Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

COVID-19 persirgusi J.Ragauskaitė kreipėsi į jaunimą: „Net ir jūs galite būti aukštos rizikos grupėje“

Žinoma kino ir televizijos prodiuserė Justina Ragauskaitė buvo viena pirmųjų, kuri Lietuvoje prasirgo koronavirusu. Prieš pusę metų teigiamą testo atsakymą gavusi moteris iš karto buvo paguldyta į Santaros klinikas. 44 dienos. Tiek truko jos kova su šio klastingu virusu. O šiandien, pandemijai ir toliau siaučiant, Justina atvirai dalijasi savo patirtimi, kalba apie neįprastus simptomus ir skatina visus, ypač jaunus žmones, taip lengvai nenumoti ranka į šią grėsmę.
Justina Ragauskaitė
Justina Ragauskaitė / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Ketvirtadienio popietę Nacionalinio visuomenės sveikatos centro surengtoje nuotolinėje konferencijoje „Akistata su Covid-19: ar tapome stipresni?“ Justina Ragauskaitė iš pradžių pabrėžė neturinti nei profesinės, nei moralines teisės sakyti, kokia tai yra liga. Lygiai tą patį ji prisipažino atrašydavusi ir kitiems koronavirusu užsikrėtusiems žmonėms, kurie sužinoję, kad moteris serga, siųsdavo asmenines žinutes su įvairiais klausimais.

„Neturiu tokios teisės ir konstatuoti, ar tai sunki, ar lengva liga. Man atrodo, kad tai yra savotiška loterija. Nėra vienos taisyklės. Negalima sakyti, kad, jei esi jaunas žmogus, neturintis šalutinių ligų, tai eis ir praeis, ir kad tai yra pavojinga tik tam tikrai kategorijai žmonių“, – savo nuomonę konferencijoje dėstė prodiuserė.

Konferencijos akimirkos – galerijoje:

Ji pati iš medikų išgirdo, kad užsikrėtė vidutinio sunkumo koronavirusu. Vos tik gavo teigiamą testo atsakymą, iš karto buvo paguldyta į Santaros klinikas, kuriose 10 dienų gydytojai lašino lašelines.

„Iš kitų man rašiusių užsikrėtusių žmonių žinojau, kad kai kurių į ligoninę nepaguldė, todėl ir pati klausdavau, kada mane paleis. Gydytojai tik atsakydavo, kad rodikliai nestabilūs, todėl nenori rizikuoti mane išrašydami iš ligoninės“, – prisiminė J.Ragauskaitė.

Žinoma moteris po kurio laiko vis dėlto buvo išrašyta, nors virusas dar nebuvo įveiktas: „Tuo metu apie virusą dar buvo žinoma labai mažai. Žinoma, dabar mes jau dažniau girdime, kad 10 ar 11 dienos būna kertinės, tuomet daugiau ar mažiau matyti, kur link krypsta ligonio būklė.“

„O aš tomis dienomis kaip tik buvau išleista ir po dviejų dienų vėl grįžau į ligoninę“, – pridūrė J.Ragauskaitė.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Justina Ragauskaitė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Justina Ragauskaitė

Užsikrėtusi koronavirusu Justina nepajuto jam įprastų simptomų – dusulio ar kosulio. Justinai, kaip ir daugumai sergančių, buvo suprastėjęs uoslės, kvapo pojūtis, bet labiausiai laužė kaulus, pykino.

„Labai gerai prisimenu tą dieną, kai pas mane atvažiavo greitoji. Aš nežinojau, kaip iki automobilio nusileisti laiptais. Labai ilgai laikėsi ir temperatūra. Paskui prasidėjo pykinimas, vėmimas, žarnyno problemos.

Kadangi labai ilgai sirgau virusu – net 44 dienas –, aišku, kad nebuvo galimybių tirti, kas darosi mano viduje. Ir tai pateisinu, nes niekas sergančios juk nevežios po kitus skyrius“, – konferencijoje kalbėjo J.Ragauskaitė.

Prodiuserė socialiniuose tinkluose tuo metu nevengė dalytis savo išgyvenimais. Ji sako patyrusi didelį psichologinį spaudimą, bet, jei šiandien būtų kovo 12-toji, diena, kai paaiškėjo, kad koronaviruso testas yra teigiamas, ji elgtųsi lygiai taip pat.

„Mane daug kas gyrė už drąsą kalbėti. Jei sirgčiau vėžiu, neduok Dieve, galbūt apie tai niekam nepasakočiau. Šiuo atveju tai yra pandemija, tai yra mūsų visų reikalas, mes esame vieni nuo kitų priklausomi, nes virusas plinta oro lašeliniu būdu“, – apie tai, kas lėmė sprendimą garsiai pasisakyti apie ligą, pasakojo Justina.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Justina Ragauskaitė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Justina Ragauskaitė

Tiesa, prodiuserė sako sulaukusi ne vienos ir ne dviejų kritikos žinučių. Žmonės dažnai sakydavo, kad žinoma moteris ligoninėje sulaukia daugiau dėmesio ir rūpesčio. Tačiau į tokius komentarus per daug nekreipdavo dėmesio, sako esanti lygiai tokioje pačioje situacijoje, kaip ir kiti ligoniai.

„Aš plaukiu toje pačioje valtyje. Nuo birželio mėnesio iki šiol dar nesu apsilankiusi pas kardiologus. Turėčiau pas juos nueiti gruodžio 9 dieną, bet ir tai nėra aišku“, – sakė J.Ragauskaitė.

Dabar ji teigia norinti atkreipti visų, ypač jaunų žmonių, dėmesį. Anot Justinos, negalima ignoruoti viruso, savisaugos priemonių nepriklausomai nuo amžiaus.

„Buvo pasakyta, kad jauni žmonės tikisi, jog virusas eis ir praeis. Man atrodo, reikia į tai žiūrėti truputį plačiau. Neskirstyti žmonių į grupes – jaunas ar senas. Reikia atkreipti dėmesį į sveikatos sistemą, nes virusas ją visą griauna. O net ir jaunas žmogus gali sirgti širdies ligomis, diabetu – būti itin aukštoje rizikoje“, – sako J.Ragauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius