Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„#agnėsketo... ir kiti receptai“: Agnės keto pusrytis

Labas pirmadienis. Sveikinu su nauju vasaros etapu – pomidorų derliumi. Vis ieškau, kuriu ir išbandau naujus derinius, kad tik jie nepabostų. Juk dar tik pati pradžia! Pomidorai – itin mėgstami mano šeimos. Tačiau sekantys mane skaitytojai jau žino, kad šiame produkte yra daug cukraus. Gal todėl, kad biologine prasme tai yra vaisius, nors kasdieniniame kontekste – daržovė.
„#agnėsketo... ir kiti receptai“
„#agnėsketo... ir kiti receptai“ / Roberto Daskevičiaus nuotr.

O Juozas Jankauskas, mano bendražygis ketogeninės mitybos kelyje, daug pomidorų valgyti nerekomendavo. Bet viskas galima NEPIKTNAUDŽIAUJANT. Juozas yra mano neseniai išleistos receptų knygos „#Agnėsketo ir kiti receptai“ partneris ir vienas geriausių sporto trenerių Lietuvoje. Kartu su Juozu jau buvome paruošę straipsnį apie ketogeninę mitybą. Tačiau ieškantiems alternatyvų ne tokiai griežtai mitybai šiandien paruošėme pokalbį apie mažą angliavandenių kiekį turinčią mitybą (angl. LOW-CARB).

Audriaus Solomino nuotr./Juozas Jankauskas
Audriaus Solomino nuotr./Juozas Jankauskas

– Kuo LOWCARB skiriasi nuo KETO dietos? Ir kurią dietą rekomenduotumėte pradėti norint atsikratyti svorio?

– Jei „pagal knygą“, mažą angliavandenių kiekį turinčios (angl. low-carb) mitybos protokolas leidžia vartoti iki 100 gr. angliavandenių per dieną, o ketogeninės mitybos protokolas – iki 20 gr. Nerekomenduočiau nė vienos dietos, nes dietos yra laikinos. Tačiau, jei kasdienybėje nėra aktyvios fizinės veiklos, rekomenduočiau sumažinti angliavandenių vartojimą iki minimumo. Ir ne, vaikščiojimas nėra didelė fizinė veikla. Sunkumų kilnojimas ar sprintų bėgiojimas – yra. Norint atsikratyti svorio, reiktų atsisakyti tuščių užkandžių – sausainukų, šokoladukų ir kitų prastų kasdienių maisto pasirinkimų. Tik atsisakę jų galimai priartėsite prie low-carb mitybos.

– Kodėl mūsų organizmams nereikia daug angliavandenių?

– Klausimas pats į save atsako. Daug mums nieko nereikia, reikia tiek, kiek reikia optimalumui. Angliavandenių reikia žmonėms, užsiimantiems sunkia fizine veikla, o ne ramiam, sėdimam gyvenimo ritmui. Iš lengvų angliavandenių sotumas ilgai neišsilaiko, tad polinkis jais piktnaudžiauti labai greit paima viršų. O dideli angliavandenių kiekiai prisideda prie cukrinio diabeto atsiradimo, širdies ir kraujagyslių ligos patogenezės bei kitų metabolinių sutrikimų.

– Ar tokia dieta yra naudinga mūsų sveikatai?

– Jokia dieta nėra naudinga mūsų sveikatai. Bet kas, kas yra laikina ir daroma nemąstant, nebent su labai retomis išimtimis, nėra naudinga mums. Tačiau mityba, kur angliavandeniai yra dozuojami pagal fizinį krūvį – kai esi neaktyvus, jų vartoji mažiau, o kai esi skubantis ir lekiantis, gal net siekiantis aukštesnių fizinių rezultatų – yra labai palanki sveikatai ir kai kurių lėtinių ligų prevencijai. Privalau pridėti, kad kas naudingiausia sveikatai, turėtų spręsti kompetentingi specialistai, o ne socialinių tinklų žvaigždės.

– Jei pradedate propaguoti LOWCARB dietą, ką svarbu žinoti?

– Konsultuokitės, konsultuokitės ir konsultuokitės. Kiekvienas teiginys, apie tai, kas bus ir kas gali būti, turi būti sekamas jūsų klausimo – “o kodėl?“. Mitybos plano užsakymas ar tokios mitybos laikymasis neatliekant kraujo tyrimų neves į sveikatą, o greičiau į jos žalojimą. Tikėkitės, kad bus sunku atsisakyti saldumo, nes jausitės it rūkorius su 10 metų stažu, staiga metantis rūkyti. Tačiau tai praeis. Turėkite žmogų, su kuriuo, kylant nesklandumams, pasitarsite, į ką reikia kreipti dėmesį, o kas tiesiog naujos mitybos pirmų dienų ypatumas. O bene svarbiausia – atsakykit sau pirmomis dienomis, ar naujasis maisto racionas Jus džiugina. Jei ne, tikimybė, kad galėsite to laikytis ilgesnį laiką ir gauti naudos – itin maža.

– Ar laikantis tokios dietos, reikia vartoti maisto papildus?

– Jei teisingai subalansuojate druskos kiekį, kitus mikroelementus, kaip magnį ir kalį, bei skaidulas, tuomet papildai nėra reikalingi.

Asmeninio albumo nuotr./„#agnėsketo... ir kiti receptai“: Agnės keto pusrytis
Asmeninio albumo nuotr./„#agnėsketo... ir kiti receptai“: Agnės keto pusrytis

Agnės keto pusrytis

Vienai porcijai reikės:

  • Pomidoro
  • Avokado
  • 2 vnt. saulėje džiovintų pomidorų
  • Kiaušinio
  • Čili paprikos
  • Svogūnų laiškų
  • Alyvuogių aliejaus
  • Druskos ir pipirų

Paruošimas:

Riekelėmis supjaustome pomidorą, stambiais gabalėliais supjaustome saulėje džiovintus pomidorus, supjaustome arba sutriname avokadą – priklausomai, kaip labiau mėgstate. Susmulkiname svogūnų laiškus ir čili pipirą. Tuomet iškepame kiaušinį vadinamu „sunny side up“ būdu – keptuvėje keptas kiaušinis su tryniu aukštyn. Kai kiaušinis paruoštas, viską dedame į lėkštę tokia eiga: pomidoro griežinėliai, avokado griežinėliai, smulkinti saulėje džiovinti pomidorai, kiaušinis, pabarstome smulkintų svogūnų laiškų, čili pipiriuko, pilame šlakelį aliejaus, beriame druskos ir pipirų pagal skonį.


Jei kilo kokių klausimų ar įžvalgų – mielai Tau atsakysiu savo Facebook ir Instagram paskyrose.

Su meile maistui ir gyvenimui

Agnė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius