Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Filmanavičiūtė: „Daužysiu galvą į sieną, kol Lietuvoje moteris nebebus vertinama kaip mėsos gabalas“

Dainininkė, reklamos specialistė, socialinių ir TV projektų dalyvė Dovilė Filmanavičiūtė-Miss Sheep savo karjeroje ne kartą susidūrė su užgauliais komentarais, tad ir pati kadaise jautėsi priversta taikyti į „grožio klišes“. Ji prisipažįsta, kad ne kartą laikėsi dietų, po kurių plaukai slinko kuokštais. O dabar griežtai sako kovosianti su stereotipais tol, kol moteris nebebus vertinama kaip mėsos gabalas.
Dovilė Filmanavičiūtė
Dovilė Filmanavičiūtė / Ugnės Henriko nuotr.

Atvira nuomone ir aštriu liežuviu garsėjanti D.Filmanavičiūtė LNK gyvenimo būdo laidoje „Nuo... Iki...“ drąsiai pasisakė apie Lietuvoje egzistuojančius stereotipus ir drastiškus būdus, kuriuos renkasi moterys, siekdamos sumažinti kūno apimtis. Ji neigia paplitusią nuomonę, kad organizmą alinančios dietos yra tiesus kelias į laimę ar šlovę.

„Moterys save alina, kankina, nes juk į sceną negali lipti savęs neprisižiūrėjusi mergina. Ir aš šitų nesąmonių pridariau būdama studentė, bet vėliau sau pasakiau: dietos ar kilogramų skaičiavimai manęs laimingos nedaro. Ir aš tikrai nesiruošiu savęs kankinti tris dienas valgydama grikius, tris – ryžius“, – griežtai sako D.Filmanavičiūtė.

Ir nors dabar ji kovoja su primestais grožio standartais, atvirai sako, kad ir pati ne kartą yra pasidavusi siekiui įtikti. Tad ir alindavo save dietomis.

„Kol supratau, kad balerina tikrai nebūsiu, jaunystėje bandžiau ne vieną keistą dietą, po kurios jaučiausi tragiškai, plaukai slinko kuokštais. Tada nusprendžiau, kad sveikata yra pati didžiausia dovana sau, o dietos – pavojingas kelias, kuris mergaitėms neretai baigiasi ligonine ir pašlijusia psichika. Manau, gyvenime yra dalykų, kurių reikia atsisakyti, bet valgymas tikrai nepatenka į tą sąrašą. Bent jau mano gyvenime“, – atviravo ji laidoje „Nuo... Iki...“.

O dietų būta išties keistų – pavyzdžiui, maitintis tik dviejų rūšių salotomis. „Vieną dieną vakarienei turėdavai valgyti raudonų burokėlių salotas su žuvimi iš konservų, o kitą dieną – baltą mišrainę, į kurią reikėdavo įpjaustyti kumpio“, – prisimena Dovilė.

Visgi tokie radikalumai smarkiai pakenkė sveikatai. „Aš puikiai prisimenu dienas, kai sėdėdavau dienraščio redakcijoje, rašiau kultūros temomis, o sėdint prie kompiuterio man nuolat svaigdavo galva. Buvo ir momentas, kai man aplinkiniai sakė, kad tu gal jau sustok, nes atsisėdus ant medinės kėdės jaučiau užpakalio kaulus. Bet vėliau nutiko tai, kas nutinka darant drastiškus dalykus – viskas grįžo dvigubai, o gal ir trigubai. Nekalbu apie psichologinius dalykus, momentus, kai tu nesupranti, kas su tavim vyksta, kai atrodo, kad nieko nedarai, o turi vis keisti drabužius į didesnius“, – laidoje „Nuo...Iki...“ pasakojo D.Filmanavičiūtė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dovilė Filmanavičiūtė-Miss Sheep
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Dovilė Filmanavičiūtė-Miss Sheep

Asmeninė patirtis ir niekur nedingstantys baisūs grožio standartai Dovilę skatina kalbėti. Ir kalbėti garsiai. Mat, kaip pati sako, girdint 11-metes kalbant apie tai, jog norėtųsi numesti svorio, o kitai – didesnės krūtinės, darosi tikrai baisu.

„Sau pasakiau, kad daužysiu galvą į sieną tol, kol moteris bus nustota vertinti kaip mėsos gabalas, kurį čia padėjai ir liepei valgyti grikius, čia padėjai ir liepei valgyti ryžius, sumenkinai jos savivertę ir privertei ją kamuotis, kankinti save ir gyventi taip, kaip ji nenusipelnė. Baisiausiam priešui nelinkėčiau daryti to, ką dažna moteris daro su savimi“, – rėžia Dovilė.

Žinoma, vienas kare – ne karys, tad žinoma moteris džiaugiasi, kad ją visada visokeriopai palaikė mylimas vyras. „Jam visiškai nerūpi mano apimtys. Ir matęs jis mane visokią. Kaip ir aš mačiau jį visokį. Gal pasenau, bet dėkoju, kad jis atsirado mano gyvenime. Tikiuosi, kad neprisikalbėsiu“, – LNK laidoje juokėsi ji.

Tad ir kitas, kurios nuolat nerimauja dėl išvaizdos ir jaučiasi negražios, Dovilė visų pirma kviečia atsisukti į savo vyrus. „Jei jaučiatės negraži ir neįdomi asmenybė, pats laikas keisti vyrą. Koks gerbiamas vyras leis savo moteriai jaustis blogai vien dėl to, kad ji neatitinka standartų. Bet tuo nesistebiu, nes kai pamatau viešose vietose, kaip vyrai elgiasi su moterimis, kaip jos jaučiasi užguitos...Tad ir galvoja, kad jei savaitę pagers sulčių, viskas bus kitaip“, – sako ji.

Dovilė išties yra gyvas pavyzdys, kad pamilus save tokią, kokia esi, gyvenimas nusidažo kitomis spalvomis. Ir net neturint balerinos figūros galima užkariauti ir televiziją, ir sceną.

„Linkiu visoms pradėti kalbėti su savimi. Tokie pokalbiai būna patys sudėtingiausi, bet ir įdomiausi. Ir tradiciškai – visą laiką galvokite, kad XXL dydžio širdis yra kur kas svarbiau, nei tokio pat dydžio suknelė“, – šypsosi D.Filmanavičiūtė.

TAIP PAT SKAITYKITE: „Vienas prieš vieną“ – D.Filmanavičiūtė ir M.Starkus: aštrus liežuvis ir Martyną sugluminęs „daikčiukas“

VIDEO: Šou „Vienas prieš vieną“ – atvira ir nuoširdi Dovilės Filmanavičiūtės ir Martyno Starkaus akistata

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius