Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 07 /13:58

Girtą vairuotoją pamačiusi N.Oželytė sulaukė policijos grasinimų: „Daugiau niekada nepranešiu“

Visuomenės veikėja, aktorė Nijolė Oželytė, pranešusi policijai apie neblaivų vairuotoją, nė nemanė, kad netrukus viskas pasisuks jai nemalonia linkme. Tapusi įvykio liudininke ir norėjusi duoti parodymus, Nijolė pasijuto, kaip pati sako, nesaugi, todėl daugiau į tokias situacijas žada nesikišti.
Nijolė Oželytė
Nijolė Oželytė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Socialiniame tinkle Nepriklausomybės akto signatarė pasidalijo nemalonia patirtimi, kurią teko patirti tapus įvykio liudininke.

„Aš daugiau niekada nepranešiu apie girtą vairuotoją“, – rašė N.Oželytė.

„Net Sausio 13 naktį, kai rusai tankais lamdė žmones, nesijaučiau tokia beviltiškai ir nešvariai bejėgė, kaip dabar. Veidu į š...., tokia dabar yra mano būsena“, – komentavo moteris.

N.Oželytė skundėsi, kad vietoje padėkos, už tai, kad policijai pranešė apie neblaivų vairuotoją, ji sulaukė grasinimų baudžiamąja atsakomybe.

„Istorija tokia – pamačiusi absoliučiai girtą chamą, vairuojantį automobilį, tučtuojau paskambinau į policiją ir pranešiau. Paklausė vardo pavardės, pasakiau. Tas banditaujantis personažas mane pažįsta, nes būtent dėl to, kad jis išlipo iš automobilio „pakibinti“, pamačiau jo būseną. Pareigūnai jį sulaikė, buvo stipriai girtas, bet pūsti į alkotesterį atsisakė – pasirodo, galima net nepastovint ant kojų atsisakyti daryti tyrimus – vimdantis humanizmas.

Padavė jį į teismą, jis neigia buvęs girtas, du pareigūnai liudijo jo girtumą, yra filmuota medžiaga. Sulaukiu skambučio iš policijos, kad turiu duoti parodymus. Sakau, kad savaime suprantama, ir nuvykstu į policijos poskyrį, bet prieš rašydama perspėju policijos pareigūnę, kad turiu pagrindo bijoti ano niekadėjo, todėl mano pavardė jam neturi būti atskleista.

Neįmanoma, sako pareigūnė, jis turi teisę žinoti. O ar aš turiu teisę jaustis saugiai? Aš gi nepadariau nieko blogo, netgi labai gerai, mano galva, pasielgiau, gal net žmonių gyvybes išgelbėjau, nes jis galėjo bet ką nudaužti? Jūs gi pati pasakėt savo pavardę, kai pranešėt, sako pareigūnė. Tikrai, pusgalvė neraliuota, nepagalvojau, kad reikia savęs gėdintis, užmiršau, kad „geras“ ir „durnas“ tebėra sinonimai.

Aš jo bijau, sakau tiesiai šviesiai pareigūnei, jo padorumas nesulaikys, nes jokio padorumo jo veide neatsispindi. Pareigūnė sako, kad supranta. Tada, sakau, nerašysiu jokio rašto. Po savaitės va sulaukiau grasinančio skambučio iš policijos – aš , pasirodo, neturiu jokios teisės saugiai jaustis, o jei neliudysiu, bus man baudžiamoji atsakomybė.

Sakau, o jei nebūčiau savo pavardės pasakius, kai pranešiau apie girtą vairuotoją, tai galėčiau likti nežinoma? Ne, sako, būtume atradę pagal telefono numerį.

O dieve, tai kaip jaučiasi tikrai nukentėję žmonės, patekę į šitą kreivų šešėlių karalystę, vardu lietuviška teisinė sistema? Nes pareigūnai nekalti, tokius įstatymus tešlagalviai surašė“, – piktinosi žinoma moteris.

„Aš pasiduodu ir daugelio tūkstančių Lietuvos piliečių akivaizdoje pareiškiu: Aš, Nijolė Oželytė, iš savanaudiškų paskatų ir siekdama asmeninės naudos susireikšminti nusikalstamu būdu, o gal senatvinės silpnaprotystės paveikta, apkalbėjau nekalčiausią ir tyriausią žmogų, kurio nemačiau dar bent kelis kartus po minėto apkalbėjimo vairuojančio girto, nes jis visai nesustoja kaskart mane pamatęs „pakibinti“.

Aš nuoširdžiai gailiuosi savo begėdiško ir neatsakingo poelgio, nes iš tikrųjų, tai aš nieko nemačiau, nieko negirdėjau, nieko nežinau. Maldauju, nubauskite mane už melagingą pranešimą, įvykdykite teisingumą ir atsiprašykite už mane nukentėjusio apkalbėto asmens, nes aš pati to nepadarysiu, mat, jo bijau. Prisipažįstu, kad išmečiau į šiukšliadėžę policijos man duotą lapelį su telefono numeriu ir nepranešiu, kai eilinį kartą man kils noras apkalbėti minėtąjį garbingą asmenį,kad jis nuolat girtas vairuoja, nes tas noras kilo ne vieną kartą jį stebint prie vairo“, – rašė ji.

„P.S. Greit atsiprašinėsim banditų ir potencialių žudikų, siautėjančių keliuose, už moralinę traumą, kurią anie patiria mums apie juos pranešus. Paminėsit mano žodį“, – teigė N.Oželytė

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis teigia, kad asmuo, pranešęs apie pažeidimą, privalo duoti teisingus parodymus.

„Lietuvoje galiojantys teisės aktai numato, kad teismo, institucijos, kurios pareigūnas tiria administracinį nusižengimą arba nagrinėja administracinio nusižengimo bylą ne teismo tvarka, šaukimu liudytojas privalo atvykti nurodytu laiku, duoti teisingus parodymus, pranešti visa, kas jam žinoma byloje, ir atsakyti į jam duodamus klausimus. Taip pat kiekvienas šaukiamas kaip liudytojas asmuo privalo atvykti pas ikiteisminio tyrimo pareigūną, prokurorą ir į teismą bei duoti teisingus parodymus apie tai, kas jam žinoma apie reikšmės bylai išspręsti turinčias aplinkybes.

Esant, situacijai kai žmogui pranešus apie pažeidimą, pareigūnai užfiksuoja pažeidimą, pažeidimą padaręs asmuo sutinka su pažeidimo padarymu, o pareigūnui nėra būtinybės tikslinti įvykio aplinkybes – pareigūnai gali nekviesti apie pažeidimą pranešusio asmens į policijos komisariatą, taip pat asmuo gali būti nekviečiamas į teismą kaip liudytojas. Tačiau, jei pareigūnui ar teismui būtina patikslinti aplinkybes – asmuo privalo tai padaryti“, – rašė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius