-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Valinskas mano, kad galėjo padėti ir garsi pavardė, o G.Jaunius neatmeta perleisiantis verslą

Šiemet į Seimo rinkimus žengė nemažai Lietuvos žvaigždžių, visgi laimė ar rinkėjas nusišypsojo anaiptol ne kiekvienam. Ta proga 15min susisiekė su dviem didžiulį šuolį padariusiais kandidatais – į antrąjį turą patekusiu prodiuseriu Gediminu Jauniumi ir jau vietą Seime užsitikrinusiu Arūno Valinsko sūnumi Arūnu Valinsku jaunesniuoju.
Gediminas Jaunius, Arūnas Valinskas
Gediminas Jaunius, Arūnas Valinskas / Tomo Kaunecko ir asmeninio albumo nuotr.

Ko partija neįvertino, įvertino rinkėjai. Iš Laisvės partijos sąrašo galo po rinkimų nakties į priekį išsiveržė daug kam matytas pramogų pasaulio vilkas Gediminas Jaunius. Panašiai nutiko ir TV laidų vedėjo Arūno Valinsko sūnui – jis šoktelėjo į viršų ir jau užsitikrino vietą Seime.

A.Valinskas: galbūt mane supainiojo

Buvusio LR Seimo nario, Seimo pirmininko ir Tautos prisikėlimo partijos įkūrėjo Arūno Valinsko sūnus Arūnas Valinskas jaunesnysis šiemet neslepia džiaugsmo, jog kartu su kitais TS-LKD atstovais Seime jau užsitvirtino vietą.

„Kokios nuotaikos gali būti – gi liūdnos, dirbti tautai – toks varginantis darbas. Žinoma, juokauju. Smagu, jeigu vis dėlto eini į tokią veiklą, nusprendi judėti šia kryptimi, įdedi darbo, širdy tikiesi gerų rezultatų. Jeigu labai nuoširdžiai, nemaniau, kad būsiu įvertintas taip palankiai. Vėlgi – mes darome savo darbą, o rinkėjai renkasi. Belieka tik padėkoti, kad esu nuoširdžiai nustebintas“, – 15min pirmadienį komentavo A.Valinskas.

Tiesa, iš 39-osios sąrašo vietos šoktelėjęs į 20-ąją vyras tikina įtariantis, kad ne visi rinkėjų balsai buvo skirti jam. „Jeigu kai kurie politologai galvoja, kad rinkėjai supainiojo „Laisvę ir teisingumą“ su Laisvės partija, tai, manau, mane irgi su kai kuo supainiojo“, – apie sąsajas su pramogų pasaulio veidu, tėvu A.Valinsku kalbėjo būsimas Seimo narys.

Visgi jis teigė specialiai nenorėjęs žmonių painioti – anot A.Valinsko, visa tai veikiau rinkėjo neapdairumas, nepatikrinimas, už ką balsuojama. Tačiau net ir čia vyras įžvelgia dvi medalio puses.

„Galbūt čia ir buvo mano tėčio vardo įtakos, bet šnekant šiek tiek rimčiau apie jo bagažą politikoje, tų vertinimų galėjo būti įvairių. Galbūt iki šiol vienus purtė nuo Valinsko politikoje. Galbūt kažkiek balsų susirinkau dėl bendros sumaišties, galbūt tai atėjo iš žmonių, kurie mane seka, nes esu ir viešoje erdvėje, ir komentuoju, esu parašęs ne vieną straipsnį. Tai galbūt kai kurių balsus ir iššvaisčiau, nes jie pamato Valinskų pavardę ir ji juos purto“, – kalbėjo A.Valinskas.

Galbūt kai kurių balsus ir iššvaisčiau, nes jie pamato Valinskų pavardę ir ji juos purto

Orientuosis į užsienio politiką ir žmogaus teises

Bet kokiu atveju, anot TS-LKD nario, vardo ir pavardės našta jam šiuo atveju bus atnešusi daugiau teigiamų padarinių, tačiau ne itin daug. Galų gale, ir pat A.Valinskas politikoje – ne naujokas, todėl natūralu, kad žmonės jį atsimena, mano pašnekovas.

„Iki aktyvesnio įsitraukimo į politiką dažnai komentuodavau užsienio politiką, žmogaus teises, todėl šios veiklos bus mano prioritetas. Aišku, daug kas priklauso nuo aplinkos, kitų faktorių, kokia bus valdančioji koalicija, koks – antrasis turas, todėl darbai gali keistis. Bet jau trečius metus dirbu Seimo nario padėjėju ir pats esu, kukliai sakant, prisidėjęs prie nemažai įstatymų projektų, rašiau įvairiomis temomis.

Galbūt situacija susiklostys taip, kad bus galima grįžti prie tam tikrų temų, kuriose turiu bent jau minimalios patirties“, – 15min teigė A.Valinskas.

Stop kadras ir Žygimanto Gedvilos nuotr. /Arūnas Valinskas jaunesnysis ir Arūnas Valinskas
Stop kadras ir Žygimanto Gedvilos nuotr. /Arūnas Valinskas jaunesnysis ir Arūnas Valinskas

Tėtis neatkalbinėjo, bet perspėjo

Visgi ar labai smarkiai prašovė rinkėjai, kryžiuką uždėję ne tam Valinskui? Taip. A.Valinskas teigia, kad jiedu su tėčiu politikoje tikrai turi skirtumų.

„Jeigu pasakytumėte tiksliai, kokios mano tėčio pažiūros, gal ir galėčiau atsakyti į klausimą, kuo skiriamės, – juokėsi A.Valinskas. – Mano tėtis, bent kiek aš žinau, gal pasakytų kitaip, bet jis yra labai praktiškas žmogus.

Ar jį būtų galima apibrėžti viena kryptimi ar ideologija, nežinau, man pačiam tai padaryti būtų labai sudėtinga. Kai kuriais klausimais mūsų nuomonės tikrai sutampa. Visgi, atvirai ir visiškai subjektyviai pasakius, mano tėtis tam tikrais klausimais yra kiek konservatyvesnis socialinėje erdvėje“, – pasakojo TS-LKD narys.

Kai kuriais klausimais mūsų nuomonės tikrai sutampa. Visgi, atvirai ir visiškai subjektyviai pasakius, mano tėtis tam tikrais klausimais yra kiek konservatyvesnis socialinėje erdvėje

Nepaisant skirtybių, A.Valinskas vyresnysis sūnui pagalių į ratus nekišo, nebandė atkalbėti ir siūlė sekti paskui širdies balsą. Aišku, netrūko ir tėviškų patarimų.

„Iš jo buvo tokių komentarų, kad, štai, mus atvalgė, tai dabar ir tave atės, pamatysi, kas ten darosi. Bet jis toks žmogus – mėgsta patraukti per dantį kitus, šiek tiek pašaržuoti. Šiuo atveju buvo tėviškas bandymas perspėti, bet nebuvo bandymo išmušti iš vėžių“, – teigė pašnekovas.

Anot A.Valinsko, jo tėtis netgi sakė balsavęs būtent už jį. „Tikiuosi, kad nemelavo“, – juokėsi A.Valinskas.

G.Jaunius orientuosis į žmonių suokalbį su valdžia

Dar didesnį šuolį iš sąrašo galo ir priekį padarė šou pasaulio atstovas Gediminas Jaunius – jį rinkėjas Laisvės partijos sąraše pakėlė net per 62 vietas.

„Labai džiaugiuosi sulaukęs tiek pasitikėjimo, dabar esu 12. Dėl Verkių apygardos – esu laimingas, kad žmonės pasitikėjo ir mane reitingavo“, – 15min komentavo jis.

Tiesa, neperšokęs upės kandidatas nesako „op“, juk laukia ir antrasis turas. Tada G.Jaunius sako kalbėsiąs atviriau apie ateityje galimai vyksiančius pokyčius. Dabar jis viltis deda į savo apygardos rinkėjus.

„Tikiuosi, kad Verkių apygardos gyventojai atsižvelgs į Laisvės partijos padarytą politinį šuolį ir balsuodami galvos apie būsimą Seimą, kokią frakciją norime sustiprinti. Man atrodo, kad Laisvės partija dar turi potencialo augti“, – kalbėjo jis.

Dovilės Markevičienės nuotr./Gediminas Jaunius
Dovilės Markevičienės nuotr./Gediminas Jaunius

Paklaustas, kokių darbų norėtų imtis Seime ir kokių vėjų įnešti, prodiuseris neslėpė, jog iš esmės norėtų pakeisti žmonių santykį su valdžia. Taip pat G.Jaunius svarsto Seime diskutuoti apie renginių industriją.

„Norime perkurti valstybės santykį su žmogumi, atitraukti nuo draudimų, nuo nepasitikėjimo, nuo kontrolės, atsigręžiant į švietimą, į pasitikėjimą, į komunikavimą. Tas galbūt filosofiškai skambantis santykis įsigyvendina labai praktiškai.

Žinoma, esu kultūros lauko žmogus. Mano ambicijos Seime būtų kelios – į kultūrą pasižiūrėti ir kaip į kūrybos ekonomiką, kuri šiuo metu, mano nuomone, jei ir yra, tai tik pradinėje stadijoje.

Valstybės supratimo apie tai yra labai mažai. Turėjau progos tai pamatyti koronaviruso krizės valdymo metu, ir būdamas Renginių asociacijos valdybos pirmininku, ir turėdamas savo verslą. Taigi kalbėjimas apie kūrybos ekonomiką yra tai, kas man atrodo aktualu ir kuo norėčiau užsiimti.

Žinoma, esu kultūros lauko žmogus. Mano ambicijos Seime būtų kelios – į kultūrą pasižiūrėti ir kaip į kūrybos ekonomiką

Žada nepainioti viešųjų ir privačiųjų interesų

Žinoma, man artimi ir socialiniai reikalai – tiek sidabrinė ekonomika, tiek senjorų klausimai. Paryškinčiau dvi tokias linijas“, – pasakojo kandidatas į Seimą.

Paklaustas, kaip mano, ko šis milžiniškas šuolis sąraše galėjo būti nulemtas ir ar prie to nebus prisidėjęs žinomumas, G.Jaunius teigė po balsavimo nustebęs, kad visgi yra toks žinomas.

„Mano darbas ekrane seniai pasibaigęs. Dabar daug dirbu už kadro, kaip verslininkas, kūrėjas, prodiuseris, buvo malonu patirti, kad žmonės atsimena. Tačiau nemanau, kad visa tai – dėl vardo, pavardės, žinomumo. Tiesiog mes labai daug dirbome“, – teigė pašnekovas ir pridūrė turėjęs daugybę gyvų susitikimų su žmonėmis.

Iš esmės dėl to rinkimų rezultatai jo pernelyg nenustebinę, esą, buvo įdėta labai daug darbo. Visgi G.Jaunius nepraleido progos padėkoti savo rinkėjams: „Noriu nusiųsti jums padėką ir oro bučinius (dėl pandemijos)“, – rinkėjams perdavė jis.

O dėl verslo perdavimo – tai yra pasaulyje įprastos praktikos, kaip daro žmonės, išėję į politiką. Viena iš tų praktikų aš ir ketinu pasinaudoti, jeigu jos prireiktų

Paklaustas, kas po galimo patekimo į Seimą nutiks su jo verslais, G.Jaunius tikino ieškosiąs vietos, kuri nesukeltų interesų konflikto, o „Elitaz“ jis ketinantis perleisti kitiems.

Anot prodiuserio, „Elitaz“ veikla šiuo metu yra sėkminga, vykdomi ilgalaikiai projektai.

„Faktas, kad aš apsispręsdamas kandidatuoti, iš karto svarsčiau – kas būtų tuo atveju, jei būtų sėkmė, todėl turiu planą, kaip verslas toliau turėtų gyvuoti, veikti ir kaip aš galėčiau prisiimti naujas pareigas, nepainiodamas viešųjų ir privačiųjų interesų.

Tai yra klausimas, kuris aktualizuosis sėkmės atveju, nes dabar esu ketvirtas po brūkšnio. Jeigu mūsų kolegoms arba man pasiseks vienmandatėse apygardose, turiu šansą patekti į Seimą.

Bet tikrai nesiekiu Seimo nario mandato, kad kaip nors padėčiau savo verslams, taip galvoti būtų labai netikslu. Mano patirtis, kurią esu sukaupęs, labai padėtų Kultūros komitete, laikau tai savo stiprybe“, – sako G.Jaunius.

Ateityje – galimybė perduoti verslą

„O dėl verslo perdavimo – tai yra pasaulyje įprastos praktikos, kaip daro žmonės, išėję į politiką. Viena iš tų praktikų aš ir ketinu pasinaudoti, jeigu jos prireiktų“, – tikino pašnekovas.

Ir dėl galimai netrukus paleidžiamų veiklų G.Jaunius visai nesijaudina. Kaip jis sakė, liūdesiui vietos čia nėra, veikiau tai galimybė pratęsti kelią.

„Bet kuriuo atveju aš, kaip vadovas, vedęs „Elitaz“ verslą 15 metų, jaučiu, kad mes turime savo lubas. Ar Seime man mandatas susiklostys, ar nesusiklostys, į „Elitaz“ žiūriu ne tik kaip į savo asmens pratęsimą, bet kaip į atskirą komandą ir organizmą.

Labai džiaugiuosi, kad komandoje turiu stiprių žmonių, kurie jau dabar veikia labai savarankiškai, dėl to galiu kartais ir labiau atsidėti politinei kampanijai“, – 15min komentavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius