Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į šv. Mišias už Eimuntą Nekrošių rinkosi artimieji, teatro kolegos ir jo kūrybos gerbėjai

Lietuva atsisveikina su antradienį anapilin iškeliavusiu Eimuntu Nekrošiumi. Vienas iškiliausių šalies režisierių pirmiausia buvo pagerbtas šv. Mišiose Vilniaus Šv. Pranciškaus Asyžiečio (Bernardinų) bažnyčioje, į kurią susirinko menininko šeimos nariai, kolegos, jo kūrybos gerbėjai.
Šv. Mišios už Eimuntą Nekrošių
Šv. Mišios už Eimuntą Nekrošių: Larisa Kalpokaitė ir Jonas Braškys, Kostas Smoriginas, Regimantas Adomaitis, Dalia Ibelhauptaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šviesaus atminimo režisieriui skirtos šv. Mišios bažnyčioje prasidėjo 11 val. Į jas atvyko meno pasaulio atstovai, aktoriai, režisieriai: Kostas Smoriginas ir Dalia Brenciūtė, Regimantas Adomaitis, Larisa Kalpokaitė ir Jonas Braškys, Dalia Ibelhauptaitė, Algirdas Latėnas, Violeta Podolskaitė, kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson, Nomeda Kazlaus ir daugelis kitų.

Visą šią dieną, nuo 12 iki 20 val., visuomenė gali atsisveikinti su Eimuntu Nekrošiumi „Meno forto“ salėje Bernardinų gatvėje – čia režisierius pašarvotas. Būtent E.Nekrošiaus, jo žmonos, scenografės Nadeždos Gultiajevos ir Kultūros ministerijos iniciatyva 1998 m. buvo įkurtas „Meno fortas“.

Iškart vidurdienį čia nusidriekė eilė žmonių, kuriems E.Nekrošiaus išėjimas paliko tuštumą širdyje. Pagerbti režisieriaus atvyko ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Eimuntu Nekrošiumi „Meno forte“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Eimuntu Nekrošiumi „Meno forte“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Eimuntu Nekrošiumi
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Atsisveikinimas su Eimuntu Nekrošiumi

„Keičiasi epocha, keičiasi žmonės, kitos aktualijos. Ateis kiti, kitokie, bet tokie kaip Nekrošius jau niekada neateis ir tokių kaip Nekrošius mes niekada nepakeisime“, – žurnalistams Vilniuje, režisieriaus teatro „Meno fortas“ prieigose sakė prezidentė.

Šalies vadovės teigimu, jos karta užaugo su Jaunimo teatru, kur buvo rodomi E.Nekrošiaus spektakliai. „Praktiškai jis mus augino, ugdė, švietė. Tai – didžiulis praradimas“, – BNS cituoja D. Grybauskaitę.

Laidotuvės – privačios

E.Nekrošiaus laidotuvės vyks ketvirtadienį, Raseinių rajone, Šiluvoje. Karstas iš "Meno Forto" bus išnešamas ketvirtadienį, 10 val.

Artimiesiems pageidaujant laidotuvių ceremonija bus privati.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mirė režisierius Eimuntas Nekrošius: artimųjų pageidavimu laidotuvės bus privačios

15min primena, kad E.Nekrošius pirmadienio vakarą pasijuto blogai grįžęs iš kelionės ir buvo nuvežtas į ligoninę. Antradienį, apie 3 val. nakties, ligoninėje Vilniuje jo gyvybė užgeso. Užgeso gimtadienio išvakarėse – lapkričio 21-ąją režisieriui būtų sukakę 66-eri.

Gražių žodžių kūrėjui negaili ir valstybės vadovai, ir jo kolegos. Pasak jų, režisierius buvo didžiausias mokytojas, gebėjęs patarti ne tik profesiniais klausimais.

„Mirė visa lietuviška teatro epocha. Didis Lietuvos ir pasaulio režisūrinio teatro pasaulis neteko dar vieno jį laikančio banginio“, – antradienį sakė režisierius Oskaras Koršunovas.

„Nenorėčiau verkšlenti, sakyti, kad tai yra genijaus išėjimas, nes tai yra kur kas daugiau“, – jam pritarė Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistė Sigutė Stonytė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Eimunto Nekrošiaus netektis: „Mirė visa lietuviška teatro epocha. Kurti toliau bus labai sunku“

Režisierius pelnė daugybę apdovanojimų

E.Nekrošius gimė 1952 metais lapkričio 21-ąją Pažobrio kaime, Raseinių rajone, rašoma Lietuvos nacionalinio dramos teatro svetainėje. 1978 jis baigė teatro režisūros studijas A.Lunačiarskio teatro meno institute Maskvoje.

1978–1979 režisavo Kauno dramos teatre, 1979–1991 Lietuvos valstybiniame jaunimo teatre. 1993–1997 Lietuvos tarptautinio teatro festivalio LIFE režisierius.

1998 Vilniuje įsteigė teatrą studiją „Meno fortas“, buvo jos meno vadovas.

Pripažinimą režisieriui pelnė jo Jaunimo teatre pastatyti spektakliai „Kvadratas“, „Pirosmani, Pirosmani“, „Meilė ir mirtis Veronoje“, „Ilga kaip šimtmečiai diena“, „Dėdė Vania“. Į Lietuvos teatro istoriją pateko festivaliui LIFE sukurtas „Hamletas“.

E.Nekrošius taip pat režisavo spektaklius „Vėlinės“, „Borisas Godunovas“, „Dieviškoji komedija“ ir „Rojus“, „Otelas“, šiuo metu rodomus – „Cinkas“, „Bado meistras“, „Jobo knyga“ ir kitus.

Vienuolika jo spektaklių suskaitmenino „Menų spaustuvė“. Juos galite peržiūrėti čia.

Režisierius daug dirbo užsienyje – Italijoje, Rusijoje, Argentinoje.

Pernai su spektakliu „Cinkas“ pagal Nobelio premijos laureatės Svetlanos Aleksijevič knygą E.Nekrošius po 26 metų pertraukos grįžo į Jaunimo teatro sceną.

Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre E.Nekrošius režisavo keletą operų.

Jo spektakliai ne kartą skynė laurus tarptautiniuose festivaliuose. 1995 metais jis pripažintas geriausiu festivalio „Baltijskij dom“ režisieriumi. Už geriausią spektaklį, sukurtą Rusijoje, 2004 metais E.Nekrošius pelnė specialų žurnalistų ir teatro kritikų prizą „Auksinė kaukė“, taip pat buvo apdovanotas Europos Tarybos įsteigtu Naujosios teatro realybės prizu, „Auksiniu scenos kryžiumi“, Nacionaline kultūros pažangos premija.

1997 metais režisieriui įteikta Nacionalinė kultūros ir meno premija.

E.Nekrošius buvo apdovanotas Gedimino ordino Komandoro kryžiumi, ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi, Italijos Respublikos Komandoro ordinu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius