-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Sidabrinėse gervėse“ kritikos sulaukęs Šarūnas Bartas: „Aš irgi esu prieš prievartą“

Trečiadienio vakarą Vilniuje praūžė tradiciniai lietuviško kino apdovanojimai „Sidabrinė gervė“. Garsiausi šalies režisieriai, aktoriai, prodiuseriai – parodų centre „Litexpo“ buvo galima sutikti daugybę žinomų kūrėjų. Raudonu kilimu žengė ir režisierius Šarūnas Bartas. #MeToo skandale ne kartą linksniuotas Š.Bartas į apdovanojimus atvyko su mylimąja, smuikininke Lora Kmieliauskaite.
Lora Kmieliauskaitė ir Šarūnas Bartas
Lora Kmieliauskaitė ir Šarūnas Bartas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Čia jis – ne šiaip svečias, Š.Barto režisuota juosta „Šerkšnas“ šiemet buvo nominuota keturiose kategorijose.

Filmas „Sidabrinę gervę“ pretendavo laimėti geriausio ilgametražio vaidybinio filmo kategorijoje, siekė būti įvertintas kaip geriausias metų režisūrinis darbas, į apdovanojimą už vaidmenis „Šerkšne“ pretendavo geriausiu metų aktoriumi siekęs tapti Mantas Jančiauskas bei antraplanio vaidmens atlikėjas aktorius Andrzejus Chyra.

Tačiau šiais metais fortūna nebuvo palanki, iš kino apdovanojimų šventės, nepaisant keturių nominacijų, režisierius išėjo tuščiomis.

Nepaisant to, jis rezultatų per daug nesureikšmina. „Niekada apdovanojimų nesitikiu, nepamenu, kad būčiau kada nors ko nors tikėjęsis. Svarbiausia yra kurti filmus“, – 15min sakė Š.Bartas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Sidabrinių gervių“ svečiai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Sidabrinių gervių“ svečiai

Režisierius džiaugėsi kolegų sėkme ir sveikino įvertinimo sulaukusius kino kūrėjus. Nors prisipažino matęs ne visus nominacijose paminėtus filmus, o ir didelių favoritų neturėjo.

„Džiaugiuosi kai kuriais žmonėmis, kuriuos pažįstu ir su kuriais dirbu, labai džiaugiuosi Survila, jis kadaise filmuojant man daug padėjo, laipiojo po medžius. Už visus džiaugiuosi, už visus, kurie laimėjo“, – tikino jis.

Nors „Šerkšnas“ apdovanotas nebuvo, pats Š.Bartas dėmesio sulaukė. Tik gal kiek kitokio – ne vieno akys pakrypo į režisieriaus pusę, kai skelbdama nugalėtoją geriausio aktoriaus kategorijoje, aktorė Aistė Diržiūtė išrėžė kalbą, kurioje tarp eilučių užsiminė apie prieš pusmetį į viešumą išlindusius priekabiavimo skandalus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aistė Diržiūtė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aistė Diržiūtė

„Kokia garbė ir privilegija būti aktoriumi! Ateiti laiku, aikštelėje narstyti savo sielų užkaborius, kol kiti aprengia, kadrą suranda ir šviesas sudėlioja. Tačiau to nebeužtenka. Aktorius nebegali būti tik aktorius, kūrėjas nebegali būti tik kūrėjas. Daugiau nebegalime apsimetinėti, jog nieko nevyksta. Dengtis abejingumu, neturėti pozicijos ir būti patogiu.

Šiais metais pasaulio kino industrijos atstovai susibūrė ir prabilo prieš nelygybę, priekabiavimą, smurtą ir prievartą. Tai neaplenkė ir Lietuvos. Ir aš, pasinaudodama proga, noriu padėkoti Julijai Steponaitytei, Paulei Bocullaitei bei visiems jas palaikiusiems už drąsą. Ir tai tik pradžia. Mes nebebijom, mes nebetylim ir kartu mes pradedame pokyčius“, – scenoje, tiesioginės transliacijos metu kalbėjo A.Diržiūtė.

Apdovanojimų dieną aktorė savo socialinėje erdvėje pasidalijo žinute, kurioje pranešė, kad į „Sidabrinę gervę“ ji atvyks apsirengusi juodai. „Nes šventė man nėra šventė, kol nelygybė yra tik „nesąmonė“. Seksualinis priekabiavimas „neegzistuoja“, o prievarta yra „pačios/paties kaltė“.

A.Diržiūtė 2015 metais taip pat buvo nominuota „Sidabrinei gervei“ už vaidmenį Alantės Kavaitės filme „Sangailės vasara“, tačiau tuomet pergalė nusišypsojo jos kolegei, taip pat tame pačiame filme vaidmenį kūrusiai aktorei Julijai Steponaitytei.

Praėjusių metų lapkritį J.Steponaitytė nusprendė viešai prisipažinti, kad Š.Bartas prieš penkerius metus prie jos seksualiai priekabiavo, tuomet A.Diržiūtė stojo bičiulės pusėn teigdama, kad apie šią problemą kino pasaulyje buvo kalbama jau seniai, tačiau niekas neišdrįso prisipažinti viešai.

Ištaikiusi progą ji dar kartą priminė apie tai „Sidabrinės gervės“ scenoje.

Iškart po ceremonijos 15min pasiteiravo Š.Barto, kaip jis vertina viešą A.Diržiūtės kalbą scenoje, kurią jis girdėjo sėdėdamas tarp žiūrovų.

„Nesiimu vertinti. Žmogus sako, ką jis nori, ką galvoja, tai yra jo teisė. Aš irgi esu prieš prievartą tiek prieš moteris, tiek prieš bet kokį žmogų. Todėl neklauskit manęs, kiekvienas žmogus renkasi, ką sakyti, kaip pasakyti ir apie ką kalbėti – čia kiekvieno pasirinkimas“, – komentavo Š.Bartas.

Režisierius sako nesantis dažnas lankytojas įvairiuose renginiuose, įprastai panašių renginių vengia, tačiau minties apie tai, kad gali praleisti lietuviško kino apdovanojimus, net neturėjo. Juolab kad jo filmas tapo vienu ryškiausių šių metų darbų.

„Jau pateikę nominacijas apsisprendėme čia ateiti. Visuomenė nėra vienaląstis gyvūnas, visi draugai ir mane pažįstantys žmonės palaikė ir palaikys. Ir visuomet yra tokių, kurie yra šventai įsitikinę savo teisumu, nieko čia nepadarysi, taip buvo ir, greičiausiai, bus“, – 15min kalbėjo Š.Bartas.

Jam pritarė ir drauge su juo į ceremoniją atvykusi mylimoji, smuikininkė Lora Kmieliauskaitė (pora augina dukrą – red.). Paklausta, ar po skandalo reikėjo drąsos atvykti čia, ji tikino: „Ėjom į šventę, į kino nominacijas. O aš einu su savo žmogumi, jei jis švenčia.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lora Kmieliauskaitė ir Šarūnas Bartas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lora Kmieliauskaitė ir Šarūnas Bartas

TAIP PAT SKAITYKITE: Ant „Sidabrinės gervės“ raudono kilimo žibėjo ne tik kino žvaigždės: kūrėjus suvienijo protestas

VIDEO: Ant „Sidabrinės gervės“ apdovanojimų raudono kilimo – ir tylus protestas

Apdovanotas ne kartą

Š.Bartui „Sidabrinės gervės“ apdovanojimai – ne naujiena, režisierius lietuviško kino apdovanojimų šventėje buvo įvertintas ir seniau. 2010-aisiais su filmu „Eurazijos aborigenas“ jis triumfavo kaip geriausias metų režisierius, tais pačiais metais filmas buvo pripažintas ir geriausia metų vaidybine juosta.

Dar kartą atsiimti „Sidabrinės gervės“ režisierius į sceną lipo prieš porą metų, kai jo kurtas filmas „Ramybė mūsų sapnuose“ buvo įvertintas metų geriausio pilnametražio filmo kategorijoje.

TAIP PAT SKAITYKITE: Oskaras Koršunovas kino šventėje pristatė mylimąją – fotografę iš Paryžiaus Alexandrą Kremer

TAIP PAT SKAITYKITE: Ant „Sidabrinės gervės“ raudono kilimo žibėjo ne tik kino žvaigždės: kūrėjus suvienijo protestas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius