Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iškilmingo „Kino pavasario“ uždarymo svečiai – apie juos įkvėpusius filmus

Nuo kovo vidurio Lietuvos kino mylėtojus džiugino tarptautinis festivalis „Kino pavasaris“. Kelias savaites trukęs tikras filmų maratonas penktadienio vakarą šimtus svečių pakvietė į iškilmingą uždarymo ceremoniją.
Rolandas Kazlas ir Sigita Kazlienė, Beata Tiškevič ir Saulius Baradinskas, Nijolė Narmontaitė ir Paulius Kovas, Aleksandras Pogrebnojus ir Jurga Šeduikytė
Rolandas Kazlas ir Sigita Kazlienė, Beata Tiškevič ir Saulius Baradinskas, Nijolė Narmontaitė ir Paulius Kovas, Aleksandras Pogrebnojus ir Jurga Šeduikytė / Luko Balandžio / 15min nuotr.

23-ąjį gimtadienį skaičiuojantis didžiausias ir svarbiausiais kino festivalis Lietuvoje penktadienį atsisveikino iki kitų metų.

„Forum Cinemas Vingis“ vykusioje iškilmingoje ceremonijoje rinkosi šimtai šventiškai nusiteikusių svečių.

Iš pradžių čia nuskambėjo šių metų geriausi Lietuvos bei užsienio kino kūrėjai. O pabaigai – kino salės kėdėje įsitaisiusi publika mėgavosi režisieriaus Mindaugo Survilos dokumentiniu filmu „Sengirė“.

TAIP PAT SKAITYKITE: Dvigubas režisieriaus Mindaugo Survilos džiaugsmas: prieš „Sengirės“ premjerą gimė dukra

2018-aisiais „Kino pavasaris“ pasitiko su vizualiniu identitetu „Įkvėpimai“. Tad 15min susirinkusių svečių klausė, kokių įkvėpimų patyrė festivalio metu.

Nijolė Narmontaitė apgailestavo, kad šiemet negalėjo aplankyti tiek filmų, kiek būtų norėjusi. Tačiau pamatė vis tiek nemažai – 20 „Kino pavasario“ juostų, ir pasak jų, visos jai paliko įspūdį.

„Filmai mane turi sukrėsti – aš galiu juoktis, galiu verkti, bet jie turi palikti gilų įspūdį. Labiausiai mane sukrėtė „Šventa vieta“. Pajutau akistatą su sąžine, su savimi. Labai labai mane privertė pagalvoti. Pirmiausia šiaip nulėkiau pažiūrėti „Marijos Kalas“. Jau devynioliktą sezoną pati vaidinu, šis vaidmuo man labai brangus. Lyg nieko naujo ir nepamačiau, bet prisiliečiau dar kartą, vėl prisiminiau tą dokumentiką, kurią buvau išnagrinėjusi iki begalybės. O filme „Chavela“ – raudojau. Pagalvojau – žmogaus asmenybė, kūryba, nuopoliai ir prisikėlimai... Kaip visi esame arti to ir kaip mums visko gali nutikti“, – kalbėjo aktorė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nijolė Narmontaitė ir Paulius Kovas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nijolė Narmontaitė ir Paulius Kovas

Nomeda Marčėnaitė sako negalinti pasigirti daugybe aplankytų filmų festivalio metu, tačiau tikisi, kad geriausiai įvertintus kino teatrai dar pakartos.

„Aš negaliu eiti į visus iš eilės filmus, labai jausmingai viską priimu, man tuomet būna perdozavimas. Lygiai taip pat kai važiavau į Paryžių, sakiau, kad eisiu tik į vieną muziejų. Man ilgam įspūdžių užtenka. Jeigu gerą filmą pažiūriu, irgi galiu visą dieną būti nuliūdusi. Todėl kai „Kino pavasaryje“ nuėjau į filmą „Kandeliarija“, man jis paliko daugybę minčių. Kadangi esu buvusi Kuboje, tai tie vaizdai susipynė su mano pačios patirtimis. Beje, juostos tema priminė apie mano mamos sveikatos problemas. Tas filmas apie išėjimo klausimą, todėl man buvo tiek daug apie ką galvoti, kad daugiau nėjau. Aš galiu tokius filmus skanauti tik po truputį“, – 15min kalbėjo N.Marčėnaitė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Kino pavasario“ uždarymo svečiai
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Kino pavasario“ uždarymo svečiai

Aleksandras Pogrebnojus iš visos programos spėjo pamatyti tris filmus.

„Mačiau filmą „Ieškojimai“. Tai pasirodė, kad jį buvo galima pusvalandžiu sutrumpinti, bet šiaip filmas neblogas. Dar mačiau apie maistą „Michelin“ žvaigždutės – lengva jų reklama. O šiaip kai kuriuos jau mačiau per televiziją – pavyzdžiui, „Šventa vieta“. Visai neblogas, – sakė dizaineris. – Man vis tiek labiau patinka seni filmai.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Aleksandras Pogrebnojus ir Jurga Šeduikytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Aleksandras Pogrebnojus ir Jurga Šeduikytė

Šiuo metu naują knygą rašanti Gražina Baikštytė dėl laiko trūkumo nespėjo apsilankyti kino festivalyje.

„Tik atidaryme mačiau filmą apie Silvaną. Man ji pati labai įdomi, anksčiau esu apie ją daug skaičiusi, todėl norėjau sužinoti, kokia ji iš tikrųjų yra. Tai tokia kieta asmenybė! Man tas patinka, ji yra individualybė. Aišku, gali patikti, gali nepatikti jos muzika – aš pati tokios neklausyčiau. Bet ji drąsiai deklaruoja savo vertybes, nieko nebijo ir agituoja kitus nebijoti būti savimi“, – kalbėjo aktorė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Gražina Baikštytė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Gražina Baikštytė

Vilniaus meras Remigijus Šimašius į kino festivalio ceremoniją atvyko su itin smagia kompanija – dukra.

„Pats bandžiau patekti į festivalio siūlomus filmus, tačiau nepavyko, nes nebebuvo bilietų. Bet šiandien pamatysiu „Sengirę“, todėl labai džiaugiuosi, nes esu labiau gamtos žmogus. Dukra irgi labai domėjosi, ar čia bus lūšių ir vilkų, tad tikimės tai išvysti“, – šypsojosi R.Šimašius.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Vyriausiasis „Kino festivalio“ programos sudarytojas Edvinas Pukšta išvardino daugybę dalykų, jį įkvėpusių naujiems darbams.

„Labai džiugu, kad mes pirmieji iš visos Europos parodėme tokius filmus kaip „Taksimo pokeris“, apie tai sužinojome tik atvykus aktoriams. Taip pat „Peras Giuntas“. Tai rodo, kad mes tampame įdomūs, kad atsiranda režisierių, kurie „Kino pavasarį“ vertina“, – kalbėjo E.Pukšta.

Kino kritikas taip pat pasidžiaugė, kad šiemet itin gausiai lankomas šis kino festivalis – vis daugėja norinčių išvysti jų siūloma repertuarą.

„17 filmų surinko po daugiau nei 2000 žiūrovų. To niekada nebuvo pas mus. Pernai virš 5000 perkopė tik „Tobuli melagiai“, virš 3000 žmonių lankėsi tik dviejuose filmuose. Todėl įkvepia, kad publika rinkosi tiek daug filmų, net ir sunkių, kontraversiškų, o ir dokumentiniai filmai yra tarp lyderių šiemet. O kad animacinis filmas „Jūsų Vincentas“ surinko pilnas sales, buvo neįtikėtina. Nes paprastai Lietuvoje reikia tokius filmus dubliuoti lietuviškai, eiti visoms šeimoms... Bet pasirodė priešingai“, – šypsojosi jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Kino pavasario“ uždarymo svečiai
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Kino pavasario“ uždarymo svečiai

15min galerijoje – filmo festivalio svečiai:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius