-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 30 /2019 12 08

Didieji miestai įžiebė Kalėdų egles: kaip be tradicinės diskusijos – kuri šiemet gražiausia?

Kalėdų laukimas apgaubė visą Lietuvą! Šeštadienio vakarą centrinėse miestų aikštėse eglės sužibo Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, diena anksčiau eglutės sužibo ir Panevėžyje. Visos spindinčios, visos gražios, visos atimančios žadą ir primenančios, kad didžiosios metų šventės – ne už kalnų.
Šiaulių, Kauno, Vilniaus Katedros aikštės ir Klaipėdos eglės
Šiaulių, Kauno, Vilniaus Katedros aikštės ir Klaipėdos eglės / 15min nuotr.

Pirmieji savo egles Lietuvai parodė Panevėžys, Švenčionių rajonas, Visaginas, Rokiškis, Šalčininkai, Širvintos, Kauno rajonas, Plungė, kitą dieną estafetę perėmė ir kiti šalies miestai.

Šeštadienį eglutė sužibo Druskininkuose, Klaipėdoje, Šiauliuose, tuomet Kaune, o vakarą užbaigė pastaraisiais metais visą pasaulį kalėdine egle žavėjęs Vilnius – Katedros aikštėje buvo įžiebta pagrindinė šalies Kalėdų eglė.

Tiesa, eglučių žiebimo maratonas dar nesibaigia – kitą savaitę prisijungs ir kiti šalies miestai: Palanga, Šventoji, Nida, Birštonas, Trakai, Anykščiai, Telšiai, Kėdainiai, Ukmergė, Tauragė, Elektrėnai, Biržai, Garliava, Jurbarkas, Raseiniai, Vilkaviškis, Kuršėnai, Pakruojis, Lazdijai, Nemenčinė, Vievis, Šilalė, Švenčionėliai, Ignalina ir kiti.

Kaip ir kasmet, nušvitus Kalėdų simboliui, užverda diskusija, kurio Lietuvos miesto žaliaskarė gražesnė. Tad kuri eglė šiemet laimės simpatijų kovą? Balsuokite!

Šeštadienį sužibo pagrindine šalies egle tituluojama Vilniaus Katedros aikštės eglė. 27 metrų aukščio eglutei papuošti panaudota per septynis kilometrus girliandų ir daugiau kaip 100 tūkst. šviesos diodų.

Tiesa, šiųmetės eglės dizaino detalės buvo kruopščiai slepiamos. Vienas Kalėdų eglės kūrėjų Dominykas Koncevičius vis intrigavo, kad visus turėtų nustebinti netikėta tema. O ji išties netikėta – Katedros aikštėje karūnuota šachmatų karalienė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Katedros aikštėje karūnuota pagrindinė šalies eglė: sostinėje nušvito įspūdinga šachmatų karalienė

Šventės akimirkos – galerijoje:

Katedros aikštės Karalienė iš paukščio skrydžio:

18 val. kosminės Kalėdos prasidėjo ir Kaune. Laikinosios sostinės širdyje Kalėdų senelis ir Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis įžiebė kosminiais kūnais puoštą miesto žaliaskarę. Spalvose paskendusioje Rotušės aikštėje susirinko minios kauniečių ir miesto svečių. Čia jie jaučiasi pakliuvę į paslaptingąją „Mažojo princo“ motyvais sukurtą fantastinę planetą.

VIDEO: Kaune įžiebta kosminiais kūnais puošta Kalėdų eglė – pradėta sekti „Mažojo princo“ pasaka

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaune pradėta sekti „Mažojo princo“ pasaka – įžiebta kosminė Kalėdų eglė

17 val. tikra, natūrali ir jauki eglė sužibo ir uostamiestyje. Klaipėdoje prieš kelerius metus gimė tradicija puošti tikrą eglę, ne karkasinę, ne plastmasinę ar iš LED lempų sukonstruotą.

Šiemet eglutė atkeliavo iš Dituvos sodų. 11 metrų aukščio, dailiai nuaugusį medį gimtajam miestui dovanojo Igoris ir Svetlana Stepanovai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Įžiebta Klaipėdos eglė: tikra ir jauki, klaipėdiečių užauginta

Vilniuje eglučių maratonas prasidėjo Rotušės aikštėje. Žaismingosios eglutės įžiebimo šventėje pasirodė muzikos ir šokio studijos „Džimba“ vaikai, atlikėja ir dainų autorė Aldegunda. Lapkričio 30-tąją Vilniaus rotušėje rengiama ir tradicinė Tarptautinė Kalėdų labdaros mugė.

Į gatves išriedėjo ir tradicinis Kalėdų traukinukas. Tradicinio traukinuko trasa drieksis nuo Arkikatedros link Pilies gatvės, kur traukinukas apsisuks Rotušės aikštėje ir Pilies gatve grįš atgal iki Katedros aikštės.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vilnius pradeda Kalėdas: pirmoji sužibo eglė Rotušės aikštėje

17 val. šventinė dvasia buvo jaučiama Druskininkuose. Žaliaskarės lazerio skraistė ir galingi fejerverkai nušvietė vakarėjantį kurortą. Su pagrindinės eglės ir tradicinės Kalėdinių eglučių parko įžiebimu bei Kalėdų miestelio atidarymu prasideda daugiau nei mėnesį truksiantis šventinių renginių maratonas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Druskininkuose – lazerio skraiste padabintos eglės debiutas ir žaismingas miestelis

Šeštadienį eglė sužibo ir Šiauliuose. Šių metų šūkis skelbia #Šiauliaišviečia ir kviečia šiauliečius ir miesto svečius skleisti šviesą ir šilumą viso šventinio laikotarpio metu.

Puošybai pasirinktas tradicinis Kalėdų eglės puošybos variantas. Eglutė yra turtingai nukabinėta žaislų (žvaigždžių, snaigių, burbulų, sniego senių, angelų, meškiukų ir pan.) bei papuošta girliandomis. Taip papuošta eglutė, anot savivaldybės direktorės, grąžins į vaikystę ir atgaivins malonius prisiminimus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Nušvito ir įspūdinga Šiaulių eglė: tokia puošyba pasirinkta neatsitiktinai

Vis dėlto eglučių žiebimo maratonas Lietuvoje prasidėjo penktadienio vakarą, kai panevėžiečiai ir miesto svečiai rinkosi į Panevėžio centrą. Čia iškilmingos ceremonijos metu įžiebta pagrindinė miesto Kalėdų eglė ir paskelbta kalėdinio laikotarpio pradžia.

Po daugelio metų šiemet Kalėdų eglę nuspręsta puošti kiek netradicinėje vietoje. Ankstesniais metais šis Kalėdų simbolis buvo puošiamas Laisvės aikštėje, priešais Juozo Miltinio dramos teatrą. Šiais metais planus teko koreguoti, mat Laisvės aikštėje vyksta rekonstrukcijos darbai ir ankstesnė eglės vieta dabar virtusi statybų aikštele.

VIDEO: Lietuvoje Kalėdų eglę pirmasis įžiebė Panevėžys – nustebino modernumu

Dėl šios priežasties žaliaskarei buvo išrinkta nauja vieta, esanti už poros šimtų metrų nuo senosios. Šiemet Kalėdų eglė buvo pastatyta greta kunigaikščio Aleksandro paminklo. Šioje vietoje atsiveria puikus vaizdas į Nevėžio senvagę.

TAIP PAT SKAITYKITE: Panevėžio eglė suspindo modernumu: kai kam primena naujausią Elono Musko kūrinį

Penktadienį pagrindinė rajono eglė įžiebta ir Šalčininkuose. Čia sužibo praėjusiais metais rėmėjų lėšomis įsigyta žaliaskarė – Šalčio karalienė, kuri šiemet pasipuošė papildomų 10 000 lempučių skraiste.

Miestą taip pat puošia apšviesti aplink A.Mickevičiaus paminklą augantys medeliai, fontanas, Vilniaus, Mokyklos gatvėse ir pėsčiųjų take, vedančiame nuo J.Sniadeckio iki Mokyklos gatvės, taip pat įžiebtos dekoracijos. Įvažiuojančius į miestą gyventojus ir svečius pasitinka papuošti informaciniai ženklai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Šalčininkų karalienė grįžo: internautai šmaikštauja, kad ji – tikra Džordana Butkutė

Plungė prisijungė prie kitų šalies mietų ir gražiausių metų švenčių laukia pasidabinusi – Senamiesčio aikštėje penktadienio pavakarę sužibo kalėdinė žaliaskarė.

Speciali komisija Plungėje iš siūlytų eglučių išrinko pavadintą „Žiemos žaislai“. Karkasinę kūgio formos eglę papuošė masyvūs papuošimai: nameliai, eglutės, kankorėžiai.

TAIP PAT SKAITYKITE: Plungė gražiausių švenčių laukia jau pasidabinusi: Senamiesčio aikštėje sužibo žaliaskarė

Širvintų miesto eglė šiemet žibės naujoje, dar šią vasarą užbaigtoje aikštėje prie skulptūros „Širvinta“, šalia tvenkinio. Gražiai papuoštu naujuoju pėsčiųjų tiltu kiekvienas galės pereiti į kitą tvenkinio pusę, kur visą šventinį mėnesį veiks „Kalėdų namelis“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Eglė suspindo ir Širvintose: ar pavyko pranokti praėjusių metų miesto pažibą?

Lapkričio 29-ąją 19 val. dvaro parke meras Valerijus Makūnas įžiebė pagrindinę Kauno rajono Kalėdų eglutę, taip pat paskelbęs kalėdinio miestelio pradžią.

TAIP PAT SKAITYKITE: Raudondvaryje prasidėjo Kalėdos: įkurtas miestelis nukels į pasaką

Penktadienį Rokiškis oficialiai pradėjo laukti gražiausių metų švenčių ir iškilmingai perdavė Lietuvos kultūros sostinės titulą Trakams. Rokiškyje jau suspindo viena pirmųjų Kalėdų eglių Lietuvoje, kurios įžiebimas tapo šių metų kultūros sostinės kulminacija. Šventei dirigavo ir savo keliones po visą šalį čia pradėjo Lietuvos vyriausiasis senelis Kalėda.

Rokiškėnai šiemet džiaugiasi gyva eglute – būtent tokios jie pageidavo po kelerių metų pertraukos.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kultūros sostinė Rokiškis įžiebė Kalėdų eglę ir perdavė titulą Trakams

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius