Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Influencerės“ reakcija į patikrą Vilniaus oro uoste internete sukėlė audrą: „Neatsiimsiu savo žodžių“

Lietuvą apėmus panikai, modelis ir vizažistė Ana Procenko savaitgalį socialiniame tinkle pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame išreiškė pasipiktinimą, anot jos, netvarka Vilniaus oro uoste. Tačiau moteris visai nesitikėjo, kad netrukus pats įrašas sukels tikrą internautų pasipiktinimo ir diskusijų audrą – tiek paprasti, tiek žinomi žmonės ėmė stebėtis jame užfiksuota moters reakcija. „Tokiose situacijose reikia elgtis adekvačiau“, – įrašą komentavo vienas žurnalistas.
Ana Procenko, patikros akimirka Vilniaus oro uoste
Ana Procenko, patikros akimirka Vilniaus oro uoste / 15min nuotr.

Po kelionės namo grįžusi Ana Procenko socialiniuose tinkluose netruko pasidalyti vaizdo įrašu. Jame žinoma moteris išreiškė pasipiktinimą dabartine iš užsienio atvykusių žmonių patikrinimo sistema Vilniaus oro uoste.

Ana pasakojo, kad į Lietuvą iš Bankoko skrido su persėdimu Maskvoje. Pirmasis skrydis, trukęs 10 valandų, praėjo puikiai. Vizažistė lėktuve turėjo daug laisvos vietos, džiaugėsi galėjusi kelias valandas ramiai pamiegoti. Vis dėlto kelionė nepraėjo taip ramiai, kaip buvo tikėtasi. Atskridusi į Rusijos sostinę, Ana pastebėjo nemalonią paniką. Labiausiai Maskvos oro uoste ją papiktino valandą vėlavęs lėktuvo pakilimas.

„Lėktuvas iš Maskvos į Vilnių turėjo pakilti 21.30 val., tačiau išskridome 22.30 val., kai jau turėjome būti Lietuvoje. Mes gerą valandą sėdėjome lėktuve, neaišku kodėl“, – vaizdo įraše pasakojimą pradėjo moteris.

Ir nors skrydis į Vilnių truko valanda ilgiau, nei buvo planuota iš pradžių, Ana Procenko pasakojo su kur kas nemalonesne situacija susidūrusi Vilniaus oro uoste.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ana Procenko
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ana Procenko

„Parskridus į Lietuvą, nusileidus ant motinėlės Žemės, dar pusantros valandos tiesiog sėdėjome lėktuve. Tada prasidėjo kažkoks siaubo filmas apie epidemiją. Mes atėjome iš lėktuvo į oro uostą, kuriame prasidėjo the fun part. Ir ta smagioji dalis buvo vyrai ir moterys, visiškai apsirengę baltais drabužiais, kaukėmis, tarytum mes būtumėme infekuoti nepagydoma zombių liga, galime įkąsti ir visi pradės virsti zombiais. Chebra, tai buvo f*** bjauru, toks nepasiruošimas. Jūs nežinojote, kad mes atskrendame, kad lėktuvas skrenda, kad yra laikas, kada turėjome atskristi? Jūs nebuvote pasiruošę“, – vaizdo įraše piktinosi moteris.

Aurelijus Bezekavičius įsitikinęs: tokia reakcija kelia pyktį ir agresiją

Netrukus į šį sparčiai socialiniuose tinkluose paplitusį vaizdo įrašą sureagavo ir žinomi žmonės. Žurnalistas Aurelijus Bezekavičius savo mintimis sutiko pasidalyti ir su 15min skaitytojais.

„Šito š*** gana. Gerai, kad turėjome Kovo 11-ąją, per ją nuoširdžiai galėjome pasidžiaugti, kaip toli nuėjome kaip tauta, tai buvo gražu ir tiesa.

Kita tiesa – kiek toli dar nenuėjome. Ir tokie video koronaviruso akivaizdoje tai tik patvirtina.

Video, kurį papostinau, yra vienos influencerės, bet tokių žmonių per šias dienas aš mačiau daugiau, nei būna Islandijos gatvėje 3 val. nakties, ir tai vargina. Tai kelia pyktį ir agresiją. Pagalvojau, kad geriau tai išlieti čia, nei vėliau į šipulius sudaužyti TV pultelį į sieną (yra buvę).

Atsiprašau, kad negaliu pasakyti, ką iš tiesų manau apie tuos, kurie per šią pandemiją įjungė „durniaus režimą“. Negaliu pasakyti, nes mama supyktų dėl to, kokius žodžius naudoju pokalbiuose su draugais.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aurelijus Bezekavičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Aurelijus Bezekavičius

Nors iš tikrųjų tie, kurie specialiai nesilaiko rekomendacijų, debilais vadina tuos, kurie šiek tiek nerimauja dėl pandemijos, tų, kurie piktinasi, kad kažkur kažkas tikrina, kažkas kažką daro, kažkas kažką rašo, galėtų atsisėsti į kalėjimą. Aišku, hipotetiškai. Niekas tokių nesodins, nes matau net teisėjų postus feisbuke, kurie piktinasi karantinu ir ironiškai siūlo uždrausti kvėpuoti.

Staiga žmonės, kurie nesugebėtų pasakyti ar „ichtiandras“, ar „stetoskopas“ yra medicininis prietaisas, tampa ekspertais, sako, kaip reikia elgtis koronaviruso metu ir gali nustatyti, ar medikai, ar SAM ir kitos institucijos bei jų rekomendacijos yra lo******, ar ne.

Staiga, jeigu tu nori būti primityviai krūtas, tau neužtenka laidyti seksistinių juokelių ir rūkyti. Dabar geriausias variantas – grįžti iš kokios nors šalies, tą patį vakarą spjauti į saviizoliaciją, varyti ten, kur kuo daugiau žmonių, stengtis su jais palaikyti kuo artimesnį kontaktą, net jei esi introvertas ir sakyti: „Čia tik Lietuvoj panika dėl nieko, kas ta saviizoliacija, va italai sau ramiai gyvena ir parkių nemato.“ Taip, nemato, nes jie negyvi. Vėliau važiuojant namo staiga sukosėjate sausu kosuliu ir metaforiškai prisidirbate į kelnes. Kaip kadaise repavo vienas neįvertintas lietuvių reperis – kur dingsta visi talentai ir visi genijai, supratę, kad ne tiek jie gabūs, o paprasčiausiai achu**linę?

Aš labai primityviai galvojau, kad tiesiog žmones galime šioje situacijoje skirstyti į durnius ir nedurnius. Durniai tai tie, kurie specialiai darys viską atvirkščiai ir sakys, kad koronavirusas tai farmacininkų ir reptiloidų išmislas. Durniai tai tie, kurie išgirdę, kad specialistai rekomenduoja neliesti nereikalingų paviršių, eis nulaižys viešojo tualeto dangtį. Durniai tai tie, kuriems pikta, kad dabar valandą ilgiau reikės laukti poliklinikoje ar oro uoste, vardan saugumo, bet kurie dar lapkričio pabaigoje per Juodąjį penktadienį laukė dvi valandas eilėje, kad galėtų pigiau nusipirkti barzdaskutę, nors barzda net neauga.

Tai va. Tiesiog galvojau, kad toks priešgyniavimas rekomendacijoms priklauso nuo to, kad kai kuriems individams nuo ekstremalią situaciją sukėlusios sausros nudžiuvo ne pasėliai, o smegenys.

Bet apie smegenis neseniai knygą parašiusi Ramunė Dirvanskienė, sako, kad tokio elgesio priežastys – iš tikrųjų psichosocialinės. Žmonės išmoko tokio elgesio. Žmonės nenori tikėti – tai propagandos padariniai. Elgesio modeliai perduodami iš kartos į kartą, todėl net ir tiems, kurie gimė ir užaugo laisvoje Lietuvoje, susiformuoja noras daryti viską priešingai, nei siūlo kažkoks „karaliukas ministerijoje ar ligoninės biurokratas“.

Karantinas ne tik geras metas pažiūrėti „Contagion“ filmą, kuris nuostabiai ir bauginančiai atitinka šių dienų realijas, bet ir pagalvoti apie tai, kur dar galime patobulėti.

Mamba out“, – feisbuke rašė Aurelijus Bezekavičius.

Po šiuo įrašu žmonės ėmė diskutuoti, komentatoriai piktinosi moters išsakytomis pastabomis. Tačiau 15min žurnalistas pasakojo, kad pasidalijęs vaizdo įrašu ir parašęs žinutę nenorėjo nieko supykdyti, tik siekė atkreipti visuomenės dėmesį.

„Mano tikslas tikrai nebuvo iššaukti patyčias, deja, kai kurie žmonės pasirinko būtent tokį būdą reaguoti į vaizdo įrašą. Aš tik norėjau atkreipti dėmesį, jog tokiose situacijose reikia elgtis adekvačiau“, – sakė Aurelijus.

Vaizdo įrašu norėjo tik įspėti keliaujančius žmones

Pati Ana Procenko 15min sakė neskaičiusi nei šios Aurelijaus žinutės, nei po ja pasipylusių komentarų. Moteris tikino mananti, kad padėtis šalyje yra tikrai rimta, o vaizdo įraše tik norėjo papasakoti, su kuo teko susidurti Vilniaus oro uoste.

„Kai kelionė namo trunka apie parą laiko, yra normalu ir žmogiška, jog jautiesi pavargęs, nori greičiau grįžti, o nežinomybė slegia. Neatsiimsiu savo žodžių, jog keleivių patikrinime tikrai trūko organizuotumo. Stebina, nes žinau, kad ne pirmą dieną tikrinami visi keliaujantys į mūsų šalį. Todėl manau, kad kažkokia sistema Vilniaus oro uoste jau tikrai turėtų būti išvystyta, kad patikrinimas vyktų sklandžiau“, – įsitikinusi pašnekovė.

Vilmanto Žilinsko nuot./Ana Procenko
Vilmanto Žilinsko nuot./Ana Procenko

Ji prisiminė, kad atvykus į Vilnių patikros metu darbuotojai nežinojo, ką reikia daryti. Tuo metu, anot Anos, lauke buvo 7 laipsniai šalčio. Moteris svarstė, galbūt keleivius buvo galima įleisti į oro uostą, atsižvelgiant į tai, kad jis buvo visiškai tuščias. Aną taip pat labai nustebino, kad užpildytų lapų apie sveikatos būklę niekas nepasiėmė.

„Niekas neatsisakė praeiti sveikatos tikrinimo, tačiau visame chaose, į kurį reagavome išties ramiai ir kantriai, pasijautėme kaip tikrame siaubo filme, kurio scenarijus – ne pats geriausias. Neskaičiau ir nežadu skaityti jokių komentarų ar priekaištų, kuriuose žmonės kaltina ir laiko mane neatsakinga. Nebuvo nė vieno žodžio apie tai, jog nežadu izoliuotis namuose. Į padėtį šalyje žiūriu rimtai, kaip ir visi“, – sakė Ana.

Ji mano, kad socialiniuose tinkluose kilęs šurmulys dėl jos pasidalyto vaizdo įrašo galėjo būti užsidarymo namuose pasekmė, todėl didelio dėmesio į internautų pasipiktinimus ji nekreipia.

„Pastebėjau, žmonės uždaryti namuose pasidaro piktesni. Masinė psichozė verčia ieškoti priešo, ant kurio galima išlieti savo negatyvą. Visus komentarus, kuriuos žmonės šiuo metu pila ant manęs, aš paprasčiausiai užblokuosiu. Poryt visi pamirš, kad aš drįsau pasisakyti apie situaciją oro uoste, grįždama namo į Lietuvą“, – įsitikinusi vizažistė.

Kita vertus, ji tikisi, kad informacija, kuria pasidalijo, padės vis dar keliaujantiems žmonėms pasiruošti oro uostose laukiančiai patikrai, o virusas, kuris plinta žaibišku greičiu, bus sustabdytas.

„Šiuo metu man svarbūs kiti dalykai – mano artimųjų, draugų bei mano pačios sveikata. Labai noriu, kad visa ši situacija tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje greičiau pasibaigtų, kuo mažiau žmonių sirgtų ir kad nebebijotumėm išeiti į gatves“, – viliasi Ana.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius