Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„#agnėsketo... ir kiti receptai“: Vaflių suvožtinis be glitimo

Labas pirmadienis. Vasarai besiverčiant į antrą pusę, sulaukėme puikaus oro. Juo šiandien džiaugiuosi Nidoje. Prieš savaitę kalbėjomės apie mažą angliavandenių kiekį turinčią mitybą. Pirmiausia laikantis šios mitybos, atsisakoma miltų. Prasidėjusi rugiapjūtė man padiktavo šios savaitės temą – gyvenimą be glitimo.
„#agnėsketo... ir kiti receptai“
„#agnėsketo... ir kiti receptai“ / Roberto Daskevičiaus nuotr.

Glitimas randamas kviečiuose, rugiuose ir miežiuose. Labai paprasta atskirti gaminį su glitimu, nes glitimas veikia kaip jungianti medžiaga. Kuo tvirtesnis glitimo tinklas, tuo stangresni produktai, pavyzdžiui: picos, bandelės, riestainiai. Kuo silpnesnis – tuo kepiniai gležnesni. Šia tema pakalbinau tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorę, begalės originalių receptų be glitimo kūrėją – Kristiną Pišniukaitę-Šimkienę.

Lina Jushke nuotr./Kristina Pišniukaitė – Šimkienė
Lina Jushke nuotr./Kristina Pišniukaitė – Šimkienė

– Jūsų tinklaraštyje gausu receptų be glitimo. Kodėl taip atsitiko, koks jūsų santykis su kvietiniais miltais ir glitimu?

Visą gyvenimą turėjau problemų su virškinimu. Juokiuosi, kad tai mano gyvenimo paradoksas: maistas – didžiausia meilė, skrandis – didžiausias prakeiksmas. Prieš keletą metų kentėjau itin didelius pilvo skausmus, ligoninėje buvo atlikti visi tyrimai, tačiau problema neatrasta. Tuomet atlikau maisto netoleravimo tyrimą ir savo rezultatais sumušiau klinikos netoleravimo rekordus. Pusantrų metų visiškai nevartojau glitimo, o vėliau, organizmui išsivalius, ir vėl jį grąžinau į savo racioną. Šiandien glitimo turinčių produktų vartoju, tačiau saikingai.

– Kaip manote, kuo glitimas gerai ir kuo blogai organizmui?

Glitimas jokiu būdu nėra blogai. Glitimo ar kitų produktų netoleravimas yra liga, o ne mada. Grūdinės kultūros yra mūsų mitybos pagrindas ir jų jokiu būdu nereikia atsisakyti tiems, kurie problemų neturi. Labai svarbu žinoti, kad glitimas pats iš savęs nėra joks blogis, tiesiog kai kuriems organizmams nepavyksta su juo lengvai susidoroti. Įvairios alternatyvos be glitimo, pavyzdžiui, gluten free duona, nėra maistingas pasirinkimas, sudėtyje dažniausiai rasite daug prastų ingredientų. Tuo metu pasirinkus kokybišką viso grūdo miltų duoną su mažai cukraus, gausite maistingą ir organizmui naudingą produktą. Visiems, kurie glitimo atsisako šiaip sau, noriu pabrėžti – savo organizmui darote daugiau žalos nei naudos. Nebijokite glitimo, jei neturite sveikatos sutrikimų, tiesiog rinkitės kokybiškus produktus, pvz., viso grūdo dalių miltų duoną vietoje batono, viso grūdo ar speltos miltus vietoje paprastų kvietinių miltų kepiniams ir t.t.

– Kur semiatės įkvėpimo naujiems patiekalams? Kaip atrodo Jūsų patiekalų kūrybos procesas?

Įkvėpimas yra visur aplink. Turgeliai, parduotuvės, kelionės, šeimos ar draugų vakarienės, restoranai, knygos, žurnalai, socialiniai tinklai – visur randu įkvėpimo. Turiu idėjų sąrašą, kuriame daug daug patiekalų, visi jie laukia savo eilės. Receptų kūrimas, gamyba, fotosesijos, tekstų rašymas – tai mano kasdienis darbas.

– Ar visus miltinius patiekalus galime pakeisti į glitimo, cukraus ar kiaušinių neturinčius?

Iš esmės pakeisti galime visus, bet ne visi jie bus skanūs. Kartais, esant poreikiui, tam tikrų patiekalų geriau atsisakyti, nei bandyti juos atkurti. Pavyzdžiui, kažkada pasidalinusi varškėčių receptu sulaukiau klausimo, kuo varškėčiuose pakeisti varškę, kilo diskusija apie tofu alternatyvas. Bet varškėčiai su tofu tiesiog nėra varškėčiai. Gyvename tokiais laikais, kai parduotuvių lentynos lūžta nuo pasiūlos, o informacija pasiekiama itin lengvai. Kartais lengviau ir geriau atrasti naujus skonius, nei bandyti atkurti senus ir liūdėti, kai nepavyksta.

– Koks Jūsų mėgstamiausias patiekalas be glitimo? Galbūt yra patiekalų, kurie originaliai sudėtyje turi glitimo, tačiau pagaminti nenaudojant miltų yra dar skanesni?

Negaliu išskirti vieno, yra labai daug patiekalų be glitimo. Vien mėsa, žuvis ir daržovės duoda milijoną patiekalų be glitimo. Jei kalbame apie tiesiogines alternatyvas, labai mėgstu avižinių dribsnių ir graikiško jogurto duoną ir visokius energijos rutuliukus ir batonėlius, kurie man atstoja visokius keptus skanumynus iš miltų (keksiukus, sausainius ir pan.).

Asmeninio albumo nuotr./„#agnesketo... ir kiti receptai“: Vaflių suvožtinis be glitimo
Asmeninio albumo nuotr./„#agnesketo... ir kiti receptai“: Vaflių suvožtinis be glitimo

Vaflių suvožtinis be glitimo

2 porcijos

  • 100 g sviesto
  • 3 kiaušiniai
  • 300 g migdolų miltų
  • 2 šaukštai 30 proc. grietinės
  • 150 ml vandens arba pieno
  • 1 šaukštas kepimo miltelių
  • 100 g šoninės juostelių
  • 1 šaukštas stevijų sirupo
  • žiupsnelis druskos
  • šlakelis alyvuogių aliejaus
  • sauja gražgarstės
  • pelėsinio sūrio
  • 2 pomidorai
  • 4 griežinėliai vytinto kumpio
  • šlakelis balzaminio acto kremo

Paruošimas:

Mažame puode ištirpiname sviestą. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Viename dubenyje trynius išplakame su stevijų sirupu, supilame ištirpintą sviestą, dedame grietinės, pilame vandens arba pieno ir, viską gerai išmaišę, įmaišome miltus su kepimo milteliais. Kitame dubenėlyje elektriniu plaktuvu iki standžių putų išplakame baltymus, juos irgi atsargiai įmaišome į vaflių tešlą. Ji turi būti pakankamai tiršta – kaip grietinė. Jei rezultatas netenkina, konsistenciją pareguliuojame papildomu vandens arba miltų kiekiu. Dedame tešlos į vaflių keptuvę ir kepame, kol vaflis gražiai apskrunda.

Baigus kepti vaflius, pasiruošiame ingredientus suvožtiniams. Griežinėliais supjaustome pomidorą, apšlakstome gražgarstes alyvuogių aliejumi. Tuomet ant vaflio iš eilės dedame saują gražgarstės, kelias riekeles pomidoro, kumpį ir pelėsinį sūrį. Lengvai apšlakstome balzaminio acto kremu. Skaniausia valgyti ant viršaus uždedant antrą vaflį, kad išeitų suvožtinis. Tačiau, jei vengiate angliavandenių – užteks ir vieno.


Jei kilo kokių klausimų ar įžvalgų – mielai Tau atsakysiu savo Facebook ir Instagram paskyrose.

Su meile maistui ir gyvenimui

Agnė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius