-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

E.Latėnaitė protestavo prie „Amber Food“ restoranų: apgręžė kelias dešimtis žmonių

Pastaruoju metu vyksta protestai, kurių metu raginama neiti į „Amber Food“ tinklo restoranus dėl sąsajų su „Vičiūnų“ įmonės savininku, Kauno meru Visvaldu Matijošaičiu, kurio prekės ženklas „Viči“ nėra pasitraukęs iš Rusijos. Prie akcijos prisijungė ir Elžbieta Latėnaitė – trečiadienį aktorė privertė dalį atėjusiųjų pavalgyti apsigalvoti. Jai buvo iškviesta ir policija, tačiau moteris sustoti neketina – kviečia ir į kitas akcijas, skirtas palaikyti Ukrainą.
Elžbieta Latėnaitė su kitomis akcijos dalyvėmis
Elžbieta Latėnaitė su kitomis akcijos dalyvėmis / Asmeninio albumo, Luko Balandžio/BNS nuotr.

Šią savaitę aktyvistai rinkosi prie restoranų, siejamų su Visvaldu Matijošaičiu ir jo šeima – „Charlie Pizza“, „La Crepe“, „Katpėdėlė“, „Grill Terrace“, „Lunch'Up“, „Manami“, „Sugarmour“. Savanorių tikslas – Matijošaičių šeimos verslo pasitraukimas iš Rusijos.

Mintis surengti tokią akciją, pasak Elžbietos, kilo ne vienam žmogui. Kalbėdama su portalu 15min, aktorė pasidžiaugia, kad komikas Olegas Šurajevas ėmėsi lyderystės ir suorganizavo šį judėjimą.

E.Latėnaitė teigia, kad mintis prisijungti prie tokio tipo akcijos kilo natūraliai. Pasak pašnekovės, Lietuvos piliečiai, matydami V.Matijošaičio neryžtingumą verslų Rusijoje atžvilgiu, neabejoja, kad verslininko nesustabdys joks pretekstas, todėl iniciatyvos ėmėsi patys.

„Pagrindiniai akcijos iniciatoriai – visi Lietuvos gyventojai. Tai ne vieno žmogaus darbas, tai kolektyvinė pilietinė akcija, kurios sumanytojai esam kiekvienas mes“, – lietuvių vieningumu džiaugiasi Elžbieta.

Pirmąją dieną prie akcijos prisijungė apie 150 savanorių. Pati aktorė visų šių žmonių nematė, kadangi savanoriai buvo pasiskirstę po skirtingas vietas. E.Latėnaitė prieš V.Matijošaičio verslus Rusijoje protestavo kartu su dar dviem savanorėmis ir per dvi valandas apgręžė maždaug 25 žmones, norėjusius užeiti į restoraną.

„Tikslo nepasiekėmė – jis bus pasiektas, kai Matijošaitis išeis iš Rusijos rinkos. Dar niekas nesibaigė, kasdien renkasi žmonės ir stovi prie restoranų.

Savanoriai maloniai kalbasi su žmonėmis, kurie nori užeiti pavalgyti. Paklausia, ar žino, kad šis verslas priklauso Matijošaičiui, kuris moka mokesčius Rusijai, kai tuo tarpu ši valstybė vykdo genocidą.

Daugelis žmonių apsisuka ir išeina", – apie tai, kaip organizuojamos šios protesto akcijos, portalui 15min pasakoja pašnekovė.

„Vičiūnai“ yra paskelbę, kad iš Rusijos žada pasitraukti per keturis mėnesius, tačiau E.Latėnaitė tokiais pažadais teigia abejojanti.

„Gali ir per metus žadėti išeiti. Tai nėra joks ryžtingas žingsnis“, – griežtos pozicijos laikosi aktorė.

Elžbieta atskleidė, kad akcijos metu jai buvo iškviesta policija. Tačiau neradę jokio pažeidimo, pareigūnai išvyko.

„Policiją iškvietė ne vienas ir ne du restoranai. Jie pyksta. Tačiau su atvykusia policija buvo ramiai pasikalbėta, kadangi mes nieko nepažeidžiame. Nėra draudžiama kalbėtis su žmonėmis ir išsakyti savo nuomonę.

Restorano darbuotojus perspėjame, kad ši akcija nėra nukreipta prieš darbuotojus. Mūsų akcija veikia pelno gavėjus ir tai tik tol, kol jie nuspręs nebeužsidirbti Rusijoje. Mes ne prieš juos, mes prieš Matijošaičius", – mintimis apie situaciją su portalu 15min dalijosi žinoma aktorė.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Protestas prieš Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio šeimos verslo interesus Rusijoje
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Protestas prieš Kauno miesto mero Visvaldo Matijošaičio šeimos verslo interesus Rusijoje

Prisijungė ir prie kitos akcijos

Sustoti ar apsiriboti ties minėta akcija Elžbieta kartu su kitais Ukrainą palaikančiais savanoriais nežada. Jau penktadienį aktyvistai organizuoja kitą renginį. Grupė kūrėjų kviečia į meninę akciją-makabrišką vakarėlį „France in Trance”, kuria sieks atkreipti dėmesį į „vangią Vakarų Europos reakciją dėl genocido Ukrainoje“.

„Sekmadienį sueina lygiai du mėnesiai, kai Rusija vykdo genocidą Ukrainoje. Taip pat sekmadienį Prancūzijoje vyks antrasis prezidento rinkimų turas, kuriame susikaus Emmanuelis Macronas bei proputinistinio režimo palaikytoja, Putino bičiulė Marine Le Pen.

Moteris yra teigusi, kad jei laimės, jinai sieks atkurti NATO ir Rusijos draugystę. Mums pasirodė puiki proga nepraleisti šių įvykių ir sureaguoti į lėta Vakarų Europos reakciją dėl Ukrainos", – portalui 15min sako E.Latėnaitė.

Elžbietos teigimu, kuo toliau į Vakarus, tuo labiau žmonės liūdi dėl šiuo laiku nereikšmingų dalykų – atšaukiamų koncertų, kylančių kainų. Dėl tokio vakariečių požiūrio yra organizuojamas renginys, kuriame bus parodytas elegantiškas vakarėlis su pasipuošusiais šokančiais žmonėmis. Akcijos kulminacija – vakarėlio pasisukimas makabriška kryptimi. Tai atspindės Vakarų visuomenės ramų šventimą, kol visai šalia vyksta, kaip teigia akcijos organizatoriai, genocidas.

„Šia akcija siekiama atkreipti ne tik Lietuvos piliečių dėmesį, bet ir žmonių, už Lietuvos ribų. Siekiame daug stipriau ir jautriau reaguoti į įvykius Ukrainoje. Ukraina viena kovoja už viso pasaulio taiką ir laisvę. Turime daryti kuo daugiau siekiant pagelbėti jai, nes padėdami jai, mes padedame sau taip pat", – kalba aktyviai prie pagalbos Ukrainai prisidedanti E.Latėnaitė.

„Amber Food“ akciją pavadino paveikia

Trečiadienį 15min dėl prie jų restoranų vykdomų protesto akcijų sulaukė ir UAB „Amber food“ komentaro.

Paklausus, kaip bendrovė vertina tokį protestą prie vieno iš jų restoranų, „Amber food“ direktorius Gediminas Balnis atsakė: „Vertiname kaip laisvų žmonių nuomonės reiškimą, netradicinę reakciją į aktualijas. Akcija įdomi savo forma ir paveiki emociškai, todėl manome, kad performanso autoriams pavyko pasiekti savo tikslą, jei tas tikslas – atkreipti auditorijos dėmesį.“

Tačiau žinutė, pasak jo, siunčiama ne tuo adresu ir jos turinys visiškai nesusijęs su „Amber Food“ restoranų grupės veikla.

„Mes nesame Rusijoje padalinį turinčios grupės dalis, veikiame tik Lietuvoje ir nė vienas mūsų uždirbtas euras nepakliūva į Rusiją. „Amber Food“ nuo pat pirmųjų karo dienų remia Ukrainą, padeda karo pabėgėliams Lietuvoje, o grupės restoranuose jau įdarbinome 150 ukrainiečių. Atvirai sakant, nelabai aišku, ko iš mūsų reikalauja akcijų sumanytojai ir kaip mes galėtumėm jiems padėti“, – tikino bendrovės vadovas.

Įmonė valdo 60 restoranų Lietuvoje, 9 iš jų veikia Kaune.

UAB „Amber Food“ grupė valdo restoranus „Charlie Pizza“, „La Crepe“, „Katpėdėlė“, „Manami“, „Guacamole“, „Sugamour“ ir kitus prekės ženklus.

„Amber food“ grupės akcijas valdo įmonės vadovas G.Balnis ir netiesiogiai V.Matijošaitis per bendrovę „Deltos investicijos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius