Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalia Ibelhauptaitė prakalbo apie sudėtingą „bohemiečių“ ateitį: gali tekti skelbti bankrotą

Karantine Londone jau kelias savaites esantys režisierė, „Vilnius City Opera“ meno vadovė Dalia Ibelhauptaitė ir aktorius, režisierius Dexteris Fletcheris pabrėžia, kad šį nelengvą laikotarpį bando išgyventi pozityviai, mėgaujasi kardinaliai pasikeitusiu gyvenimo ritmu, buvimu namie. Išlikti optimistiškais bando net ir tuomet, kai jų darbams iškilo didelė grėsmė.

Laidos „Liekam namie su Elena“ svečiai pokalbio pradžioje nestokojo geros nuotaikos. Kaip abudu sako, šiuo nelengvu metu jiems atsirado išskirtinė galimybė sustoti, pabūti daugiau namie, o tai jiems niekada nebuvo didelė problema. Priešingai, dėl darbų Dalia ir Dexteris daug laiko praleisdavo atskirai, net skirtingose šalyse ar kontinentuose, tad kol kas šis laikas kupinas smagių patirčių.

„Bet tai galioja visiems, visi privalo likti namie, būti sąmoningi, šiuo metu galvoti apie kitus. Taip užkirsime kelią virusui plisti, apsisaugosime. Turime daryti viską, kad sustabdytume šios baisios ligos plitimą“, – sako D.Fletcheris.

Menininkai išbandymui pasirengę

Būdami namie Londone sutuoktiniai ir toliau skiria visą dėmesį darbams, bendradarbiauja su Los Andžele likusiais kolegomis, nors komunikuoti dėl laiko skirtumo nėra jau taip lengva. Taip pat skiria laiko trumpiems pasivaikščiojimams po miestą, kuris, poros teigimu, šiuo metu yra toks tuščias, kad taptų puikia erdve apokaliptiniams filmams.

Tiesa, tas ir trumpas pasivaikščiojimas gerokai pasikeitęs, nes kvėpuodami grynu oru Dalia ir Dexteris tai daro laikydamiesi gero atstumo vienas nuo kito, arba net vaikščiodami skirtingais laikais.

„Aišku, mes negalime išeiti į sporto salę, nėra ir labai daug parduotuvių, kurios veiktų, tačiau tai nereikalauja didelio mūsų pasiaukojimo. Manau, kad žymiai sunkiau žmonėms, kurie augina vaikus, turi augintinių. Mes turime kelias kates ir viskas“, – apie pasikeitusį gyvenimą Londono kalbėjo britų aktorius.

Vida Press nuotr./Dalia Ibelhauptaitė ir Dexteris Fletcheris
Vida Press nuotr./Dalia Ibelhauptaitė ir Dexteris Fletcheris

Šiuo metu Dalia ir Dexteris dirba prie filmo, kurio filmavimo pradžia buvo suplanuota šių metų rugsėjį. Ar po pusmečio suplanuoti filmavimai iš tiesų prasidės – kol kas nežinia, tačiau juodu šiuo metu dirba su tokiu pačiu intensyvumu, tarsi karantino nebūtų. Šiuo metu vykdoma aktorių, lokacijų paieška, rašomas scenarijus. Tiesa, suplanuotos dešimtys kelionių, siekiant apžiūrėti akį traukiančias vietas, buvo atšauktos.

„Džiaugiamės, kad kol kas neteko atšaukti dar nė vieno projekto, šiuo metu su kuriamu filmu irgi esame pradinėje būsenoje, tai mums leidžia dirbti toliau, tačiau žinome nemažai žmonių industrijoje, kurie sėdi namie, nors turėjo filmuotis fantastiškuose filmuose. Taigi jiems žymiai sunkiau. Tai labai priklauso nuo to, kokioje stadijoje yra kuriamas produktas“, – sako Dexteris.

Ir nors dėl koronaviruso sukelta ekonominė krizė gali atnešti išties didelių išbandymų, Dalia ir Dexteris juokiasi, kad meno pasaulyje nestabilumas ir nerimas dėl būsimo atlyginimo yra nuolatinis jų gyvenimo palydovas. Niekada negali žinoti, ar tavo būsimas projektas atneš naudą ar nuostolius, negali žinoti, ar turėsi darbo, tad jiedu mano, kad šios industrijos žmonės išbandymui jau kiek pasiruošę.

„Taigi, kai tokie dalykai nutinka, tu sau pasakai: „Na, aš taip gyvenau visą savo gyvenimą“. Dabar ir visi kiti gali tai pajausti – juokaudamas sako Dexteris. – Manau, kad žmonės tiesiog turi rasti naujus būdus, kaip būti kūrybingais savo aplinkoje ir neleisti aplinkai diktuoti jų gyvenimo“.

Ed Reeve nuotr. /Dalia Ibelhauptaitė su vyru Dexteriu Fletcheriu
Ed Reeve nuotr. /Dalia Ibelhauptaitė su vyru Dexteriu Fletcheriu

Operos pasaulis išgyvena kitokius jausmus

Tiesa, Dalia Ibelhauptaitė mano, kad operos pasaulis išgyvena kiek kitokią situaciją. Pasaulinio lygio solistai, tokie kaip Asmik Grigorian, Edgaras Montvidas, Justina Gringytė ir daugelis kitų, susidūrė su dideliais sunkumais. Daugelis pasirodymų yra perkelti arba jau atšaukti, nemenkas išbandymas laukia ir karantinui prasitęsus.

„Kino industrijoje mums pasisekė, nes Dexteris nebuvo pradėjęs filmuoti, tačiau operos pasauliui nepasisekė žymiai stipriau. „Bohemiečiai“ šiuo metu išgyvena labai sunkų laikotarpį“, – sako Dalia.

Prieš pat karantiną „Vilnius City Operos“ kolektyvas su meno vadove Dalia Ibelhauptaite turėjo surengti P.Čaikovskio operos „Pikų dama“ premjerą. Solistai jau buvo atskridę į Lietuvą, repeticijos buvo prasidėjusios, kostiumai paruošti, atvežtos ir dekoracijos. Kol dar nebuvo prasidėję draudimai Lietuvoje, kolektyvas iki paskutinės akimirkos norėjo tikėti, kovoti, darbuotis. Kai paaiškėjo, kad Italijoje gyvenanti solistė Jurgita Adamonytė dėl uždaromos šalies negalės atvykti, kolektyvas greitai susirado operos mecosopraną Ievą Prudnikovaitė, kuri, Dalios žodžiais, didvyriškai pasižadėjo per tris dienas išmokti partiją. Bet, deja, pasirodyti „bohemiečiams“ nepavyko. Tad, kaip sako Dalia, pirmiausia buvo sunku sustabdyti tokią didelę „mašiną“.

„Tai, aišku, yra labai didelė trauma visiems atlikėjams, kolektyvams, nes tai visų pirma yra žmonių gyvenimai, kuriuos lydi didelių nuostolių. Aš jau net nebegaliu suskaičiuoti, kiek atšaukė Edgaro Montvido koncertų. Jis pas mus turėjo gegužę dalyvauti „Fauste“, nors spektakliai dar neatšaukti, tačiau šiuo metu belieka tik laukti, kokie bus tolimesni nurodymai. Mes, aišku, pirmiausia klausome Vyriausybės nurodymų, bet žvelgdami į pasaulio pavyzdį matome, kad spektakliai tikriausiai turės būti nukeliami“, – pasakoja Dalia Ibelhauptaitė.

Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./„e-Carmen“ premjeros akimirka
Viganto Ovadnevo/Žmonės.lt nuotr./„e-Carmen“ premjeros akimirka

Dalia pripažįsta, kad paskutinieji metai „bohemiečiams“ buvo išties labai sunkūs. Jeigu nepavyks perkelti „Pikų damos“ ir „Fausto“, režisierė sako, kad yra labai didelė tikimybė, jog teks skelbti bankrotą.

„Tai yra reali situacija, bet, žinokite, prisiminiau savo mamytės pamokas man. Ji sakydavo, kad kad tu turi būti pozityvus, turi turi kovoti iki galo...Mes nutarėme su Dexteriu, kad mes renkamės gyvenimą. Renkamės kovą, pozityvumą, ir iš šitos blogos situacijos pasistengsime išeiti su teigiama emocija, kad tada, kai jau galėsime perkelti spektaklius, tęsti filmus, mes būtume aukščiausioje formoje.

Tu turi būti pavyzdys pirmiausia sau, tada kitiems. Kas iš to, kad aš sėdėsiu ir verksiu, jog „bohemiečiai“ gali bankrutuoti, sudėsiu rankas ir sakysiu „viskas, turėjome fantastinius 13 metų ir tiek žinių“. Mes be kovos nepasiduosime, ypač, jeigu mes visi susivienysime, manau, kad mes galime pasiekti nerealių dalykų“, – viliasi Dalia, tikėdamasi, kad bilietus įsigiję žmonės, po viso šito sunkaus laikotarpiu, atvyks šį premjerą ir savo sielas užpildys puikiomis emocijomis.

Lina Fisheye nuotr./„Bohemiečiai“
Lina Fisheye nuotr./„Bohemiečiai“

Režisierė pabrėžia, kad šiuo metu jų didžiausia viltis yra, kad visus spektaklius pavyks nukelti, nieko neteks atšaukti. Vis dėlto nežinomybė, kada situacija ženkliai pagerės arba bent jau bus paskelbta apie karantino pabaigą, smarkiai apsunkina bandymus perkelti pasirodymus, suderinti naujas datas visiškai išsibarsčiusiuose kalendoriuose.

„Todėl labai noriu pasakyti visiems žiūrovams, visiems žmonėms, kurie turi bilietus į mūsų spektaklius, kad mes tylime ne dėl to, kad mes dingome, tylime, nes mes tiesiog laukiame pamatyti tą šviesą tunelio gale, kad mes kai nukelsime, jis tikrai įvyks. Nes nėra prasmės nukelti dabar už mėnesio ir sužinoti, kad teks nukelti dar kartą“, – sako D.Ibelhauptaitė.

„Bohemiečiai“ tikisi, kad galės grįžti gegužės gale, birželį. Svarbu stebėti ir kokią situaciją išgyvena kitos šalys, kur šiuo metu gyvena nemažai solistų. Tai išgyvena ir kitos operos žvaigždės. Pavyzdžiui, geriausia pripažinta Asmik Grigorian turėjo debiutuoti karališkajame „Covent Gardene“, atlikti pagrindinę rolę operoje Leošo Janaceko tragedijoje „Jenůfa“. Šiam vaidmenui A.Grigorian ruošėsi metus, penkias savaites repetavo jau pačiame Londone. Viskas buvo pasiruošta premjerai, bet kovo 24 dieną įvykti turėjęs pasirodymas buvo tą vakarą atšauktas. O ar bus dar lemta išvysti šį pastatymą ateityje? Kol kas nežinoma.

Gabrieliaus Jauniškio ir Joanos Suslavičiūtės nuotr./Asmik Grigorian koncertas „Žalgirio arenoje“
Gabrieliaus Jauniškio ir Joanos Suslavičiūtės nuotr./Asmik Grigorian koncertas „Žalgirio arenoje“

Solistės Justinos Gringytės istorija – dar kitokia, parodanti, ką išgyveno operos pasaulis. J.Gringytė turėjo premjerą Lisabonoje, tačiau likus vos pusei valandos iki generalinės repeticijos, kai solistė jau buvo pasiruošusi savo persirengimo kambaryje, pranešė, kad tenka viską atšaukti. Edgaras Montvidas neteko koncertų Bostone, Paryžiuje ir t.t.

„Žmonėms buvo šokas, nes tai yra jų pragyvenimo šaltinis. Mes visi esame laisvai samdomi, ne tik mes, bet ir kostiumų dizaineriai, grimeriai, apšvietėjai, dekoratoriai. Kai nėra finansų, staiga supranti, kad niekas tavęs nepalaiko. Labai liūdna, kad ir Didžiojoje Britanijoje, kur paskelbė, kokios bus kompensacijos etatą turintiems žmonėms, apie freelancerius nekalbama, nors Anglijoje tokių yra 5 milijonai. Aš tikiu, kad Lietuvoje situacija yra panaši, tad labiausiai jaudina ir skaudina šis sektorius, nes į jį eina labai daug sričių atstovų, menininkai, kultūros sektoriaus žmonės“, – sako Dalia.

Asmeninio archyvo nuotr./Edgaras Montvidas
Asmeninio archyvo nuotr./Edgaras Montvidas

Didelis skausmas, šokas, liūdesys. Taip Dalia Ibelhauptaitė apibūdina jausmus, kuriuos šiuo metu jaučia operos pasaulio atstovai. Ji pabrėžia, kad panašias emocijas išgyvena daugelis, ji galinti kalbėti tik už savo sritį. Vis dėlto viltis neprarandama, šiuo metu bandoma koncentruotis į laisvą laiką, sveikatą, galimybę derinti darbus per atstumą, būti pozityviais ir palaikyti vieni kitus.

„Kritinėse situacijose mes pirmiausia rūpinamės, kad pavalgytume, kad būtume sveiki, medikai šiuo metu yra tie, kurie groja pirmu smuiku, kurie yra mums patys svarbiausi, taip pat žmonės, kurie gamina, tiekia, parduodą maistą. Tai menas tarsi nueina į antrą planą, bet nepamirškime vieno dalyko – kad kultūros žmonės ir menininkai yra sielos gydytojai, mes turime pasirūpinti, kad mūsų emocijos būtų pozityvios, kad jaustume geras mintis. Žinote, kai visa tai baigsis, mums bus labai svarbu, kad mes neturėtume piktos, agresyvios visuomenės“, – pabrėžia režisierė.

O jų namuose šiuo metu daugiausia pozityvumo teikia pokalbiai su draugais telefonu, taip pat Dalia turi didžiausią krūvą knygų, kurias vis žadėdavo pabaigti, spėjo nusipirkti, kaip pati sako, gal dešimt kilogramų meno žurnalų, kuriuos ruošiasi įveikti ne tik pati, bet ir duoti paskaityti kaimynams. Taip pat muzika. O kreipdamasi į jaunimą, kurie, kaip sako Dalia, pirmą kartą išgyvena jiems nepažintą laikmetį, kuris dažno tėvams ar seneliams kažkiek pažįstamas, prašo šiuo metu būti labai išmintingiems, neiti į lauką, nesiburiuoti, naudotis išmaniosiomis technologijos. Nes, kaip juokiasi Dalia, jei ji gali išmokti naudotis „Skype“, gali ir kiti.

Visą pokalbį su Dalia ir Dexteriu išvysite vaizdo įraše:

TAIP PAT SKAITYKITE: Interviu su Dalia Ibelhauptaite: apie paslapty saugotas naujas pareigas ir „Auksinių gaublių“ užkulisius

TAIP PAT SKAITYKITE: Prieš 20 metų susituokę D.Ibelhauptaitė ir D.Fletcheris Toskanoje atnaujino meilės įžadus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius