Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„#agnėsketo... ir kiti receptai“: Keto sūrio vafliai

Labas pirmadienis, šis itin gardus, nes šiandien dalinuosi vertingomis žiniomis apie sūrį, sakydama ačiū savo mitybos kelio partner in crime, dietologui Edvardui Grišinui.
„#agnėsketo... ir kiti receptai“
„#agnėsketo... ir kiti receptai“ / Roberto Daskevičiaus nuotr.

Sūris yra neatsiejama keto ir mažai angliavandenių turinčios mitybos dalis. Tai riebus ir gardus produktas.

Namuose mes naudojame nemažai sūrio, įvairiomis formomis, deriname su įvairiais skoniais, nes mėgstu, kai patiekaluose atsiskleidžia bent keli skoniai ir, pavyzdžiui, saldūs skoniai sudera su sūriais skoniais.

Kiekviena mitybos sistema pabosta, todėl visuomet ieškau naujo tų pačių produktų pateikimo būdo. Šis pirmadienis itin smagus, nes dalinuosi keto nauju ir madingu vaflių, angliškai „chaffles“, receptu. Jei pasiilgstate kažko saldaus ir „miltingo“ šis receptas būtent jums.

Siūlau savo mėgstamus sūrius, bet tai jūsų tikrai neturi sustabdyti nuo improvizacijų savo virtuvėse! Skanaus!

Edvard Grišin
Edvard Grišin

– Koks sūris tinkamas sveikai besimaitinantiems?

– Kalbant apie sūrį būtina įvertinti kelis aspektus, kad pasakytume, kuris jų bus sveikiausias mūsų organizmui:

  • Esama sveikatos būklė bei lydinčios ligos (alergija laktozei, pieno baltymui, dirgliosios žarnos sindromas, alergija histaminui ir kt.);
  • Sūrio kokybė (rūšis, gaminimo būdas, sudedamosios dalys);
  • Vartojimo kiekis bei dažnis;
  • Žmogaus gyvenimo būdas.

Šiais laikais sūris yra gaminamas iš įvairaus pieno, pvz.: karvės, ožkos, kupranugarių. Taip pat yra veganiškos sūrio alternatyvos.

– Vieni jų švieži, kiti fermentuoti.

– Nuo senų laikų vis dar didelė populiacijos dalis pasakytų: sūris yra blogai, nes turi daug sočiųjų riebalų bei kenkia mūsų širdžiai. Tikrai galėtume iš dalies sutikti su šiuo argumentu, bet vis daugiau tyrimų rodo atvirkštinę, teigiamą saikingo sūrio vartojimo įtaką.

Apžvelkime kelias pagrindines sūrio grupes

Fermentuoti sūriai

Kietasis fermentinis sūris yra geras baltymų, fosforo ir kalcio šaltinis. Pvz.: 30 g sūrio jums duos net 8 g baltymų bei 200 mg kalcio, kas sudaro 1/5 rekomenduojamos dienos normos. Tokie sūriai kaip parmezanas, čederis turi vitamino B, cinko, magnio. Kietųjų sūriu gamybos technologija nulemia, kad juose yra labai mažai pieno cukraus – laktozės, palyginti su kitomis sūrių rūšimis, todėl jie yra tinkami vartoti žmonėms, netoleruojantiems laktozės. Kita vertus, šie sūriai turi nemažą kiekį natrio, sočiųjų riebalų, histamino, todėl didelis jų vartojimas gali išprovokuoti migreninius galvos skausmus.

Viskas priklausys nuo suvartojamo sūrio kiekio bei bendros patiekalo sudėties. Brandinti sūriai privalo būti valgomi atskirai, kaip užkanda prie šviežių vaisių, daržovių. Toks būdas, mano manymu, yra sveikiausias, nes tada tikrai galime pasimėgauti šiuo produktu ir pajusti visas jo paletės spalvas.

Jeigu žmonės sako nevalgantys picos, karštų sumuštinių ar makaronų patiekalų dėl juose esančios sūrio ,,blogybės“ – jie klysta. Šiuose patiekaluose sūris nėra didžiausias žalos organizmo būklei faktorius.

Šviežio pieno sūriai

Prie jų priskirtume tokius sūrius kaip varškės, mocarela, burata, ožkos sūris, fetos sūris ir kiti.

Lyginant su fermentuotais, kietaisiais sūriais jie turi mažesnį sočiųjų riebalų kiekį, daugiau baltymų, todėl yra labai mėgstami sportininkų.

Jeigu žmogus alergiškas pieno baltymui, rekomenduočiau išmėginti ožkos sūrį, kuris dėl kitokios baltymo struktūros mažiau alergizuoja.

Sudėtinga pasiūlyti griežtas gaires, kadangi kiekviena sūrio rūšis turi savo maistingumo profilį, o į kategorijas juos suskirstyti galima įvairiausiais būdais.

Jeigu ieškote liesiausio varianto – šviežio pieno sūriai yra pasirinkimas numeris 1! Juose yra mažiausias riebalų ir cholesterolio kiekis.

Iš kitos pusės, fetos sūris turi labai daug druskos, todėl jo vartojimas privalo būti saikingas.

Priklausomai nuo šviežio sūrio apdorojimo būdo, jame gali būti probiotikų. Šviežioje mocareloje yra Lactobacillus casei bei Lactobacillus fermentum – tai dvi probiotikų grupės, naudingos žmogaus žarnynui. Moksliniuose tyrimuose šios probiotikų grupės turėjo teigiamą poveikį žarnyno mikrofloros funkcionavimui, medžiagų apykaitai bei su tuo susijusiai svorio kontrolei.

Liesi ir lydyti sūriai

Nepaisant to, kad asmeniškai kartais rekomenduoju vartoti neriebius maisto produktus, liesi bei lydyti sūriai nepapuola į šią skiltį.

Neriebus sūris dažniausiai yra apdorotas maisto produktas. Visų pirmą reiktų perskaityti ingredientų sąrašą. Tokie priedai kaip rūgštys, emulsikliai, tirštikliai, stabilizatoriai, augaliniai riebalai ir kitos piene nesančios medžiagos, naudojamos atstatyti produkto maistinių medžiagų pusiausvyrą po riebalų pašalinimo. Vertinant sūriuose naudojamus maisto priedus svarbiausia atkreipti dėmesį į natrio, kalio druskas. Iš jų skrandyje formuojasi kenksmingos medžiagos, kancerogenai – nitrozo junginiai.

– Mažiau riebalų, reiškia sveikiau?

– Galbūt, tik būtina įvertinti, ką maisto gamintojai deda vietoje riebalų, kad sūrio gaminys įgautų mūsų trokštamą skonį.

Visada prisiminkite šią frazę: ,,kuo trumpesnis maisto produkto sudedamųjų dalių sąrašas, tuo jis palankesnis jūsų sveikatai”.

– Kiek sūrio galima suvalgyti besilaikant KETO?

– Keto dietos besilaikantiems asmenims rekomenduočiau saikingai vartoti fermentuotus kietuosius sūrius. Juose yra mažiausias pieno cukraus kiekis, todėl prie subalansuotos keto dietos tokie sūriai yra leidžiami.

Ar laikantis Keto dietos rekomenduojamas didesnis kietųjų sūrių suvartojimas? Vieno atsakymo nėra. Todėl vis dėlto rekomenduočiau apsiriboti žmogui 30–50 g porcija per dieną. Dar kartą priminsiu, kad kuo mažesnė sudedamųjų dalių lentelė, tuo jis bus palankesnis žmogaus sveikatai. Taip pat, stebėkite cukrų kiekį sūryje, skirtingos kietojo sūrio rūšys (pvz., skirtingi čederio sūriai) gali turėti skirtingas maistinių medžiagų vertes.

Jeigu vis dėlto jaučiate, kad sūrio vartojimas apsunkina siekiamus rezultatus, jaučiate pilvo pūtimą, pasireiškia viduriavimas, sunkumo jausmas ar sunkiai krenta svoris: pabandykite visiškai atsisakyti pieno produktų.

Taigi susumavus: ar galima valgyti sūrį besilaikant Keto dietos? Galima, kol jis nėra kiekvieno dienos patiekalo sudedamąja dalimi bei nekenkia žmogaus sveikatai ir savijautai.

Asmeninio albumo nuotr./Keto chaffles – Keto sūrio vafliai
Asmeninio albumo nuotr./Keto chaffles – Keto sūrio vafliai


Keto chaffles – keto sūrio vafliai

2 porcijos

  • 100 g tarkuoto mocarelos sūrio
  • 100 g tepamojo sūrio „Philadephia“
  • 100 g tarkuoto čederio sūrio
  • 1 didelis kiaušinis
  • 2 v.š. migdolų miltų
  • žiupsnis kepimo miltelių
  • šaukštas mėgstamo saldiklio
  • 5–6 braškės
  • mėtų lapelių papuošimui

Visus ingredientus sumaišykite iki vientisos masės. Gerai įkaitinę vaflių kepyklę papurkškite arba patepkite ją aliejumi. Dėkite du šaukštus gautos masės į kepyklę ir uždengę kepkite 3–4 minutes, kol gardžiai apskrus. Vaflį patiekite su šviežiomis braškėmis ir mėtos lapeliais. Vaflius taip pat galite valgyti su įvairiais jums patinkančiais priedais – pusryčiams su kiaušiniu, pietums su rūkyta dešra ir sūriu ar su pomidorų salsa.


O iki tol susitinkame mano socialinių tinklų Facebook ir Instagram paskyrose.

Su meile maistui ir gyvenimui

Agnė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius