Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europarlamentarei Aušrai Maldeikienei diagnozuotas vėžys

Naujai išrinkta Europos Parlamento narė Aušra Maldeikienė (61) serga antros stadijos krūties vėžiu.
Aušra Maldeikienė
Aušra Maldeikienė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

15min žinią apie krūties vėžį patvirtino europarlamentarės biurui Lietuvoje vadovaujanti Ugnė Lasevičiūtė. Ji teigė, kad politikė savo komandą apie sveikatos būklę informavo kiek anksčiau.

U.Lasevičiūtės teigimu, A.Maldeikienė jaučiasi gerai, šiuo metu aktyviai dirba. Dar vakar politikė grįžo iš Briuselio, ruošiasi ir ateityje sėkmingai tęsti darbą Europos Parlamente.

„Darbai šiuo metu tikrai nėra sustoję. Ji skraido į Briuselį, nėra praleidusi nė vieno posėdžio. Viskas tikrai gerai, ji jaučiasi puikiai“, – 15min pridūrė komandos atstovė.

Ji pridūrė, kad chemoterapija bus pradėta taikyti nuo spalio 7 dienos.

Aušros Maldeikienės komandos atstovės teigimu, politikė kol kas nuo išsamesnių komentarų susilaikys.

„Tai yra pakankamai jautri žinia, todėl Aušra norėtų kol kas šią žinią pasilaikyti sau“, – teigė U.Lasevičiūtė.

Pokalbio pabaigoje paklausta, kaip politikė šiuo metu jaučiasi, U.Lasevičiūtė pridūrė: „Panikos tikrai nėra“.

Tiesa, gauti komentarą apie politikės sveikatą nebuvo taip paprasta. Tik susisiekus su A.Maldeikienes komandos nare, ji patikino, kad visa informacija yra pateikta viename naujienų portale, daugiau komentarų nebus.

„Ar jūs skaitėt delfi straipsnį? Ten yra visa informacija ir originalus Aušros komentaras. Daugiau komentarų nenorėčiau pateikti, nes tiesiog taip susitarėme, kad visa informacija, kuri turėtų būti pateikiama žiniasklaidai, yra būtent delfi straipsnyje“, – 15min teigė U.Lasevičiūtė.

Patikslinus, kad Aušra Maldeikienė yra viešas asmuo, jos komandos narė patvirtino žinią, suteikė daugiau detalių apie politikės sveikatos būklę. Vis dėlto pokalbiui pasibaigus paprašyta cituoti ne pašnekovę, o minėtą žiniasklaidos priemonę.

Aušra Maldeikienė – 15min galerijoje:

15min primena, kad neseniai apie vėžio diagnozę pranešė ir premjeras Saulius Skvernelis. Ministro pirmininko teigimu, jam buvo diagnozuota limfoma. Premjeras sakė, kad liga diagnozuota pirminėje stadijoje, atlikus operaciją, o dabar jam taikomas gydymas – chemoterapija ir imunoterapija.

Praėjusių metų vasarą apie klastingą ligą – melanomą – sužinojo ir Kristina Brazauskienė. Apie tai plačiau galite skaityti čia:

Kristina Brazauskienė – atvirai apie sunkią ligą: „Jei būčiau žinojusi tai anksčiau, gal Algirdas dar būtų su mumis“

Ligą diagnozavus anksčiau, rezultatai geresni

Kaip skelbia Nacionalinis vėžio institutas, kuo ankstyvesnės stadijos krūties vėžys aptinkamas, tuo geresni gydymo rezultatai. Išsivysčiusiose šalyse, siekiant krūties vėžį aptikti ankstyvos stadijos, tam tikro amžiaus (kai rizika susirgti krūties vėžiu didžiausia) grupės moterims vykdomos atrankinės mamografinio tyrimo programos.

Mamografinis tyrimas leidžia aptikti labai nedidelių matmenų pakitimus krūtyje, kurių dar negalima apčiuopti pirštais. Tokia programa nuo 2005 metų vykdoma ir mūsų šalyje. Lietuvoje ši programa numato nemokamą abiejų krūtų rentgeninį (mamografinį) tyrimą 1 kartą kas dveji metai kiekvienai 50–69 metų amžiaus moteriai. Siekiama, kad, atliekant tyrimą kas dveji metai, krūties vėžys, jei moteris juo susirgtų, būtų nustatytas ankstyvos stadijos ir sėkmingai išgydytas. Mamografinio tyrimo metu aptikus pakitimų krūtyje, moteris siunčiama atlikti kitų tyrimų diagnozei patikslinti.

Moterys, kurios yra jaunesnės ir pagal programą nėra įtraukiamos į atrankinius mamografinius tyrimus, bet turi artimų giminaičių sirgusių krūties ar kiaušidžių vėžiu, ir dėl to jų rizika susirgti krūties vėžiu didesnė, turėtų pasikalbėti su šeimos gydytoju dėl jų krūtų tyrimo. Šioms moterims mamogramas reikėtų atlikti ir nelaukiant, kol joms sukaks 50 metų.

Jei pati moteris ar jos gydytojas apčiuopia mazgą ar sukietėjimą krūtyje arba, jei atsiranda kokių nors kitų ligos simptomų, būtina atlikti tyrimus ir tiksliai nustatyti tikrąją diagnozę. Jei vykdant atrankinę mamografinę programą moteriai aptikta įtartinų pakitimų krūtyje, kurių galbūt nei pati moteris ar gydytojas nebuvo apčiuopę, tuomet taip pat atliekami kiti krūties tyrimai, patikslinantys diagnozę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius