Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Baiba – nuoširdžiai apie 90-metį atšventusią Latvijoje garsią močiutę: „Pusė šalies užaugo su jos balsu“

Seneliai, tėvai neretai tampa mūsų didžiausiais palaikytojais, gerbėjais, skiepijančiais vertybes bei požiūrį į gyvenimą. Tad nenuostabu, kad apie tokį pavyzdį prakalbo ir atlikėja Baiba Skurstene-Serdiukė – pasirodo, prie jos ryžto, drąsos prisidėjo neseniai 90-metį atšventusi mylima močiutė, žinoma Latvijos aktorė Velta Skurstene. Ir nors dėl pandemijos susitikti jos negali, Baiba džiaugiasi, kad močiutė vis dar geba ją įkvėpti. Nesvarbu, kad jas skiria 200 kilometrų.
Baiba Skurstene-Serdiukė su šeima ir močiute Velta Skurstene
Baiba Skurstene-Serdiukė su šeima ir močiute Velta Skurstene / Asmeninio albumo ir stop kadro nuotr.

Patekome į tokią gyvenimo situaciją, kai su artimaisiais tenka kalbėti per kompiuterio ekraną. Taip nutiko ir Baibai Skurstenei-Serdiukei – ji savo močiutę 90-ojo gimtadienio proga pasveikino vaizdo skambučiu. O kad sveikinimas nebūtų tik nuotolinis, atlikėjos teta jubiliatei perdavė ir mažą dovanėlę. Žinoma tai neatperka artumo, buvimo šalia ir gyvo juoko. Atrodo, kad viskas nugulė tik prisiminimuose.

Vis tik vieno dalyko nepakeis nei kompiuterio ekranas, nei tolimas atstumas – tai neįkainojama patirtis, gyvenimo pamokos, kurių iš močiutės Veltos Skurstenes išmoko Baiba. O mokytis tikrai buvo ko. Juk jos giminaitė Latvijoje yra nusipelniusi aktorė, gavusi ne vieną garbingą apdovanojimą, o vaikystėje išgirstas jos balsas kai kurių gyvenimuose skamba iki šiol.

Tad pats metas pažvelgti ir į tuos, kurie į mūsų gyvenimus įnešė gyvasties, padėjo judėti į priekį. Nieko nelaukiant, nuoširdžiai apie Veltą – Baibos pokalbyje su 15min.

Apie vaikystę pas močiutę ir įkvėpimu tapusią jos veiklą

„Ji visada buvo mano etalonas“, – močiutę gražiausiais žodžiais iškart apibūdina Baiba, prisiminusi vaikystės dienas Rygoje. Nors atlikėjos tėtis dar jaunas išvyko gyventi į Liepoją, ten susirado mylimąją ir kartu su ja kūrė gyvenimą, tačiau Baibą ir jos seserį nuolat traukė begalinis noras aplankyti Veltą – nebuvo svarbu ir tai, kaip stipriai tėtis priešinosi.

„Mes visada norėjome pas močiutę. Pas ją namai tvarkingi. Ji yra pedantė, visada graži, pasitempusi, plaukai nudažyti. Ją visada galima pamatyti linksmą.

Norėjau turėti su ja ryšį, nors tėtis šiek tiek priešinosi. Gal dėl nuoskaudų vaikystėje, nes jis buvo griežtai auklėjamas. Dėl to buvo šiek tiek nepatenkintas“, – prisimena B.Skurstene-Serdiukė, stebėdamasi, kaip tėtis galėjo joms drausti susitikti su močiute, kai pats paauglystėje kartu su ja atliko vaidmenį filme „Kapteina Enriko pulkstenis“.

Ir juk Velta, kaip pasakoja jos anūkė, yra tokia smagi, o ir klausytis jos be galo gera. Ką jau kalbėti apie kalbėjimo manierą, kurią Baiba kuo puikiausiai pamena ir šiandien: „Ji kalba tarme, kuri šiek tiek panaši į Lietuvoje esančias žemaičių ir aukštaičių. Latvijoje turime tokią, kur nukertama galūnė. Ji taip pasakodavo ir pokštus, eilėraščius. Aš paprasčiausiai išsižiojusi žiūrėdavau. Ji sugebėdavo mane įtraukti.“

Todėl B.Skurstene-Serdiukė stebisi, kad vienu gyvenimo momentu močiutė buvo išmesta iš universiteto. Ir dėl dabar kiek stebinančios priežasties – moteriai buvo pasakyta, kad yra nepakankamai talentinga. O štai šiandien ji jau gerbiama Latvijos aktorė, pelniusi ne vieną apdovanojimą.

„Ji visada man buvo įkvėpimas, o dar kokį išskirtinį balsą turi! Įgarsino daug vaikiškų pasakų – pusė Latvijos žmonių yra užaugę su jos balsu. Jei paklaustumėte latvių, ar žino ją, jie net nedvejodami atsakytų „taip“. Tačiau man pačiai ne vieną kartą pasakius, kad tai mano močiutė, niekas nepatikėdavo. O taip yra dėl jos retos pavardės“, – didžiuojasi ji.

Vis dėlto Baiba neslepia, kad labiau pasiilgsta ne šių vaikiškų pasakojimų, o paprasčiausių pokalbių su močiute, nuoširdžių apkabinimų ir tiesiog buvimo šalia.

„Aš ją labai myliu, gerbiu. Ji daugeliui žmonių yra saulės spindulys. Juk tiek vaikų užaugino su savo pasakomis, todėl tarsi yra ne tik mano, bet ir visų močiutė bei draugė. Negalima jos nemylėti“, – gražiausiais žodžiais apie senelę atsiliepia atlikėja.

Baibą žavi ir močiutės pozityvumas, optimizmas bei tai, kad savo charizmos moteris nepraranda net dabar, būdama tokio garbingo amžiaus: „Kai klausausi jos interviu, ji taip logiškai kalba. Ir su tokiais ryškiais žodžiais!“

Nepaisant to, pašnekovė pripažįsta, kad garbinga Latvijos aktorė, permąsčiusi savo gyvenimą, yra kiek kritiška jo atžvilgiu. „Keista, bet močiutė galvoja, kad gyvenime vis dar nėra nieko nuveikusi. Aišku, ji nesifilmavo keliose dešimtyse filmų, galbūt dešimtyje, bet juk yra daugiau teatro aktorė“, – svarsto atlikėja.

Asmeninio albumo nuotr./Baiba Skurstene-Serdiukė su šeima ir močiute Velta Skurstene
Asmeninio albumo nuotr./Baiba Skurstene-Serdiukė su šeima ir močiute Velta Skurstene

Siunčia įvertinti dainas ir nekantrauja, kada galės parodyti pavasarį gimusią dukrą

Vis dėlto V.Skurstenes apkabinimų ir vaikystę primenančių pasakojimų Baiba per pastaruosius metus sulaukdavo vis rečiau. Gyvenimas Lietuvoje, gimę vaikai trumpam sustabdė keliones į Latviją. Tačiau atlikėja turi vilties, kad ateityje vis tiek pavyks parodyti močiutei šiemet gimusią dukrą. Žinoma, ne dabartinėmis aplinkybėmis.

„Aš iš viso retai važiuoju į Latviją, o pas ją užsuku nebent kartą ar du per metus. Daugiau nei prieš metus nuvežėme jai parodyti Antaną, kad jis galėtų pamatyti savo promočiutę. Norėjome nuvežti ir Anną, bet sveikata šiuo atveju svarbesnė“, – mano ji.

Nepaisant to, Baiba prisimena močiutės džiaugsmą išgirdus apie sėkmingai besiklostantį anūkės gyvenimą Lietuvoje, čia augančius du žavius proanūkius. „O pamačiusi Antanėlį gyvai be galo džiaugėsi. Tai man buvo neįkainojama patirtis“, – šypsosi pašnekovė.

Atlikėja tikisi, kad jos vaikai su promočiute turės tokį patį ryšį, kokį turėjo jos su sese vaikystėje. Baiba net stebisi, koks neįtikėtinas jos sūnaus Antano panašumas į Veltos sūnų, jos tėtį: „Kai kuriose nuotraukose tas panašumas išties matyti ir tas smagu. Deja, mano tėtis jau amžinatilsį. Tema skaudi, bet kai matai mažą žmogeliuką, kuris į jį panašus, apima tik šilti jausmai.“

Asmeninio albumo nuotr./Baiba Skurstene-Serdiukė su šeima ir močiute Velta Skurstene
Asmeninio albumo nuotr./Baiba Skurstene-Serdiukė su šeima ir močiute Velta Skurstene

Tuo metu pačios Baibos panašumas į močiutę ne toks pastebimas – atlikėja mano, kad jos bruožus labiausiai paveldėjo sesė. Tačiau Baibos ir Veltos panašumai atsispindi kitur, juk abi yra scenos žmonės ir, kaip juokauja atlikėja, kartu nuėjo tą scenos parketą kankinti. O ir anūkės atliekamos dainos Veltai patinka.

„Ji manimi didžiuojasi. Būdavo, anksčiau nusiųsdavau savo dainų įrašus. Esant garbingo amžiaus kiek sudėtingiau su kompiuteriais, technika, todėl kartais ir mano teta parodydavo“, – prisimena atlikėja.

Asmeninio albumo nuotr./Velta Skurstene
Asmeninio albumo nuotr./Velta Skurstene

O Lietuvoje močiutė lankėsi tik prieš šešerius metus, per Baibos vestuves. Tada džiaugsmo netrūko – ji juokėsi, šoko ir kartu su visais artimaisiais bei svečiais mėgavosi švente.

„Kaip tik tais metais nusifilmavo ir savo paskutiniame filme apie pensininkus, kurie dar turi parako. Ten vaidino ir mano senelis, nors nėra aktorius. Jis už mano močiutę, kaip ir aš už savo vyrą, yra septyneriais metais jaunesnis. Jie kartu gyvena beveik visą gyvenimą“, – 15min pasakojo Baiba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius