Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į Airiją turėjęs leistis su šeima, Merūnas išvyko vienas: sunkiausia paaiškinti vaikams

Po metus trunkančio sąstingio operos solistas Merūnas Vitulskis gavo bent šiokią tokią paguodą – pagaliau vėl koncertuos užsienyje. Jau kelias dienas atlikėjas yra Airijoje, tiesa, dvi savaites leis uždarytas viešbučio kambaryje. Iš ten nuolatos bendraus ir su savo vaikais, kuriems teko paaiškinti, kodėl dirbti į Airiją tėtis išvyko vienas, o ne su jais, kaip anksčiau buvo planuota.
Merūnas Vitulskis su šeima
Merūnas Vitulskis su šeima / Asmeninio albumo ir 15min nuotr.

Pandemija atlikėjams smogė negailestingai – nukelti arba išvis atšaukti spektakliai ir koncertai, nežinomybė dėl ateities. Tai išgyvena ir Merūnas Vitulskis, kurio daugelis pasirodymų buvo perkelti į nežinia kada.

Ir į Airiją dainuoti Džiakomo Pučinio „Bohemoje“ pagal pirminį planą jis turėjo išvykti dar sausio 14-ąją. Sutartį šiam darbui su Airijos nacionaliniu teatru Merūnas pasirašė prieš gerus trejus metus, tačiau esama situacija pernelyg daug vilčių iš pradžių taip pat neteikė.

Laimei, šis kontraktas, priešingai nei kai kurie kiti, net ir pandemijos metu duos vaisių – galiausiai nuspręsta surengti koncertinį „Bohemos“ variantą žiūrovams visame pasaulyje iš Airijos jį transliuojant nuotoliniu būdu.

Tad Merūnas ne sausio 14-ąją, bet visai neseniai, vasario 21-ąją, išskrido iš Lietuvos. Pasirodymas tokiame renginyje jam bus pirmas po daugiau nei metų pertraukos, mat nors 2020-ųjų vasarą šiek tiek ir dirbo, tai buvo pavieniai koncertai, privatūs renginiai.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro nuotr./Merūnas Vitulskis operoje „Bohema“
Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro nuotr./Merūnas Vitulskis operoje „Bohema“

„Todėl net pačiam dar sunku patikėti. Didelė atgaiva, didelis džiaugsmas vėl išvykti svetur ir balsu reprezentuoti ten savo šalį“, – kalbėdamas su 15min džiaugiasi M.Vitulskis.

Merūnas gerais žodžiais atsiliepia ir apie Airiją, kurioje koncertuos – pastebi, kad ten daug dėmesio skiriama kultūrai.

„Patirtis kaskart savita, juk kiekvienoje šalyje skirtingas žmonių mentalitetas, skirtingos kultūros. Bet Airija tikrai daro didelį įspūdį. O ir apskritai tokius bendradarbiavimus, darbą kitose valstybėse labai mėgstu, nes sutinku įdomių žmonių“, – priduria atlikėjas.

14 dienų atskirtas nuo pasaulio

Tačiau žinant šiandieninę situaciją, šis darbo vizitas – visiškai kitoks negu ankstesni. Tai Merūnas suprato dar ruošdamasis kelionei.

„Tvarka gana įdomi, tokia kareiviška, nes prieš išvykstant reikėjo užpildyti labai daug popierių – dienomis, valandomis surašyti, kada ir kur vyksti, kas už tave atsakingas, kur buvai prieš tai. Jau net nekalbu apie koronaviruso testą. Į saugumą kreipiamas labai didelis dėmesys“, – tvirtina operos solistas.

Nuvykus į Airiją pašnekovą pasitiko griežtos taisyklės, uždarytos parduotuvės, kitos įstaigos – į viruso grėsmę čia žiūrima rimtai, reikalavimų švelninti neskubama. O pačiam Merūnui teko užsidaryti viešbučio kambaryje, pagal reikalavimus jis čia praleis dvi savaites.

„Net su maistą tiekiančiais žmonėmis negaliu bendrauti, man jį palieka prie durų, kad nebūtų tiesioginio kontakto. Jeigu kažkokios problemos – viskas telefonu. Labai daug vandens pridėta. Rankšluosčių, muilo, patalynės krūvos. Esi pilnai išbrauktas iš civilizacijos.

Na, vienatvė kartais gerai, nors, aišku, per daug irgi nesveika“, – apie izoliaciją kalba Merūnas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Merūnas Vitulskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Merūnas Vitulskis

Todėl vien pagalvojus apie tai, kad vienam teks praleisti net 14 dienų, jį ima juokas. Ką visą šitą laiką reikės veikti? Merūnas svarsto, kad žiūrės daug filmų, skaitys daug knygų. Žinoma, nepamirš ir balso prieš būsimą koncertą palavinti.

„Juk koncertas bus transliuojamas internetu, o transliacija tiesioginė, tai kaip įvyks, taip“, – į pasiruošimą būsimam renginiui atsakingai žiūri M.Vitulskis.

Izoliacijos metu Merūnas žada daug laiko praleisti ir bendraujant su Lietuvoje likusiais vaikais ir žmona Erika.

„Su ja stengiamės nuolatos palaikyti ryšį, nes ji taip pat nelengvoje situacijoje – sėdi savo parduotuvėje, laukia klientų, o jie ateiti dar neskuba, nes saugosi. Visi esame letargo miege, stabilioje vegetavimo pozicijoje“, – 15min sako Merūnas.

Asmeninio albumo nuotr. /Merūnas Vitulskis su šeima
Asmeninio albumo nuotr. /Merūnas Vitulskis su šeima

Po 14 dienų izoliacijoje jis keliaus į kitą viešbutį. Tuomet teatre numatytos repeticijos.

„Karantinuotis teko ne tik man, bet ir kitiems atlikėjams, nes dauguma – atvykėliai iš svetur. O teatre, be abejo, taip bus saugomasi, matuojama temperatūra, laikomasi distancijos“, – pasakoja Merūnas.

Didžioji koncertinės operos „Bohema“, kurioje vaidins ir Merūnas, premjera tiesiogiai iš Airijos nacionalinio operos teatro numatyta kovo 13 dieną. „Jeigu žmonės nori faino laiko su solistais, tegul žino, kad galima bus žiūrėti kad ir Lietuvoje, sėdint namie“, – kviečia pašnekovas.

Asmeninio albumo nuotr. /Merūnas Vitulskis su šeima
Asmeninio albumo nuotr. /Merūnas Vitulskis su šeima

Pandemija sugriovė šeimos planus

Merūnas 15min atskleidžia, kad itin jautriai jo išvykimą dirbti į Airiją šįkart išgyveno vaikai. Atlikėjas pastebi, kad dabar kiekvienais metais jie vis pastebimiau auga, tampa protingesni, todėl ir su tuo, kad po pusantrų metų buvimo namie tėtis kažkur išskrenda, susitaikyti išties nelengva.

„Jaučiasi toks liūdesys, kad tėvelis juos palieka, tad išskristi šįkart buvo labai sunku. Bet vis dėlto gyventi tai reikia ir nieko nepadarysi, juk greitai grįšiu.

Aš su jais kalbu, pasakoju, kad tėtis turi pinigėlių uždirbti, nes ir už elektrą, ir už vandenį reikia mokėti. Su vaikais svarbu kalbėtis“, – iš patirties sako Merūnas.

Liūdna ir dėl sugriuvusių planų, kadangi jei ne pandemija, į Airiją būtų vykusi visa šeima kartu ir ten praleistų net penkis mėnesius. Apie tai, ką pamatys nuvykę, prieš tai ne kartą kalbėjosi.

„Vaikams buvome labai daug prižadėję. Vyresnėlis domisi Titaniku, o Airijoje yra uostas, iš kurio jis išplaukė, nuostabus muziejus su artefaktais, ištrauktais iš dugno. Daug pasakojau, kad vyksime, kaip bus faina, ir, staiga, aš vienas išskrendu, o vaikai žiūri, kas čia vyksta, kur ta žadėta kelionė“, – pasakoja M.Vitulskis.

Asmeninio albumo nuotr. /Merūno Vitulskio šeima
Asmeninio albumo nuotr. /Merūno Vitulskio šeima

Vis dėlto pažadą į Airiją nusivežti ir vaikus Merūnas pasiryžęs būtinai ištesėti tada, kai pasibaigs pandemija.

„Kai viskas nurims ir galėsime gyventi pilnavertį gyvenimą, ir svajonės bus pilnavertiškai pildomos. O kol kas – yra, kaip yra.

Kaltas dėl to, kad išvykau vienas, nesijaučiu, nes labai džiaugiuosi, kad atsirado darbo. Menininkams dabar sunkus laikas, ypač, jei turi vaikų – ir darželiai, ir finansiniai įsipareigojimai. Privalai dirbti“, – tvirtina operos solistas.

Merūnas patikina, kad menininkų situaciją dabar geriausiai supranta tie, kurie su jais gyvena. Todėl džiaugiasi kasdien jausdamas didelį žmonos Erikos palaikymą.

„Dėkoju Dievui už šalia esantį žmogų, Eriką, kuri suvokia mano gyvenimo būdą ir tai, ką dabar išgyvenu. O aš savo ruožtu žinau, kaip šiuo laiku gyvena ji. Turbūt dabar niekam nėra lengva“, – pokalbį iš viešbučio kambario Airijoje baigia Merūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius