame japoniškame sode Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) kartu su „LTeam“ komandos nariais oficialiai pristatė Lietuvos olimpinės rinktinės aprangą, kurią sukūrė pasaulinis sportinių prekių ženklas „4F“. Tiesa, apranga patiko anaiptol ne visiems – dizaineris, kostiumų dailininkas Aleksandras Pogrebnojus ir žodžio kišenėje neieškantis dizaineris Juozas Statkevičius ją išdėjo į šuns dienas.
Juozas Statkevičius, Aleksandras Pogrebnojus, olimpinė LTeam apranga
Juozas Statkevičius, Aleksandras Pogrebnojus ir LTeam apranga / 15min nuotr.

Japoniškame sode vykusiame pristatyme dalyvavo LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, Japonijos ambasadorius Lietuvoje Shiro Yamasaki ir kelialapius į Tokiją jau iškovoję „LTeam“ sportininkai – irkluotojai Milda Valčiukaitė ir Saulius Ritteris, trišuolininkė Diana Zagainova bei penkiakovininkas Justinas Kinderis.

Visgi šiųmetis sprendimas išsirinkti būtent lenkų sportinių prekių ženklo „4F“ aprangas visų pirma užkliuvo pačiam konkurse dėl kostiumų dalyvavusiam dizaineriui A.Pogrebnojui. Šis negailėjo kritikos komisijos sprendimui.

A.Pogrebnojus: Tai gėda Lietuvai

„Manau, Olimpinis komitetas su šiuo stiliumi visų laikų didžiausią baisybę pasirinko, man kyla tik vienas klausimas: raudoni lampasai ant kelnių, tai kas Rusijos armijos generolo kelnių remeikas? Spalvų darna tai tiesiog fantastiška...

Pristatymo akimirkos – 15min galerijoje:

Atrodo, kad daltonikai kūrė. Ir geltona suknelė, net oro trūksta, kokia baisi, žalią vyrišką kostiumą su šortukais tai iš karto gali vaikų choras „Žiogelis“ užsakyti, o komplektas su trumpu sijonu tai ne sportininkei dėvėti, labiau tiktų Šiaurės Korėjos pareigūnei, kuri pasus ant sienos tikrina... Labai, labai gaila puikių mūsų sportininkų. Ir reziumė nekuklus: mano aprangos 1000 kartų gražesnės“, – socialiniuose tinkluose tiesiai šviesiai rėžė A.Pogrebnojus.

15min susisiekus su dizaineriu, šis teigė savo žodžių visai nesigailintis. „Jeigu būtų normali apranga, nieko nebūčiau rašęs. O apranga tiesiog siaubinga, ji neatlaiko jokios kritikos. Tai pati baisiausia lietuvių olimpinė apranga per visą istoriją. Audimas bent kažkiek stengėsi, man galėjo patikti arba nepatikti, bet jiems kartais išeidavo gerai.

Tomo Kapočiaus nuotr./Aleksandras Pogrebnojus
Tomo Kapočiaus nuotr./Aleksandras Pogrebnojus

Tai yra visiška tragedija. Man yra labai gėda. Pats dalyvavau tame konkurse ir niekaip nesuprantu, kaip jiems ši apranga yra gražesnė nei mano kurta. Galiu atsiriboti nuo savo kūrybos ir sulyginti, tikrai yra geriau. Dar, be abejo, Lietuvoje yra dizainerių ir be manęs, kurie irgi padarytų gerai.

Man negaila pasakyti, kad kokio Juozo ar Sandros kolekcija yra gera. Nieko čia baisaus nėra“, – komentavo jis.

Kaip blogiausius naujosios olimpiečių aprangos stiliaus elementus A.Pogrebnojus įvardijo spalvų derinius, o stiliaus sprendimus dizaineris vadino tiesiog banaliais.

„Kas yra banaliausia, tai padaryti geltoną suknelę ir apačioje prisiūti vėliavą. O tas žalias kostiumėlis, kaip ir sakiau, yra choras Žiogelis. Ir matosi, kad tie žmonės nuotraukose su šiais kostiumais nelabai gerai jaučiasi. Jie šypsosi taip, kad matosi, jog jiems nepatogu.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aprangos detalės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aprangos detalės

Suprantu, kad jie laiko turėjo, juk jie turi tokius resursus. Aš pats esu gi visiškai mažas, man yra nesunku padaryti kažkaip normaliai, o jiems niekaip neišeina. Niekaip! Tai kreipkitės į Vakarų dizainerius...“ – siūlė A.Pogrebnojus.

Vyras teigė nesuprantantis, pagal ką buvo išrinkta būtent ši apranga, tačiau spėjantis, kad kriterijumi buvęs asmeninis estetikos suvokimas – gražu ar negražu.

„Norėčiau pasižiūrėti į žmogų, kuriam su skoniu viskas yra gerai ir kuriam tai patiktų. Juk sportininkus reikia versti su tokiais drabužiais vaikščioti“, – įžvalgomis dalijosi dizaineris.

A.Pogrebnojus sakė suprantantis, kad Lietuvos miestuose žmonės yra stilingi, o šiuo atveju išrinktoji apranga reprezentuos visos šalies skonį. Už tokį pasirinkimą, anot dizainerio, komisijai turėtų būti labai gėda.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aprangos detalės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aprangos detalės

„Man būtų gėda. Aš tokio dalyko nepristatinėčiau. Jei matau, kad neišeina, perdarau, atidedu kitiems metams“, – pripažino vyras.

Iš esmės A.Pogrebnojus teigė nusivylęs vykusiu konkursu ir užsiminė apie jo galimą neskaidrumą. Čia pat dizaineris pasidalijo nemalonia patirtimi, kaip vyko jo kostiumų pristatymas.

„Niekas neklausė ir niekam nebuvo įdomu. Manau, kad viskas jau buvo nuspręsta iš anksto. Kai pristatinėjau šią kolekciją, Olimpinio komiteto prezidentė kažkur išėjo ir nieko neklausė. Supratau, kad viskas jau nuspręsta. Bet man vienodai, vis tiek kritikuosiu, nes baisu, jie padarė gėdą“, – neslėpė dizaineris.

J.Statkevičius: Tokia apranga tinka sporto šventei Balbieriškyje

15min susisiekė ir su šiuo metu atostogaujančiu dizaineriu Juozu Statkevičiumi. Vyras savo nuomonę apie rinktinės aprangą išreiškė ilga SMS žinute.

„Prašovė! Vien dėl to, kad tai darė grafikos dizainerė, nieko bendro neturinti nei su mada, nei su siuvimu! Apmaudu, kad sporto komitetas per mano 33 darbo metus nesikreipė pagalbos. Jiems, matyt, maža mano 4 ordinų už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir Prancūzijos asociacijos apdovanojimų LVMH koncerno!“ – situaciją komentavo J.Statkevičius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Juozas Statkevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Juozas Statkevičius

Anot dizainerio, taip šalis parodo, kad neturi nei skonio, nei kultūros. „Jokio supratimo, kas yra prezentacija! Gal sporto šventei ir tiks tokia apranga! Kur nors Balbieriškyje! Bet jokiu būdu netinka reprezentuoti Lietuvos veidą saulei ir pasauliui!

Mūsų olimpiečiai gražūs žmonės, tad kodėl juos taip baisiai aprengti ir bjauroti? Nacionalinė atributika primityviai naudojama, vėliava siuvama ant padelkų... Kodėl taip primityvu, banalu ir lėkšta?“ – klausė J.Statkevičius.

Kaip rašė dizaineris, mada keičiasi, tai ir kiti siluetai, naujos apimtys, proporcijos, šiuolaikinės medžiagos...

„Juk pasaulinio lygio sportininkai turi atrodyt deramai. Kodėl daro akibrokštus tie, kas neišmano ir neturi patirties? Kam švaistyt didelius pinigus ir tyčiotis? Kodėl šita žalių agurkų spalva?! Kodėl nedeklaruojamos nacionalinės vėliavos žalia? Kodėl 30 metų esame laisvi ir tik toks lygis?

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aprangos detalės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aprangos detalės

Daug klausimų! Ir dar, kas rėžia akį, tai tragiška kokybė! Jokio skonio! Nejaugi taip nusiritome! Apmaudu, skaudu ir gėda už valstybę, už neatsakingus žmones, kuriems rūpi tik skiriami pinigai, o ne šalies veidas ir gera, pakili mūsų sportininkų nuotaika!

Ne visi turi skonį, bet jį būtina lavinti. Pats tai darau važinėdamas 30 metų į madų savaites, sukūriau kostiumų daugiau nei šimtui spektaklių 25 pasaulio šalyse. Ir štai, prašom, reikalinga tik nuomonė, kaip vėl padarytas apgailėtinas šlamštas! Gėda, apmaudu, bet tai tik mano nuomonė!“ – rašė dizaineris.

Ypač daug kritikos strėlių atiteko vyriškai aprangai. J.Statkevičiui užkliuvo ir pasirinkta avalynė, ir siauroki šortai.

„Kodėl vyrai raudonais batais? Juk moterims geriau tokie tiktų, o vyrams – balti. Kodėl per blogo balanso striukės rankoves matosi kiti rūbai? Striukės primityvios, priekis užkilęs dėl blogo balanso.

Kodėl siauri vyro šortai, o ne platūs ir nevaržantys judesių, kodėl per trumpos rankovės? Ir kur ta atributika? Apsivyniojusi vėliava, sorry, yra ne lygis nei šaliai, nei sportininkui ne pagarba. Atributika smulki, nėra jokio teatrinio matymo, kaip viskas atrodys iš toli stadiono scenoje ir ekrane.

Kažkoks prasčiausias jovalas! Nei stiliaus, nei silueto, nei elegancijos, nei prezentacijos. Sodo muzikantams turbūt ir puiku! Bet matosi, kad darė neprofesionalas, neturintis skonio ir nieko bendra su šiuolaikine mada.

Man labai apmaudu. Kokių rezultatų lauksime iš olimpiečių, jeigu šitaip tragiškai aprengėme? Tema diskusijoms. Sėkmės sportininkams ir lauksime medalių!“ – rašė jis.

O kaip aprangas vertinate jūs? Nuomonę išreikškite apklausoje!

Tokijo olimpinės žaidynės turėjo būti surengtos 2020 m. liepos 24 – rugpjūčio 9 d. Tačiau dėl pasaulyje plintančios koronaviruso pandemijos kovo 24 d. buvo priimtas sprendimas jas nukelti į 2021 m. Vėliau nutarta, kad žaidynės vyks 2021 m. liepos 23 – rugpjūčio 8 d.

2019 m. pabaigoje kelialapiai į olimpines žaidynes jau buvo garantuoti 21 Lietuvos sportininkui. Tai buriavimo, dviračių plento, gimnastikos, irklavimo, lengvosios atletikos, plaukimo, šiuolaikinės penkiakovės atstovai. 2020 metų vasarį prie jų prisijungė dviračių treko atstovės Simona Krupeckaitė ir Miglė Marozaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius