Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dėl rekordinio karščio taisyklės nelaužomos: vandens buteliukai renginiuose lieka už borto

Vandens buteliukas gali būti daug pavojingesnis ginklas, nei dažnam atrodo. Taip yra nurodyta renginių organizatoriams, kurie net ir plieskiant rekordiniam karščiui negali leisti į koncertus atsinešti vandens. Tiesa, po trečiadienio vakarą Botanikos sode kilusio šurmulio rengėjai įsitikinę, kad būtina ieškoti kitokių būdų atgaivinti įkaitusią liaudį.
Koncerto akimirka
Koncerto akimirka / 15min ir „Gintariniai akiniai“ nuotr.

15min primena, kad trečiadienio vakarą Vilniaus botanikos sode vyko grupės „Cigarettes After Sex“ koncertas, į kurį kelių tūkstančių žmonių minia, net ir plieskiant beprotiškiems karščiams, vandens buteliukuose įsinešti negalėjo.

Lankytojų teigimu, atsigaivinti sunkiai pavyko ir uždaroje teritorijoje – prie prekybininkų palapinių nusidriekė didžiulė eilė. Troškulys buvo negailestingas – atsirado teigiančių, kad keliose gaiviuosius gėrimus siūlančiose palapinėse vandens nebeliko, tad lankytojai su šeimomis turėjo galimybę rinktis tik stipriuosius gėrimus. Tą patį vakarą koncerto organizatoriai 15min patikino, kad galimybių atsigaivinti buvo įvairių.

Viešoje erdvėje išreikštas lankytojų pasipiktinimas juos susiskirstė į dvi grupes. Vieni stebėjosi esama situacija, kiti – besistebinčiais. Pastarųjų teigimu, savo gėrimų negalima įsinešti į jokius renginius.

Išties, daugelio festivalių ir lauke rengiamų koncertų taisyklėse numatyta, kad į teritoriją negalima įsinešti ne tik maisto, skėčių, stiklinės taros, alkoholio, bet ir visų gėrimų.

Vis dėlto, ar rekordiškai aukšta temperatūra negalėtų būti langas į taisyklių koregavimą?

„Bravo events“ atstovė Ieva Kvaraciejūtė tikino, kad koncertų ir festivalių organizatorius negali keisti taisyklių. Jie iš atlikėjų gauna reikalavimus – „raiderius“, kuriuose būna tiksliai surašyti jų pageidavimai ir ką į koncertus gali pasiimti auditorija. Šiuose sąrašuose aptariami ir vandens buteliukų įsinešimo nuostatai.

„Tai yra bendro pobūdžio taisyklės ir jos taikomos visuose renginiuose. Jei atvažiuoja grupė su normaliais reikalavimais, vandens įsinešti tikrai neįmanoma. Pirmiausia, dėl saugumo. Mes negalime patikrinti kiekvieno buteliuko, pažiūrėti, kas jame yra. O prekybininkai, parduodami vandenį, turi atsukti butelio kamštelį, kad jis netaptų įrankiu, kurį būtų galima mesti į sceną“, – 15min sakė Ieva.

Muzikos agentūros „8 Days A Week“ atstovas Martynas Butkevičius sutinka, kad organizatoriai priversti laikytis griežtų taisyklių. Anot jo, ši tvarka gana plačiai paplitusi ir pasaulyje. Vis dėlto, M.Butkevičiaus teigimu, organizatoriai esant tokioms aplinkybėms turėtų būti lankstesni ir atsakingesni.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tilto namų festivalis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tilto namų festivalis

„Tai yra kiekvieno organizatoriaus pasirinkimas, tačiau būdų išvengti tokių situacijų tikrai galima rasti. Prieš keletą metų buvau grupės „Cigarettes After Sex“ koncerto Lietuvoje organizatorius, o renginio dieną kilo didžiulė liūtis.

Socialiniuose tinkluose kilo panika, svarstymai, kad koncertas bus atšauktas. Paprašėme atsakingo žmogaus nupirkti kiek įmanoma daugiau lietpalčių, juos išdalijome prieš koncertą. Tokį žingsnį lankytojai įvertino labai palankiai, o mums suteikė daug karmos taškų“, – prisiminė Martynas.

Netikėtas sprendimas pasiteisino išties puikiai – nors organizatoriai už lietpalčius neprašė susimokėti, tik suteikė galimybę norintiems skirti eurą ar kitą, jie susirinko visą lietpalčiams išleistą sumą.

Anot koncertų organizatoriaus, esant išskirtinėms aplinkybėms išeičių yra nemažai, tik svarbu pasinaudoti fantazija. Pavyzdžiui, dažnai taikoma praktika, kad prie pat scenos stovintiems žmonėms dėl grūsties vandens buteliukai yra dalijami nemokamai. Didelių muzikos renginių metu atgaivinti įkaitusią publiką galima paprašius gaisrininkų pagalbos – vanduo gali būti tiesiog purškiamas į minią.

„Į komercinį renginį negalima ateiti su savo maistu ir gėrimais, bet jei organizatorius galvoja apie žiūrovą, suras būdą, kaip tinkamai viską išspręsti“, – sakė M.Butkevičius.

Vis dėlto, paklaustas, ar viešoje erdvėje kilus diskusijai kitąsyk įmonė „8 Days A Week“ į savo organizuojamus koncertus leis atsinešti vandens, nuo tiesaus atsakymo M.Butkevičius išsisuko. Pabrėžęs, kad kiekviename renginyje organizatoriai privalo laikytis taisyklių, jis tikino, kad rengėjai ateityje atsižvelgs į situaciją.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Festivalis „Granatos Live 2016“
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Festivalis „Granatos Live 2016“

„Visų pirma, aš padaryčiau taip, kad koncerte būtų galima įsigyti arba gauti vandens. O ar mes leisime įsinešti, ar ne, tai yra mūsų pasirinkimas. Pagal taisykles, mes neturėtumėme leisti to daryti, bet užtikrinsime galimybę jo įsigyti renginyje“, – sakė M.Butkevičius.

Festivalio „Devilstone“ organizatorius Vaidas Voronavičius mano, kad kiekvienam koncertų organizatoriui reikia atsižvelgti į situaciją, aplinkybes, temperatūrą, publikos poreikį: „Jei kalbame apie klubinį renginį, tada taip, taisyklėse nustatyta, kad žmogus negali įsinešti vandens, skėčių. Tačiau, jei koncertas vyksta lauke, kuriame +30 laipsnių šilumos, publika privalo turėti galimybę su savimi pasiimti vandens.“

Koncerto akimirkos – galerijoje:

Vaidas sakė, kad „Devilstone“ festivalyje kiekvienam žmogui leidžiama atsinešti savo vandens ir tai nėra nusižengimas taisyklėms: „Nieko neatsitiks, jei žmonės į buteliukus prisipils vandens. Kiek jų bus – 10, 15, 50? Nuo to festivalis blogesnis ar geresnis nebus.“

Tačiau tokių renginių dalyviai yra labai išradingi ir buteliukuose dažniausiai nešasi ne vandenį, o alkoholinius gėrimus. Visgi Vaidas nenuogąstauja, o tokį protestą supranta kaip bandymą pasilinksminti: „Aš į tai žiūriu kaip į normalią, sudėtinę festivalio dalį.“

Paklaustas, ar nuo to nenukenčia festivalio gėrimų tiekėjai, jis sako, kad prekybininkai žino sąlygas, jog auditorija gali į festivalį atsinešti skysčius, išskyrus alkoholį.

„Ar jie galėtų uždirbti daugiau? Aišku, galėtų. Tačiau tokiu būdu ir mūsų auditorija išleistų daugiau. Šioje vietoje man yra svarbesni žmonės“, – sakė Vaidas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius